LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry!
Melduję, że prawie nie kaszlałam w nocy 🥳
A dzisiaj z rana zadzwonili, że wyniki pappa w normie 🥰
U mnie szykuje się sprzątanko i zakupy. Taki zwyczajny dzień.
Miłego dnia wszystkim!Dosia_24, Elena20, Ala1416, Sanana, Lawenda_a, Gosiaczek.prosiaczek, Galaxis, Anka657, angelfromhell, AkacjowaM, Kinia92 lubią tę wiadomość
-
Optymistka90 wrote:Od 4 nie śpię. 🙈 chyba z nerwów, bo dziś prenatalne 😨
Ja też się troszkę stresuję i wczoraj cały dzień byłam nerwowa okropnie ale noc przespałam. Ostatnio lepiej śpię ,bo w końcu po 3 tygodniach przestałam się drapać.
Będzie dobrze. U mnie prenatalne dopiero na 13 ale mam nadzieję ,że szybko minie i zobaczę zdrowego bobasa.
Chwaliłam się kilka dni temu ,że mnie nigdy cycki nie bolą ...no cóż...od trzech dni zaczęły.
Ja pobolewania podbrzusza i kłucie mam ostatnio częściej ale mdłości minęły mi jakieś dwa tygodnie temu prawie całkowicie -
Ja marzę o tym, żeby mdłości mi minęły.. codziennie ok 14-15 zaczyna mnie mdlić (czasem mdli cały dzień). Tyle wytrzymywałam, ale na ostatniej wizycie poprosiłam o leki. Dzisiaj wezme pierwszą dawkę Xonvea i mam nadzieję w końcu na odrobinę ulgi. Moja ginekolog uważa, że te mdłości przez Duphaston, który biorę 3x dziennie..
-
Emii wrote:Powodzenia, Ja dzis wizyta i tez nie mogłam spac i stresuje sie bo od kilku dni mam takie brazowe plamienia i boje sie czy napewno wszystko ok, niby przy wypisie ze szpitala mowili ze plamienia moga sie zdarzac, i dopiero przy krwotoku zgłosić sie do szpitala, ale przez weekend zaczęłam sie martwić ze moze jednak trzeba bylo pojechać, ehh no nic teraz trzeba jakos wytrzymac jeszcze w stresie do wieczora.
-
Elena20 wrote:Dla malutkich bobasów rozmiar 50, przeciętnej wielkości dzieci rozmiar 56, a dla większych polecam startować od razu od 62. Pytanie jakiego wzrostu jesteś Ty i mąż. Chociaż to też nie jest 100% pewności. Ja jestem niska, mąż wysoki.
Moja córka mierzyła 58cm, więc rozmiar 56 na dzień dobry był za mały. To też zależy w którym tygodniu urodzisz - jednak między 38, a 42 tygodniem ciąży jest spora różnica.
Nie pomogłam raczej 😅
Oczywiście, że pomogłaś. Myślałam, że to ja mam po prostu problem, ale jak jest tyle niewiadomych to się nie dziwię teraz, że się pogubiłam 😝 no cóż… nakupuję pewnie wszystkiego, to mój pierwszy dzidziuś, więc na pewno będzie wszystkiego zbyt dużo 😁
Kamax9 wrote:U mnie bardzo wysoki mąż i synek już ma bardzo długo kość udową więc kupuję dosłownie kilka sztuk 56 i głównie 62, wolę podwinąć rękawki niż kupić za małe ubranka. 50 w ogóle nie kupuję.Somebody_33 wrote:Kuzynka go miała przy 2 swoich synach i pamiętam, że bardzo chwaliła, mogła tym jeździć po całym domu.
Minji
Wyprawkę planuje kompletować od lutego (mam nadzieję, że do końca stycznia poznam w końcu płeć dziecka 🥹). Planuje kupować ubranka od 56, najwyżej podwinę rękawki jeśli będą za duże. Pracowałam lata temu w 5.10.15. i pamiętam, że 50tki praktycznie się nie sprzedawały, więc chyba mało tak drobnych dzieci się rodzi, albo każdy patrzy już bardziej przyszłościowo i bierze większe.
Wózek, fotelik do samochodu, łóżeczko, itp. myślę, że zakupie bliżej kwietnia, może wpadną jeszcze jakieś promocje ☺️ ale już się rozglądam, żeby mieć zrobiony research.
Ja zrobię tak jak Wy, też zacznę od rozmiaru 56. Co do tych większych rzeczy (wózek itp.) też na wiosnę zacznę gromadzić, ale mam już mniej więcej wybrane rzeczy 😊Elena20, Somebody_33 lubią tę wiadomość
-
Ja kupiłam kilka rzeczy 56, ale ogólnie kupuję większe rozmiary. Ja byłam maleńka mimo urodzenia w terminie, a mój mąż był wcześniakiem - wolę zabezpieczyć się w mniejsze ubranka w razie w niż stresować się, że trzeba latać po sklepach i szukać. Chociaż jak trzeba będzie to siostra dostanie misję i tyle, łatwiej jej to pójdzie na pewno niż mężowi 🤣
Chcoiaz szczerze mówiąc tak przymierzając do siebie te ubranka to niektóre 56 są takie same jak 62 także te rozmiarówki są naprawdę różne.
Co do wyprawki - narazie mam trochę ubranek, ale takie gabaryty myślę że kupię marzec-kwiecień, narazie się rozglądam, co wg wpisać na listę zakupówMinji lubi tę wiadomość
-
Minji wrote:Ja już odstawiłam 😊
Widzę, że zaczynacie już kupować ciuszki, dlatego mam pytanie. Jakie rozmiary kupujecie do wyprawki? Jaki zakładacie na początek że będzie potrzebny? Dla mnie to jakaś czarna magia. Nie wiem od jakiego rozmiaru zacząć i ile ciuszków zaplanować 🙈
Ja właśnie wzięłam ostatnią w sobotę, a przy ostatniej próbie odstawienia dzisiaj powinnam mieć atak mdłości, póki co śniadanie zjedzone i jest dobrze. Także m nadzieję że tak zostanie 🙈 I tak już od jakiegoś miesiąca brałam sobie co drugi dzień tabletkę, bo codziennie bardzo mnie przymulały. Nie biorę już duphastonu także zostały mi tak naprawdę witaminy i euthyroxMinji lubi tę wiadomość
-
KasKas wrote:Ja marzę o tym, żeby mdłości mi minęły.. codziennie ok 14-15 zaczyna mnie mdlić (czasem mdli cały dzień). Tyle wytrzymywałam, ale na ostatniej wizycie poprosiłam o leki. Dzisiaj wezme pierwszą dawkę Xonvea i mam nadzieję w końcu na odrobinę ulgi. Moja ginekolog uważa, że te mdłości przez Duphaston, który biorę 3x dziennie..
-
Dokładnie lepiej kupić mniej niż więcej. Ja to nawet lubiłam wyrwać się z dzidziusiem do sklepu, zawsze to był spacerek przy okazji 😄 Przez internet też bez problemu zamówicie, na drugi dzień będzie 😉
Rozmiarówki z różnych firm też są różne. I tak jak któraś z Was napisała, lepiej podwinąć rękawki (choć i tak to będzie lato i ciepło) niż kupić za małe. A takie maluszki rosną strasznie szybko, dwa miesiące max trzy i już trzeba większy rozmiar 😅Minji lubi tę wiadomość
👱♀️35🧑40
Elena ♀️👶 (7cs) tp 07.07.2025 (wg usg 03.07.2025)
🫧23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23 prog 21,07
🫧25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
🫧28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
🫧12.11. 6+1 ❤️ 0.35 cm CRL
🫧25.11. 8+0 1.76cm CRL, wg USG 8+2
🫧11.12. 10+2 3.33cm CRL, wg USG 10+2
🫧12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, dziewczynka 🩷
🫧17.12. 11+1 pappa, beta hcg🧪
🫧19.12. 11+3 usg prenatalne 🩺, niskie ryzyka, wg usg 12+1
🫧 14.01. 15+0 150g słodkości 🍬🍓🧚♀️
🫧 06.02. kolejna wizyta
🫧 18.02. badania połówkowe 🥑
Eliza ♀️👧(5cs) 11.07.2019 3549g 58cm
-
A odnośnie ubranek dużo młodych mam mówi mi o zawyżonej rozmiarówce w HM na tych małych rozmiarach i poleca kupować jednak 50. Co o tym sądzicie? 👚👕🩳29.10 - dwie kreski (10 dpo) ⏸️
29.10 - beta 16,52 ⬆️
4.11 - beta 494,62 ⬆️
15.11 - wizyta mamy serduszko ❤️, 2,5 mm 🌱
27.11 - wizyta: serduszko 149/min ❤️, 13,8 mm 🌱, 8+1 termin na 8.07
12.12 - wizyta: serduszko ❤️, 29 mm 🌱
03.01 - prenatalne wyniki dobre, ryzyka małe, 7,7 cm 🌱
Kolejna wizyta 10.02.2025 🏥
-
Meggi5991 wrote:Też biorę duphaston ale już tylko raz dziennie i faktycznie coś może w tym być bo jak brałam 3xdzuennie to schudłam bo nic nie jadłam i do kuchni nie wchodziłam bo śmierdziało mi tam jedzeniem. Obiady robiłam z przymusu żeby mąż nie chodził głodny po pracy. Niedługo pewnie zmniejsza ci dawkę to od razu poczujesz się lepiej 🙂
-
Masakra w tym szpitalu.
Do wczoraj było spoko, tylko martwi mnie już brak jakichkolwiek badań. Dają mi nospe i duphaston. I dwa razy dziennie pytają czy jest krwawienie, to im mówię, że od piątku rana nie ma.
Dziś przyszedł ordynator i pozostałymi dziewczynom w ciąży z plamieniem, które leżą tu krócej zlecił badania, a mnie olal kompletnie. Poszłam zapytać co ze mną, mówię, że plamienia brak, a on na to, że może jutro do domu, a może nie dramat. Bez badań, bez niczego.
Zastanawiam się czy się nie wypisać i nie pojechać do swojego ginekologa. -
Ala1416 wrote:Masakra w tym szpitalu.
Do wczoraj było spoko, tylko martwi mnie już brak jakichkolwiek badań. Dają mi nospe i duphaston. I dwa razy dziennie pytają czy jest krwawienie, to im mówię, że od piątku rana nie ma.
Dziś przyszedł ordynator i pozostałymi dziewczynom w ciąży z plamieniem, które leżą tu krócej zlecił badania, a mnie olal kompletnie. Poszłam zapytać co ze mną, mówię, że plamienia brak, a on na to, że może jutro do domu, a może nie dramat. Bez badań, bez niczego.
Zastanawiam się czy się nie wypisać i nie pojechać do swojego ginekologa. -
KasKas wrote:Jak byłam w szpitalu to też leżałam 3 dni i nikt mi żadnych badań nie robił, tylko leki i leżenie. Z tego co wiem, to jest to magiczne 3 dni, po których oni dostają kasę z nfz, więc potrafią bez sensu trzymać w szpitalu. Jedna dziewczyna ze mna na sali leżała i wszystko u niej było dobrze, ale specjalnie jej nie badali, bo nie minęło 3 dni i jakby ją zbadali to by wyszło, że jest ok i musieli by ją wypisać.. wypisala sie na wlasne żądanie.
No ja leżę od piątku, więc 3 dni minęły... a tu nic. -
Begginer wrote:A odnośnie ubranek dużo młodych mam mówi mi o zawyżonej rozmiarówce w HM na tych małych rozmiarach i poleca kupować jednak 50. Co o tym sądzicie? 👚👕🩳
Też słyszałam że wypadają ciut większe ale mimo wszystko nadal kupuję 56. Najwyżej jak się maleństwo urodzi to dokupię na szybko kilka bodziaków🙈
Jak sobie pomyślę że syn mojej kuzynki też po wysokich rodzicach urodził się 61 cm to wszystkie te ubranka 50, 56 poszły w kąt od razu od 62 zaczynali.
A tak btw. jak by ktoś zamierzał w Sinsay kupować (ja raczej nie, bo słyszałam że po praniu bodziaki się robią brzydkie) to słyszałam że wypadają o wiele mniejsze rozmiaryStarania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
08.01 135 g szczęścia ♥️
22.01 198 g 💪
-
Ja na początku myślałam nad dostawką z chicco magic ale teraz skłaniam się ku chicco hug + łóżeczko turystyczne z dostawką. Często pewnie będziemy podróżować więc wydaje się najlepszą opcją.
Dziecko nie będzie miało swojego pokoju póki mieszkamy w mieszkaniu więc ograniczymy się do komody z przewijakiem bo mamy już od wakacji paxa 50 specjalnie dla dziecka kupionego. Jeszcze dojdzie remont łazienki wiosną bo chcemy prysznic a nie wannę, montaż klimatyzacji i nowy samochód.
Wybieraliśmy też już wózek i na razie najbliżej nam do roan ivi.
Dostałam też właśnie wyniki z prenatalnych i ryzyka po skorygowaniu mam 1:13119, <1:20 000, <1:20 000Ala1416, Kamax9, Dosia_24, Galaxis, Wojcinka, Styśka1998 lubią tę wiadomość
05.2024 początek starań 06.2024 ⏸️
08.2024 zabieg 10t 💔 chybione (6t+1d) crl 0,5
10.2024 początek starań 11.2024 ⏸️
06.12 crl 0,94 ❤️12.12 crl 1,46 ❤️ 20.12 crl 2,49 ❤️09.01 crl 6 ❤️23.01 crl 8,24
Mutacja MTHFR c.1298C A>C w układzie homozygotycznym oraz mutacja c.-820_-817G w genie PAI-1 w układzie homozygotycznym
Clexane 0,4 acard 75 prowadzę prywatnie i na nfz
-
Jestem już po prenatalnych. Wszystko na USG ok. Młody nie chciał współpracować ale udało się pomierzyć. Prawdopodobnie chłopak. Zobaczymy czy nifty to potwierdzi 😃
3erin, Ala1416, Róża11, Kamax9, Letycja, tygrysek7773, Ania1008, Somebody_33, Ann12, wave533, Dosia_24, Galaxis, Praskovia, Elena20, Wojcinka, Lileepi, xMagda, AkacjowaM, 88Ania88, Styśka1998, Kinia92 lubią tę wiadomość
👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1
9 dpt 88,3
12 dpt 379
14 dpt 914
17 dpt 3553
26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️ 158
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne USG ok 🩵, trisomie ok, zwiększone ryzyko stanu przedrzucawkowego (acard 150)
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
-
KasKas wrote:Współczuję.. Bez badań to leżeć można i w domu, bez sensu..
No właśnie :c nospe też w domu mam i mam wodę w toalecie, bo tutaj nawet tego nie ma od rana! Dramat -
Czy któraś z was też zajada się słodyczami? Coraz ciężej mi powstrzymywać się od słodyczy. Dzisiaj już wchłonęłam duze pudełko Raffaello🤤