LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Hejka!
Gratuluje wszystkim wizyt i serduszek 😍
Ja byłam w środę u swojego gina na NFZ, ale wkurzył mnie strasznie 😤 Nie dość że miał problem z USG to jeszcze nic nie pomierzył. Stwierdził tylko, że jest pęcherzyk i nie może to być 6+2 🙈 mam przyjsc na 2 tyg.
Nie wytrzymałam i poszłam wczoraj prywatnie lekarka wszystko zmierzyła i wszystko jest super 😍
Według OM 6+3.. Pecherzyk odpowiada 6+2 a zarodek 6+1 widzialam tez mrygajacy punkcik 😍 czyli mamy ❤akuszerka89, Anett93, L.aura, smoothie, Monia!, Aga0801 lubią tę wiadomość
-
Matleena89 wrote:Też o tym słyszałam, ale z jakiegoś powodu zostało zlecone...
Hej ! To trzeba byłoby zapytać lekarza? Może bardziej sprawdza się czy nie spada? Nie wiem ale na pewno beta już po 1000 ma prawo zwalniać.
Poczekałabym na usg u zaufanego lekarza. Trzymam kciuki ❤️ -
smoothie wrote:Akuszerka czy Ty wraz z rozwojem sytuacji będziesz decydować czy robić inwazyjne czy nie?
Oczywiście dla mnie to jeszcze sporo czasu ale zaczynam myśleć czy postawić na nifty + amniopunkcja czy jechać na biopsję kosmówki.. W Warszawie to codzienność więc może nie ma się czego obawiać ale jednak nie wiem jaki jest margines błędu jeśli chodzi o kosmówkę ( trofoblast).. w sensie, że jednak bardziej bada łożysko niż dziecko? Tak mozaicyzm łożyskowy jest bardzo rzadki no ale tak sobie dumam, nie wiem czy słusznie 💁
smoothie lubi tę wiadomość
-
akuszerka89 wrote:Tak, jeśli dr Kosiński zasugeruje inwazyjne to je zrobię. Coby nie było ja po prostu muszę wiedzieć wczesniej
Ok, rozumiem.Ja zrobię nawet jak nifty wyjdzie dobrze .. chce szerzej wiedzieć💁
Nie wiem tylko czy czekać na amnio czy ta biopsja. Mam nad czym dumać. -
akuszerka89 wrote:Ale oczywiście też są bardziej zaawansowane techniki też jak np test NiFty, Harmony, wolne DNA płodu z krwi matki, Sanco, Iona, Panorama. Jest ich bardzo dużo, koszty średnio od 500 do chyba 3000 zł (to zależy od placówki, ale trzeba było sprawdzić cenniki)
Też myślimy z partnerem o tych dodatkowych badań wolnego DNA.
Jakie są różnice między tymi testami, polecacie któryś? Znalazłam jakieś porównanie w internecie, ale dla nie-medyka niewiele to mówi. Ceny dosyć podobne ok. 2000 zł.
18.11.2022 (11dpo, 27dc) II kreski w 5 cyklu starań, beta 78, progesteron 28
21.11.2022 beta 335, progesteron 38
06.12.2022 zarodek 0,5cm i ❤️
20.12.2022 1,85cm ❤️
10.01.2023 4,82cm ❤️
16.01.2023 6,15cm prenatalne 😊 prawdopodobnie zdrowa dziewczynka 🥰💖
03.02.2023 ✅
28.02.2023 ✅
20.03.2023 II prenatalne, zdrowa dziewczynka, 380g 💖
21.03.2023 ✅
11.04.2023 ✅ 590g
09.05.2023 ✅ 1040g
22.05.2023 III prenatalne
30.05 wizyta u prowadzącego -
Ja idę na prenatalne (USG + PAPPA) do innego lekarza niż prowadzący. W poprzednich ciążach lekarz prowadzący odsyłał mnie do swojego kolegi z certyfikatem FMF i pewnie teraz zrobi to samo. Oprócz tego na pewno zrobię Nifty bo mam 36 lat i zwyczajnie boję się.
-
AnnaE. wrote:Ja idę na prenatalne (USG + PAPPA) do innego lekarza niż prowadzący. W poprzednich ciążach lekarz prowadzący odsyłał mnie do swojego kolegi z certyfikatem FMF i pewnie teraz zrobi to samo. Oprócz tego na pewno zrobię Nifty bo mam 36 lat i zwyczajnie boję się.
Przegadalam to wczoraj z mężem i doszliśmy do wniosku ze niezależnie co powie lekarz prowadzący, to idziemy wykonać tez badania prywatnie w innej klinice - tez specjalnie znalazłam Panią z certyfikatem FNF.
Co do Nifty - cały czas się zastanawiam… czy wiecie może czy co do Nifty jest jakieś ograniczenie wieku płodu?
Bo jeżeli nie, to chyba zostawię je do głębszej diagnostyki jeżeli cokolwiek wyjdzie podejrzanie… -
Ja czytałam że nifty między 10. a 24. tygodniem.
Willsee, małazłośnica lubią tę wiadomość
Ona: '92, hormony, drożność jajowodów, kariotyp - ok
AMH 3,6
występują cykle bezowulacyjne; lekkie PCO
Inofolic combi 2x1 tabl., koenzym q10
On: '92, obniżone niektóre parametry nasienia, mała objętość (0,5-1 ml), morfologia 4%, fDNA 17%, HBA 65%, Kariotyp - ok
Fertilman Plus 2x2 tabl.
01.2020: początek starań
02.2022: start długi protokół ICSI/PICSI/FAMSI
26.02.22 punkcja - > 2 blastki
3.03.22 transfer ET 5.1.1 😔
18.05.22 FET blastki 3.2.2 😔
⏳Suple, diagnostyka przed drugą procedurą...
która nie doszła do skutku, bo naturals z zaskoczenia 🥰
6+5 jest ❤️ crl 0,32 cm
8+0 1,54 cm ❤️
10+3 3,51 cm ❤️
11+3 4,61 cm ❤️
12+1 5,61 cm prenatalne + PAPP-A oraz NIFTY ok, niskie ryzyka ❤️ DZIEWCZYNKA! 🥰
Połówkowe ok ❤️ -
Hej, ale tu się dzisiaj cicho zrobiło? Jak minęła Wam sobota? Jak się czujecie?
U mnie dość intensywnie, byłam na zakupach:-D
-
Hej, u mnie spokojnie, robiłam dziś badania wszystkie z krwi, mocz i krzywa cukrowa (bo cukrzyca w rodzinie) i wszystkie wyniki są ok, więc się cieszę. 😊
Ja ogólnie żyje od wizyty do wizyty... To jest ogromny stres dla mnie, czy wszystko jest na pewno ok i najczarniejsza myśl z tyłu głowy, że na kolejnej wizycie usłyszę "przykro mi..."
Oczywiście staram się myśleć pozytywnie, ale nie mam jeszcze odwagi np.ogladac i kupować rzeczy dla ciężarnych, dla maluszków. Mam nadzieję, że prenatalne choć trochę mnie uspokoja.
Poza tym strasznie boli mnie głowa i mam katar 🙄
Ona: '92, hormony, drożność jajowodów, kariotyp - ok
AMH 3,6
występują cykle bezowulacyjne; lekkie PCO
Inofolic combi 2x1 tabl., koenzym q10
On: '92, obniżone niektóre parametry nasienia, mała objętość (0,5-1 ml), morfologia 4%, fDNA 17%, HBA 65%, Kariotyp - ok
Fertilman Plus 2x2 tabl.
01.2020: początek starań
02.2022: start długi protokół ICSI/PICSI/FAMSI
26.02.22 punkcja - > 2 blastki
3.03.22 transfer ET 5.1.1 😔
18.05.22 FET blastki 3.2.2 😔
⏳Suple, diagnostyka przed drugą procedurą...
która nie doszła do skutku, bo naturals z zaskoczenia 🥰
6+5 jest ❤️ crl 0,32 cm
8+0 1,54 cm ❤️
10+3 3,51 cm ❤️
11+3 4,61 cm ❤️
12+1 5,61 cm prenatalne + PAPP-A oraz NIFTY ok, niskie ryzyka ❤️ DZIEWCZYNKA! 🥰
Połówkowe ok ❤️ -
L.aura ja chyba żeby zaczarować tę ciążę po drugim USG pojechałam na zakupy i kupiłam pierwsze bodziaki neutralne na lato:-P
AnnaE., L.aura, Anett93, Monia! lubią tę wiadomość
-
Też zauważyłam, że dzisiaj za wiele się nie działo 😁
Ja mam od kilku dni potworny ból głowy i dzisiaj już chyba wezmę Apap, bo nie wyrabiam 😢
Zamiast spędzać wieczór z Mężem leżę w łóżku i próbuję nie umrzeć z bólu.
Ale on ma przynajmniej okazję pograć w końcu, bo rzadko mu się zdarza mieć wolny czas 😜 -
Ja dziś wymiękam. Totalny zanik energii. Jest 20:30, dzieci już śpią i zaraz idę w kimę. Cycki mi zaczęły wyskakiwać ze stanika dołem (noszę tylko miękkie bez drutów bo mam rozmiar A-B ), wczoraj miałam w końcu porządne mdłości. Od kilku dni zatyka mi się nos i czuję się totalnie niedotleniona. Używam Nasivin Kids na noc bo bym się udusiła. Niestety u mnie zatkany nos w ciąży to norma i niestety będę się męczyć z tym do końca ciąży…
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2022, 20:39
-
Ja dziś zestresowana.
Przedwczoraj byłam u siostry i jej dzieciaków. Lekko zakatarzone towarzystwo. Dziś okazało się, ze siostrzenica ma COVID. No i teraz czekam jak na minie czy mnie weźmie czy nie.
Powiedzieliśmy dziś o ciąży moim teściom. Zamiast radości widziałam w nich przerażenie, że sytuacja z poprzedniej ciąży się powtórzy. Teściowa się tylko zapytała kiedy prenatalne, mówiąc, że się cieszą oczywiście. Strasznie mi ich było szkoda, bo mam wrażenie, że bardziej są zestresowani niż my.10.2024 ⏸️
07.2023 Kostek ♥️
10.2022 ⏸️ 🌈
08.2021 💔 Stefcia 20TC Zespół Turnera -
Te gorsze samopoczucie ma chyba więcej osób, może to od zmiany frontu atmosferycznego? RudaMaruda a próbowałaś pić trochę więcej wody? Może za mało pijesz?
JustynKaa martwią się, to zrozumiałe, jesteście przecież ich dziećmi a każdy rodzic martwi się o swoje dzieci. U mnie każdy na wieść o kolejnej ciąży najpierw się uśmiechał, a potem rzedła im mina i mówili "po cichu gratuluję, może tym razem się uda". Ja zresztą sama mówię, że radość z ciąży zawsze powinna być ostrożna, bo w razie niepowodzenia rozczarowanie bardzo dużo kosztuje. -
No i oczywiście mam nadzieję że ten Covid Cię nie dopadnie...
-
Witam w niedzielę 😚
Dzisiaj konczymy 7 tydzien, a od jutra zaczynamy 8my ❤🙏🤞
Od tygodnia meczą mnie mdłości , ale takie od rana do wieczora 🙊🙈 co chwile cos żuje, żeby zabić to uczucie ale nie da się😂
Wczoraj powiedziałam mojej mamie i najbliższym o ciąży
Macie typowe zachcianki? Ciągnie Was bardziej w słodkie czy raczej kwasne?
Ja przed ciąża uwielbiałam słodkie , a póki co to jem kwaśne mandarynki, pomarańcze, jabłka, ogórki 😅 w tygodniu obaliłam cały słoiczek pieczarek w occie tak mi się chciało 😁
Moja mama mi wczoraj mówiła, że jak była ze mną w ciąży to jadła właśnie tylko kwaśne, a z moim bratem słodkie.
Także wkręta na dziewczynke czas start 😂Anett93, akuszerka89, smoothie lubią tę wiadomość
-
Kwaśne na dziewczynkę? Zawsze było słodkie i u mnie się zgadzało ale ja niestety ogólnie lubię słodkie..
A ja żyję mundialem bo uwielbiam 😁😁 Dzięki temu czas przyjemnie mija i głowa trochę zajęta Staram się za dużo nie rozmyślać aczkolwiek lekko nie jest.
Samopoczucie nadal średnie.Też mnie sporo bolała głowa ale teraz jakoś lepiej chociaż z tym. Jeśli chodzi o zanik energii, to ja cały czas mam wrażenie,że mam jakieś 8% baterii :<
Justynkaaa nie martw się na zapasWiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2022, 13:16
-
To mnie po już lepszym tygodniu, znowu mam doła, boję się czy dziecko będzie zdrowe, mam gdzieś z tyłu głowy cały czas jakieś czarne myśli o wczesnych porodach, tych wszystkich komplikacjach i nie umiem się cieszyć 😪
W poprzednich ciążach tak nie miałam, Kurcze nie wiem co się że mną dzieje