LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja córka najlepiej sypiała w pajacu i rożku, ale rożek już robi się trochę przymały, więc śpi na zmianę w śpiworku bawełnianym 1 TOG + body bez rękawków + pajac, albo śpiworek muślinowy 1.5 TOG + pajac.Letynia wrote:Hej Dziewczyny i Mamy lipcowe, ja z sierpniówek ale finalnie urodziłam moją córeczkę na koniec lipca 🥰 wątek sierpniowy gdzieś przepadł, i nie wiem gdzie czasem porozmawiać i zapytać, a jako początkująca mama bywam naprawdę zagubiona
3 miesiące tak szybko nam minęły 🥹 pierwszy miesiac był najtrudniejszy, w szpitalu podaliśmy małej mm. Położne oceniły że nie ssie efektywnie a laktacja nie chciała mi się rozkręcić więc dokarmiałam sporo.. Dopiero jak mała nabrała masy i wzmocniła mięśne brzuszka przeszłyśmy na kp z kpi+ raz dziennie butelka mm.
Mieliśmy pierwsze usg bioderek dopiero w 9 tygodniu ( trwało bardzo krótko, czegos podobno nie było widać) i zalecenia przyjścia na 5 miesięcy na kontrolę USG, wiec tylko 2 razy na nfz
Chciałam zapytać jak ubieracie do snu swoje dzieciątka po 3 mies? Moja do tej pory spala raczej w spiworku bez rękawów, jednak wyrosła i teraz śpi w body na długi rękaw+ pajacyk+ kocyk do pasa. Niestety mimo wetkniwcia kocyka pod materacyk budzę się często sprawdzić czy tym kocykiem się nie nakryła 😬 macie do polecenia jakieś śpiworki?
Czekam teraz na śpiworek 2,5 TOG na zimę.
Moja córka raczej z zimnolubnych, choć w śpiworku 1 tog i pajacu było jej już chyba chłodno na noc.
W sypialni aktualnie 22 stopnie.
Letynia lubi tę wiadomość
'92 🫶🏻🧔🏼♂️'89
🌸
1cs 😱
16.11.24 (4+2) - ⏸️beta - 39,4 🤰🏼
28.11.24 (6+0) - pierwsza wizyta - pęcherzyk 🥹
13.12.24 (8+1) - jest serduszko ❤️ CRL 1,42cm.
20.01.25 (13+4) - I prenatalne - 1:365 ryzyko ZD 💔
31.01.25 (15+1) - wyniki NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷 🧬
06.03.25 (20+0) - połówkowe - 336g maleństwa. Czekamy na zamknięcie się VSD 💕
15.05.25 (30+0) - III prenatalne - 1569g 👣 VSD się zamyka 🥹
11.06.25 (33+6) - 2460g Akrobatki 🍭
11.07.25 (38+1) - 13:44 nasz skarb jest z nami 🩷🥹
⚖️ 3280g
📏53cm
❤️ 10/10

-
Ja to liczyłam, że po 3 msc już będzie po problemach z brzuchem. A tu jednak nie. 🫣 jest lepiej niż było, ale nadal nas męczy. Dodatkowo wrócił etap bycia na nie z jedzeniem. Najchętniej by go trzeba nosić i wtedy by jadł. Już tak mieliśmy i potem jadł normalnie, a teraz znów coś mu się zmieniło i nie pozwala usiąść i się karmić 🤡🫣 normalnie trzeba się nacudowac, że czasem ręce opadają 🤦🏼♀️Karla_ wrote:Nasz „egzemplarz” też nie należy do najspokojniejszych 😅
Jest kontaktowa, dużo się uśmiecha, ale często zdarza jej się marudzić, denerwować, zwłaszcza w drugiej połowie dnia. Jest też bardzo ruchliwa, no i wciąż nie lubi wózka 😅
Fizjoterapeutka nam zasugerowała, że jak brzuszkowe problemy się wyciszą, to ona też będzie spokojniejsza, więc może coś w tym jest. Po cichu na to liczę 😅
Czekam z utęsknieniem na koniec problemów brzuszkowych. A u was co się jeszcze dzieje? Bo widzę że skończyliście 4 msc i też was jeszcze męczy?👶🏻 Witek
🗓️ 19.07.2025
🕰️ 11.12
⚖️ 3920 g -
My mamy śpiworki z color stories. Bardzo je lubię. Co prawda moje dziecko chyba jakieś duże bo z rozmiaru 0-6 msc wyrósł i właśnie zamówiłam 6-18 msc 😂🙈Letynia wrote:Hej Dziewczyny i Mamy lipcowe, ja z sierpniówek ale finalnie urodziłam moją córeczkę na koniec lipca 🥰 wątek sierpniowy gdzieś przepadł, i nie wiem gdzie czasem porozmawiać i zapytać, a jako początkująca mama bywam naprawdę zagubiona
3 miesiące tak szybko nam minęły 🥹 pierwszy miesiac był najtrudniejszy, w szpitalu podaliśmy małej mm. Położne oceniły że nie ssie efektywnie a laktacja nie chciała mi się rozkręcić więc dokarmiałam sporo.. Dopiero jak mała nabrała masy i wzmocniła mięśne brzuszka przeszłyśmy na kp z kpi+ raz dziennie butelka mm.
Mieliśmy pierwsze usg bioderek dopiero w 9 tygodniu ( trwało bardzo krótko, czegos podobno nie było widać) i zalecenia przyjścia na 5 miesięcy na kontrolę USG, wiec tylko 2 razy na nfz
Chciałam zapytać jak ubieracie do snu swoje dzieciątka po 3 mies? Moja do tej pory spala raczej w spiworku bez rękawów, jednak wyrosła i teraz śpi w body na długi rękaw+ pajacyk+ kocyk do pasa. Niestety mimo wetkniwcia kocyka pod materacyk budzę się często sprawdzić czy tym kocykiem się nie nakryła 😬 macie do polecenia jakieś śpiworki?
👶🏻 Witek
🗓️ 19.07.2025
🕰️ 11.12
⚖️ 3920 g -
Letynia wrote:Chciałam zapytać jak ubieracie do snu swoje dzieciątka po 3 mies? Moja do tej pory spala raczej w spiworku bez rękawów, jednak wyrosła i teraz śpi w body na długi rękaw+ pajacyk+ kocyk do pasa. Niestety mimo wetkniwcia kocyka pod materacyk budzę się często sprawdzić czy tym kocykiem się nie nakryła 😬 macie do polecenia jakieś śpiworki?
U od urodzenia mielismy otulacze z love to dream, zaczeły robić się za małe kupiłam otulacz medbest niuniu zeby już tak całkiem nie miał skrępowanycy rąk ale zeby jednak miał coś na nich bo obawiałam się wybudzeń przez moro. Super się ten "nietoperzyk" sprawdza kolejny już kupimy spiworek zapinany na ranionach. Pod otulaczem (on jest taki zwykły bawełniany nie za gruby) zazwyczaj pajacyk a dół nóżek przyrywam kocykiem tylko dlatego że mam wrażenie że tak lepiej mu się śpi.
Dziewczyny a co planujecie do wozka na zime? Śpiworek, kombinezon, a może spiworek i kombinezon?
👧35 🧑35 🧒14 (2011) 👶 (2025)
🧒Piotr
🗓22 styczeń 2011 (37+2)
⏰️20:30
⚖️3000g
📏53cm
👶Aleksander
🗓17 lipiec 2025 (38+2)
⏰️1:50
⚖️3520g
📏55cm -
Optymistka90 wrote:My mamy śpiworki z color stories. Bardzo je lubię. Co prawda moje dziecko chyba jakieś duże bo z rozmiaru 0-6 msc wyrósł i właśnie zamówiłam 6-18 msc 😂🙈
Tez mam z tej firmy i tez musze kupic te wieksze, a z ciekawosci zamowilas juz z nogawkami te spiworki czy jeszcze bez? -
Lileepi wrote:U od urodzenia mielismy otulacze z love to dream, zaczeły robić się za małe kupiłam otulacz medbest niuniu zeby już tak całkiem nie miał skrępowanycy rąk ale zeby jednak miał coś na nich bo obawiałam się wybudzeń przez moro. Super się ten "nietoperzyk" sprawdza kolejny już kupimy spiworek zapinany na ranionach. Pod otulaczem (on jest taki zwykły bawełniany nie za gruby) zazwyczaj pajacyk a dół nóżek przyrywam kocykiem tylko dlatego że mam wrażenie że tak lepiej mu się śpi.
Dziewczyny a co planujecie do wozka na zime? Śpiworek, kombinezon, a może spiworek i kombinezon?
Ja wczoraj zamówiłam kombinezon merino Engel… mam nadzieję że nie będę żałować a Jerzyna za szybko go nie obrzyga
Regres snu+pełnia to nie jest miłe połączenie. Dzisiaj naliczyłam 11 pobudek w nocy i okno aktywności od 4 rano do 6
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 10:21
-
Ja mam kombinezon merino i spiworek a w praktyce sie okaze, ciekawa jaka zima bedzie. U nas gondola srednio sie podoba, jak uda sie pospacerwac pol godziny to super, oczywiscie musi widziec swiat nad sobą😀 nawet jak spiacy to rzadko kiedy w wozku usnie.. pomyslec ze pierwsze 1,5 msca dwugodzinne spacery wjezdzaly 😀Lileepi wrote:U od urodzenia mielismy otulacze z love to dream, zaczeły robić się za małe kupiłam otulacz medbest niuniu zeby już tak całkiem nie miał skrępowanycy rąk ale zeby jednak miał coś na nich bo obawiałam się wybudzeń przez moro. Super się ten "nietoperzyk" sprawdza kolejny już kupimy spiworek zapinany na ranionach. Pod otulaczem (on jest taki zwykły bawełniany nie za gruby) zazwyczaj pajacyk a dół nóżek przyrywam kocykiem tylko dlatego że mam wrażenie że tak lepiej mu się śpi.
Dziewczyny a co planujecie do wozka na zime? Śpiworek, kombinezon, a może spiworek i kombinezon? -
Gosiaczek.prosiaczek wrote:Ja wczoraj zamówiłam kombinezon merino Engel… mam nadzieję że nie będę żałować a Jerzyna za szybko go nie obrzyga
Jaki zamówiłaś rozmiar a jaki mały nosi? Bo gdzieś czytałam że z tymi rozmiarami to pokręcone jest.
👧35 🧑35 🧒14 (2011) 👶 (2025)
🧒Piotr
🗓22 styczeń 2011 (37+2)
⏰️20:30
⚖️3000g
📏53cm
👶Aleksander
🗓17 lipiec 2025 (38+2)
⏰️1:50
⚖️3520g
📏55cm -
Lileepi wrote:Jaki zamówiłaś rozmiar a jaki mały nosi? Bo gdzieś czytałam że z tymi rozmiarami to pokręcone jest.
Mamy 68 … a zamówiłam 62/68 bo słyszałam że właśnie większe wypadają. Jakby co to są promocje na amazonie
do nas przyjdzie w czwartek, gdyby któraś była zainteresowana to zdam relację czy warto
-
Ja mam kombinezon taki jakby puchowy z Nexta 🙂Lileepi wrote:U od urodzenia mielismy otulacze z love to dream, zaczeły robić się za małe kupiłam otulacz medbest niuniu zeby już tak całkiem nie miał skrępowanycy rąk ale zeby jednak miał coś na nich bo obawiałam się wybudzeń przez moro. Super się ten "nietoperzyk" sprawdza kolejny już kupimy spiworek zapinany na ranionach. Pod otulaczem (on jest taki zwykły bawełniany nie za gruby) zazwyczaj pajacyk a dół nóżek przyrywam kocykiem tylko dlatego że mam wrażenie że tak lepiej mu się śpi.
Dziewczyny a co planujecie do wozka na zime? Śpiworek, kombinezon, a może spiworek i kombinezon?'92 🫶🏻🧔🏼♂️'89
🌸
1cs 😱
⚖️ 3280g
📏53cm
❤️ 10/10

-
Bez nogawek, bo jakos nie wiem jak w tych z nogawkami to z gołymi stopami by miał spać? Nie za zimno? 🙈AniulkA wrote:Tez mam z tej firmy i tez musze kupic te wieksze, a z ciekawosci zamowilas juz z nogawkami te spiworki czy jeszcze bez?
👶🏻 Witek
🗓️ 19.07.2025
🕰️ 11.12
⚖️ 3920 g -
Ja mam Engel i używam już teraz jak jest tak z 8 stopni.
Dość cienki on jest i nie wiem czy starczy na znie. My mamy rozmiar 50/56 i jest ok, a nosi body 68 już powoli. Mam też śpiworek do wózka. Z tym że mój już za dużo miejsca w gondoli nie ma i nie wiem czy całą zimę przejeździ.👶🏻 Witek
🗓️ 19.07.2025
🕰️ 11.12
⚖️ 3920 g -
My już nosimy rozmiar 74 🫣 w zasadzie tak na granicy jest 68 i 74.'92 🫶🏻🧔🏼♂️'89
🌸
1cs 😱
⚖️ 3280g
📏53cm
❤️ 10/10

-
Dzięki dziewczyny, kupię z colorstories 6-18 mies, nawet jest promocja -15% teraz. U nas już ⚖️6,2 kg i nosi od jakiegoś czasu 62 cm, więc szkoda mi tego 0-6 mies, wydatek na chwilę. Jak w nich wypadają otwory na głowę, nie bardzo duże?
W sypialni mamy 21-22 stopnie i pajacyki mają przydługie rękawki pod tym body długi rękawek, mimo to ona zawsze w nocy ma wręcz lodowate dłonie, zawsze rozgrzewam przy karmieniu . Wasze dzieci mają ciepłe rączki w nocy kiedy śpią? -
Raczej tak, ale ja też nie zwracam bardzo uwagi na rączki czy nóżki, bo jeszcze nie do końca dobrze działa krążenie u takich maluchów, więc mogą być zimne a im wcale zimno nie być. Ja sprawdzam na karkuLetynia wrote:Dzięki dziewczyny, kupię z colorstories 6-18 mies, nawet jest promocja -15% teraz. U nas już ⚖️6,2 kg i nosi od jakiegoś czasu 62 cm, więc szkoda mi tego 0-6 mies, wydatek na chwilę. Jak w nich wypadają otwory na głowę, nie bardzo duże?
W sypialni mamy 21-22 stopnie i pajacyki mają przydługie rękawki pod tym body długi rękawek, mimo to ona zawsze w nocy ma wręcz lodowate dłonie, zawsze rozgrzewam przy karmieniu . Wasze dzieci mają ciepłe rączki w nocy kiedy śpią?
AniulkA lubi tę wiadomość
'92 🫶🏻🧔🏼♂️'89
🌸
1cs 😱
⚖️ 3280g
📏53cm
❤️ 10/10

-
Optymistka90 wrote:Bez nogawek, bo jakos nie wiem jak w tych z nogawkami to z gołymi stopami by miał spać? Nie za zimno? 🙈
Wlasnie mam rozkmine, golych stóp to moj nie zaakceptowalby. Zastanawialam sie czy w tym ich modelu to są takie nogawko- skarpetki ze mozna je zaciagnac na stopy 🤔 ale w koncu zamowie bez nogawek raczej -
Potwierdzam ze one wypadaja na wiekszeGosiaczek.prosiaczek wrote:Mamy 68 … a zamówiłam 62/68 bo słyszałam że właśnie większe wypadają. Jakby co to są promocje na amazonie
do nas przyjdzie w czwartek, gdyby któraś była zainteresowana to zdam relację czy warto 
-
Na Ig widziałam kod rabatowy -20% do colorstories: mamotutrojaczki20
Sama też będę zamawiać już większy rozmiar.
-
Jeśli chodzi o nocne spanie to u nas do niedawna był tulik ze schowanymi rączkami ale za mała już się obraca to teraz spi w śpiworku.
Na dwór mamy kombinezon, już zakładam ten puchowy, na to kocyk i pokrywa gondoli . Bardzo lubi spać na dworze -
Są. Nawet dzis szukałam dla starszego i widziałam wlasnie, ze były z wywijanymi nogawkami. Ale dla takich maluszków lepsze sa bez nogawek. Z nogawkami dopiero jak sie bobas bedzie obracał podczas snu, żeby było wygodniej. Nie wiem nawet czy sa takie male rozmiary z nogawkami🤔AniulkA wrote:Wlasnie mam rozkmine, golych stóp to moj nie zaakceptowalby. Zastanawialam sie czy w tym ich modelu to są takie nogawko- skarpetki ze mozna je zaciagnac na stopy 🤔 ale w koncu zamowie bez nogawek raczej
AniulkA lubi tę wiadomość