X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • katepr Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monita a powiedz podniosła Ci się hemoglobina po tym sorbifer durules? Bo właśnie skończyłam opakowanie i jutro robię morf i ciekawa jestem czy coś ruszyło :/
    W ogóle szacun, odpowiedziałaś chyba na wszystko co się dało :D

Lena87 lubi tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2015, 19:12

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katepr, Ja zamierzam spakować się do dużej walizki :D ewentualnie później mam jeszcze mniejsze podręczne :D

• Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katepr nio z Zuza tez miałam łożysko to 33 tyg I stopien czyli wydolne bardzo potem sie starzeje w czasie porodu zwykle juz ma III stopien starosci że tak powiem i jest juz kiepsko wydolne
    teraz nie wiem kiedy sie zmieni bo kolejne USG ok 37-38tyg o ile dotrwam tak długo :P

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2015, 19:12

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png

Wysłany: 7 maja 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łożysko to narząd, który łączy zarodek z macicą matki. Wykształca się około 16 tygodnia ciąży i rozwija się do około 36 tygodnia. Za pośrednictwem łożyska, z krwi matki dostarczane są do płodu wszelkie substancje odżywcze ( białka, węglowodany, woda itp.), tlen oraz wszelkie inne substancje(np. środki farmakologiczne). Łożysko jest również organem, który uczestniczy w "odbieraniu" od płodu jego poduktów przemiany materii, które przedostają się do krwi matki, a potem są wydalane z jej organizmu. Łożysko to również gruczoł wydzielający hormony. "Zdrowe", wydolne łożysko to zdrowe i prawidłowo rozwijające się dziecko. Jest więc bardzo ważne, by kontrolować jego dojrzewanie i wygląd.

Łożysko, wraz z wiekiem ciąży dojrzewa (dojrzałe łożysko waży około 0,5kg), ale też "starzeje się". Zbyt szybkie starzenie się łożyska jest podstawą do intensywnej obserwacji ginekologicznej. Im starsze, tym jest ono mniej wydolne, co oznacza ograniczoną wymianę między organizmem matki, a płodem, a dalej idąc zły wzrost i rozwój dziecka.

Jak określa się stopień dojrzałości i wydolności łożyska oraz co to oznacza?

Podczas badania USG w ciąży, lekarz ginekolog ocenia nie tylko rozwój dziecka, ale również umiejscowienie i stopień dojrzałości łożyska. Do określenia tego parametru stosuje się tzw. skalę Grannuma. To skala czerostopniowa-0, I, II, III. Stopnie te mniej więcej tak odnoszą się do wieku ciąży:

0-początek ciąży
    I-połowa ciąży
    II-III. trymestr
    III-około 38-39 tygodnia ciąży.

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• 1kasiulka1 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do tematu torby szpitalnej w kwestii wyjaśnienia : jak już wcześniej pisałam nie kierowałam się zakupem nowej tylko i wyłącznie bo muszę mieć nówkę ale dlatego że z prostej przyczyny mając dużą walizkę podróżną nie chciałam z taką przyjeżdżać jak "na wczasy" do szpitala tylko mieć coś podręczniejszego i mniejszego ,a tyle jeszcze dobrego jest w tym że na pewno nie był to zbędny zakup na raz, a taki który się potem w przyszłości na pewno jeszcze przyda :)

Lena87 lubi tę wiadomość

<3 <3 <3 Kochany Kamilek <3 <3 <3
    bnl7obo.png
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 16:56

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2015, 19:13

juwelka lubi tę wiadomość

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm to ciekawe ile mi się podniosła bo miałam 10,2 ... ;p coś mi się wydaje że dostanę kolejną receptę na ten specyfik ;p
    Biedroneczko III st może być nawet szybciej niż 38 tydzień ale póki nic się z nim nie dzieje to jest ok, gorzej jak jeszcze bardziej się zestarzeje no to wtedy szybszy poród. Ciekawe czy 20 na wizycie nadal będę miała II st. Ale to super że Twoje łożysko się tak dobrze trzymie ;p
    Kasiulka wiem wiem że nie chodziło o zakup nowej ;) ja tylko napisałam na podstawie swojej osoby że mi się nie przyda kupić nówki takiej tylko do szpitala :)
    Juwelka decydujesz się na zaspę w razie czego? xD ja chyba tak aczkolwiek jak na klinicznej ful to na zaspie też ;p

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, świetne brzuszki macie :)
    Monita ale machęłas wyprachowanie, super :)

dxom6iye1ka3dosl.png

Wysłany: 7 maja 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak zobaczymy jak to będzie teraz kolejne skierowanie na usg dostane na wizycie 3 czerwca albo 17 czerwca mam nadzieje ze spokojnie dotrwamy a lozysko będzie ok

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• zania1313 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Korzystamy z niunia z ładnego dnia odpoczywamy na hustawce na podwórku...już niedługo będę sobie siedzieć z wozeczkiem:-)

bl9chdge3a49q998.png
    thgf3e3k3bihok3y.png
  • MaGdUsIa Przyjaciółka

Wysłany: 7 maja 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie, widze ze Gigsa urodziła gratulacje!!!
    ja sama tez ide jutro do szpitala aby podac dziecia sterydy i zapobiec skracaniu sie szyjki...
    ciekawe która kolejna z nas bedzie

relgtv73wmazjtw6.png
  • MaGdUsIa Przyjaciółka

Wysłany: 7 maja 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże nawet nie wiecie jak sie boje...

relgtv73wmazjtw6.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, bo nie mogłam sobie przypomnieć kto jeszcze na bliźniaki od nas czeka.
    Ale Wam powiem, że czerwcówki się na szczęście trzymają. Jedna tylko urodziła wcześniej i bardzo dobrze w jej przypadku ale reszta dotrwała do bezpiecznego etapu. Super! Oby do końca w dwupakach.

dxom6iye1ka3dosl.png
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 16:56

katepr lubi tę wiadomość

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • wikaa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdusia nie bój się, będzie dobrze.... Nie stresuj, bo stres może wszystko przyspieszyć. Dobrze, że idziesz do szpitala, będziesz pod fachową opieką i dzieciaczki trochę wspomogą. ... Trzymaj się w tym trzypaku jak najdłużej. ... ! ;-)

Monita ogarnęłaś kilkanaście ostatnich tematów w jednym poście, wow ! Co do glukozy to wyniki masz superaśnie ! Niczym Zania ;-) Daj znać jak wyniki z holtera.

Biedroneczka Twoja córa to już ładny bobasek ;-) Ale niech lepiej siedzi sobie spokojnie w brzuszku jeszcze 2 miesiące ;-)

Dziewczyny wszystkie wasze fotki super, brzuszki cudne !

MaGdUsIa lubi tę wiadomość

gyxwkrhmxsjl3p0t.png serce-ruchomy-obrazek-0086.gif
‹‹ 871 872 873 874 875 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ