LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny ja pracuje w Zusie..wy myślicie ze my nie mamy co robić i sprawdzamy każdą ciężarną bo nam się nudzi ? 😅 No nie.. najczestszy powód kontroli jest taki że laska zostaje zatrudniona na jakiejś podstawie wysokiej z kosmosu i za miesiąc idzie na ciążowe l4. To wtedy z daleka śmierdzi wałkiem. Tutaj Meggy już pracowała jakiś czas i jest to jej kolejna umowa, nie straszcie dziewczyny..
Letycja, Elena20, rolka355, Róża11, KasKas, Nieprzejrzysta, AnitaK, Truśka, Pokahontaz26, Lileepi lubią tę wiadomość
-
Można się zatrudniać w ciazy, można nie informować o ciąży ale kontroli należy się spodziewać podpisujac umowe o prace i przechodzac na zwolnienie. Żyjemy w Polsce...
-
Meeegy91 wrote:Zdaje sobie sprawę że może być kontrola. Aczkolwiek oni mają ok 30 sklepów i na każdym po 2-4 osoby, myślę że nie będzie się za mocno na tym skupiać. Tym bardzej że zdaje sobie sprawę kierowniczka że w lutym poronilam i nie powinnam w ogóle w tej sytuacji pracować tylko iść na zwolnienie od razu. Bo doskonale wie że naszarpie się nieźle ze skrzyniami pieczywa co dobre nie jest. Gdyby nie umowa tak bym zrobiła. Poza tym jest świadoma równiez tego że się dalej staraliśmy
U mnie pracy z kilkuset osób w 99 przypadkach to kobiety, nigdy nie słyszałam o takim przypadku, żeby ktoś kogoś sprawdzał to po pierwsze, po drugie jest masa dziewcząt, które czekały tylko do umowy na czas nieokreślony i szły na chwile na l4 chorobowe i po paru tygodniach dopiero mówiły o ciazy. Moim zdaniem nie masz się czym przejmować i jeśli u mnie w firmie z kilkuset osobowa załoga skladającą się głowie z kobiet nie słyszałam nigdy o takim przypadku, a pracuje dość długo, to myślę, że to nie jest wcale aż tak powszechne zjawisko poza tym pamiętaj, warto być ostrożnym, ale nie można w każdym dopatrywać się tylko złych intencji i że na pewno spotka Cie z jego strony coś złego i naśle na Ciebie kontrol. Sam zus się nie będzie interesował tym, że..... o dostałaś umowę i poszłaś na zwolnienie. Chyba by musieli mieć osobne stanowisko do takich tropicieli wszystko będzie dobrze, ale ja na Twoim miejscu jednak bym powiedziała na żywo. Nie wiem czy się zgodzisz, ale zawsze to jest jednak dojzalsze, zwłaszcza, że uważam, że nawet dla Twojego spokoju ducha rozstać się w tak zwanej przysłowiowej zgodzie będzie lepsze i będzie Ci lżej, ale zrobisz jak uważasz. Trzymam kciuki tak czy tak 💛tygrysek7773 lubi tę wiadomość
🚺 29
🚹 31
Razem 13 lat
2021 💒
2 lata starań, rok w klinicie, badania- ja wszystko ok, mąż lekko obniżone parametry nasienia, przerwanie wizyt sierpień 2024
Ostatnia miesiączka 27.09.2024, cykle regularne
22.10.2024 dwie kreski🤞
Leki: progesteron besins 100mg raz dziennie
Beta:
24.10.2024; 52
26.10.2024; 148
28.10.2024; 498; prog.; 42,7 ng/ml
30.10.2024; 1343
05.11.2024; 14109; prog.; 194 nmol/l
08.11.2024 0,28 crl 💛 bije serduszko
19.11.2024 1,24 crl 💛 bije serduszko
03.12.2024 2,51 crl 💛 bije serduszko
16.12.2024 prenatalne usg; niskie ryzyko, 80% dziewczynka 💜 -
Ja w święta będę w 14 tc i nie mam zamiaru nikomu mówić wiedza rodzice i do 20 tc nikt więcej z rodziny się nie dowie 😀
Elena20 lubi tę wiadomość
32l.👱🏻♀️👱🏻♂️
Starania od 07.2023r.
Listopad 23⏸️-> 03.2024r. synek 22tc. 👼🏻💔
Wznowienie starań 06.2024r.
Lipiec 24⏸️->ciąża biochemiczna💔
Październik 24⏸️
9dpo Beta 15,5, progesteron 20
12dpo Beta 281, progesteron 30
14dpo Beta 718, progesteron 30
06.11 mamy ❤️ 6+3
25.11 2,5 cm 👶🏻
12.12 NIFTy pro-zdrowy 🐥🩵
Kariotypy✅
Mutacja PAI hetero
-
tygrysek7773 wrote:Dziewczyny ja pracuje w Zusie..wy myślicie ze my nie mamy co robić i sprawdzamy każdą ciężarną bo nam się nudzi ? 😅 No nie.. najczestszy powód kontroli jest taki że laska zostaje zatrudniona na jakiejś podstawie wysokiej z kosmosu i za miesiąc idzie na ciążowe l4. To wtedy z daleka śmierdzi wałkiem. Tutaj Meggy już pracowała jakiś czas i jest to jej kolejna umowa, nie straszcie dziewczyny..
-
Dobra co będzie to będzie. Gdyby przywiozła mi ta umowę normalnie 2 grudnia jak powinna nie zostawiłabym ich z dnia na dzien, ale jak jej ciężko ruszyć d... I przyjechać te 30 km z umowa, to niestety... Ja nie zamierzam tyrac tu przez święta bo uwierzcie w takiej piekarnio cukierni jest sajgon straszny.... Ale mniejsza z tym. Zastanawiam się czy nie napisać do lekarza, bo już dziś 3 dzien jak mnie cycki przestały boleć można powiedzieć że do zera.... Wcześniej po dniu ból wracał a teraz nic, zwariuje do 17..... 😭😭😭
rolka355, ConteBis lubią tę wiadomość
[/url]
14.01.24 ⏸
27.02.24 ciąża obumarla, zabieg Łyżeczkowania💔
06.24 ponowne rozpoczęcie starań
19.10.24 ⏸
05.11.24 CRL 3.87mm ❤105ud/min
26.11.24 CRL 2.3 cm ❤ 181 ud / min
17.12.24 CRL 5.5 cm ❤ 167 ud / min, USG prenatalne, wszystko na miejscu, pomiary ok, 95 % dziewczynka 🩷 -
Cześć dziewczyny ja przez tydzień ostatni czulam się fatalnie dlatego staram się Was czytać (ale miałam też opiekę bo syn miał grypę) nijak nie mogę się wbić z pisaniem niestety.
Jeśli chodzi o wagę to schudłam 2 kg lekarz się tym nie przejmuje mówi że jest ok ale też wymiotowałam kilka dni i nie mogłam nic jeść praktycznie. Do tego jestem taka słaba obiecałam sobie wrócić na jogę od tego tygodnia.
Jeśli chodzi o ZuS to żadna z koleżanek nie miała kontroli nigdy nawet jak szły od razu na l4 miałam w pracy nawet dziewczynę która po przyjęciu po 3 tygodniach poszła na zwolnienie i nic jej nikt nie zrobił.
Ja na działalności miałam kontrolę raz w domu ale mnie nie zastały i kazały się zgłosić no i tyle w sumie.
Uważam że nie dawanie umowy w dniu którym ta się kończy jest bardzo nie uczciwe.
Ja już większości o ciąży powiedziałam na usg prenatalne jadę 19 grudnia 🙈 -
nick nieaktualnyMeeegy91 wrote:Dobra co będzie to będzie. Gdyby przywiozła mi ta umowę normalnie 2 grudnia jak powinna nie zostawiłabym ich z dnia na dzien, ale jak jej ciężko ruszyć d... I przyjechać te 30 km z umowa, to niestety... Ja nie zamierzam tyrac tu przez święta bo uwierzcie w takiej piekarnio cukierni jest sajgon straszny.... Ale mniejsza z tym. Zastanawiam się czy nie napisać do lekarza, bo już dziś 3 dzien jak mnie cycki przestały boleć można powiedzieć że do zera.... Wcześniej po dniu ból wracał a teraz nic, zwariuje do 17..... 😭😭😭
Ja czytalam ze na naszym etapie ból piersi sie zmniejsza, tak samo jak mdłosci itp. Spokojnie, będzie wszystko ok 💖Elena20 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
rolka355 wrote:Ja czytalam ze na naszym etapie ból piersi sie zmniejsza, tak samo jak mdłosci itp. Spokojnie, będzie wszystko ok 💖
No ja rozumiem, ale że tak do zera??? Moje samopoczucie było od początku rewelacyjne tak naprawdę, tylko cycki i senność. A teraz odeszło i to.. I jak tu żyć i nie oszaleć? 🤷♀️[/url]
14.01.24 ⏸
27.02.24 ciąża obumarla, zabieg Łyżeczkowania💔
06.24 ponowne rozpoczęcie starań
19.10.24 ⏸
05.11.24 CRL 3.87mm ❤105ud/min
26.11.24 CRL 2.3 cm ❤ 181 ud / min
17.12.24 CRL 5.5 cm ❤ 167 ud / min, USG prenatalne, wszystko na miejscu, pomiary ok, 95 % dziewczynka 🩷 -
rolka355 wrote:Ja mam dopiero 31.12 😭
Trochę późno a jaki będziesz miała wtedy tc? Mi wypada 12 tc w Boże Narodzenie jak pewnie większości tutaj więc najgorzej bo ciężko ze skierowaniem więc muszę prywatnie i w Krakowie na „dobre USG „ jadę i będę jakoś pappa pewnie prywatnie robićAnn12 lubi tę wiadomość
-
Meeegy91 wrote:No ja rozumiem, ale że tak do zera??? Moje samopoczucie było od początku rewelacyjne tak naprawdę, tylko cycki i senność. A teraz odeszło i to.. I jak tu żyć i nie oszaleć? 🤷♀️
Spokojnie mnie piersi już też w ogóle nie dokuczają 🙂rolka355, Elena20 lubią tę wiadomość
-
Mnie cycki już też przestały boleć, mdłości też mijają. Jedynie co to jestem senna strasznie i non stop zmęczona. Na piersiach zauważyłam, że mi powychodziły zielone żyły 🤭 Takie w sensie unerwione haha W pierwszej ciąży miałam tak samo.
Brzuch też przestał mnie pobolewać. Myślę, że na tym etapie łożysko już przejęło część pracy, stąd poprawa samopoczucia. W sumie u mnie za 3 (a moze jednak 4) tygodnie zacznie się drugi trymestr - najlepszy okres ciąży. Kiedy to zleciało 😱😅
rolka355 lubi tę wiadomość
👱♀️35🧑40
Elena 🩷👶 (7cs) TP 07.07.2025
23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23 prog 21,07
25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
12.11. 6+1 pierwsza wizyta❤️ 0.35 cm CRL
25.11. 8+0 1.76cm CRL, wg USG 8+2
11.12. 10+2 3.33cm CRL, wg USG 10+2
12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, dziewczynka 🩷
17.12. 11+1 PAPPA, beta HCG 🧪
19.12. 11+3 USG prenatalne 🩺, niskie ryzyka, wg USG 12+1, dziewczynka 🩷
Eliza 🩷👧(5cs) lipiec 2019
-
ConteBis wrote:To chyba też zależy w jakim mieście pracujesz w ZUSie😉 w moim niestety opisana sytuacja to pewna kontrola stosunku pracy.
Nieprzejrzysta, Róża11 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTruśka wrote:Trochę późno a jaki będziesz miała wtedy tc? Mi wypada 12 tc w Boże Narodzenie jak pewnie większości tutaj więc najgorzej bo ciężko ze skierowaniem więc muszę prywatnie i w Krakowie na „dobre USG „ jadę i będę jakoś pappa pewnie prywatnie robić
Końcówka 13go, takze na ostatni gwizdek. U mnie nie ma wczesniejszych terminów juz niestety. Niby się jeszcze łapię. Ja robię na nfz. -
Truśka wrote:Spokojnie mnie piersi już też w ogóle nie dokuczają 🙂
-
My tydzień temu powiedzieliśmy teściom, był to 8 tydzień ciąży. Musieliśmy wcześniej ze względu na sytuację, ale poprosiliśmy żeby nikomu nie mówili (niestety do końca się tego nie trzymali) Zresztą mieszkamy obok siebie i od dłuższego czasu się u nich nie pokazywałam 🙈
W tym tygodniu chcemy powiedzieć mojej rodzinie, ale to jak będziemy po wizycie. Bo jednak wolę mieć pewność, że jest okey. To będzie 10 tydzień. I myślę, że już będziemy powiadamiać każdych, bo dużo bliskich osób mieszka koło siebie i wolę, żeby dowiedzieli się od nas niż od innych 🙄
A co do prenatalnych, to długo się czeka na termin? Pewnie dostanę dopiero w tym tygodniu skierowanie i będę mieć niecałe 4 tygodnie, żeby to zrealizować. A są jeszcze święta i terminy mogą się uszczuplić.cherrybloom lubi tę wiadomość
-10.01.- 4 wizyta
-13.12- 3 wizyta (9+4) szalejące dzidzi 🍒
-22.11- 2 wizyta (6+2) mamy serduszko ❤️
-14.11.- 1 wizyta(5+3)pęcherzyk ciążowy
-8 ms ( 28 październik II kreski) 🌱🍀👣
-7 ms (wrzesień) 💔 ciąża biochemiczna 💔
-Podejrzenie Hashimoto, guzki na tarczycy,Niedowaga, od dzieciństwa problemy z serduchem 💔💉
ASD II,arytmia od 2021r. anemia (Czerwiec 2024r.)
👱♀️29🧑29 -
cherrybloom wrote:Cześć, miłej niedzieli 🌷
Współczuję bóli żołądka...
Dziewczyny, które będą w święta w 8-10 tyg ciąży, czy zamierzacie już informować rodzinę o ciąży?
U mnie to będzie akurat początek 10tc i rodzicom powiemy na pewno. Jednak nie wiem jak to rozegrać z dziadkami, ciociami itp.
Wcześniej nie chciałam mówic szybciej niż 12tc, ale przez to, że wypadają Święta to jest też okazją do podzielenia się tą informacją. -
Meeegy91 wrote:Dobra co będzie to będzie. Gdyby przywiozła mi ta umowę normalnie 2 grudnia jak powinna nie zostawiłabym ich z dnia na dzien, ale jak jej ciężko ruszyć d... I przyjechać te 30 km z umowa, to niestety... Ja nie zamierzam tyrac tu przez święta bo uwierzcie w takiej piekarnio cukierni jest sajgon straszny.... Ale mniejsza z tym. Zastanawiam się czy nie napisać do lekarza, bo już dziś 3 dzien jak mnie cycki przestały boleć można powiedzieć że do zera.... Wcześniej po dniu ból wracał a teraz nic, zwariuje do 17..... 😭😭😭
Co do umowy - Popros szefową żeby Ci wysłała umowe listem poleconym, u mnie w pracy tak się to odbywa, albo kurierem. (Główna firma jest w innym mieście a w moim jest tylko oddział.)
-
Ja nie miałam żadnych strat i widzę że podchodzę do tego o wiele mniej ostrożnie niż wy, już chyba wszyscy wiedzą . Co do tych objawów lekarz jak usłyszał, że mam okropne mdłości i wymioty to powiedział,,a wie pani, że to dobrze świadczy?" Także lekarze sami mieszają w głowie ciężarnym, bo ile jest mamuś którym mdłości nie dokuczały. Ja jem jak ptaszek już tak mi się skurczył żołądek że masakra. Zwiększyłam dawkę xonvei i trochę mniej wymiotuje. Ale czekam na drugi trymestr jak na zbawienie..
Elena20 lubi tę wiadomość