LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kinia92 wrote:Ja w pierwszej ciąży miałam sporo używanych. Teraz też tak planuje plus kilka nowych dla własnego oka i uciechy 🥰 teraz są tak piękne i dobre te ciuszki że i używane w są super stanie
Ja tak samo, kupiłam kilka bodziaków pierwszych nowych właśnie do uciechy a teraz już na Vinted pozamawiałam takie 5-paki w super stanie po 25 zł 😁Kinia92 lubi tę wiadomość
Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
08.01 135 g szczęścia ♥️
22.01 198 g 💪
-
Letycja wrote:U nas kapanie pod prysznicem w łazience odpada, niby prysznic duży, ale z jednej strony pralka, z drugiej umywalka i będzie słabe podejście raczej i mega niewygodnie. Chyba zostaje opcją kapania w kuchni, ale to raczej właśnie na jakimś stojaczku. Nie wiem, zielona w tym jestem 🙈
-
Z tą kąpielą też nie ma co przesadzać. Ja pierwszy raz kąpałam córkę tydzień po wyjściu ze szpitala, a potem co 2,3 dni. Pupę i tak przemywamy (wacikiem z ciepłą wodą/chusteczkami nawilżanymi - kto co woli) przy każdej zmianie pieluchy.
Można też pierwszy raz wykąpać przy pomocy położnej środowiskowej, która do Was przyjedzie na pierwszej wizycie i na pewno na prośbę pomoże i pokaże 😉
Co do wanienek, wiaderek, leżaczków i stojaków. Ile mam tyle sposobów, nie ma jednego właściwego 😅
Ja wolę na podłodze pod prysznicem na leżaczku, bo sama to ogarnę i mam dwie ręce wolne 😄 Poza tym dziecko im starsze tym dłużej lubi się pochlapać w wodzie i poleżeć w wanience w ciepłej wodzie. Więc wtedy trzymanie ręką może być nieco uciążliwe na dłuższą chwilę. A siadać samodzielnie zacznie najwcześniej od 6 miesiąca.👱♀️35🧑40
Elena ♀️👶 (7cs) tp 07.07.2025 (wg usg 03.07.2025)
🫧23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23 prog 21,07
🫧25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
🫧28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
🫧12.11. 6+1 ❤️ 0.35 cm CRL
🫧25.11. 8+0 1.76cm CRL, wg USG 8+2
🫧11.12. 10+2 3.33cm CRL, wg USG 10+2
🫧12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, dziewczynka 🩷
🫧17.12. 11+1 pappa, beta hcg🧪
🫧19.12. 11+3 usg prenatalne 🩺, niskie ryzyka, wg usg 12+1
🫧 14.01. 15+0 150g słodkości 🍬🍓🧚♀️
🫧 06.02. kolejna wizyta
🫧 18.02. badania połówkowe 🥑
Eliza ♀️👧(5cs) 11.07.2019 3549g 58cm
-
Co do przesady jasne. Zależy co kto rozumie przez „kąpiel”. Jeśli była kupa i byłam w domu, to brałam malucha na rękę na brzuchu i pod kran pupę z mydełkiem plus rano po nocy. Natomiast kąpiel była u nas codziennie dla rytmu, jaki wyciszenie przez snem, tak na prawdę woda z oliwką i synek to uwielbiał. Taka kąpiel z szorowaniem mydłami całego ciałka to w ogóle takim maluchom nie potrzebna
-
Ja kąpałam dzieciaki co 2 dzień, jak giga kupa to wiadomo pod kran xd mnie sprawdziła się wanienka na stojaku. a i nowym mamusiom polecam sprawdzać dobrze miejsce pod brodą, szyjkę. Jak niemowle ulewa to może się tam odparzyć mnie się tak zdarzyło, potem juz bardzo pilnowałam żeby w dzień gdy nie ma kąpieli to przemyć wacikami również szyjkę.
Za dwa tyg przychodzą majstry do kładzenia gładzi na górze i wreszcie można będzie ruszyć z tapetami, malowaniem i podłogami. Wybrałam już meble do pokoju najmłodszego 🙂 w pokojach starszych są garderoby więc szaf im nie kupuje
https://zapodaj.net/plik-sA5tHiPjriWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 14:21
Sanana lubi tę wiadomość
-
U nas bardzo się sprawdziła taka wanienka z wkładką poduszka. Jednak stojak to mus jak dla nas bo schylać się tyle to męczące musi być. Dzidzia jest malutka śliska trzeba trzymać główkę, poduszka idealnie się sprawdziła.
Oczywiście też nie kąpaliśmy córki codziennie tylko co dwa trzy dni. A potem jak już zaczęła więcej się ruszać raczkować itp to przeszliśmy na tryb codzienny
WANIENKA DLA DZIECKA SKŁADANA TERMOMETR LCD PODUSZKA STELAŻ PODUSZKA - https://erli.pl/produkt/wanienka-dla-dziecka-skladana-termometr-lcd-poduszka-stelaz-poduszka,222495363Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 14:26
-
Tak naprawdę każdemu rodzicowi podpasuje co innego jeśli chodzi o kąpiel dziecka. Jest tutaj bardzo dużą rozbieżność w opiniach. jeden sobie nie wyobraża tak, drugi tak, jeden lubi to, inny to.
Ja z mojego doświadczenia tylko podpowiem świeżym mamusiom, że warto dać ręcznik dziecka na ciepły grzejnik zanim się je owinie po kąpaniu, bo nasza córka bardzo płakała po kąpieli nie wiedzieliśmy czemu a chyba jej było zimno po prostu. To było w tym okresie noworodkowym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 15:31
Somebody_33 lubi tę wiadomość
-
Ostatnio miałam ochotę na ananasa. W końcu wczoraj kupiłam i dzisiaj zjadłam połowę. Nie dawno przeczytałam, że lepiej unikać ananasa w ciąży że względu na bromeline. Słyszeliście coś o tym?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 15:41
-
tygrysek7773 wrote:Ja kąpałam dzieciaki co 2 dzień, jak giga kupa to wiadomo pod kran xd mnie sprawdziła się wanienka na stojaku. a i nowym mamusiom polecam sprawdzać dobrze miejsce pod brodą, szyjkę. Jak niemowle ulewa to może się tam odparzyć mnie się tak zdarzyło, potem juz bardzo pilnowałam żeby w dzień gdy nie ma kąpieli to przemyć wacikami również szyjkę.
Za dwa tyg przychodzą majstry do kładzenia gładzi na górze i wreszcie można będzie ruszyć z tapetami, malowaniem i podłogami. Wybrałam już meble do pokoju najmłodszego 🙂 w pokojach starszych są garderoby więc szaf im nie kupuje
https://zapodaj.net/plik-sA5tHiPjri -
Ania1008 wrote:Ostatnio miałam ochotę na ananasa. W końcu wczoraj kupiłam i dzisiaj zjadłam połowę. Nie dawno przeczytałam, że lepiej unikać ananasa w ciąży że względu na bromeline. Słyszeliście coś o tym?👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1
9 dpt 88,3
12 dpt 379
14 dpt 914
17 dpt 3553
26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️ 158
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne USG ok 🩵, trisomie ok, zwiększone ryzyko stanu przedrzucawkowego (acard 150)
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
-
Ania1008 wrote:Ostatnio miałam ochotę na ananasa. W końcu wczoraj kupiłam i dzisiaj zjadłam połowę. Nie dawno przeczytałam, że lepiej unikać ananasa w ciąży że względu na bromeline. Słyszeliście coś o tym?
-
Meggi5991 wrote:Też o tym czytałam dlatego ja zjadłam mały kawałek a mąż resztę chociaż był pyszny jak nigdy a wcześniej ananasów nie kupowałam bo nie lubiłam. Lepiej uważać i chuchać na zimne
Ja to zjadłam pół ananasa. Zadowolona obrałam sobie i pokroiłam a do tego dwie kiwi. Zjadłam wszystko. Chciałam zobaczyć jakie witaminy ma ananas i natrafiłam na informacje, że lepiej unikać w ciąży. Niestety zdążyłam zjeść połowę. Na szczęście całego nie zjadłam. A potrafię dużo owoców zjeść. Już się nie mogę doczekać jak będzie sezon na arbuzy😊 uwielbiam😊 No ale nic już z tym nie zrobię. Zjadłam i już nie zwrócę. Teraz już wiem, aby na wszelki wypadek unikać.
-
Ja przeczytałam z kolei, że trzeba by zjeść 7 ananasów pod rząd żeby miał on negatywny wpływ 😆 myślę, że nie ma co za dużo też się przejmować, bo tak samo kofeina ma działanie poronne ale w rozsądnych dawkach to nie zaszkodzi, jak na moje ☺️
Wojcinka, tygrysek7773, Ala1416 lubią tę wiadomość
Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
08.01 135 g szczęścia ♥️
22.01 198 g 💪
-
Ania1008 wrote:Ja to zjadłam pół ananasa. Zadowolona obrałam sobie i pokroiłam a do tego dwie kiwi. Zjadłam wszystko. Chciałam zobaczyć jakie witaminy ma ananas i natrafiłam na informacje, że lepiej unikać w ciąży. Niestety zdążyłam zjeść połowę. Na szczęście całego nie zjadłam. A potrafię dużo owoców zjeść. Już się nie mogę doczekać jak będzie sezon na arbuzy😊 uwielbiam😊 No ale nic już z tym nie zrobię. Zjadłam i już nie zwrócę. Teraz już wiem, aby na wszelki wypadek unikać.
O Matko.... aż mi zapachniał arbuz 🍉Anka657 lubi tę wiadomość
08.11.2024 0,28 crl 💛 bije serduszko
19.11.2024 1,24 crl 💛 bije serduszko
03.12.2024 2,51 crl 💛 bije serduszko
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
20.12.2024 wizita, ok 💗
10.01.2024 wizyta, ok 💗
31.01.2024 połówkowe, dziewczynka 227 gramów 💗 -
Elena20 wrote:Z tą kąpielą też nie ma co przesadzać. Ja pierwszy raz kąpałam córkę tydzień po wyjściu ze szpitala, a potem co 2,3 dni. Pupę i tak przemywamy (wacikiem z ciepłą wodą/chusteczkami nawilżanymi - kto co woli) przy każdej zmianie pieluchy.
Można też pierwszy raz wykąpać przy pomocy położnej środowiskowej, która do Was przyjedzie na pierwszej wizycie i na pewno na prośbę pomoże i pokaże 😉
Co do wanienek, wiaderek, leżaczków i stojaków. Ile mam tyle sposobów, nie ma jednego właściwego 😅
Ja wolę na podłodze pod prysznicem na leżaczku, bo sama to ogarnę i mam dwie ręce wolne 😄 Poza tym dziecko im starsze tym dłużej lubi się pochlapać w wodzie i poleżeć w wanience w ciepłej wodzie. Więc wtedy trzymanie ręką może być nieco uciążliwe na dłuższą chwilę. A siadać samodzielnie zacznie najwcześniej od 6 miesiąca.
Co do tego że maluszom może być w kąpieli zimno to poelcam patent przykrywania w kąpieli pieluszka tetrową. My tak zaczęliśmy robić po którejś kąpieli jak małej było zimno i jak ręką odjął wszelkie płaczkiElena20 lubi tę wiadomość
-
Ja na początku myślałam o wanience Twistshake ze stelażem, ale zobaczyłam w waszych poleceniach Stokke Flexi Bath i chyba postawię na tą- zależy mi na czymś zajmującym minimalną ilośc miejsca i ta wydaje się być idealna (mam prysznic bez brodzika i małe mieszkanie stąd zależy mi na oszczędności miejsca).
A co myślicie o leżaczkach typu BabyBjörn? Sprawdzają się? Myślałam o nim pod kątem np. gotowania obiadu czy porannej toalety, żeby mieć ręce wolne (o ile tak w ogóle się da z dzieckiem 😅). Z drugiej ręki można dorwać w nawet fajnych pieniądzach.Elena20 lubi tę wiadomość
-
Róża11 wrote:O Matko.... aż mi zapachniał arbuz 🍉
Mi się przypomniała historia z tamtego roku z arbuzem.
Poszłam na spacer do parku i po drodze zaszłam do sklepu. Była promocja. Arbuzy za 5 euro za sztukę. Ten arbuz to gigantyczny. Poprosiłam pani w sklepie aby odłożyła mi arbuza, bo byłam pieszo, więc nie dałabym rady donieść go do domu. Zadzwoniłam do męża, że jak będzie z pracy wracał, to żeby zadzwonił jak będzie pod domem to pojedziemy po arbuza, bo ja miałam paragon, więc on sam nie mógł go odebrać. Taka szczęśliwa wróciłam z arbuzem już do domu. Z ciekawości sprawdziłam ile wazy . Jak pamiętam to miał gdzieś 15 kg. Jak go rozkroiłam to wyleciała z niego sama woda z mazią. Miałam całą podłogę i szafki zalane kleista mazią i byłam rozczarowana.
Nie mogłam się doczekać, kiedy się do jego dobiorę.
W tym roku też już doczekać się arbuzów nie mogę🤤 -
Ania1008 wrote:Mi się przypomniała historia z tamtego roku z arbuzem.
Poszłam na spacer do parku i po drodze zaszłam do sklepu. Była promocja. Arbuzy za 5 euro za sztukę. Ten arbuz to gigantyczny. Poprosiłam pani w sklepie aby odłożyła mi arbuza, bo byłam pieszo, więc nie dałabym rady donieść go do domu. Zadzwoniłam do męża, że jak będzie z pracy wracał, to żeby zadzwonił jak będzie pod domem to pojedziemy po arbuza, bo ja miałam paragon, więc on sam nie mógł go odebrać. Taka szczęśliwa wróciłam z arbuzem już do domu. Z ciekawości sprawdziłam ile wazy . Jak pamiętam to miał gdzieś 15 kg. Jak go rozkroiłam to wyleciała z niego sama woda z mazią. Miałam całą podłogę i szafki zalane kleista mazią i byłam rozczarowana.
Nie mogłam się doczekać, kiedy się do jego dobiorę.
W tym roku też już doczekać się arbuzów nie mogę🤤
Ooo nie, dlatego ja zawsze biorę już pokrojone, brak zaufania xd ale współczuję, najgorzej jak się człowiek tak napali, a później rozczaruje xd 15 kg to już gigant faktyczny, pewnie miałaś przed oczami parę dni wyżerki ja za ananasami nie przepadam, ale pamiętam, że ktoś mi kiedyś mówił, że na implantacja działają. I raz wypiłam sok 100% ten z biedry i to byl ten raz jak teraz zaszłam w ciaze xd ale ja w takie rzeczy nie wierzę, ale niezły zbieg okoliczności tak czy siak:DAnia1008 lubi tę wiadomość
08.11.2024 0,28 crl 💛 bije serduszko
19.11.2024 1,24 crl 💛 bije serduszko
03.12.2024 2,51 crl 💛 bije serduszko
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
20.12.2024 wizita, ok 💗
10.01.2024 wizyta, ok 💗
31.01.2024 połówkowe, dziewczynka 227 gramów 💗