LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Willsee wrote:Ech ja przyznam szczerze ze wyje od wczoraj… na początku po badaniach nie przejęłam się górną granicą wielkości komory w główce, ale później oczywiście wróciliśmy do domu i zaczęłam czytać internety… teraz jest już lepiej, przegadałam to z mężem i on mnie nastawił bardziej pozytywnie do sprawy, że lekarz nie powiedział że cokolwiek jest źle… ale wyobraźnia i niestety internety robią swoje, teraz każda wizyta będzie okupiona niesamowitym stresem i czekaniem jak na wyrok czy przypadkiem komora się nie powiększa 😞😞😞
-
AnnaE. wrote:Ja polecam mieć kopertowe do szpitala i do wizyt w przychodni chociażby. W szpitalu i przychodni trzeba wszystko szybko i sprawnie zazwyczaj, a przy body wkładanym przez głowę tak się nie da, moim zdaniem. Moje chłopaki nie znosili przekładania body przez głowę przez pierwsze miesiące. Zawsze był płacz. Ja też nie lubię bo trzeba manewrować dzieckiem znacznie bardziej niż przy body kopertowym. Kopertowe wydaje mi się wygodniejsze ze względu na samopoczucie dziecka, ale tez każde dziecko inne i każda matka lubi co innego. Niestety trzeba tak czy siak wypróbować obie wersje.
-
Mo to w sumie obojętne ale jednak wole takie wkładane przez głowę, dla mnie wygodniejsze. Jeśli chodzi o rozmiar to teraz troszkę mam dylemat. Najstarszy syn był duży i nosił od razu rozmiar 62. Młodszy 56 a było między nimi tylko 2cm różnicy. Teraz większość mam 56 nowych a reszta używane.
-
akuszerka89 wrote:Współczuję Ci tego co przeżywasz. A może skonsultuje się jeszcze z kimś? Tak dla własnego spokoju, masz jeszcze trochę czasu w okienku badań połówkowych
Za 1,5 tygodnia mam wizytę u prowadzącego, następnie 10.03 mam ponownie wizytę u lekarza u którego mieliśmy prenatalne… lekarz jest uważany za jednego z dwóch najlepszych w moim mieście jeżeli chodzi o ciąże powikłane… chyba spróbuje się uzbroić w cierpliwość i wierzyć że będzie wszystko dobrze. Ale przeszukam jeszcze internet w celu znalezienia specjalisty.. aczkolwiek z tego co czytałam to w tym wypadku kolejnym krokiem do potwierdzenia bądź wykluczenia wady jest rezonans płodu albo amniopunkcja 😣😣😣 ale przy tej wielkości komór nikt tego nie zleci, bo są one dalej w granicach normy - i nawet to że są one w górnej granicy nie oznacza że cokolwiek jest źle, bo taka może być „uroda”, jedyne co jest zalecone to właśnie obserwacja… w tygodniu idę dla pewności powtórzyć toksoplazmozę, bo nie mam na nią przeciwciał, na cytomegalie mam, a obie z tych chorób są wymieniane jako możliwy powód poszerzenia komór. Dodatkowo się zastanawiam czy to że miałam infekcje dróg moczowych jakoś też na to nie wpłynęło. No nic, muszę przetrwać ten tydzień bo mąż jeszcze wyjeżdża na delegację. Trzymajcie za mnie kciuki i za Jaśka😞😣 -
Beti śliczny brzuszek 😍 ja sobie jutro może cyknę zdjęcie 😃 ale mam wrażenie, że przestał rosnąć brzuchol. No w sumie może to lepiej, jakoś nie marzę o nie wiadomo jak wielkim benzonie 🤣🤣
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
Willsee kochana spokojnie . Staraj się za dużo nie czytać. Jakie u was wyszły pomiary? Skoro lekarz nic nie mowil to nie martw się na zapas. Może warto skonsultować wyniki z innym lekarzem? Wierze ze bedzie dobrze. :*
U nas potwierdzona córka na 100% więc liczę że na połówkowych się nic nie zmieni ;p 16go mialam wizytę i mala ważyła już 157g i ma niecałe 11cm ❤️
Co do ubranek ja wolę kopertowe xd jakoś nie mogę się przemoc do tych przez główkę.
Powiedzcie mi jak zamierzacie ubrać bobasy do wyjścia ze szpitala? Ja mam tp na 29 ale ze bedzie cięcie więc na pewno tydzień wcześniej mniej więcej. Szykujcie po dwa zestawy ?L.aura lubi tę wiadomość
05.2019r- 7tc💔
06.2020r- Nasze szczęście Synuś💙
19.11- ⏸️cień cienia 10dpo🍀
21.11- beta 56.1mIU/ml 12dpo🙏 prg 32,3ng/ml
07.12- mamy ❤6+1
21.12- 1,69cm kropka ❤8+1
19.01- prenatalne 🙏 niskie ryzyka , 6,27cm szczęścia ❤12+2
24.03- połówkowe🙏wszystko prawidłowo/455g🩷21+3
23.05- usg III trym- Mamy już 1730g panienki 🩷30+0
25.07- Nasze drugie szczęście Córeczka 🩷 39+0
⏰️13:07
⚖️3000g
🪈54cm
-
beti97 wrote:To ja mam zupełnie odwrotnie 🙈 Jakby mi ktoś w przychodni kazał ubierać body kopertowe to bym się pochlastała . Na bank pomyliłabym te srylion nap. Ale kupiłam teraz takie jedno body bo mi się bardzo podobało 🤣 A co do pajaców to np mój mąz najbardziej lubi te na suwak . Zwałaszcza jak dziecko już jest większe i jedynym jego celem jest ucieczka z przewijaka. Z córkami tak nie miałam. Synek za to szogun wcielony i zmiana pieluchy to maraton z nim 😅
smoothie, MagdaD1405, Pepper lubią tę wiadomość
-
Ja się czaję na kopertowe, z racji, że nie mam doświadczenia z maluchami. Ale moje przyjaciółki mają podzielone opinie: jedna uważa, że na początek bardzo poleca, a druga, że w sumie to to kopertowe zostawia dużo miejsca pod szyjką i jej to nie pasowało (ma dziecko zimowe), ale zakładam, że lipiec będzie ok.
Ja czekam na wtorkową wizytę. Czuję czasem delikatne ruchy, raczej wieczorem, od 5 dni poczułam z cztery ewidentne „kopniaki”, ale jakoś mi mało tego ruchu. Chociaż doczytałam, że mam łożysko na przedniej ścianie (lekarz nic nie mówił o tym, a jak byłam miesiąc temu na wizycie to mówił, że „już pani będzie czuła ruchy” i jakoś oczekiwałam, że będę mocniej czuć). Mam nadzieję, że z maluszkiem jest ok. Ale zaczęłam się trochę stresować😬 -
Melba, na tym etapie chyba nie ma jeszcze czym się stresować jeśli chodzi o ruchy. Ja mam 17t4d i nie czuję jeszcze w ogóle. Pewnie już się jakieś ruchy pojawiają ale ja nie umiem tego wyłapać. Też już bym chciała je czuć już normalnie, ale się nie nakręcam bo wiem, że jeszcze jest wcześnie.
Willsee trzymam mocno kciuki, żeby wszystko było dobrze z dzieciaczkiem ❤Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2023, 19:42
-
Ja przy pierwszym dziecku mialam body kopertowe i byłam bardzo zadowolona. Teraz tez myśle takie kupić w rozm. 56, a kolejne rozmiary już przez głowę. Tych najmniejszych 56 kupię może 2 z długim rękawem i 3 z krótkim, reszte w rozm. 62
W razie gdyby były potrzebne mniejsza to będę zamawiać na szybko.
Mój mały już mocno kopie, najbardziej jest aktywny jak jedziemy samochodem 😀 jak ja prowadzęL.aura, MagdaD1405 lubią tę wiadomość
-
Willsee, trzymam kciuki, żeby na kolejnym badaniu wszystko było ok. Współczuję Ci stresu 😔 trzymaj się! ❤️❤️❤️
Ona: '92, hormony, drożność jajowodów, kariotyp - ok
AMH 3,6
występują cykle bezowulacyjne; lekkie PCO
Inofolic combi 2x1 tabl., koenzym q10
On: '92, obniżone niektóre parametry nasienia, mała objętość (0,5-1 ml), morfologia 4%, fDNA 17%, HBA 65%, Kariotyp - ok
Fertilman Plus 2x2 tabl.
01.2020: początek starań
02.2022: start długi protokół ICSI/PICSI/FAMSI
26.02.22 punkcja - > 2 blastki
3.03.22 transfer ET 5.1.1 😔
18.05.22 FET blastki 3.2.2 😔
⏳Suple, diagnostyka przed drugą procedurą...
która nie doszła do skutku, bo naturals z zaskoczenia 🥰
6+5 jest ❤️ crl 0,32 cm
8+0 1,54 cm ❤️
10+3 3,51 cm ❤️
11+3 4,61 cm ❤️
12+1 5,61 cm prenatalne + PAPP-A oraz NIFTY ok, niskie ryzyka ❤️ DZIEWCZYNKA! 🥰
Połówkowe ok ❤️ -
Willsee trzymam kciuki ❤️ bądź dobrej myśli.
Teraz szukam kopertowych bodziaków, lub takich które zakładane są przez głowę, ale mają napy na ramieniu.
Zakładanych przez głowę z zakładkami mam sporo po synku, ale one najmniej przypadły mi do gustu.synek miał spore barki i wszystkie się rozchodzily 🤦♀️
Przy pierwszym dziecku łatwiej mi było ubierać kopertowe, w zasadzie na początku tylko takie zakładałam. Teraz już wiadomo łatwiej.
Zakładana przez głowę raz musiałam rozciąć nożyczkami. Bo zawartość pieluchy była po same plecy i nie było możliwości już zdjąć przez głowę 🤣
Co do ruchów to u mnie dziś 17+4, od ponad tygodnia czuję już kopniaki i takie serię ruchów, ale nadal nieregularnie, najczęściej kiedy położę się po posiłku.
-
Willsee trzymam kciuki za kolejne badanie! Nawet nie moge sobie wyobrazic co przezywasz:(( dobrze jednak ze badanie jest w granicach normy gornej ale jednak normy a nie przekracza ja zdecydowanie np wiec jest duza szansa ze wszystko bedzie dobrze!
-
Ja się staram pilnować… a mam parcie na słodkie teraz, że hoho i ogólnie spory apetyt. Póki co +2 kg i nie widzę po ubraniach narazie, żebym przytyła. I tak mnie trochę organizm ogranicza sam bo jak zjem za dużo na raz to dopada mnie zgaga i to mnie skutecznie zniechęca do przejadania się. Ja zawsze na wizycie czekam co ma mój lekarz do powiedzenia odnośnie wagi bo stara się tej kwestii pilnować i chwała mu za to 🙏 .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 10:00
-
Ja nie lubiłam bodziakow przez głowę, bałam się zakładać. Używałam kopertowych i rampersow na napy-zwykle mały był ubrane w nie no ale jest z października. Ja mam +1 kg. Ale najpierw było -2. Ruchy czuje czasem, raczej wieczorem delikatnie kopniaki, a tak bardziej takie laskotanie i jakby przepychanie. Wydaję mi się, że z synem już na tym etapie czułam bardziej kopniaki. Ale tym razem też mam łożysko na przedniej ścianie.
-
AnnaE. wrote:Ja się staram pilnować… a mam parcie na słodkie teraz, że hoho i ogólnie spory apetyt. Póki co +2 kg i nie widzę po ubraniach narazie, żebym przytyła. I tak mnie trochę organizm ogranicza sam bo jak zjem za dużo na raz to dopada mnie zgaga i to mnie skutecznie zniechęca do przejadania się.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 09:57
madzialenaa lubi tę wiadomość
-
Mam pytanie co do prenatalnych. Jestem umówiona do mojego prowadzącego w 20+2. I nie wiem teraz jak umawiac się na prenatlne. Lepiej wcześniej w 19(wg USG to już będzie 20) czy 21 i tu się boję że będzie już za późno bo mały jest jakiś tydzień starszy. Jak myślicie?
-
Co do prenatalnych to lepiej pozniej niz wczensiej, sama za porada na grupie przekladalam swoje badania.
Ja sie mieszcze
Jeszcze we wszystko ale taka czuje ze mi tylek urosl biodra sie poszerzyly sama nie wiem… wogole
kupilam 1 pare ciazowych leginsow i mam wrazenie ze sie w nich mega grubo wyglada bo ta guma na brzuch zwraca na siebie uwage.
Tez planuje kupic kopertowe body ja jestem ogolnie strasznie ostrozna wiec podejrzewam ze ogarnianie malucha to bedzie jak zabawa z jajkiem