LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Karola :) wrote:900 zł? Co Ty tam kupujesz? 😃😃
Właśnie nic takiego… podkłady poporodowe i higieniczne, krem do pupy, dwie butelki, katarek, witamina d, lek na gorączkę, smoczek i pokrowiec na smoczek, 10 sztuk pieluch tetrowych, 9 opakowań water wipesow, octenisept, spf dla noworodziów, oliwka i żel do mycia, krople na brzuszek, sól fizjologiczna, gaziki jałowe, patyczki i duże waciki, windi, zestaw do paznokci ze szczoteczka do glowki, plus po 2-3 opakowania moich witamin (pregna plus i pregna DHA). wiadomo - kilka rzeczy po kilka sztuk i może być tak ze czegoś nie użyje, ale ja jestem z tych która jak ma, to czuje się bezpiecznej 😉 bardziej sam fakt kwoty która się zrobiła mnie przeraził za rzeczy z pozoru - wyglądające na potrzebne 🥲Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2023, 12:07
Aga0801 lubi tę wiadomość
-
Takie niby mniejsze rzeczy a też potrafi się z nich uzbierać niezła sumka. Ja już chętnie bym część rzeczy kupiła, ale ze względu na czekający nas remont nie ma sensu bo będzie trzeba wszystko pakować i przestawiać. Na razie tylko kapsułki Lovela kupiłam jak były w dobrej cenie w biedronce 😀
Monitor oddechu raczej będziemy kupować ponieważ maluszek będzie spał w osobnym pokoju, w sypialni nie mamy miejsca na dostawkę. Także planuję mieć do łóżeczka monitor Babysense i do tego elektroniczną nianię. Szczególnie przy naszych pupilach - 2 koty i psiak w mieszkaniu to wolę mieć ferajnę na oku w razie jak będę musiała na chwilę wyjść do innego pomieszczenia a dziecko bedzie spało 😊Willsee lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny , podczytuje was cały czas i chciałam się w końcu przywitać ☺️ mega was podziwiam , ze robicie już wyprawki 🙈 ja boje się nadal uwierzyć w to ze jestem w ciąży , cały czas mam jakiś strach czy aby na pewno wszystko będzie dobrze 🙈 połówkowe mam 6 marca , może wtedy trochę odpuszczę jeśli wszystko będzie Ok ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2023, 12:52
AnnaE., Willsee, akuszerka89, melba, madzialenaa lubią tę wiadomość
💁♀️ 31L : PCOS , AMH 6,33 , HSG- jajowody niedrożne
💁 33L : wszystkie wyniki ok
28.06.2021r-IVF start
Mamy 4 ❄️ z 5 doby i 6 komórek ⛄️
08.21-1 FET blastka 4.1.1
8dpt -23 ,10dpt -39 ,13dpt -122 ,15 dpt -317 ,17dpt -683,
20dpt -1611 ,24dpt -3484 ,26 dpt -6692(USG jest❤️)
12tc-wada megacystis
14tc serduszko przestało bić 😢synek 💔👼
02.22-2 FET bl 4.1.1 - cb
04.22 histeroskopia -zrost w macicy
04.22-3 FET bl 4.1.1 👎
05.22-4 FET bl 3.1.2
Beta HCG :8dpt-146,10dpt-366,12dpt-964,15dpt-3723
18dpt-10326,25dpt - crl 3,6 mm i ❤️
9/10 tc 💔👼córeczka🥺
Poronienie(zespół Turnera)
Naturalny CUD
05.11.22⏸️beta 145,930 mIU/ml
07.11 beta 422,530 mIU/ml
09.11 beta 1420,380 mIU/ml
12.11 beta 8371,640 mIU/ml
13w1d prenatalne + pappa Ok, ryzyka niskie 👧
21w5d połówkowe Ok ,380g 👧
30w5d III prenatalne Ok, 1400g 👧
Ariana Ur. SN w 40w2d 14.07.2023r 3330g i 53 cm 👧 -
Hej Klaudia 😊 Trzymam kciuki za połówkowe ✊️🍀 ja również mam w przyszłym tygodniu, w piątek 10.03 i stresuję się pomimo dobrych wyników na pierwszych prenatalnych. Musimy wierzyć, że będzie wszystko dobrze 😊 najchętniej bym przyspieszyła czas, żeby już był następny tydzień, dłuży mi się czas do tych badań niemiłosiernie.
Klaudiaaaa lubi tę wiadomość
-
Czy lekarz na każdej wizycie mierzy Wam długość szyjki macicy? W którym tygodniu był pierwszy pomiar? 🙂
18.11.2022 (11dpo, 27dc) II kreski w 5 cyklu starań, beta 78, progesteron 28
21.11.2022 beta 335, progesteron 38
06.12.2022 zarodek 0,5cm i ❤️
20.12.2022 1,85cm ❤️
10.01.2023 4,82cm ❤️
16.01.2023 6,15cm prenatalne 😊 prawdopodobnie zdrowa dziewczynka 🥰💖
03.02.2023 ✅
28.02.2023 ✅
20.03.2023 II prenatalne, zdrowa dziewczynka, 380g 💖
21.03.2023 ✅
11.04.2023 ✅ 590g
09.05.2023 ✅ 1040g
22.05.2023 III prenatalne
30.05 wizyta u prowadzącego -
Aga0801 wrote:Hej Klaudia 😊 Trzymam kciuki za połówkowe ✊️🍀 ja również mam w przyszłym tygodniu, w piątek 10.03 i stresuję się pomimo dobrych wyników na pierwszych prenatalnych. Musimy wierzyć, że będzie wszystko dobrze 😊 najchętniej bym przyspieszyła czas, żeby już był następny tydzień, dłuży mi się czas do tych badań niemiłosiernie.
Oj tak , mi tez okropnie się dłuży , teraz w czwartek mam jeszcze wizytę u swojej Dr przed polowkowymi ☺️ ale między wizytami miałam teraz 5,5 tyg przerwy ze względu na urlop mojej Doktor 🙈 a ze od 17 tc męczą mnie skurcze to trochę się martwię jak tam moja szyjka sobie radzi , bo już trochę przeszła 🙈
💁♀️ 31L : PCOS , AMH 6,33 , HSG- jajowody niedrożne
💁 33L : wszystkie wyniki ok
28.06.2021r-IVF start
Mamy 4 ❄️ z 5 doby i 6 komórek ⛄️
08.21-1 FET blastka 4.1.1
8dpt -23 ,10dpt -39 ,13dpt -122 ,15 dpt -317 ,17dpt -683,
20dpt -1611 ,24dpt -3484 ,26 dpt -6692(USG jest❤️)
12tc-wada megacystis
14tc serduszko przestało bić 😢synek 💔👼
02.22-2 FET bl 4.1.1 - cb
04.22 histeroskopia -zrost w macicy
04.22-3 FET bl 4.1.1 👎
05.22-4 FET bl 3.1.2
Beta HCG :8dpt-146,10dpt-366,12dpt-964,15dpt-3723
18dpt-10326,25dpt - crl 3,6 mm i ❤️
9/10 tc 💔👼córeczka🥺
Poronienie(zespół Turnera)
Naturalny CUD
05.11.22⏸️beta 145,930 mIU/ml
07.11 beta 422,530 mIU/ml
09.11 beta 1420,380 mIU/ml
12.11 beta 8371,640 mIU/ml
13w1d prenatalne + pappa Ok, ryzyka niskie 👧
21w5d połówkowe Ok ,380g 👧
30w5d III prenatalne Ok, 1400g 👧
Ariana Ur. SN w 40w2d 14.07.2023r 3330g i 53 cm 👧 -
Klaudiaaaa wrote:Oj tak , mi tez okropnie się dłuży , teraz w czwartek mam jeszcze wizytę u swojej Dr przed polowkowymi ☺️ ale między wizytami miałam teraz 5,5 tyg przerwy ze względu na urlop mojej Doktor 🙈 a ze od 17 tc męczą mnie skurcze to trochę się martwię jak tam moja szyjka sobie radzi , bo już trochę przeszła 🙈
Klaudiaaaa lubi tę wiadomość
-
Willsee wrote:Właśnie nic takiego… podkłady poporodowe i higieniczne, krem do pupy, dwie butelki, katarek, witamina d, lek na gorączkę, smoczek i pokrowiec na smoczek, 10 sztuk pieluch tetrowych, 9 opakowań water wipesow, octenisept, spf dla noworodziów, oliwka i żel do mycia, krople na brzuszek, sól fizjologiczna, gaziki jałowe, patyczki i duże waciki, windi, zestaw do paznokci ze szczoteczka do glowki, plus po 2-3 opakowania moich witamin (pregna plus i pregna DHA). wiadomo - kilka rzeczy po kilka sztuk i może być tak ze czegoś nie użyje, ale ja jestem z tych która jak ma, to czuje się bezpiecznej 😉 bardziej sam fakt kwoty która się zrobiła mnie przeraził za rzeczy z pozoru - wyglądające na potrzebne 🥲
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2023, 13:36
-
MagdaD1405 wrote:Czy lekarz na każdej wizycie mierzy Wam długość szyjki macicy? W którym tygodniu był pierwszy pomiar? 🙂
MagdaD1405 lubi tę wiadomość
-
Witam się w skończonym 23 tygodniu 🤯 czas leci bardzo szybko. Ja już mam sporo z wyprawki aptecznej bo zawsze coś dorzucałam. W marcu myślę że zrobię listę i zrobię zakupy. Niestety ceny idą bardzo szybko do góry. Chusteczek mokrych też pójdzie sporo bo synek nadal w pampersach i na razie nie zapowiada się żeby to miało się zmienić. Dobrze że już koniec lutego. Czekam na wiosnę 🥰 zaklepałam sobie na 24 kwietnia USG III trymestru.
AnnaE., Willsee, Aga0801, Wrzosowa94 lubią tę wiadomość
-
AnnaE. wrote:E tam, to i tak mało wyszło. Całkiem przyzwoita kwota jak na taki bogaty zestaw Mi na allegro za same podkłady poporodowe, podpaski poporodowe, majtki i 18 sztuk WaterWipes wyszło mi prawie 300 zł.
Zrobiłam najpierw podobny koszyk na Allegro właśnie, a później weszłam na aptekę gemini ii co mnie zszokowało - ba stronie apteki było taniej - typu bepanten zestaw 100ml + 30 ml w aptece 28, na Allegro 40 🤯. Za 9 paczek water wipesow wychodzi 98,99 na aptece - wiec tez całkiem przyzwoita cena biorąc pod uwagę ze standardowo kosztują po 14-15 w sklepie za paczkę.AnnaE. lubi tę wiadomość
-
Klaudiaaaa wrote:Cześć dziewczyny , podczytuje was cały czas i chciałam się w końcu przywitać ☺️ mega was podziwiam , ze robicie już wyprawki 🙈 ja boje się nadal uwierzyć w to ze jestem w ciąży , cały czas mam jakiś strach czy aby na pewno wszystko będzie dobrze 🙈 połówkowe mam 6 marca , może wtedy trochę odpuszczę jeśli wszystko będzie Ok ☺️
Cześć, o nie ja nie kupiłam nic! totalnie, nawet skarpetek... jestem tutaj ta boidupa :> Dopiero co minął mi ten czas kiedy ostatnio żegnałam się z ciążą i kosmicznie boję się połówkowych.
Córka w dodatku chyba leży poprzecznie bo czuję wysoko po bokach, a połówkowe mam u pani doktor która jest wysoko wrażliwa na ułożenie dziecka i krzyczy na biedne ciężarne 🙈 🙈
Liczę, że nie będzie miała najgorszego dnia ale kurczę chciałabym żeby wszystko dokładnie pomierzyła.
My jesteśmy kilka dni do przodu więc ciekawe jak solidną wagę Wam tu niedługo zaraportuje 🙈
Mam zaświadczenie o cukrzycy i nie muszę robić krzywej-to chyba jedyna rzecz która mnie nie zmartwiła -
Willsee wrote:Dziewczyny, kiedy planujecie kupować wyprawkę kosmetyczno - higieniczną? Zaczęłam kompletować koszyk na stronie apteki, wyszło mi prawie 900 zł 🫣 a z tego co czytałam, to te ceny cały czas rosną… zastanawiam się czy ze względu na kwotę zamówić to teraz, ale z drugiej wydaje mi się jeszcze dość wcześnie.
Dodatkowo, planujecie monitor oddechu? Jak tak, to jaki? Babysense/ snuza?
Octanisept też odradzam - pępek powinno się pielęgnować raz dziennie dokładnie wodą z mydłem i dokładnie osuszać, zawijać też pieluszkę tak, żeby kikut był na wierzchu. Do ran poporodowych obecnie zalecany jest Prontosan lub Microdacyna. Nawet jeśli w oddziale zobaczycie że używają octaniseptu to po prostu nie stosują się jeszcze do nowych wytycznych;-)
MagdaD1405, AnnaE., melba lubią tę wiadomość
-
U mnie lekarz od 17 tygodnia mierzy szyjkę sondą przezpochwową, ostatnio na prenatalnych udało się ją zmierzyć przez brzuch. Na szczęście jest długa i trzyma solidnie.
Zapisałam się też na ECHO serduszka, więc znów będzie wyprawa, na szczęście dopiero pod koniec marcaMagdaD1405 lubi tę wiadomość
-
akuszerka89 wrote:U mnie lekarz od 17 tygodnia mierzy szyjkę sondą przezpochwową, ostatnio na prenatalnych udało się ją zmierzyć przez brzuch. Na szczęście jest długa i trzyma solidnie.
Zapisałam się też na ECHO serduszka, więc znów będzie wyprawa, na szczęście dopiero pod koniec marca
Zapisałaś się na nfz czy prywatnie? Bo czytałam właśnie jakie są wskazania i w sumie można dość szeroko "podpiąć".
A wyprawy nie są takie złe jak się wraca z najlepszymi wiadomościamiakuszerka89 lubi tę wiadomość
-
smoothie wrote:Cześć, o nie ja nie kupiłam nic! totalnie, nawet skarpetek... jestem tutaj ta boidupa :> Dopiero co minął mi ten czas kiedy ostatnio żegnałam się z ciążą i kosmicznie boję się połówkowych.
Córka w dodatku chyba leży poprzecznie bo czuję wysoko po bokach, a połówkowe mam u pani doktor która jest wysoko wrażliwa na ułożenie dziecka i krzyczy na biedne ciężarne 🙈 🙈
Liczę, że nie będzie miała najgorszego dnia ale kurczę chciałabym żeby wszystko dokładnie pomierzyła.
My jesteśmy kilka dni do przodu więc ciekawe jak solidną wagę Wam tu niedługo zaraportuje 🙈
Mam zaświadczenie o cukrzycy i nie muszę robić krzywej-to chyba jedyna rzecz która mnie nie zmartwiła
Smoothie ja też nie muszę robić krzywej z uwagi na stan po operacji żołądka - wcaaaaaale nie płacze z tego powodu😝 w ostatnich badaniach glikemia 83 (i to dzień wcześniej pożarłam lody) więc idealnie:-) teraz już chyba przy każdych badaniach z krwi będę na wszelki wypadek dorabiać glikemięsmoothie lubi tę wiadomość
-
smoothie wrote:Zapisałaś się na nfz czy prywatnie? Bo czytałam właśnie jakie są wskazania i w sumie można dość szeroko "podpiąć".
A wyprawy nie są takie złe jak się wraca z najlepszymi wiadomościami
Tylko tym razem obieramy kierunek Mastermed Białystok;)smoothie lubi tę wiadomość
-
akuszerka89 wrote:Na NFZ - i tak bezlitośnie doją z nas kasę składkami, to ja będę też robiła wszystko, żeby nie płacić za takie badania:-P
Tylko tym razem obieramy kierunek Mastermed Białystok;)
OO a tam robi ponoć cudny doktor Własienko
Miałam mieć echo serca w poprzedniej ciąży ale nie doczekałam.
Tak się właśnie zastanawiam jak w tej no ale może za dużo czytam! Dostałaś skierowanie od prowadzącego?
Ogólnie mam tam połówkowe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2023, 15:39
-
akuszerka89 wrote:Smoothie ja też nie muszę robić krzywej z uwagi na stan po operacji żołądka - wcaaaaaale nie płacze z tego powodu😝 w ostatnich badaniach glikemia 83 (i to dzień wcześniej pożarłam lody) więc idealnie:-) teraz już chyba przy każdych badaniach z krwi będę na wszelki wypadek dorabiać glikemię
Ja mam swojego pogromcę, glukometr Tylko ta dieta mi nie idzie więc okropnie mnie to stresuje, ale pomiary na razie ok i hba1c w normie więc staram się być dobrej myśli.
I jakie masz masz zalecenia skoro ciąża bez krzywej? -
akuszerka89 wrote:Odradzam kupowanie monitora oddechu jeśli dziecko urodzi się w terminie i nie będzie miało problemów z oddychaniem. To dodatkowy niepotrzebny stresor, wystarczy że maluch zsuniensie z płytek albo zapomnisz go wyłączyć i bezpodstawny zawał murowany. Jeśli jednak dziecko urodzi się przedwcześnie z zaburzeniami oddechowymi to wtedy warto.
Octanisept też odradzam - pępek powinno się pielęgnować raz dziennie dokładnie wodą z mydłem i dokładnie osuszać, zawijać też pieluszkę tak, żeby kikut był na wierzchu. Do ran poporodowych obecnie zalecany jest Prontosan lub Microdacyna. Nawet jeśli w oddziale zobaczycie że używają octaniseptu to po prostu nie stosują się jeszcze do nowych wytycznych;-)
Akuszerka a co na ranę po cesarce?