LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Letycja wrote:Jeśli usg super to biochemia mogła wpłynąć. U mnie jest to pappa, która wyszła bardzo niska. Ale może być też sygnałem o problemach z łożyskiem dlatego dostałam acard. Niestety nie wiem jak jest przy T13, nie orientowałam się. Ale pewnie podobnie, że jakiś wskaźnik podwyższył ryzyko, ale może oznaczać też coś zupełnie innego. Żadnego parametru nie analizuje się indywidualnie, to bez sensu.
Sprawdziłam sobie biochemię i i niby wychodzą mi prawidłowe parametry
beta-hCG 1,0118 MoM (W zdrowej ciąży beta-hCG zwykle mieści się w zakresie 0,5–2,0 MoM.)
PaPP-A 0,7429 MoM (W zdrowej ciąży PAPP-A powinno znajdować się w zakresie 0,5–2,0 MoM.)
Przezierność karkowa też w normie
Dodatkowo wiek 27 lat
Więc chyba nie ma sensu tego rozkminiać faktycznie, bo i tak nic tu nie wskóram xD -
Optymistka90 wrote:Ja przed ciążą biegałam i jeździłam rowerem. A teraz tylko spacery z psem to też potem kilogramy mi idą w górę. Ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie większej aktywności, bo wczoraj po bardzo intensywnym poranku, podczas zakupów zaczął mnie dość mocno kłuć brzuch. Zwykły szybszy spacer przyprawia mnie o szybsze tętno i zadyszkę. Masakra 😂
Też myślę nad jogą, ale poczekam do wizyty i zapytam lekarza czy wszystko jest ok i mogę ćwiczyć i co jeszcze mogłabym robić żeby trochę się poruszać.
Ja będę bardzo tęsknić za jazdą na rowerze, teraz też tylko spacer z psem mi pozostał. Wczoraj wzięłam też ze sobą córkę w wózku, żeby nabić trochę więcej kilometrów i tak się naszarpałam na fragmentach gdzie jeszcze były ośnieżone chodniki, że myślałam, że wieczorem padnę i już nie wstanę Dzisiaj już biorę ze sobą męża do pomocy.
A co do owoców i słodyczy to też muszę się opanować, na razie waga taka sama, ale wiem już po pierwszej ciąży, że będzie kolorowo Plus taki, że przy KP i spacerach rzuciłam wszystko, więc mam nadzieję, że i teraz tak będzie -
Dziewczyny a polecacie coś takiego?
https://allegro.pl/oferta/tega-fotelik-lezaczek-do-kapieli-wklad-do-wanienki-7912519870
Znalazłam przypadkiem na allegro, nic jeszcze nie kupuje narazie się rozglądam. Wiem, że niestety czasem będę sama musiała kąpać malucha bo mąż czasem jest nagle wzywany do pracy lub w czasie żniw pomaga teściowi i wraca do domu o różnych porach, nasze maleństwo będzie już wtedy na świecie i nie wiem czy coś takiego mi się przyda . Dajcie znać jeśli któraś używała. Ja sama nie wyobraAm sobie jak miała bym umyć dziecko żeby go nie utopić w wanience , nie mam wgl doświadczenia w bardziej zaawansowanej obsłudze noworodka 🙈 -
Ja przytyłam 3kg ale duża część tych kg poszla w cycki 😅 2 rozmiary w górę więc uważam, że nie ma tragedii. Miałam fazę na mandarynki i borówki, ostatnio fazuje na sok pomarańczowy i to najlepiej taki z miąższem🙈 i ciasta, booooorze zielony, torty, ptysie z kremem 🤤🤤🤤
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 10:16
Kinia92 lubi tę wiadomość
-
Meggi5991 wrote:Dziewczyny a polecacie coś takiego?
https://allegro.pl/oferta/tega-fotelik-lezaczek-do-kapieli-wklad-do-wanienki-7912519870
Znalazłam przypadkiem na allegro, nic jeszcze nie kupuje narazie się rozglądam. Wiem, że niestety czasem będę sama musiała kąpać malucha bo mąż czasem jest nagle wzywany do pracy lub w czasie żniw pomaga teściowi i wraca do domu o różnych porach, nasze maleństwo będzie już wtedy na świecie i nie wiem czy coś takiego mi się przyda . Dajcie znać jeśli któraś używała. Ja sama nie wyobraAm sobie jak miała bym umyć dziecko żeby go nie utopić w wanience , nie mam wgl doświadczenia w bardziej zaawansowanej obsłudze noworodka 🙈Meggi5991 lubi tę wiadomość
-
Znalazłam przypadkiem na allegro, nic jeszcze nie kupuje narazie się rozglądam. Wiem, że niestety czasem będę sama musiała kąpać malucha bo mąż czasem jest nagle wzywany do pracy lub w czasie żniw pomaga teściowi i wraca do domu o różnych porach, nasze maleństwo będzie już wtedy na świecie i nie wiem czy coś takiego mi się przyda . Dajcie znać jeśli któraś używała. Ja sama nie wyobraAm sobie jak miała bym umyć dziecko żeby go nie utopić w wanience , nie mam wgl doświadczenia w bardziej zaawansowanej obsłudze noworodka 🙈
Ja miałam taki podobny na początku, potem jak odkryłam składaną wanienkę to przeszłam na inny leżaczek. Polecam 😉 Mieszkaliśmy w mieszkaniu i w łazience nie było szans, żebyśmy obydwoje z mężem mogli kąpać córkę. W sensie dało się, ale po co się męczyć i przeciskać. Raz ja, raz mąż 😊
Ja używam takiej wanienki i leżaczka Stokke Flexi (są różne kolory tylko trzeba poszukać w necie), zajmuje bardzo mało miejsca:
https://allegro.pl/oferta/stokke-flexi-bath-skladana-wanienka-z-lezaczkiem-white-16724766720
W zasadzie do dzisiaj używamy, bo mamy prysznice bezbrodzikowe w domu.Meggi5991, Somebody_33 lubią tę wiadomość
👱♀️35🧑40
Elena ♀️👶 (7cs) tp 07.07.2025 (wg usg 03.07.2025)
🫧23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23 prog 21,07
🫧25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
🫧28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
🫧12.11. 6+1 ❤️ 0.35 cm CRL
🫧25.11. 8+0 1.76cm CRL, wg USG 8+2
🫧11.12. 10+2 3.33cm CRL, wg USG 10+2
🫧12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, dziewczynka 🩷
🫧17.12. 11+1 pappa, beta hcg🧪
🫧19.12. 11+3 usg prenatalne 🩺, niskie ryzyka, wg usg 12+1
🫧 14.01. 15+0 150g słodkości 🍬🍓🧚♀️
🫧 06.02. kolejna wizyta
🫧 18.02. badania połówkowe 🥑
Eliza ♀️👧(5cs) 11.07.2019 3549g 58cm
-
Letycja wrote:Ja już chwilę na L4 jestem i tak się odzwyczaiłam od siedzenia przy biurku, że jak ostatnio posiedziałam tak 3-4h prawie w bezruchu to gdy potem wstałam myslallam, ze się wykoncze. Czułam dosłownie cały brzuch, od żołądka aż po macicę, bałam się czy wszystko w ogóle okej. Na szczęście po jakich 2h puściło. Chyba po prostu trzeba już robić częściej przerwy na rozprostowanie się i trochę ruchu, czy to przy pracy czy podczas jazdy. Dziwnie to dla mnie bo brzucha nie mam jeszcze wcale, a już takie dolegliwości. Ciekawe co będzie dalej 😅
Właśnie miałam to samo... A spać nie mogłam dziś do 2 przez to. Także dziewczyny, nie siedźcie za długo, wstawajcie, zmieniajcie pozycje. Ja po dzisiejszej nocy już będę.pamietac..08.11.2024 0,28 crl 💛 bije serduszko
19.11.2024 1,24 crl 💛 bije serduszko
03.12.2024 2,51 crl 💛 bije serduszko
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
20.12.2024 wizita, ok 💗
10.01.2024 wizyta, ok 💗
31.01.2024 połówkowe, dziewczynka 227 gramów 💗 -
Ania1008 wrote:Mam identyczną komodę w pokoju dziecka i myślałam aby też dokupić nadstawkę i przewijak. Jak to nie kłopot wysłałabyś link do tego co ty kupowałam to zamówię identyczne. Podoba mi się i nie będę musiała szukać aby pasowała na komodę.
Ania nie wkleję Ci linka do mojej aukcji, bo zamawiałam 4 lata temu dla synka, ale wklejam Ci identyczne
https://allegro.pl/oferta/przewijak-nakladka-na-komode-hemnes-70x50cm-boki-proste-16959455966Ania1008 lubi tę wiadomość
-
Znalazłam przypadkiem na allegro, nic jeszcze nie kupuje narazie się rozglądam. Wiem, że niestety czasem będę sama musiała kąpać malucha bo mąż czasem jest nagle wzywany do pracy lub w czasie żniw pomaga teściowi i wraca do domu o różnych porach, nasze maleństwo będzie już wtedy na świecie i nie wiem czy coś takiego mi się przyda . Dajcie znać jeśli któraś używała. Ja sama nie wyobraAm sobie jak miała bym umyć dziecko żeby go nie utopić w wanience , nie mam wgl doświadczenia w bardziej zaawansowanej obsłudze noworodka 🙈
Ja polecam tą wanienkę! Cudo! Nie trzeba trzymać dziecka, leży sobie na tej siatce. Potem tą siatkę mozna zmniejszyc, a filnalnie wyciagnac calkiem. Skip hop firma.
from your picture
Potem jak synek był wiekszy to dokupilismy tą stokke xxl i w zasadzie do dzisiaj ją uzywamy a ma ponad 3 latkaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 11:04
-
Anka657 wrote:Ja polecam tą wanienkę! Cudo! Nie trzeba trzymać dziecka, leży sobie na tej siatce. Potem tą siatkę mozna zmniejszyc, a filnalnie wyciagnac calkiem. Skip hop firma.
from your picture
Potem jak synek był wiekszy to dokupilismy tą stokke xxl i w zasadzie do dzisiaj ją uzywamy a ma ponad 3 latkaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 11:10
-
Ja kąpałam bez leżaczków, ale za to nie wyobrażam sobie kapąć takiego malucha na podłodze, zwłaszcza np. obolała po CC. Miałam najzwyklejszą wanienkę z ikea i kupiony do niej stelaż. Wiadomo, ile ludzi tyle opinii
-
Ja też miałam zwykła wanienkę, syn leżał na płasko i się chlapał. Pod główkę wkładałam albo gąbkę albo 2 większe pieluchy złożone 🙈 wanienka pod prysznic na podłogę i jazda 😆
-
U nas kapanie pod prysznicem w łazience odpada, niby prysznic duży, ale z jednej strony pralka, z drugiej umywalka i będzie słabe podejście raczej i mega niewygodnie. Chyba zostaje opcją kapania w kuchni, ale to raczej właśnie na jakimś stojaczku. Nie wiem, zielona w tym jestem 🙈
-
Dziewczyny nie martwcie się, u mnie 5.8 kg na plusie 😂
Czuję, że będę jedną wielką toczącą się kulą 😁😅Kinia92, tygrysek7773, Sanana, Galaxis lubią tę wiadomość
[/url]
14.01.24 ⏸
27.02.24 ciąża obumarla, zabieg Łyżeczkowania💔
06.24 ponowne rozpoczęcie starań
19.10.24 ⏸
05.11.24 CRL 3.87mm ❤105ud/min
26.11.24 CRL 2.3 cm ❤ 181 ud / min
17.12.24 CRL 5.5 cm ❤ 167 ud / min, USG prenatalne, wszystko na miejscu, pomiary ok, 95 % dziewczynka 🩷
14.01 bez pomiaru CRL, ❤157 ud / min, z dziewczynki zrobił się chłopiec 💙 -
Letycja wrote:Fajnie to wygląda. Można w tym wygodnie kąpąć na podłodze?
Tak, jest bardzo stabilna. My akurat na stół sobie kladliśmy ☺️
U nas pod prysznicem nie ma szans bo mało miejsca i ogolnie ciezko z miejscem do przechowywania wiec na wanienke ze stelazem tez przestrzeni nie znalezlismy. A ta o tyle fajna ze mozna ja powiesic pod prysznicem ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 12:02
-
Hej Dziewczyny! Trochę zluzowalam od forum bo miałam napady migren, więc telefon poszedł na bok. Czasem Was podczytywalam, ale mało jestem na bieżąco..
U mnie waga wkoncu na 0! Hip hip hurra😅 udało się nadrobić te 6 kg które straciłam w pierwszym trymestrze
Jeśli chodzi o ciągnięcie brzucha, to od kilku dni tak mnie ciągnie i czuję że się rozciąga mocno, że ledwo daje rade. W większości muszę leżeć bo jak siedzę albo chodzę to mocno ciąży mam wrażenie jakby ten brzuch ważył tone, a to przecież jeszcze tak urośnie 🥺Galaxis lubi tę wiadomość
12 cs szczęśliwy🥺
02.2020 👧
08.2021 👼
03.2024
LH 12,6
FSH 10,4
AMH 0,53
10.2024
AMH 0,211
FSH 13,10
Lh 9,43
07.11.2024 ⏸️ beta 105, prog 25,65
09.11.2024 beta 257,9, prog 24,07
12.09.2024 beta 890,8, prog 16,86
25.11.2024 dwa groszki z ❤️❤️ 124ud/min🥺
13.12.2024 dwa Misie Haribo 2,4cm ❤️❤️ 176ud/min🥺
07.01.2025 dwie cytrynki 6,9cm 💙💙167ud/min - mamy dwóch chłopców 🥺
14.02.2025 wizyta 🤞
04.03.2025 II prenatalne
Acard 150
-
Dzięki dziewczyny za porady 😊 kupię napewno coś takiego bo u nas też jest prysznic i tylko wanienka wchodzi w grę i będziemy kąpać w kuchni na stole albo u nas na łóżku bo mamy fajne wysokie łoże małżeńskie , siostrzeniec jak miał 2 lata nie umiał na nie się wdrapać 🤣
Ja przytyłam 3 kg, chociaż jak zaczęliśmy przygodę z ivf w lutym to ważyłam 68 po pierwszej stymulacji przytyłam 2 kg po drugiej stymulacji też 2 kg ale w pierwszym trymestrze zrzuciłam 2kg bo nic nie jadłam prawie i teraz ważę 73 alem mąż mówi że jestem chuda , że tyłek i nogi mam chudsze niż miałam tylko cycki mi urosły i ciąża spożywcza jest bardziej widoczna bo miałam "sexy 😅" oponkę na brzuchu a teraz to zestaw zimowy jak to się mąż śmieje . Po ubraniach widzę że spodnie w pasie robią się ciasne, nie kupuje też narazie ubrań bo mam sporo z dawnych lat jak byłam 10 kg większatygrysek7773 lubi tę wiadomość
-
Ja patrzyłam na wanienki składane, żeby jak najmniej miejsca zajmowała w przechowywaniu i tez myślałam żeby na podłodze kąpać No ale zobaczymy co z tego wyjdzie 😁
Ja narazie +2kg ale zupełnie nie przejmuje bo pewnie 1kg to dziecko z wodami i macicą a drugi to właśnie biust i krew której jest więcej.
Mysle że jem dużo ale nie wyobrażam sobie nie jeść jak jestem głodna bo mam z tylu głowy ze nie mogę głodzić dziecka skoro rośnie i potrzebuje a z drugiej super bo mnie od początku słodycze odrzuciły i raczej jak mam na coś ochotę to właśnie bułka z ogórkiem albo dzisiaj zażyczyłam sobie od męża robiona foccacie 😁
Wczoraj już patrzyła na jakieś ubranka dla maluszka i chyba po drugich prenatalnych będę zamawiać jakieś używane z Vinted czy Allegro bo nie wiem czy jest sens kupować wszystko nowe jak to z tygodnia na tydzień się będzie zmieniać rozmiarowo.
Mamusie które już jesteście w kolejnej ciąży jak wy to widzicie?3 lata starań.
Pierwsza procedura 10.2024
Punkcja 12.10 - pobrano 17, zapłodniono 9, 6 rozwijało, do blastki dotrwały 3.
17.10 transfer świeżaka 4AA, ❄️4AB❄️4BB czekają.
Od 5 dnia po transferze i wzroście beta HCG - nasilająca hiperstymulacja i płyn w otrzewnej. 8dpt potwierdzono przez USG i wdrożono leki.
beta HCG:
5dpt - 14,7
7dpt - 44,5 (214%)
9dpt - 73,3 (72%)
11dpt - 98,4 (35%)
13 dpt - 169,2 (72%)
18 dpt - 560,9 (62%)
20 dpt - 876,9 (50%)
21 dpt - USG - jest pęcherzyk 10mm i prośba lekarza o jeszcze 2x badanie bety w ciągu tygodnia do kolejnego USG
23 dpt - 1841,3 (69%)
28 dpt - 5254,20 (50%), GS 11,2mm, CRL 4,4mm, jest ❤️
35 dpt - GS 18,9mm CRL 12,6mm, jest piękne❤️.
9+5: GS 2,86cm ♥️
11+4: GS 4,7 cm ♥️170, w USG prenatalnym wszystko Ok, PAPPA i Beta HCG - niskie ryzyka
-
Maggi222 wrote:Ja patrzyłam na wanienki składane, żeby jak najmniej miejsca zajmowała w przechowywaniu i tez myślałam żeby na podłodze kąpać No ale zobaczymy co z tego wyjdzie 😁
Ja narazie +2kg ale zupełnie nie przejmuje bo pewnie 1kg to dziecko z wodami i macicą a drugi to właśnie biust i krew której jest więcej.
Mysle że jem dużo ale nie wyobrażam sobie nie jeść jak jestem głodna bo mam z tylu głowy ze nie mogę głodzić dziecka skoro rośnie i potrzebuje a z drugiej super bo mnie od początku słodycze odrzuciły i raczej jak mam na coś ochotę to właśnie bułka z ogórkiem albo dzisiaj zażyczyłam sobie od męża robiona foccacie 😁
Wczoraj już patrzyła na jakieś ubranka dla maluszka i chyba po drugich prenatalnych będę zamawiać jakieś używane z Vinted czy Allegro bo nie wiem czy jest sens kupować wszystko nowe jak to z tygodnia na tydzień się będzie zmieniać rozmiarowo.
Mamusie które już jesteście w kolejnej ciąży jak wy to widzicie?12 cs szczęśliwy🥺
02.2020 👧
08.2021 👼
03.2024
LH 12,6
FSH 10,4
AMH 0,53
10.2024
AMH 0,211
FSH 13,10
Lh 9,43
07.11.2024 ⏸️ beta 105, prog 25,65
09.11.2024 beta 257,9, prog 24,07
12.09.2024 beta 890,8, prog 16,86
25.11.2024 dwa groszki z ❤️❤️ 124ud/min🥺
13.12.2024 dwa Misie Haribo 2,4cm ❤️❤️ 176ud/min🥺
07.01.2025 dwie cytrynki 6,9cm 💙💙167ud/min - mamy dwóch chłopców 🥺
14.02.2025 wizyta 🤞
04.03.2025 II prenatalne
Acard 150
-
Ja mam +3kg około. Równo jak w pierwszej ciąży idzie. Mam nadzieję że też jak w pierwszej a trzecim trymestrze schudnę 😁
My mieliśmy stojak do wanienki, jest na strychu, teraz też myślę że będziemy korzystać, chyba że na blacie w łazience postawimy, bo wcześniej go nie było.
Jeśli chodzi o ciuszki, wyjęłam syna 56/62 i włożyłam na razie „roboczo” do docelowej komody, żeby widzieć ilości. Dużo nam nie brakuje, troszkę letnich tylko kilka rzeczy już dokupiłam z akcesoriów.
Nasz majowy wyjazd nad morze przesunęliśmy na kwiecień, żeby było bezpieczniej 🫶🏻