Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Katepr nio z Zuza tez miałam łożysko to 33 tyg I stopien czyli wydolne bardzo potem sie starzeje w czasie porodu zwykle juz ma III stopien starosci że tak powiem i jest juz kiepsko wydolne
teraz nie wiem kiedy sie zmieni bo kolejne USG ok 37-38tyg o ile dotrwam tak długo -
Łożysko to narząd, który łączy zarodek z macicą matki. Wykształca się około 16 tygodnia ciąży i rozwija się do około 36 tygodnia. Za pośrednictwem łożyska, z krwi matki dostarczane są do płodu wszelkie substancje odżywcze ( białka, węglowodany, woda itp.), tlen oraz wszelkie inne substancje(np. środki farmakologiczne). Łożysko jest również organem, który uczestniczy w "odbieraniu" od płodu jego poduktów przemiany materii, które przedostają się do krwi matki, a potem są wydalane z jej organizmu. Łożysko to również gruczoł wydzielający hormony. "Zdrowe", wydolne łożysko to zdrowe i prawidłowo rozwijające się dziecko. Jest więc bardzo ważne, by kontrolować jego dojrzewanie i wygląd.
Łożysko, wraz z wiekiem ciąży dojrzewa (dojrzałe łożysko waży około 0,5kg), ale też "starzeje się". Zbyt szybkie starzenie się łożyska jest podstawą do intensywnej obserwacji ginekologicznej. Im starsze, tym jest ono mniej wydolne, co oznacza ograniczoną wymianę między organizmem matki, a płodem, a dalej idąc zły wzrost i rozwój dziecka.
Jak określa się stopień dojrzałości i wydolności łożyska oraz co to oznacza?
Podczas badania USG w ciąży, lekarz ginekolog ocenia nie tylko rozwój dziecka, ale również umiejscowienie i stopień dojrzałości łożyska. Do określenia tego parametru stosuje się tzw. skalę Grannuma. To skala czerostopniowa-0, I, II, III. Stopnie te mniej więcej tak odnoszą się do wieku ciąży:
0-początek ciąży
I-połowa ciąży
II-III. trymestr
III-około 38-39 tygodnia ciąży.
-
co do tematu torby szpitalnej w kwestii wyjaśnienia : jak już wcześniej pisałam nie kierowałam się zakupem nowej tylko i wyłącznie bo muszę mieć nówkę ale dlatego że z prostej przyczyny mając dużą walizkę podróżną nie chciałam z taką przyjeżdżać jak "na wczasy" do szpitala tylko mieć coś podręczniejszego i mniejszego ,a tyle jeszcze dobrego jest w tym że na pewno nie był to zbędny zakup na raz, a taki który się potem w przyszłości na pewno jeszcze przyda
Lena87 lubi tę wiadomość
-
Hm to ciekawe ile mi się podniosła bo miałam 10,2 ... ;p coś mi się wydaje że dostanę kolejną receptę na ten specyfik ;p
Biedroneczko III st może być nawet szybciej niż 38 tydzień ale póki nic się z nim nie dzieje to jest ok, gorzej jak jeszcze bardziej się zestarzeje no to wtedy szybszy poród. Ciekawe czy 20 na wizycie nadal będę miała II st. Ale to super że Twoje łożysko się tak dobrze trzymie ;p
Kasiulka wiem wiem że nie chodziło o zakup nowejja tylko napisałam na podstawie swojej osoby że mi się nie przyda kupić nówki takiej tylko do szpitala
Juwelka decydujesz się na zaspę w razie czego? xD ja chyba tak aczkolwiek jak na klinicznej ful to na zaspie też ;p
-
No właśnie, bo nie mogłam sobie przypomnieć kto jeszcze na bliźniaki od nas czeka.
Ale Wam powiem, że czerwcówki się na szczęście trzymają. Jedna tylko urodziła wcześniej i bardzo dobrze w jej przypadku ale reszta dotrwała do bezpiecznego etapu. Super! Oby do końca w dwupakach. -
Magdusia nie bój się, będzie dobrze.... Nie stresuj, bo stres może wszystko przyspieszyć. Dobrze, że idziesz do szpitala, będziesz pod fachową opieką i dzieciaczki trochę wspomogą. ... Trzymaj się w tym trzypaku jak najdłużej. ... !
Monita ogarnęłaś kilkanaście ostatnich tematów w jednym poście, wow ! Co do glukozy to wyniki masz superaśnie ! Niczym ZaniaDaj znać jak wyniki z holtera.
Biedroneczka Twoja córa to już ładny bobasekAle niech lepiej siedzi sobie spokojnie w brzuszku jeszcze 2 miesiące
Dziewczyny wszystkie wasze fotki super, brzuszki cudne !MaGdUsIa lubi tę wiadomość