LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Vilka wrote:Co do spania, to pogorszyło się znowu... Budzi się jakieś trzy razy a ostatnie dwie noce to ma pobudkę po 4... Wykańcza nas to. Płacze, jeść nie chce, wierci się, stęka, oczy jak 5 zł, w końcu usypia po godzinie walki.
Może to ten słynny regres snu w 4 miesiącu?
U nas póki co jest ok, ale nie łudzę się, że nas ominie 😅 -
U nas ze spaniem od początku było super, więc nie pomogę. Po powrocie ze szpitala pobudki co 3 godziny, po 2-3 tygodniach co 5-6 godzin, a od dłuższego czasu Mała przesypia od 21.30 do 5/6 bez pobudki
spanie ma po ojcu
czasem się zdarzy jakaś niespodziewana pobudka, ale dajemy radę. Mąż zwykle wstaje ze mną i ogarnia Małą, bo ja wtedy odciągam. No i Emilia od początku śpi w swoim łóżeczku. Zazwyczaj zasypiała sama odłożona do łóżeczka po karmieniu lub zasypiała przy butli. A teraz czasem chce, żeby ją potrzymać za rączkę.
Co do podawania syropu, my podajemy strzykawką, która była dołączona, ale Emilia go ulewa -.-' dramat, szkoda wydanej kasy.
My możemy ją karmić na siedząco, odbijać, trzymać w pionie po karmieniu, robić cuda, a ona i tak uleje sobie w momencie jak na sekundę odłożę tetrę dalej niż 1mm od jej ust... I to są porządne chluśnięcia, a nie jakieś kropelki. I to nawet po 2-3 godzinach. Najważniejsze, że przybiera i jest pogodna (prócz dramatycznych wieczorów).
👨🦱 91 👩94 -> 👰🤵 5.10.2024
07.2024 - początek starań i odstawienie antykoncepcji (Kontracept) po 12 latach
05.2025 - kariotypy prawidłowe
8.07.2025 Emilia, 2730g, 52cm, mozaikowy ZD bez mocno widocznych cech (bruzda na stopie, na ręce, duży język) -
Karla_, shaylen, Lileepi lubią tę wiadomość
-
O Boziu, to już 🥹Kamax9 wrote:
Dużo marudzenia było? -
Kamax9 wrote:
Nie wyświetla mi się, ale droga dedukcji… czy to ząb? 😛 -
Ojej juz 😍 trzymam kciuki żeby obyło się bez dram 🍀Kamax9 wrote:
Ja wczoraj pisałam że w tym tygodniu mam szczepienie. Wczoraj od wieczora mamy kaszel i dzis delikatny katar, już jesteśmy umówieni do pediatry bo dziś już ten kaszel jest taki szczekający. Ze szczepieniem narazie się wstrzymujemy.👧35 🧑35 🧒14 (2011) 👶 (2025)
🧒Piotr
🗓22 styczeń 2011 (37+2)
⏰️20:30
⚖️3000g
📏53cm
👶Aleksander
🗓17 lipiec 2025 (38+2)
⏰️1:50
⚖️3520g
📏55cm -
Kamax9 wrote:
Też mi się nie wyswietla 🤔 Kamax potwierdz czy to ząb bo ciekawa jestem, tym bardziej ze z tego samego dnia mamy chlopakow 😀 -
Lileepi wrote:Ojej juz 😍 trzymam kciuki żeby obyło się bez dram 🍀
Ja wczoraj pisałam że w tym tygodniu mam szczepienie. Wczoraj od wieczora mamy kaszel i dzis delikatny katar, już jesteśmy umówieni do pediatry bo dziś już ten kaszel jest taki szczekający. Ze szczepieniem narazie się wstrzymujemy.
Ach te chorobska, my tez druga dawke mamy odroczona zeby byl odstęp od antybiotyku.. Zdrowiejcie szybko i oby nie bylo to nic powaznego. -
Tak, jedynka x 2 nam wychodzi 😁
-
O Pani szybko 🫣 juz sie wylaniają na powierzchnie?Kamax9 wrote:Tak, jedynka x 2 nam wychodzi 😁
-
Probuje dodać jeszcze raz przez inną strone, dajcie znać czy widacAniulkA wrote:O Pani szybko 🫣 juz sie wylaniają na powierzchnie?
https://zapodaj.net/plik-I6l1qO53Bg
-
Kamax9 wrote:Probuje dodać jeszcze raz przez inną strone, dajcie znać czy widac
https://zapodaj.net/plik-I6l1qO53Bg
Widać widać, jak maluszek mocno marudny ? -
Gosiaczek.prosiaczek wrote:Widać widać, jak maluszek mocno marudny ?
Ogolnie wydaje mi sie, ze poki co to znosi to bardzo dzielnie. Palec w buzi zagościł na stałe, widac ze go swędzi okrutnie bo wszystko by władował do buzi gdyby mógł. Fajnie, ze idą 2 naraz to bedzie z głowy 😂 oby jak najszybciej sie calkiem wybiły i go dlugo nie męczyły 😁
AniulkA lubi tę wiadomość
-
Ależ tu było gorąco przez weekend

Aż stwierdziłam, że też się przywitam po długiej nieobecności.
U nas wszystko dobrze - moja córcia za dwa tygodnie skończy już cztery miesiące, jest dużą, radosną dziewczynką.
Waży już 6890g.
Karmimy się tylko piersią, bardzo ładnie śpi w nocy (kładę ją około 20:30-21:00 i jest jedna pobudka około 4), w ciągu dnia też sporo drzemie (pewnie pożałuję, że to napisałam
), a jak nie śpi to jest bardzo wesoła - dużo się śmieje, ładnie łapie zabawki. W pierwszych miesiącach nie chciała leżeć na brzuszku i miała problem z trzymaniem główki, ale dzięki fizjoterapii, ćwiczeniom i chyba przede wszystkim z czasem już wszystko jest ok.
Za obroty się jeszcze nie bierze, ale mamy czas.
Pierwszy miesiąc była bardzo wymagająca i dość ciężko było mi w macierzyństwie, byłyśmy nawet kilka dni w szpitalu, bo niestety mała się zachłysnęła. Najadłam się stresu, ale wszystko dobrze się skończyło i teraz jest wspaniale
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada, 23:25
Vilka, Ala1416 lubią tę wiadomość
'92 🫶🏻🧔🏼♂️'89
🌸
1cs 😱
16.11.24 (4+2) - ⏸️beta - 39,4 🤰🏼
28.11.24 (6+0) - pierwsza wizyta - pęcherzyk 🥹
13.12.24 (8+1) - jest serduszko ❤️ CRL 1,42cm.
20.01.25 (13+4) - I prenatalne - 1:365 ryzyko ZD 💔
31.01.25 (15+1) - wyniki NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷 🧬
06.03.25 (20+0) - połówkowe - 336g maleństwa. Czekamy na zamknięcie się VSD 💕
15.05.25 (30+0) - III prenatalne - 1569g 👣 VSD się zamyka 🥹
11.06.25 (33+6) - 2460g Akrobatki 🍭
11.07.25 (38+1) - 13:44 nasz skarb jest z nami 🩷🥹
⚖️ 3280g
📏53cm
❤️ 10/10

-
Hej carolka, pozazdrościć że tak dziecko śpi! U nas masakra kolejna noc. Dosłownie. A żeby było ciekawiej dziś w nocy darła się starsza i młodsza jednocześnie. Sąsiedzi na policję w końcu zadzwonią 🎃
A mała dziś kończy cztery miesiące
oj niech rośnie szybko bo ja i mąż się wykończymy przez ten permanentny brak snu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada, 06:27
carolka lubi tę wiadomość
👰🤵 2016 married
👶🩷 .17.08.2023
18.10.2024 ⏸️
Niedoczynność tarczycy - letrox 100
Wizyta 7.11 0,5cm
Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
Wizyta 26.11 2,25cm
Wizyta 21.12 6,74cm
Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
07.01 wizyta 9,79cm🩷
04.02 wizyta 295g🩷
17.02 połówkowe 388g🩷
04.03 wizyta 590g🩷
25.03 wizyta 965g
22.04 wizyta 1800g
23.04 prenatalne 1600g🩷
22.05 wizyta 2,5kg
03.06 wizyta 2,9kg
17.06 wizyta 3,4kg
24.06 wizyta 3,5kg
01.07 wizyta 3,9kg

-
Kamax9 wrote:Ogolnie wydaje mi sie, ze poki co to znosi to bardzo dzielnie. Palec w buzi zagościł na stałe, widac ze go swędzi okrutnie bo wszystko by władował do buzi gdyby mógł. Fajnie, ze idą 2 naraz to bedzie z głowy 😂 oby jak najszybciej sie calkiem wybiły i go dlugo nie męczyły 😁
W takim razie gratulacje dla Vincenta 😍🤭 jeszcze tylko dwie górne jedynki i pójdzie jak z górki….
I my mamy ciężką noc za sobą, Jerzynie po covidzie został tylko jakby Katar, którego nie widać a słychać …. A właściwie „coś” w nosie, mam wrażenie że jak oddycha to słychać jakby coś utkwiło. Mamy elektryczny ściągacz smarków ale tylko tym denerwuje dzieciaka, bo nic nie schodzi, w ten płacze aż miło. Myślicie że klasyczny do odkurzacza będzie bardziej skuteczny ? Gdyby był starszy to pomyślałabym że klocka tam wsadził … w czwartek mamy kontrolę, chyba z zajęć na basenie będę musiała zrezygnować -
My za bardzo nie mamy czym sie pochwalić, bo Alicjs jest jedna z najmłodszych bobasów tutaj🥹Niestety mamy stwierdzoną asymetrie, wiec codziennie ćwiczymy vojte i co tydzień jesteśmy u fizjo. Najważniejsze ze widze poprawę i na brzuchu i na plecach. Zaczyna łapać zabawki, czasem jej sie uda wsadzić gryzak do buzi, ale przy nieudanych próbach tak marudzi, ze jestem pewna, ze bedzie nerwus po mnie😂
Od paru dni gorzej spi w nocy, w sensie karmienie karmieniem co 3h cały czas, ale pomiędzy sie budzi, chce smoczka/wypluwa go i tak wkolo😵💫
W tym tygodniu jedziemy na bioderka(2gie badanie) a w przyszłym tygodniu mamy drugie dawki szczepionek
także my jesteśmy daleko za wami jeszcze😁
-
Gosiaczek ,taaak ja sobie nie wyobrażam życia beż katarka do odkurzacza. Wychowałam na tym 2 dzieci i teraz trzecie korzysta. A co do ząbków dziewczyny to niestety ale te pierwsze są właśnie najbardziej łaskawe, jazda zaczyna się przy trójkach i czwórkach 🤭
My szczepienie mamy w piątek też już raz przełożone i mam nadzieję że tym razem nic Łucja nie złapie.. -
My jutro mamy szczepienie, pierwszą dawkę Nimenrixu 🙂
Zawsze delikatny stresik przed jest.'92 🫶🏻🧔🏼♂️'89
🌸
1cs 😱
16.11.24 (4+2) - ⏸️beta - 39,4 🤰🏼
28.11.24 (6+0) - pierwsza wizyta - pęcherzyk 🥹
13.12.24 (8+1) - jest serduszko ❤️ CRL 1,42cm.
20.01.25 (13+4) - I prenatalne - 1:365 ryzyko ZD 💔
31.01.25 (15+1) - wyniki NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷 🧬
06.03.25 (20+0) - połówkowe - 336g maleństwa. Czekamy na zamknięcie się VSD 💕
15.05.25 (30+0) - III prenatalne - 1569g 👣 VSD się zamyka 🥹
11.06.25 (33+6) - 2460g Akrobatki 🍭
11.07.25 (38+1) - 13:44 nasz skarb jest z nami 🩷🥹
⚖️ 3280g
📏53cm
❤️ 10/10

-
carolka wrote:Ależ tu było gorąco przez weekend

Aż stwierdziłam, że też się przywitam po długiej nieobecności.
U nas wszystko dobrze - moja córcia za dwa tygodnie skończy już cztery miesiące, jest dużą, radosną dziewczynką.
Waży już 6890g.
Karmimy się tylko piersią, bardzo ładnie śpi w nocy (kładę ją około 20:30-21:00 i jest jedna pobudka około 4), w ciągu dnia też sporo drzemie (pewnie pożałuję, że to napisałam
), a jak nie śpi to jest bardzo wesoła - dużo się śmieje, ładnie łapie zabawki. W pierwszych miesiącach nie chciała leżeć na brzuszku i miała problem z trzymaniem główki, ale dzięki fizjoterapii, ćwiczeniom i chyba przede wszystkim z czasem już wszystko jest ok.
Za obroty się jeszcze nie bierze, ale mamy czas.
Pierwszy miesiąc była bardzo wymagająca i dość ciężko było mi w macierzyństwie, byłyśmy nawet kilka dni w szpitalu, bo niestety mała się zachłysnęła. Najadłam się stresu, ale wszystko dobrze się skończyło i teraz jest wspaniale
Wow, to jednak mozliwy jest piekny sen nocny przy kp, zazdro 😀