X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
Odpowiedz

LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️

Oceń ten wątek:
  • Meggi5991 Ekspertka

Wysłany: 24 lutego, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejtaa wrote:
    Jestem po wizycie dzisiaj i ogólnie z Młodą wszystko idealnie. Ale trochę się zmartwiłam, bo przez to, że na prenatalnych lekarz wpisał mi obserwacje w kierunku PAS (przyrośnięte łożysko) musi mnie wysłać na obserwacje do szpitala, a ja nie cierpię szpitali :( ponoć klasyfikacja się zmieniła i teraz każde większe krwawienie przy porodzie (a przy poprzednim miałam, plus łyżeczkowanie łożyska) jest już wliczane pod ryzyko. Wg niej wszystko idealnie wygląda, ale dla czystego sumienia musi wysłać.
    Do tego przez te żylaki, które mam spore, muszę brać zastrzyki z heparyny - to też nie wiem jak ogarnę 🤷🏼‍♀️ czy któraś z Was może bierze albo brała i wszystko było ok?
    Ja biorę neoparin od samego początku , doszłam do wprawy i już nie mam siniaków , nie wolno rozcierać miejsca wkłucia bo będzie ciemny siniak. Jak będziesz w szpitalu to chyba panie pielęgniarki będą ci robić zastrzyk.

Zaczął w końcu mi rosnąć brzuszek i teraz mam do was pytanie jaki balsam do ciała nie za miliony polecacie żeby nie mieć rozstępów ? Aktualnie wcieram to co mam czyli masło kakaowe do ciała z Garnier , jest tłuste i nigdy go nie lubiłam bo się nie wchłaniał a teraz moja skóra go tak pije że nie muszę bardzo go wcierać . Mam bardzo suchą skórę na całym ciele, jak się nie smaruje to mam białe z suchości ręce i nogi do tego swędzi i piecze . Polećcie mi coś dobrego 🙏🏻

PS. W piątek mamy połówkowe a w sobotę na wizycie maleństwo ważyło 360g❤️

Kinia92 lubi tę wiadomość

• Sanana Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi nie ma tak naprawdę balsamu, który spowoduje, ze nie będzie rozstępów :( jeśli ktoś ma predyspozycje, mniej elastyczną tkankę łączną itd to najlepsze balsamy nie pomogą. Ale na pewno dobre nawilżanie nie zaszkodzi :) z resztą takie swędzenie i pieczenie to nic fajnego, coś o tym wiem, bo na początku ciąży miałam strasznie suchą skórę. Ja na brzuch i piersi stosuje codziennie olejek ze słodkich migdałów 100% z Nacomi albo z Lullalove (mają przystępne ceny). Na nogi i ręce akurat nic dedykowanego nie polecę, mi najlepiej służą balsamy z Bath and body Works, używałam ich przed ciążą i nadal kontynuuję :)

tralalina, Meggi5991, Wojcinka, szona lubią tę wiadomość

32l.👱🏻‍♀️👱🏻‍♂️

Starania od 07.2023r.
    Listopad 23⏸️-> 03.2024r. synek 22tc. 👼🏻💔
    Lipiec 24⏸️->ciąża biochemiczna💔
    Październik 24⏸️
    10dpo Beta 45 progesteron 20
    12dpo Beta 281, progesteron 30
    14dpo Beta 718, progesteron 30
    06.11 mamy ❤️ 6+3
    25.11 2,5 cm 👶🏻
    12.12 NIFTy pro-zdrowy 🐥🩵
    29.01 330 g 🐥

Kariotypy✅
    Mutacja PAI hetero

preg.png
  • Meggi5991 Ekspertka

Wysłany: 24 lutego, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanana wrote:
    Meggi nie ma tak naprawdę balsamu, który spowoduje, ze nie będzie rozstępów :( jeśli ktoś ma predyspozycje, mniej elastyczną tkankę łączną itd to najlepsze balsamy nie pomogą. Ale na pewno dobre nawilżanie nie zaszkodzi :) z resztą takie swędzenie i pieczenie to nic fajnego, coś o tym wiem, bo na początku ciąży miałam strasznie suchą skórę. Ja na brzuch i piersi stosuje codziennie olejek ze słodkich migdałów 100% z Nacomi albo z Lullalove (mają przystępne ceny). Na nogi i ręce akurat nic dedykowanego nie polecę, mi najlepiej służą balsamy z Bath and body Works, używałam ich przed ciążą i nadal kontynuuję :)
    Ja mam właśnie predyspozycje do rozstępów , w okresie dojrzewania jak nagle zaczęłam rosnąć porobiły mi się na nogach pod kolanami i na pupie , później jak miałam zwichnięta kostkę przytyłam i też kolejne rozstępy się pojawiły ale wtedy byłam dzieckiem i nie ogarniam tematu , teraz jak zaszłam w ciążę od razu przytyłam w udach i zrobiły mi się od środka na udach rozstępy i zaczęły na piersiach ale od razu jak to zobaczyłam że cię złego się dzieje to zaczęłam mocniej smarować te miejsca , teraz mam już wszędzie suchą skórę i boje się że brzuch będę miała cały w rozstepach 😔

• Maggi222 Przyjaciółka

Wysłany: 24 lutego, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do chust to nie powinno się dziecka długo w tym nosić bo przy nawet minimalnych asymetriach będzie ustawiało głowę tylko w jedna stronę i pogłębiało asymetrię. Dziecko będzie chciało obserwować świat i rotować głowę.
    Jestem fizjo i kiedyś na ten temat rozmawiałam z fizjo od dzieci (w sumie nie wiem skąd ten temat bo nawet dziećmi nie byłam wtedy zainteresowana ale to zapamiętałam dosyć dobrze)

Alima, Elena20 lubią tę wiadomość

3 lata starań.
    Pierwsza procedura 10.2024
    Punkcja 12.10 - pobrano 17, zapłodniono 9, 6 rozwijało, do blastki dotrwały 3.
    17.10 transfer świeżaka 4AA, ❄️4AB❄️4BB czekają.

Od 5 dnia po transferze i wzroście beta HCG - nasilająca hiperstymulacja i płyn w otrzewnej. 8dpt potwierdzono przez USG i wdrożono leki.

beta HCG:
    5dpt - 14,7
    7dpt - 44,5 (214%)
    9dpt - 73,3 (72%)
    11dpt - 98,4 (35%)
    13 dpt - 169,2 (72%)
    18 dpt - 560,9 (62%)
    20 dpt - 876,9 (50%)
    21 dpt - USG - jest pęcherzyk 10mm i prośba lekarza o jeszcze 2x badanie bety w ciągu tygodnia do kolejnego USG
    23 dpt - 1841,3 (69%)
    28 dpt - 5254,20 (50%), GS 11,2mm, CRL 4,4mm, jest ❤️
    35 dpt - GS 18,9mm CRL 12,6mm, jest piękne❤️.
    9+5: GS 2,86cm ♥️
    11+4: GS 4,7 cm ♥️170, w USG prenatalnym wszystko Ok, PAPPA i Beta HCG - niskie ryzyka

preg.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 04:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi5991 wrote:
    Ja mam właśnie predyspozycje do rozstępów , w okresie dojrzewania jak nagle zaczęłam rosnąć porobiły mi się na nogach pod kolanami i na pupie , później jak miałam zwichnięta kostkę przytyłam i też kolejne rozstępy się pojawiły ale wtedy byłam dzieckiem i nie ogarniam tematu , teraz jak zaszłam w ciążę od razu przytyłam w udach i zrobiły mi się od środka na udach rozstępy i zaczęły na piersiach ale od razu jak to zobaczyłam że cię złego się dzieje to zaczęłam mocniej smarować te miejsca , teraz mam już wszędzie suchą skórę i boje się że brzuch będę miała cały w rozstepach 😔
    Niestety tak jak Sanana napisała - jak ktoś ma mieć rozstępy to będzie je niestety miał. Oczywiście nawilżają skórę żeby nie była sucha bo to nic przyjemnego ale nie ma magicznego środka który zapobieganie pojawieniu się rozstępów :/

Na pocieszenie dodam że ja też mam sporo rozstępów z okresu dojrzewania - na wewnętrznej części ud bardzo duze nieładne, male na biodrach i spore na biuście. A w ciąży nie pojawił mi się ani jeden. Zobaczymy jak będzie teraz 🤷‍♀️

Meggi5991 lubi tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    NIPT - Zdrowa DZIEWCZYNKA 🩷🥳
    06/03 - 315g Szczęścia 🩷 151 bpm
    02/04 - następna wizyta 🤞
    17/03 - połówkowe 🤞

age.png

preg.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 04:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Btw u mnie "super" nocka 🤦‍♀️ Maya od 2h kaszle i nie mogła ani ona ani ja spać. Jak chciałam jej dać syropek to oczywiście ryk i z tego płaczu zwymiotowała...

Teraz wybiła 7 a ona mimo że dalej kaszle to usnęła oczywiście 15 min temu 🤦‍♀️ ja nie wiem jak po takiej nocy ogarnę pracę dzisiaj

Przypomnę jeszcze ze 2 tyg temu Maya była chora, zeszły tydzień ja byłam chora a teraz jej wrócił ten cholerny kaszel 😒

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    NIPT - Zdrowa DZIEWCZYNKA 🩷🥳
    06/03 - 315g Szczęścia 🩷 151 bpm
    02/04 - następna wizyta 🤞
    17/03 - połówkowe 🤞

age.png

preg.png
  • Dosia_24 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 04:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Btw u mnie "super" nocka 🤦‍♀️ Maya od 2h kaszle i nie mogła ani ona ani ja spać. Jak chciałam jej dać syropek to oczywiście ryk i z tego płaczu zwymiotowała...

Teraz wybiła 7 a ona mimo że dalej kaszle to usnęła oczywiście 15 min temu 🤦‍♀️ ja nie wiem jak po takiej nocy ogarnę pracę dzisiaj

Przypomnę jeszcze ze 2 tyg temu Maya była chora, zeszły tydzień ja byłam chora a teraz jej wrócił ten cholerny kaszel 😒

Współczuję przebojów 😕 może mogłabyś sobie dziś pracę odpuścić, po takiej nocy będziesz osłabiona, zresztą Maya może Cię też w dzień potrzebować.

U mnie dziś bezsenność wleciała. Nie mogę się ułożyć, cały czas mi źle i za ciepło. Już trzy razy byłam siku.
    Ostatnio się chwaliłam ,że nie mam problemów ze spaniem 🙈🤦‍♀️

👱‍♀️ 25
    🧔‍♂️ 34

Starania od 3.2024
    21.11.2024 - pozytywny test 😊
    5.12 - pierwsza wizyta na USG 😊 mamy ❤️
    20.01 - prenatalne 👶 niskie ryzyka, prawdopodobnie 💙
    17.03 - połówkowe

preg.png
  • Styśka1998 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowucjuszka wrote:
    Zmienie temat - będziecie kupować te automatyczne śmietniki na zużyte pampersy?

Ja planuję zakup tego kosza ☺️

Angelcare-Pojemnik-Kosz-Classic-Na-Brudne-Zuzyte-Pieluchy-5-Wkladow.jpg

👩🏼26 | 🧔🏻28 | 🦮
    👩🏼‍❤️‍👨🏻 2016
    💍 2019
    💒 2023

1cs o pierwsze dziecko
    07.11.2024. ⏸️
    08.11.2024. Beta HCG (575 mlU/ml), prog. (23,98 ng/ml)
    12.11.2024. Beta HCG (3001,5 mlU/ml), prog. (24,40 ng/ml)
    27.11.2024. Mamy bijące serduszko ❤️
    07.01.2025. 🩷
    12.03.2025. 🔜🩺
    04.03.2025. 🧬 połówkowe

preg.png
  • Styśka1998 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1008 wrote:
    Ja też na pewno nie będę kupować. Wynajmuje mieszkanie z tarasem i ogrodem więc u mnie to moment z salonu wyjść na taras i wyrzucić do kosza pieluchę.

Dzisiaj byłam w kiku ( w niemieczech) i było bardzo dużo pięknych dziecięcych ubranek. Wszystko przecenione. Ale jak na razie się wstrzymuje. Boje się jeszcze kupować coś dla maluszka. Chce dopiero zacząć w Polsce, zwłaszcza, że mama chcę wszystko kupić, ja mam tylko wybrać. A też wiem, że sprawię jej przyjemność tym, że będzie mogła ze mną iść na zakupy dla dziecka.

Przynajmniej tyle. Bo z imieniem mam dalej z nią spór. Teraz jak dowiedziała się, że będzie dziewczynka to ona chcę wybrać dla dziewczynki imię. Dla chłopca się upiera, że w Niemczech to będzie Mikołaj a jak będzie przyjeżdżał do niej to będzie Kuba. Teraz dla dziewczynki powiedziałam, że będzie Amelia to jej się nie podoba i chcę albo Michalina albo Marcelina. I mówi, że skoro dla chłopca ma być Mikołaj to ona chce dla dziewczynki wybrać. 🤦🏻

Dzisiaj odwiedziałam również sklep internetowy z Lidla i dużo ubrań dla kobiet w ciąży było. Kupiłam ogrodniczki dżinsowe za około 13 euro, rajstopy ciążowe za 4 euro i sukienkę z długim rękawem ciążowa za 7 euro. Widziałam też koszulki na ramiączka dwupak za 7 euro, legginsy za 8 euro albo dwupak legginsów za 13 euro. Dużo było ubrań przecenionych.
    Może ktoś szuka to tak podpowiadam gdzie jakieś przeceny widziałam 🤣

To ja z kolei miałam spór o imię z moim tatą bo on się właśnie uparł żebyśmy dali na imię Marcelinka 😌 Tak mi namotał w głowie, że ja do swojego męża mówię że może Marcelinka 🙈 Ale koniec końców zostajemy raczej przy naszym imieniu które wybraliśmy razem z mężem czyli Rita ☺️ Tata miał czas kiedy wybierał imiona dla mnie i dla mojej siostry i wtedy mógł dać któreś z nas na imię Marcelina 😂

Sanana, Ania1008 lubią tę wiadomość

👩🏼26 | 🧔🏻28 | 🦮
    👩🏼‍❤️‍👨🏻 2016
    💍 2019
    💒 2023

1cs o pierwsze dziecko
    07.11.2024. ⏸️
    08.11.2024. Beta HCG (575 mlU/ml), prog. (23,98 ng/ml)
    12.11.2024. Beta HCG (3001,5 mlU/ml), prog. (24,40 ng/ml)
    27.11.2024. Mamy bijące serduszko ❤️
    07.01.2025. 🩷
    12.03.2025. 🔜🩺
    04.03.2025. 🧬 połówkowe

preg.png
  • Lusia90 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dosia_24 wrote:
    Jezus ja bym nie wytrzymała gdyby mi mama pakowała buty w wybór imienia dla dziecka. Ania bądź stanowcza. To jest Twoje dziecko. Jedynymi osobami które mają prawo wybrać imię to Ty i mąż, nie mama czy teściowa. Jak mama chce wybrać imię dla dziecka to niech sobie sprawi własne i wtedy wybiera. Postaw granice już teraz ,bo jak nie postawisz to później będzie tylko gorzej. Ty będziesz wołać jednym imieniem ,a ona drugim. Mama chce kupić rzeczy dziecku i dla Ciebie to jest okej to niech kupuje ale postaw sprawy jasno. Czy jej się ktoś wtrącał kiedy ona wybierała imię dla Ciebie? Myślę ,że zbyt delikatnie mamę traktujesz, dlatego ona sobie pozwala. Nie chcę oczywiście nikogo oceniać ,bo ja sytuacji nie znam ale Tobie się to też chyba nie podoba. Mówię Ci, lepiej stanowczo powiedzieć jej teraz ,że jak chce robić zakupy to okej ale dziecko jest Twoje, Ty jesteś mamą i wybór imienia należy do Ciebie, ona miała swoją szansę kogoś nazwać
    Zgadzam się w 100%. My też mamy wybrane imię dla chłopca i dziewczynki i wszyscy o tym wiedzą już, że na 80% chłopiec i ma być Franciszek. A ostatnio moja babka wzięła do ręki kalendarz i mówi "musisz poprzeglądać miesiące i wybrać jakieś ładne imię" a ja mówię że my mamy wybrane imię a ona ze "takie starodawne". Pewnie znała za młodości jakiegoś Franciszka który był pijakiem albo może bił żonę i jej się źle kojarzy no ale kurde. Bo jej się podobają współczesne imiona typu "Szymon, Kacper, Marcel" a nam nie więc i tak będzie tak jak wybraliśmy.

Styśka1998 lubi tę wiadomość

preg.png

👩27 |👨‍🦱 28 | pierwsza ciąża.
    21+1tc 473 g zdrowego chłopca 💙
    Czekamy na Ciebie maluszku 💞🥹
  • tralalina Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Ja dzisiaj spałam dobrze, ale ciągle zasypiam bojąc się nocy…
    m
    Moja szwagierka wstawiała na messangerze na grupie rodzinnej bardzo słodki filmik i kilka zdjęć z urodzin jej synka w żłobku i skomentowałam… jakkolwiek słodkie by to nie było, to jest dla mnie niedopuszczalne, żeby instytucja publiczna publikowała wizerunek takich małych dzieci. Co innego rodzice jak ryzykują i wstawiają zdjęcia swoich dzieci, ale żłobki, przedszkola i szkoły? Jestem wyczulona na takie akcje, jest dla mnie ważne, żeby chronić dzieci. Na świecie jest dużo zła. Dla osób bez opinii polecam wygooglować Magdalenę Bigaj i poczytać jej testy lub posłuchać jej wypowiedzi.

Ślązaczka w Szwajcarii

preg.png

age.png

age.png
  • xMagda Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy wczoraj na wizycie i póki co nadal mamy dziewczynkę, bardzo ruchliwa i waży 315g, w następna środę mamy połówkowe to mam nadzieję że płeć zostanie na 100 procent potwierdzona 😉 kciuki za wszystkie wizytujące! 😊

Anka657, Optymistka90, Sanana, Elena20, 3erin, carolka, Karla_, adu, Styśka1998, Róża11, Dosia_24, Alima, Galaxis, Kinia92, Ala1416, 88Ania88, szona lubią tę wiadomość

👩 32
    👦35 azoospermia
    08.20 IUI-D ✖️
    09.20 IUI-D ✖️
    07.22 usuniecie prawych przydatków
    10.23 konizacja szyjki
    07.24 AMH 0.87
    🟢 Kariotyp
    06.09 punkcja pobrano 2 🥚 (0🥚)
    25.10 punkcja pobrano 2 (1🥚)
    30.10 transfer 4.1.2
    6dpt beta 25.300 progresteron 26.90 🤞
    8dpt beta 101 progresteron 27.7🤞
    10dpt 326 progresteron 30.02 🤞
    14dpt beta 2142 progresteron 31.40 🤞19dpt 14140 progresteron 31.85 🤞26dpt (6w1d)CRL 5.1mm 118❤️preg.png
  • Dosia_24 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia90 wrote:
    Zgadzam się w 100%. My też mamy wybrane imię dla chłopca i dziewczynki i wszyscy o tym wiedzą już, że na 80% chłopiec i ma być Franciszek. A ostatnio moja babka wzięła do ręki kalendarz i mówi "musisz poprzeglądać miesiące i wybrać jakieś ładne imię" a ja mówię że my mamy wybrane imię a ona ze "takie starodawne". Pewnie znała za młodości jakiegoś Franciszka który był pijakiem albo może bił żonę i jej się źle kojarzy no ale kurde. Bo jej się podobają współczesne imiona typu "Szymon, Kacper, Marcel" a nam nie więc i tak będzie tak jak wybraliśmy.

Też myślałam nad Franciszkiem ale u mnie dookoła za dużo Franków 😄 wybór padł na imię Nikias. Póki co kilka osób pokręciło nosami, padły pytania "no ale takie imię w ogóle jest?" , "skąd to takie" i tak dalej. No ale nikt się nie wtrąca, chyba się boją mojego męża 😅 ,bo jestem pewna ,że gdyby nie on to byłoby przekonywanie ,że może by nazwać inaczej

Lusia90 lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 25
    🧔‍♂️ 34

Starania od 3.2024
    21.11.2024 - pozytywny test 😊
    5.12 - pierwsza wizyta na USG 😊 mamy ❤️
    20.01 - prenatalne 👶 niskie ryzyka, prawdopodobnie 💙
    17.03 - połówkowe

preg.png
  • Anka657 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tralalina wrote:
    Dzień dobry!
    Ja dzisiaj spałam dobrze, ale ciągle zasypiam bojąc się nocy…
    m
    Moja szwagierka wstawiała na messangerze na grupie rodzinnej bardzo słodki filmik i kilka zdjęć z urodzin jej synka w żłobku i skomentowałam… jakkolwiek słodkie by to nie było, to jest dla mnie niedopuszczalne, żeby instytucja publiczna publikowała wizerunek takich małych dzieci. Co innego rodzice jak ryzykują i wstawiają zdjęcia swoich dzieci, ale żłobki, przedszkola i szkoły? Jestem wyczulona na takie akcje, jest dla mnie ważne, żeby chronić dzieci. Na świecie jest dużo zła. Dla osób bez opinii polecam wygooglować Magdalenę Bigaj i poczytać jej testy lub posłuchać jej wypowiedzi.

Na publikacje wizerunku na stronach placówek też muszą wyrazić zgodę rodzice. Także tu już decyzja każdego indywidualna. Dla mnie póki to są zdjęcia grupowe, bez imion to jest ok i u mojego syna w przedszkolu wszystkie dzieci mają zgodę na publikacje wizerunku na stronie www. Takie indywidualne zdjęcia Pani przekazuje na pendrivie raz na jakiś czas ☺️

Elena20, Alima, szona lubią tę wiadomość

Czekamy na chłopczyka 🩵

26.04 badania prenatalne III trymestru 🧬

preg.png
  • tralalina Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no, u nas zgoda na publikacje zdjęc automatycznie oznacza bez twarzy. Nikt nie ma prawa (według prawa, w Polsce chyba takie samo prawo jest w tym temacie) publikować twarzy dziecka, bo to dziecko nie może samo wyrazić na to zgody. Ale wiadomo jak jest w praktyce. Ten post natomiast to jest ewidentne przegięcie pały - „100 lat Miloszku” i zbliżenia na twarze dzieci jedno po drugim.

Ślązaczka w Szwajcarii

preg.png

age.png

age.png
  • Alima Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggi222 wrote:
    Co do chust to nie powinno się dziecka długo w tym nosić bo przy nawet minimalnych asymetriach będzie ustawiało głowę tylko w jedna stronę i pogłębiało asymetrię. Dziecko będzie chciało obserwować świat i rotować głowę.
    Jestem fizjo i kiedyś na ten temat rozmawiałam z fizjo od dzieci (w sumie nie wiem skąd ten temat bo nawet dziećmi nie byłam wtedy zainteresowana ale to zapamiętałam dosyć dobrze)
    To chyba tak jak ze wszystkim, jeśli korzystamy z czegoś chwilę to ułatwi nam życie, jeśli za długo lub często może mieć negatywny wpływ.
    A o poduszkach tego typu możesz coś powiedzieć
    https://babyprofil.pl/
    Ja przy młodym nie miałam, nawet nie wiem czy już były na rynku 🤣 ale 3 lata temu pediatra polecił mojej koleżance dla synka, gdzie go często przekładała, pilnowała i nie było widać żadnej asymetrii główki. I zaczęłam się zastanawiać czy to rzeczywiście jakiś super produkt, czy tylko naciąganie rodziców.

• Alima Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi5991 wrote:
    Ja biorę neoparin od samego początku , doszłam do wprawy i już nie mam siniaków , nie wolno rozcierać miejsca wkłucia bo będzie ciemny siniak. Jak będziesz w szpitalu to chyba panie pielęgniarki będą ci robić zastrzyk.

Zaczął w końcu mi rosnąć brzuszek i teraz mam do was pytanie jaki balsam do ciała nie za miliony polecacie żeby nie mieć rozstępów ? Aktualnie wcieram to co mam czyli masło kakaowe do ciała z Garnier , jest tłuste i nigdy go nie lubiłam bo się nie wchłaniał a teraz moja skóra go tak pije że nie muszę bardzo go wcierać . Mam bardzo suchą skórę na całym ciele, jak się nie smaruje to mam białe z suchości ręce i nogi do tego swędzi i piecze . Polećcie mi coś dobrego 🙏🏻

PS. W piątek mamy połówkowe a w sobotę na wizycie maleństwo ważyło 360g❤️

Ja w poprzedniej ciąży stosowałam bio Oil, teraz wykorzystuję resztę oliwki z Johnsona i potem pewnie też kupię bio oila.
    Jeśli chodzi o rozstępy to mi wyszły trochę pod koniec ciąży, ale w porównaniu do innych dziewczyn to mnie oszczędziło. Teraz widzę, że pojawiają się delikatnie na tyłku 🙈 ale też na bokach pleców i tyłku najbardziej czuję ciągnącą skórę 🤪

• Elena20 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dosia_24 wrote:
    Też myślałam nad Franciszkiem ale u mnie dookoła za dużo Franków 😄 wybór padł na imię Nikias. Póki co kilka osób pokręciło nosami, padły pytania "no ale takie imię w ogóle jest?" , "skąd to takie" i tak dalej. No ale nikt się nie wtrąca, chyba się boją mojego męża 😅 ,bo jestem pewna ,że gdyby nie on to byłoby przekonywanie ,że może by nazwać inaczej

Też nie słyszałam o takim 😄 Ale podoba mi się 😄

U mnie to było tak, że najpierw pytanie czy znamy już płeć i czy wybraliśmy już imię. I to by było na tyle. W mojej rodzinie jest zwyczaj, że to rodzice decydują koniec kropka.
    Zresztą Elena... to imię już tyle czasu jest z nami (przy wyborze imion dla pierwszej córki się wahaliśmy jakieś 6 lat temu), że jakiekolwiek inne imię wydawałoby się w tym momencie dziwne.
    Pamiętam, że teściowa kręciła wtedy głową trochę, bo jej się kojarzy z jakąś grecką piosenkarką Eleni, która była popularna w Polsce za komuny. Ale bez przesady, ja pierwszy raz od niej się dowiedziałam, że ktoś taki był.
    Moja mama powiedziała o jakie ładne takie greckiego pochodzenia.
    W sumie to my braliśmy ślub w Grecji na Santorini, więc pasuje 😂😆
    No i w Hiszpanii podobno jest mega popularne obecnie. W Polsce nie jest w topce, ale też nie jest już aż tak rzadkie jak kiedyś.
    No i pasuje mi do Elizy. Niby oba na E, ale brzmienie jest inne. Jak będę wołać Eliza, Elena to raczej będą odróżniały o kogo chodzi.

Dosia_24 lubi tę wiadomość

👱‍♀️35🧑40

Elena ♀️👶 (7cs) TP 03.07.2025
    🫧23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23 prog 21,07
    🫧25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
    🫧28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
    🫧12.11. 6+1 ❤️ 0.35 cm CRL
    🫧25.11. 8+0 1.76cm CRL, wg USG 8+2
    🫧11.12. 10+2 3.33cm CRL, wg USG 10+2
    🫧12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, dziewczynka 🩷
    🫧17.12. 11+1 pappa, beta hcg🧪
    🫧19.12. 11+3 usg prenatalne 🩺, niskie ryzyka, wg usg 12+1
    🫧 14.01. 15+0 150g słodkości 🍬🍓🧚‍♀️
    🫧 18.02. 20+5 badania połówkowe prawidłowe, Elena waży 392g 🍬🍭
    preg.png

Eliza ♀️👧(5cs) 11.07.2019 (3549g 58cm)
    age.png
  • Anka657 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tralalina wrote:
    Nie no, u nas zgoda na publikacje zdjęc automatycznie oznacza bez twarzy. Nikt nie ma prawa (według prawa, w Polsce chyba takie samo prawo jest w tym temacie) publikować twarzy dziecka, bo to dziecko nie może samo wyrazić na to zgody. Ale wiadomo jak jest w praktyce. Ten post natomiast to jest ewidentne przegięcie pały - „100 lat Miloszku” i zbliżenia na twarze dzieci jedno po drugim.

Niestety w Polsce zgoda rodzica na publikację wizerunku dziecka oznacza „róbcie co chcecie”. Nie jest uregulowane co to tak na prawdę oznacza i wiele zależy od placówki i podejścia rodziców. I wiem to nawet po mojej szkole, w której pracuje, że zarówno na stronie internetowej, jak i na facebooku publikuje się nawet indywidualne zdjęcia dzieci, np. ze zdjęciami dyplomów, na których bez problemu można odczytać ich imię i nazwisko. Żłobek mojego synka też publikował posty typu, o którym napisałaś.
    To jest temat rzeka, również w Polsce, na liście tematów kontrowersyjnych razem ze szczepieniami 🤣

tralalina lubi tę wiadomość

Czekamy na chłopczyka 🩵

26.04 badania prenatalne III trymestru 🧬

preg.png
  • angelberry Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w szoku, że ktokolwiek próbuje ingerować w imię dziecka, jeszcze z jakimś fochem... Jeszcze rozumiem, że ktoś może coś grzecznie zaproponować, ale historia jednej z Was, że babcia będzie się zwracać do wnuka inaczej rozwaliła mi mózg 🤯 Przykro mi, ale to bardzo toksyczna osoba :(
    No i niestety, ciężko będzie trafić w gusta wszystkich i żeby nikt nie miał skojarzeń, jak z tym Franciszkiem co lubił zaglądać do kieliszka.
    A ja akurat wczoraj się śmiałam do mamy, że chyba muszę zmienić imię dla córki, bo to nienormalne, że nikt w naszej rodzinie się do niego nie przyczepił i wszyscy zaakceptowali 🤣🤣🤣

Też się boję rozstępów, smaruję się mocno, no ale jak mają wyjść to wyjdą... Tak czy siak warto nawilżyć :)

Co do wizerunku w przedszkolach/żłobkach to dla mnie absolutnie skandaliczne, że ktokolwiek wpadł na taki pomysł - zdjęcia z zajęć powinny być wysyłane bezpośrednio do rodziców. Ja absolutnie nie wyrażę zgody, zresztą sama nie zamierzam wrzucać zdjęć dziecka do sieci. Właśnie ostatnio śmiałam się z koleżanki męża, która ciągle coś wrzuca z dziećmi, a za chwilę udostępniła jakiś apel, żeby nie wrzucać zdjęć dzieci na social media 🤣 chyba sama nie wie, co robi

15.11.24 ⏸️ 18cs
    27.11.24 pierwsze USG
    11.12.24 CRL 1.49cm i ❤️
    16.01.25 masz 6.73cm i jesteś zdrową dziewczynką 🧬🩷🥹
    12.02.25 172g żabeczki 🐸
    12.03.25 połówkowe
    19.03.25 kolejna wizyta
    23.07.25 TP 🍼

preg.png
‹‹ 653 654 655 656 657 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ