LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, ja tez dziś po wizycie, młody 550 gram. Wg mojego lekarza prowadzącego komory w główce są standardowej wielkości - wychodzi na to ze zmniejszyły się z ponad 9 mm do 6. Nie otwieram jeszcze szampana, czekam na kontrole u lekarza u którego mieliśmy prenatalne. Ale lekka ulga jest
Wrzosowa94, madzialenaa, Aga0801, Anett93, AnnaE., akuszerka89, Justyna86, melba, smoothie, Pepper, Klaudiaaaa, L.aura lubią tę wiadomość
-
Willsee wrote:Hej, ja tez dziś po wizycie, młody 550 gram. Wg mojego lekarza prowadzącego komory w główce są standardowej wielkości - wychodzi na to ze zmniejszyły się z ponad 9 mm do 6. Nie otwieram jeszcze szampana, czekam na kontrole u lekarza u którego mieliśmy prenatalne. Ale lekka ulga jest
Super wiadomośc🥰Willsee lubi tę wiadomość
-
Pepper wrote:Dziewczyny a ja przytyłam os początku ciąży tylko 1,5kg.. Czy to normalne?
Dzisiaj lekarz mi powiedział, że dzidzia ok chociaż ma trochę dużą główkę, matko...
Czy któraś też tak ma?
Ja od początku ciąży mam jakieś 2,5 kg na plusie. Ostatnio przytyłam tylko 0,5 kg w miesiąc i tez zapytałam lekarza czy nie za mało. Ale lekarz mnie uspokoił ze absolutnie nie. To dziecko ma rosnąć, nie ja. Są babki co przybierają przez całą ciąże 6 kg więc luzik. My nie mamy jeść więcej i tyć tylko po prostu jeść bardziej gęste odżywczo posiłki. Dziecko nabiera nawyków żywieniowych ponoć już w ciąży więc warto o to zadbać.
A co do główki to moi obaj synowie mieli duże głowy w ciąży. Zawsze w 97 centylu, nawet po porodzie. Reszta ciała zawsze w normie. Takie geny po ojcuWiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 02:17
Pepper lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny:) witam sie bo nie moge spac:)
Ja przed chwila sie wazylam i mam ok 6 kg na + Martwie sie znowu w 2 strone czy za duzo nie przybieram niestety duzo podjadam mam prace siedzaca a po pracy juz ciemno zimno i nie chce mi sie nigdzie wychodzic szczerze mowiac:/ -
Willsee wrote:Hej, ja tez dziś po wizycie, młody 550 gram. Wg mojego lekarza prowadzącego komory w główce są standardowej wielkości - wychodzi na to ze zmniejszyły się z ponad 9 mm do 6. Nie otwieram jeszcze szampana, czekam na kontrole u lekarza u którego mieliśmy prenatalne. Ale lekka ulga jest
Super, już teraz nie może być źle cieszymy się razem z Tobą,
gratuluję udanych wizyt
U mnie w aptece gemini tez już koszyk ma ponad 400 zła same podstawowe rzeczy tam mam...
Wczoraj byłam w gyncentrum na połówkowych, 480 gram dziewczynki i wszystko ładnie sprawdzone i jestem spokojniejsza, nie chciała pokazać profilu więc lekarz trochę mi "potrzepał" tym brzuchem i pokazała a że potem było obowiązkowe kfc to miałam taką rewolucję w brzuchu że hoho - a jeszcze tydzień temu narzekałam że nie czuję ruchów,
Badanie było z rana potem trochę polataliśmy po marketach budowlanych ( jesteśmy na etapie budowy domku letniskowego pod wynajem) potem jeszcze biedronka, spotkanie przed przyjęciem do zerówki starszej i w nocy miałam tak twardy spięty brzuch i tak mnie to bolało że chyba właśnie dostałam sygnał żeby trochę zwolnić a i tak z niczym już się nie wyrabiam... ;(Willsee, smoothie, Wrzosowa94, Aga0801, madzialenaa, akuszerka89, Pepper, Klaudiaaaa, AnnaE. lubią tę wiadomość
-
No i pięknie ! 😊Willsee lubi tę wiadomość
-
smoothie wrote:Gratuluję udanych wizyt ! Duże dzieci 🙂 Fajnie bo nie będę sama 😄
Mówisz ze duże? Ja się właśnie totalnie nie znam i nie umiem oszacować xd od lekarza usłyszałam ze rośnie miarowo, ale jak to ujął „nie jakoś szałowo” - to dało mi nadzieje ze będzie coś koło 3 kg 😂 mąż miał 4,5 kg 🫣 ale ja 1950gram, wiec liczę że młody wyciągnie średnią 😂Oleczek lubi tę wiadomość
-
Willsee wrote:Mówisz ze duże? Ja się właśnie totalnie nie znam i nie umiem oszacować xd od lekarza usłyszałam ze rośnie miarowo, ale jak to ujął „nie jakoś szałowo” - to dało mi nadzieje ze będzie coś koło 3 kg 😂 mąż miał 4,5 kg 🫣 ale ja 1950gram, wiec liczę że młody wyciągnie średnią 😂
To byłaś wcześniakiem? Miałaś z tego powodu jakieś powikłania zdrowotne w dalszych etapach życia?
Ja po malu zastanawiam się nad wyprawką ubrankową i w sumie nie wiem ile czego zbierać myślałam że może po 7 sztuk każdego kroju z każdego rozmiaru plis kilka rzeczy takich tyci, w razie gdyby Malutka też urodziła się wcześniakiem jak Fifi
-
akuszerka89 wrote:To byłaś wcześniakiem? Miałaś z tego powodu jakieś powikłania zdrowotne w dalszych etapach życia?
Ja po malu zastanawiam się nad wyprawką ubrankową i w sumie nie wiem ile czego zbierać myślałam że może po 7 sztuk każdego kroju z każdego rozmiaru plis kilka rzeczy takich tyci, w razie gdyby Malutka też urodziła się wcześniakiem jak Fifi
Nie byłam wcześniakiem, ale miałam konflikt serologiczny - 3 razy przetaczana krew, z czego raz jak byłam w brzuchu, dwa po urodzeniu. W 9 miesiącu urodziłam się z zawrotną wagą 1950gram i 43 cm😉. Ale nadrobiłam dość szybko i nie odstawałam wzrostowo / wagowo od dzieci. Nie miałam też z tego tytułu żadnych powikłań w życiu dziecięcym.
Co do wyprawki też się zastanawiam - w rozmiarze 56 mam jak narazie:
-9 sztuk body z długim rękawem
- 2 sztuki z krótkim
-3 sztuk kopertowych na ramiączkach ( ale widzę że one wypadają dość duże na długość)
-2 sztuki rampersów (myśle że jeden będzie też ubrankiem na wyjście ze szpitala jeżeli temperatura będzie wysoka)
-4 sztuki spodenek
-2 sztuki pajaców bez stópek
Zastanawiałam się nad dokupieniem trzypaku kopertowych z krótkim rękawem, skarpetki i jakaś cieniutka czapeczka, i chyba wsio na ten najmniejszy rozmiar. Co uważacie? -
Ja też urodziłam się terminowo, ale z racji że mama była hospitalizowana na zapalenie płuc w trakcie ciąży ze mną to byłam drobna. Całe 2100g i 52cm 😀 ale nie miałam przez to żadnych problemów, normalnie rosłam i dojrzewałam i nic się nie działo.
-
Dzień dobry, stres ciut zlazł. Moja kochana mi pomogła 🥰i odwróciła się żeby dalsza współpraca z panią doktor przebiegła owocnie 😄
Dzisiaj wszystko wygląda dobrze. Oby tak zostało 🙏
Moja szyjka ma 5 cm 🙈 Tak wiem dopiero połowa ciąży, ale w pierwszej się nie rozwierała wcale..
A tu moje 406 g szczęścia ❤️❤️
Justyna86, Willsee, MagdaD1405, akuszerka89, Klaudiaaaa, Pepper, Aga0801, AnnaE., Wrzosowa94, melba, L.aura, Kamly1992, beti97, Anett93 lubią tę wiadomość
-
Willsee wrote:Mówisz ze duże? Ja się właśnie totalnie nie znam i nie umiem oszacować xd od lekarza usłyszałam ze rośnie miarowo, ale jak to ujął „nie jakoś szałowo” - to dało mi nadzieje ze będzie coś koło 3 kg 😂 mąż miał 4,5 kg 🫣 ale ja 1950gram, wiec liczę że młody wyciągnie średnią 😂
Oczywiście zależy jak dalej będzie rósł ale moim zdaniem waga na ten moment ładna:)
U mnie pierwsza córa mniej więcej na tym etapie miała 410g, a nie chciała wyjść i skończyło się 4390g❤️ Teraz druga córa 406g 😂❤️
Wiosno przyjdź! Czekam na pyszne warzywa i owoce 🫣😂
-
smoothie wrote:Oczywiście zależy jak dalej będzie rósł ale moim zdaniem waga na ten moment ładna:)
U mnie pierwsza córa mniej więcej na tym etapie miała 410g, a nie chciała wyjść i skończyło się 4390g❤️ Teraz druga córa 406g 😂❤️
Wiosno przyjdź! Czekam na pyszne warzywa i owoce 🫣😂
smoothie, Aga0801, AnnaE. lubią tę wiadomość
-
Gratuluje super informacji z ostatnich wizyt ☺️
Ja mam problem z logowaniem , wczoraj cały dzień nie mogłam się zalogować tu 🤔
Także byłam dzisiaj na wizycie u mojej Dr , mała z pomiarów 4 dni młodsza tym razem , waga 360g 😉 ale pewnie w poniedziałek na połówkowych będzie dokładniejsza waga ☺️
Od 17 tc mam bolesne skurcze , ale szyjka Ok ponad 4 cm , Pani Dr powiedziała ze jestem szczupła i drobna i pewnie będą mnie męczyć te skurcze , bez zmian magnez 3x2 i utrogestan , doraźnie buscopan 🫣
Co do wagi , u mnie na plusie 3 kg , wydaje mi się ze to chyba tak Ok ☺️akuszerka89, Aga0801, AnnaE., Wrzosowa94, smoothie, Pepper lubią tę wiadomość
💁♀️ 31L : PCOS , AMH 6,33 , HSG- jajowody niedrożne
💁 33L : wszystkie wyniki ok
28.06.2021r-IVF start
Mamy 4 ❄️ z 5 doby i 6 komórek ⛄️
08.21-1 FET blastka 4.1.1
8dpt -23 ,10dpt -39 ,13dpt -122 ,15 dpt -317 ,17dpt -683,
20dpt -1611 ,24dpt -3484 ,26 dpt -6692(USG jest❤️)
12tc-wada megacystis
14tc serduszko przestało bić 😢synek 💔👼
02.22-2 FET bl 4.1.1 - cb
04.22 histeroskopia -zrost w macicy
04.22-3 FET bl 4.1.1 👎
05.22-4 FET bl 3.1.2
Beta HCG :8dpt-146,10dpt-366,12dpt-964,15dpt-3723
18dpt-10326,25dpt - crl 3,6 mm i ❤️
9/10 tc 💔👼córeczka🥺
Poronienie(zespół Turnera)
Naturalny CUD
05.11.22⏸️beta 145,930 mIU/ml
07.11 beta 422,530 mIU/ml
09.11 beta 1420,380 mIU/ml
12.11 beta 8371,640 mIU/ml
13w1d prenatalne + pappa Ok, ryzyka niskie 👧
21w5d połówkowe Ok ,380g 👧
30w5d III prenatalne Ok, 1400g 👧
Ariana Ur. SN w 40w2d 14.07.2023r 3330g i 53 cm 👧 -
Czy któraś z Was będzie się decydować na bankowanie krwi pępowinowej? Dzisiaj na wizycie rozmawiała o tym ze mną położna i wypełniłam jakąś karteczkę z adresem e-mail i telefonem żeby otrzymać więcej informacji na ten temat. Czy orientujecie się na ile lat jest taka umowa w przypadku decyzji o bankowaniu? Bo widziałam na ich stronie, że później opłaty wykonuje się co miesiąc.
-
Aga0801 wrote:Czy któraś z Was będzie się decydować na bankowanie krwi pępowinowej? Dzisiaj na wizycie rozmawiała o tym ze mną położna i wypełniłam jakąś karteczkę z adresem e-mail i telefonem żeby otrzymać więcej informacji na ten temat. Czy orientujecie się na ile lat jest taka umowa w przypadku decyzji o bankowaniu? Bo widziałam na ich stronie, że później opłaty wykonuje się co miesiąc.
Aga0801, L.aura lubią tę wiadomość
-
O rany ale mam tu zaleglosci!
Gratuluję udanych wizyt ❤️
Karola, też mam łożysko nisko, ale lekarz na polowkowych uspokajal, że ma dużo czasu żeby się podnieść.
Willsee też myślałam żeby mieć tak po 8 sztuk każdego rodzaju z rozmiaru 56 i 62 na początek. Dzięki za listę apteczną, zrobiłam sobie screena, bo dla mnie to wszystko czarna magia, połowa z tych rzeczy nie wiem do czego służy 😂🙈
U nas dziś już 22+4, dzidzia w brzuszku wieczorami i w nocy szaleje 🥰
Dziewczyny, help, czy któraś zrobiłaby dla mnie suwaczek do wklejenia? Nie ogarniam tego 😭 TP 2.lipca, dziś 22+4Aga0801 lubi tę wiadomość
Ona: '92, hormony, drożność jajowodów, kariotyp - ok
AMH 3,6
występują cykle bezowulacyjne; lekkie PCO
Inofolic combi 2x1 tabl., koenzym q10
On: '92, obniżone niektóre parametry nasienia, mała objętość (0,5-1 ml), morfologia 4%, fDNA 17%, HBA 65%, Kariotyp - ok
Fertilman Plus 2x2 tabl.
01.2020: początek starań
02.2022: start długi protokół ICSI/PICSI/FAMSI
26.02.22 punkcja - > 2 blastki
3.03.22 transfer ET 5.1.1 😔
18.05.22 FET blastki 3.2.2 😔
⏳Suple, diagnostyka przed drugą procedurą...
która nie doszła do skutku, bo naturals z zaskoczenia 🥰
6+5 jest ❤️ crl 0,32 cm
8+0 1,54 cm ❤️
10+3 3,51 cm ❤️
11+3 4,61 cm ❤️
12+1 5,61 cm prenatalne + PAPP-A oraz NIFTY ok, niskie ryzyka ❤️ DZIEWCZYNKA! 🥰
Połówkowe ok ❤️ -
AnnaE. wrote:Ja zdecydowałam się przy pierwszym dziecku. Zapłaciłam jakąś jednorazową kwotę na bankowanie do 18 roku życia. Przy drugim już się nie zdecydowałam bo już trochę więcej naczytałam się na ten temat i okazuje się, że to wcale nie takie cuda. Już nie pamiętam szczegółów, ale ogólnie średnio się to opłaca w stosunku do przydatności takiej krwi dla siebie czy dziecka. Polecam poczytać różne opinie specjalistów i zastanowić się dobrze.
Też kiedyś czytałam na forum IVF o tym i nie pamiętam szczegółów, ale generalnie konkluzja była taka jak piszesz. Ja nie będę bankowac.
Ona: '92, hormony, drożność jajowodów, kariotyp - ok
AMH 3,6
występują cykle bezowulacyjne; lekkie PCO
Inofolic combi 2x1 tabl., koenzym q10
On: '92, obniżone niektóre parametry nasienia, mała objętość (0,5-1 ml), morfologia 4%, fDNA 17%, HBA 65%, Kariotyp - ok
Fertilman Plus 2x2 tabl.
01.2020: początek starań
02.2022: start długi protokół ICSI/PICSI/FAMSI
26.02.22 punkcja - > 2 blastki
3.03.22 transfer ET 5.1.1 😔
18.05.22 FET blastki 3.2.2 😔
⏳Suple, diagnostyka przed drugą procedurą...
która nie doszła do skutku, bo naturals z zaskoczenia 🥰
6+5 jest ❤️ crl 0,32 cm
8+0 1,54 cm ❤️
10+3 3,51 cm ❤️
11+3 4,61 cm ❤️
12+1 5,61 cm prenatalne + PAPP-A oraz NIFTY ok, niskie ryzyka ❤️ DZIEWCZYNKA! 🥰
Połówkowe ok ❤️ -
L.aura wrote:O rany ale mam tu zaleglosci!
Gratuluję udanych wizyt ❤️
Karola, też mam łożysko nisko, ale lekarz na polowkowych uspokajal, że ma dużo czasu żeby się podnieść.
Willsee też myślałam żeby mieć tak po 8 sztuk każdego rodzaju z rozmiaru 56 i 62 na początek. Dzięki za listę apteczną, zrobiłam sobie screena, bo dla mnie to wszystko czarna magia, połowa z tych rzeczy nie wiem do czego służy 😂🙈
U nas dziś już 22+4, dzidzia w brzuszku wieczorami i w nocy szaleje 🥰
Dziewczyny, help, czy któraś zrobiłaby dla mnie suwaczek do wklejenia? Nie ogarniam tego 😭 TP 2.lipca, dziś 22+4
Wejdź na www.tickerfactory.com i tam na dole masz pregnancy później wybierasz suwaczek w prawym górnym rogu masz next itd na końcu termin porodu podajesz i kopiujesz BBCode ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 19:32
💁♀️ 31L : PCOS , AMH 6,33 , HSG- jajowody niedrożne
💁 33L : wszystkie wyniki ok
28.06.2021r-IVF start
Mamy 4 ❄️ z 5 doby i 6 komórek ⛄️
08.21-1 FET blastka 4.1.1
8dpt -23 ,10dpt -39 ,13dpt -122 ,15 dpt -317 ,17dpt -683,
20dpt -1611 ,24dpt -3484 ,26 dpt -6692(USG jest❤️)
12tc-wada megacystis
14tc serduszko przestało bić 😢synek 💔👼
02.22-2 FET bl 4.1.1 - cb
04.22 histeroskopia -zrost w macicy
04.22-3 FET bl 4.1.1 👎
05.22-4 FET bl 3.1.2
Beta HCG :8dpt-146,10dpt-366,12dpt-964,15dpt-3723
18dpt-10326,25dpt - crl 3,6 mm i ❤️
9/10 tc 💔👼córeczka🥺
Poronienie(zespół Turnera)
Naturalny CUD
05.11.22⏸️beta 145,930 mIU/ml