LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie też tylko ból piersi i ciągniecie w macicy, z jednej strony byłabym spokojniejsza mając więcej objawów, z drugiej, jak pomyślę jak się czułam w poprzedniej ciąży to oby objawów było jak najmniej:)
-
Epidrac wrote:Zaraz jajko zniose, co chwile odswiezam strone na ktorej beda wyniki bety hcg
Dziewczyny uprawiacie aktywnie sport na poczatku ciazy?
Też się chętnie dowiem. Ja się zastanawiam czy joga będzie ok.
Przyznam, że trochę się boję ćwiczyć coś bardziej wymagającego, ale dodam, że przed ciążą nie byłam jakoś wybitnie aktywna11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️
-
Ja też nie należę do mega aktywnych osób, ale wychodzę z pieskiem 3x czasem 4x dziennie plus jakieś dodatkowe spacerki z mężem. Widziałam, że właśnie istnieje wiele filmików z jogą dla ciężarnych więc też planuję się za to zabrać w weekend i trochę się porozciągać, bo pracuję biurowo, dużo siedzę więc może to pomoże trochę moim plecom 😀
Ona11, Oleczek lubią tę wiadomość
-
Epidrac wrote:Zaraz jajko zniose, co chwile odswiezam strone na ktorej beda wyniki bety hcg
Przed ciąża standardem dla mnie było 10km spaceru codziennie, plus raz w miesiącu wyjście w góry.
W tej chwili nie jestem w stanie już tyle chodzić (autentycznie nie mam siły) - w poniedziałek wybrałam się na spacer do Doliny Koscieliskiej iiii przepłaciłam to bólem brzucha po powrocie i ogólnie złym samopoczuciem, wiec staram się jednak oszczędzać 😊 ale w późniejszym czasie mam plan uczestniczyć w treningach dla ciężarnych (widziałam takie na jednej siłowni u mnie w mieście) 😊 a ty ćwiczysz aktywnie ? -
Ja w miejscu w którym cwiczy łam do tej pory dostalam info ze w I trymestrze to nawet joga w gre nie wchodzi... ale jogi dla ciezarnych nie ma... z tego co czytalam to najlepsze sa wlasnie spacery ale jak i gdzie teraz spacerowac, jak koncze prace to jest juz ciemno..
Boje sie zaszkodzic, jeszcze tydzien temu bylam mysle ze dosyc aktywna osoba.. chociaz w zeszlym tygodniu na treningu zrobilo mi sie niedobrze ale myslalam ze to ze zmeczenia bo bylo to bardzo mocne cardio - wtedy jeszcze nie wiedzialam ze pojawia sie II na tescie -
akuszerka89 wrote:Czyli standardowo, co lekarz to opinia. Mi Endo mówiła że od razu odstawiamy metforminę jak tylko dowiem się o ciąży
smoothie lubi tę wiadomość
-
Hej, nieśmiało witam się z Wami po fioletowej stronie - w środę beta 19,5. Termin z OM na 27.07. Nie mogę w to uwierzyć i o ile wiem bardzo dużo o staraniach to o ciąży muszę zdecydowanie nadrobić, bo jestem zielona w temacie 🙈
Aga0801, AnnaE., smoothie, Paulina1106, akuszerka89, Anett93, MagdaD1405 lubią tę wiadomość
24 👱♀️
16.11 ⏸️ - beta 19,5
12.12 - mamy ❤️
14.01 - prenatalne, 5,74cm prawdopodobnie dziewczynki 💞
10. 02 - 10cm 🐿️
24.02 - na 100% chłopiec 😂💙
11.03 - połówkowe 352g synka 🦦
24.03 - wszystko ok 🐋
21. 04 - skracającą się szyjka, poza tym wszystko ok
19.05 - prenatalne III trymestr 💛
27.06 - 35+4 2647g
14.07- ostatnia wizyta
28.07 - 40+0 3520g
06.08 - indukcja
-
L.aura wrote:Dziewczyny, myślicie że powinnam się martwić tym, że będąc w 6.tygodniu nie mam praktycznie żadnych objawów? Jestem dość zmeczona/śpiąca i trochę mnie czasem pobolewa brzuch, ale 0 mdłości i nic się nie dzieje z piersiami...
To moja pierwsza ciąża, do tego po długich staraniach, więc może trochę fiksuję...
U mnie też zero objawów.. Jakieś tam rozpieranie czuję w dole brzucha z rana a potem już cisza. Cycków nie czuję, a zaznaczam że jestem z tych niecycatych, płaskich wręcz. Tylko będąc w poprzednich ciążach i w okresie karmienia miałam cycki z 5 rozmiarów większe. No ale co nam pozostaje... czekać do wizyty i tyle. Może taka nasza uroda.L.aura lubi tę wiadomość
-
Epidrac, super przyrost, gratulacje! 😊
Kaja witamy! 😀 nie jesteś sama w kwestii niewiedzy o ciąży, ja też jestem zielona, ale czas i doświadczenia nas nauczą, każdy kiedyś startował od zera 😀
AnnaE. lubi tę wiadomość
-
Epidrac wrote:Ja w miejscu w którym cwiczy łam do tej pory dostalam info ze w I trymestrze to nawet joga w gre nie wchodzi... ale jogi dla ciezarnych nie ma... z tego co czytalam to najlepsze sa wlasnie spacery ale jak i gdzie teraz spacerowac, jak koncze prace to jest juz ciemno..
Boje sie zaszkodzic, jeszcze tydzien temu bylam mysle ze dosyc aktywna osoba.. chociaz w zeszlym tygodniu na treningu zrobilo mi sie niedobrze ale myslalam ze to ze zmeczenia bo bylo to bardzo mocne cardio - wtedy jeszcze nie wiedzialam ze pojawia sie II na tescie
Jak nie ma jogi dla ciężarnych? Sama ćwiczę bo mój kręgosłup bez jogi nie funkcjonuje. Kurde teraz czytam i faktycznie... jeśli przed ciążą kobieta nie ćwiczyła jogi to lepiej zacząć od 2 trymestru. W moim przypadku wydaje się, że mogę bo ćwiczę od lat, ale z przerwami i ostatnio niezbyt często... -
Tak jak pisałam wyżej, ja ćwiczę jogę i jeżdżę rowerem do pracy. Nie wiem czy to uznać za sporty bo jogę ćwiczę ze względu na problemy z kręgosłupem, a rower to po prostu mój środek transportu -
Willsee wrote:Przed ciąża standardem dla mnie było 10km spaceru codziennie, plus raz w miesiącu wyjście w góry.
W tej chwili nie jestem w stanie już tyle chodzić (autentycznie nie mam siły) - w poniedziałek wybrałam się na spacer do Doliny Koscieliskiej iiii przepłaciłam to bólem brzucha po powrocie i ogólnie złym samopoczuciem, wiec staram się jednak oszczędzać 😊 ale w późniejszym czasie mam plan uczestniczyć w treningach dla ciężarnych (widziałam takie na jednej siłowni u mnie w mieście) 😊 a ty ćwiczysz aktywnie ?
Ja w poprzednich ciążach łaziłam w góry. W tej też zamierzam jeśli nie będzie przeciwskazań bo ja bez gór nie żyję -
AnnaE. wrote:Jak nie ma jogi dla ciężarnych? Sama ćwiczę bo mój kręgosłup bez jogi nie funkcjonuje. Kurde teraz czytam i faktycznie... jeśli przed ciążą kobieta nie ćwiczyła jogi to lepiej zacząć od 2 trymestru. W moim przypadku wydaje się, że mogę bo ćwiczę od lat, ale z przerwami i ostatnio niezbyt często...
AnnaE. lubi tę wiadomość
-
AnnaE. wrote:Moja mama jest diabetologiem i zapytałam z ciekawości co ona sądzi i powiedziała, że wszystko zależy dlaczego jest brana ta metformina i jak długo przed ciążą, ale ona nie odstawia swoim pacjentkom raczej. Jeśli już się odstawia to powinna być stosowana do końca pierwszego trymestru bo gwałtownie odstawiona powoduje wzrost ryzyka poronienia, a zażywanie jej przynajmniej do końca pierwszego trymestru zmniejsza to ryzyko oraz zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej oraz zaburzeń metabolicznych u noworodka.. jeju. Można mętliku dostać...
A skoro nie odstawia swoim pacjentkom, mogłabyś zapytać czy stosuje do końca ciąży, czy jakiegoś konkretnego tygodnia?
Wiem,że każdy przypadek pewnie jest indywidualny.
Ja już wstępnie znalazłam diabetologa, ale ciekawi mnie to zanim trafię na wizytę :>