LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
smoothie wrote:OO a tam robi ponoć cudny doktor Własienko
Miałam mieć echo serca w poprzedniej ciąży ale nie doczekałam.
Tak się właśnie zastanawiam jak w tej no ale może za dużo czytam! Dostałaś skierowanie od prowadzącego?
Ogólnie mam tam połówkowe
Co do krzywej to mam po prostu dalej stosować dietę z niskim IG (chociaż odstępstwa się zdarzają 😝) i co jakiś czas kontrolować poziom glikemii.
Na ranę po CC tym bardziej polecam Prontosan albo Microdacyne:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2023, 16:16
-
Kupiliśmy dziś laktator i powiem wam, że cieszyłam się jak głupia 🙈😂 ale ja mam bardzo małe sutki i córka wgl nie mogła ich złapać więc musiałam mieć nakładki na sutki (teraz już też zakupiłam ) ale że była leniuszkiem to ssała trochę i zasypiała przez co spadła mi z wagi troszkę za dużo niż normalnie więc musiałam zostać dzień dłużej w szpitalu. Panie przyniosły mi laktator szpitalny żeby zobaczyć ile odciagne i wgl i okazało się że jest super i że młoda też świetnie radzi sobie z ssaniem i wgl tylko poprostu chyba czując moje bicie serca i moje ciepło i cudnie jej się zasypiało 🙈😂 z butelki byłam spokojna i wiedziałam że tyle co zjada to spokojnej się najdą i z butelki już wypijała wszystko więc zakup laktatora był zbawieniem 🙂 dlatego teraz stwierdzialam że nie zamierzam się stresować i wgl i od razu kupuje laktator jak dzidziuś bedzie ładnie jadł z piersi (oczywiście bardzo liczę ,że będę miała morze mleka ) to będzie super ale jak nie to spokojnie odciągne i nie będę się stresować. Więc bardzo mnie uciszył zakup. 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2023, 21:17
akuszerka89 lubi tę wiadomość
-
Ja będę robić krzywą cukrową za 3 tyg 🤢 najgorsze badanie w ciąży dla mnie. No i poprosiłam męża 🤣 jak będzie gdzieś na mieście żeby kupił mi taką długą łyżkę do butów bo niestety zaczyna się czas gdzie jak coś spadnie czy upadnie to już przepadło 🤣 byłam dzisiaj po córkę w przedszkolu i po drodze do domu zajrzałyśmy do Pepco i do Rossmana . Nie mogłam oddychać , dusiłam się w tych sklepach. Także zakupy były szybkie 😬 no i druga córka padła z grypą 😭 mam nadzieję że dalej się nie rozsieje po domownikach.
-
Beti, zdrówka dla córki i żeby na resztę rodziny nie przeszło ✊️
Ja już jedną krzywą cukrową mam za sobą, jakoś przeżyłam chociaż drugi kubeczek ciężko wchodził a pielęgniarka mnie popędzała. Wtedy wynik był na szczęście dobry, także mam nadzieję, że przy następnej krzywej tak zostanie 😊
Dzisiaj po pracy idę do fryzjera, dawno już nie byłam także nie mogę się doczekać 😁madzialenaa, melba, beti97 lubią tę wiadomość
-
beti97 wrote:Ja będę robić krzywą cukrową za 3 tyg 🤢 najgorsze badanie w ciąży dla mnie. No i poprosiłam męża 🤣 jak będzie gdzieś na mieście żeby kupił mi taką długą łyżkę do butów bo niestety zaczyna się czas gdzie jak coś spadnie czy upadnie to już przepadło 🤣 byłam dzisiaj po córkę w przedszkolu i po drodze do domu zajrzałyśmy do Pepco i do Rossmana . Nie mogłam oddychać , dusiłam się w tych sklepach. Także zakupy były szybkie 😬 no i druga córka padła z grypą 😭 mam nadzieję że dalej się nie rozsieje po domownikach.
Zdrowka dużo dla Was! Ja tez się czuje jakoś podejrzanie, dziś mam w planach poodpoczywać, bo mi się często zapomina, ze ja w ciąży jestem(jakkolwiek to zabrzmi😅), i to już nie takiej „małej” i na początku 🙈 ze mogę coraz mniej jeśli chodzi o zrobienie czegoś/ chodzenie.
Ja po połówkowych, no i pierwsze co to dostałam właśnie opierdziel za pusty pęcherz ehhhhh😬 ogólnie z dzidzią wszystko ok, będzie raczej z tych mniejszych dzieciaczków. Mi niestety w ciągu tygodnia skróciła się szyjka aż prawie o centymetr. Ostatnie dni miałam takie dziwne bóle brzucha, to ciągnęło to kłuło w dole, rozpieranie takie, dużo tez mnie mała kopie od samego dołu to myslalam, ze przez to. A to się okazało, ze będziemy ta szyjkę wnikliwie monitorować 😪ogólnie nie czuje się jakoś zle, no jak to w ciąży, są lepsze i gorsze dni, nie ukrywam, ze tez się jakoś mega nie oszczędzałam, bo wiadomo ze przy starszaku to nie jest do końca możliwe, cały czas jestem w ruchu itp, a tu nagle zalecenie odpoczynku i mega zwolnienia wszystkiego 🙈 mój lekarz 13 marca, 14go mam wylot do UK…zobaczymy co powie i czy dalej się skrócibeti97 lubi tę wiadomość
-
Aga0801 wrote:Beti, zdrówka dla córki i żeby na resztę rodziny nie przeszło ✊️
Ja już jedną krzywą cukrową mam za sobą, jakoś przeżyłam chociaż drugi kubeczek ciężko wchodził a pielęgniarka mnie popędzała. Wtedy wynik był na szczęście dobry, także mam nadzieję, że przy następnej krzywej tak zostanie 😊
Dzisiaj po pracy idę do fryzjera, dawno już nie byłam także nie mogę się doczekać 😁
Ooo fryzjer, super!😁 tez się zapisałam na następny piątek, bo na głowie odrost taki, ze oo mamo😁
Krzywa tez przede mną, z pierwszej ciąży pamietam, ze wypić to może nie miałam jakiegoś kłopotu, ale później na tym cukrowym haju to spałam na siedząco praktycznie w fotelu😂Aga0801 lubi tę wiadomość
-
madzialenaa wrote:Zdrowka dużo dla Was! Ja tez się czuje jakoś podejrzanie, dziś mam w planach poodpoczywać, bo mi się często zapomina, ze ja w ciąży jestem(jakkolwiek to zabrzmi😅), i to już nie takiej „małej” i na początku 🙈 ze mogę coraz mniej jeśli chodzi o zrobienie czegoś/ chodzenie.
Ja po połówkowych, no i pierwsze co to dostałam właśnie opierdziel za pusty pęcherz ehhhhh😬 ogólnie z dzidzią wszystko ok, będzie raczej z tych mniejszych dzieciaczków. Mi niestety w ciągu tygodnia skróciła się szyjka aż prawie o centymetr. Ostatnie dni miałam takie dziwne bóle brzucha, to ciągnęło to kłuło w dole, rozpieranie takie, dużo tez mnie mała kopie od samego dołu to myslalam, ze przez to. A to się okazało, ze będziemy ta szyjkę wnikliwie monitorować 😪ogólnie nie czuje się jakoś zle, no jak to w ciąży, są lepsze i gorsze dni, nie ukrywam, ze tez się jakoś mega nie oszczędzałam, bo wiadomo ze przy starszaku to nie jest do końca możliwe, cały czas jestem w ruchu itp, a tu nagle zalecenie odpoczynku i mega zwolnienia wszystkiego 🙈 mój lekarz 13 marca, 14go mam wylot do UK…zobaczymy co powie i czy dalej się skróci
Jaka waga wam wyszła, że dzidzia raczej z tych mniejszych? I który tc?
L.aura lubi tę wiadomość
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
Ja po połówkowych, wszystko ok.
Łożysko tylna ściana nisko, co mnie zmartwiło ale lekarka mówi, że powinno się podnieść, tętno 150 ud/min, waga 330g.
Mamy potwierdzoną dziewczynkę 💕
madzialenaa, smoothie, Wrzosowa94, MagdaD1405, Aga0801, akuszerka89, Anett93, AnnaE., Agata :), melba, Pepper, Klaudiaaaa, L.aura lubią tę wiadomość
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
Karola :) wrote:Jaka waga wam wyszła, że dzidzia raczej z tych mniejszych? I który tc?
Tc 22. Mała ma 350g niecałe, od początku tez ta mała główkę i wczoraj tez tak wyszło. Stosunek obwodu główki do brzuszka i kończyn również dolna granica, taki chyba jej urok 🤔 -
madzialenaa wrote:Tc 22. Mała ma 350g niecałe, od początku tez ta mała główkę i wczoraj tez tak wyszło. Stosunek obwodu główki do brzuszka i kończyn również dolna granica, taki chyba jej urok 🤔
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
Dziewczyny jutro w Lidlu pampersy lupilu 1+1 gratis wszystkie rozmiary. Może którejś przyda się takie info 🙂
Karola :), beti97 lubią tę wiadomość
-
Miałam dziś wizyte, dzidzia rośnie. Już wazy 560g😳
Lekarz zobaczył wyniki krzywej cukrowej, niby w normie, ale kazał mi ograniczyć węglowodany i zrezygnować ze słodyczy. Wiem, ze są niezdrowe, ale ja tak lubię 🤷♀️ Moja waga tez mówi żeby zrezygnować, mam 10 kg na plusie.
Powiedziałam, ze miałam skurcze, twardy brzuch, sprawdził szyjkę - wszystko Ok, długość 4,5cm. W razie czego mam wziąć więcej magnezu i no-spe.
Aga0801, akuszerka89, Wrzosowa94, madzialenaa, Anett93, JustynaKaaa, Klaudiaaaa lubią tę wiadomość
-
O jaa jaka już duża dzidzia 🥰
Co do słodyczy i węglowodanów to rozumiem ten ból, też mnie ciągnie do tego strasznie.
Długość szyjki ładna, dobrze że sprawdził i potwierdził 😀
Madzialena, piękny brzuszek i przepiękna hybrydka na paznokciach! 😊Justyna86, madzialenaa lubią tę wiadomość
-
Pepper wrote:Dziewczyny a ja przytyłam os początku ciąży tylko 1,5kg.. Czy to normalne?
Dzisiaj lekarz mi powiedział, że dzidzia ok chociaż ma trochę dużą główkę, matko...
Czy któraś też tak ma?
Ja tydzień temu miałam 2,5kg na plusie. Teraz się nie ważyłam, jutro może stanę na wagę jak nie zapomnę rano 😃Pepper lubi tę wiadomość
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
Wrzosowa94 wrote:Dziewczyny jutro w Lidlu pampersy lupilu 1+1 gratis wszystkie rozmiary. Może którejś przyda się takie info 🙂
Wrzosowa94 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny u Was też maluchy tak szaleją w brzuchu ? Ja na początku myślałam że młody będzie spokojniejszy a już potrafi tak kopać i się wiercić aż boli. Jeżeli będzie kopał jak jego brat to za chwilę będę wyć z bólu.
-
Justyna86 wrote:Miałam dziś wizyte, dzidzia rośnie. Już wazy 560g😳
Lekarz zobaczył wyniki krzywej cukrowej, niby w normie, ale kazał mi ograniczyć węglowodany i zrezygnować ze słodyczy. Wiem, ze są niezdrowe, ale ja tak lubię 🤷♀️ Moja waga tez mówi żeby zrezygnować, mam 10 kg na plusie.
Powiedziałam, ze miałam skurcze, twardy brzuch, sprawdził szyjkę - wszystko Ok, długość 4,5cm. W razie czego mam wziąć więcej magnezu i no-spe.
Ooo ale dzidzia duża 😍 to moja taka kruszynka, boje się, ze coś nie tak niby lekarz mówił, ze ok i będzie po prostu mała, ale ja się boje, ze będzie problem, bo mam duże zagrozenie i porodem przedwczesnym i hipotrofią ale staram się nie zabierać sobie do głowy.