Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiulina wrote:Telashe
Prasowanie eliminuje też bakterie - dlatego chcę to zrobić
ale wątpię czy po porodzie bd miała na to czas
wiem, wiem.. leń ze mnie po prostua poważnie- wycwaniłam się i wyparzam ciuszki a później siup do suszarki^^ u nas to jedyna metoda bo jak kot zobaczy że coś jest wyprasowane, ciepłe i odłożone to zdąży item ofutrzyć zanim się połapię co się stało
Złapałam się na tym że rosół gotuję- od wczoraj... od południa
Patulka, ja również bardzo proszę o zachowanie kultury wypowiedzi. Jad męczy nas wszystkie, niezależnie od poglądów.Kasiulina, jusella, kot_bury, aisa, eve90, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
Sergiusz
-
Obiecałam Wam listę wyprawkową, oto ona:)
PIERWSZE UBRANKA ROZM 56-62
* koszulki bawełniane, body 5-7szt (ja preferuje tylko body)
* kaftaniki 4-6szt (nie kupuję, wolę body)
* body z krótkim i dł rękawem 5szt
* śpiochy lub pajace zakrywające stópki 4szt
* czapeczki (bawełniane lub batystowe) 2-3 cienkie
* skarpetki 2-3 pary
* cieplejsze sweterki lub bluzeczki 2szt
* śliniaczki 4szt
* wilgotne chusteczki pielęgnacyjne ok 8szt na dobę
* śpiwór 1szt
* kocyk 2szt cienkie, 1 ciepły
* rękawiczki 1-2pary
* rożki 2-3szt (nie wiem po co aż tyle)
APTECZKA MALUSZKA
* sól fizjologiczna do przemywania oczek
* roztwór wody morskiej do czyszczenia noska
* aspirator lub gumowa gruszka
* termometr do mierzenia temp dziecka (dotykowy lub elektroniczny)
*lek zawierający simetikon lub herbatki na kolki dla dziecka
* paracetamol w czopkach w razie gorączki -podawaj tylko za zgoda lekarza!!
KOSMETYKI I PRZYBORY TOALETOWE DO PIELĘGNACJI DZIECKA:
* waciki, gaziki do przemywania oczu,krocza
* pałeczki z watą
* krem pielęgnacyjny
* krem na odparzenia
* mydło dla niemowląt nieperfumowane
* oliwka
* puder
* płyn do kąpieli
* szampon
* nożyczki do paznokci z okrągłymi końcami
* miękka szczoteczka do włosów
* hipoalergiczny proszek lub płyn do prania
SPRZĘT CODZIENNEGO UŻYTKU:
*łóżeczko drewniane
* gładki materacyk
* pościel 2-3 zmiany
* prześcieradło frotte lub flanelowe 2szt
* kołderka lub śpiworek
* ceratka do ochrony łóżeczka
* przewijak
* wózek głęboki
* chusta do noszenia
* nosidełki
* wanienka
* ręcznik z kapturem 2szt
* myjki frotte 2-3 szt
* termometr do wody
* foteli samochodowy
* torba podręczna
INNE PRODUKTY I AKCESORIA DLA MAMY I DZIECKA:
* herbatki na laktację
* wkładki laktacyjne
* butelka do karmienia 125-250ml
* smoczki do karmienia
* smoczki uspokajające
* laktator
* podpaski
* wkładki higieniczne
* płyn odkażający do pielęgnacji krocza po porodzie
* bawełniane biustonosze
* krem na pękające brodawki sutkowe
* specjalne przewiewne majtki
Uff dałam radę:)co do tych ciuszków to połowa z nas będzie miała tego xxx razy tyle z tego co się widzi na forum hehe
Kasiulina, Telashe, jusella, MirelS, Ejrene, Wiola90, kijanka_88, LilouK, kot_bury, _analiza, aisa, majeczka87, eve90, stokrotka2013, Zuzulka88, kamenkaa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, ja mogę polecić następującą stronkę
http://www.promobaby.pl/
Znajdują się tu wszystkie aktualne promocje zarówno na pieluchy, jedzenie, zabawki, ciuszki. Często korzystam z tej strony, bo nie zawsze jest czas, żeby przeglądać gazetki różnych sklepów, a tu jest wszystko w jednym miejscu.Kasiulina, jusella, goodwill, Ejrene, Wiola90, kot_bury, aisa, majeczka87, ona2012, eve90, stokrotka2013, julietta139, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Witam się czwartkowo,
Ostatnio odpukać w miarę dobrze mi się śpi oczywiście budzę się do wc ale dalej usypiam. oczywiście śpię na podusze fikuszce i jestem bardzo zadowolona.
Jeśli chodzi o wietrzenie nowo zakupionych rzeczy to zgodzę się z tym, dziewczyny kupiłam nowy wózek taki nawet nie rozpakowany z kartonu i oczywiście w domu nie wytrzymałam i mąż tego samego dnia go złożył. Wózek trzymam w pustym pokoju i powiem wam, że co do niego wejdę to czuć intensywny zapach wózka więc stwierdzam, że jeśli kupujemy coś fabrycznie nowego to powinno się wietrzyć bo niemowlę ma bardzo czuły węch i może mu to przeszkadzać. Podobna sytuacja z łóżeczkiem wydaje mi się, że też warto chwilę wcześniej je rozłożyć.
Ubranka które już dostałam wyprałam i wyprasowałam i leżą na półeczce w garderobie :-)tak mnie naszło jednego dnia a ile frajdy mi to sprawiło jak nigdy
Ja dziś szukam co by tu zrobić na obiad i chyba będzie zapiekanka ziemniaczana.Kasiulina, jusella, kot_bury, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ja mam taka listę :
http://jelp.pl/wp-content/uploads/2015/10/wyprawka-do-szpitala-lista-JELP.pdf
tylko że to jest tylko do szpitala
u mnie zapiekanka była wczoraj z brokułem, mięsem mielonym i ziemniakami
i niestety mam tak,że muszę zmuszać się do mięsa bo mi śmierdzi ;/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 10:38
nowa!, kot_bury, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
O Milcia super stronka - na pewno się przyda
ja korzystam jeszcze z aplikacji blix na komórki i tam są gazetki z większości sklepów (np, Lidl, Biedronka, Auchan itp) tyle że wszystkie produkty - czasami się przydajeMaka, aisa, eve90, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Milcia wrote:Dziewczyny, ja mogę polecić następującą stronkę
http://www.promobaby.pl/
Znajdują się tu wszystkie aktualne promocje zarówno na pieluchy, jedzenie, zabawki, ciuszki. Często korzystam z tej strony, bo nie zawsze jest czas, żeby przeglądać gazetki różnych sklepów, a tu jest wszystko w jednym miejscu.
Super:) Ejrene wpisz do tabelki:)aisa lubi tę wiadomość
-
mój synek coś ostatnio jest bardzo spokojny aż czasami wpadam w mały stres że tak mało go czuje ale wtedy staram sobie tłumaczyć, że pewnie się tak ułożył, że mniej go czuję.
Czy któraś z wam kobitek ma już fotelik/nosidełko bo ja dość dużo czasu spędziłam na szukaniu i czytaniu, który będzie najlepszy i mam wrażenie że jestem bardziej głupia. chciałam maxi cosi albo cybex. wiadomo jak będę chciała wszystko najlepsze i najbezpieczniejsze to zbankrutuje ale może któraś z was ma jakieś informacje i doświadczenie ?
-
Dzięki za odpowiedzi. Nie mam ciśnieniomierza, więc polegam tylko na pomiarze podczas wizyty u położnej. Wagę sprawdzam 1-2 razy w tygodniu, obwód brzucha raz na tydzień. Póki co +20cm w buniu i +5,5kg na liczniku, więc chyba nie ma tragedii.
Naditta, postanowiłam zaufać tutejszej opiece. I tak nie mam innego wyjścia, bo poród w Polsce nie wchodzi w grę. Pocieszam się tym, ze gdyby było rzeczywiście tak źle, to baby same by się tutaj nie pchały, żeby rodzić. Faktem jest, że dla nich ciąża w pierwszym trymestrze nie istnieje, ale potem jak coś sie dzieje, to działają szybko... Taką mam nadzieję przynajmniej
Wczoraj mój luby sprawił mi "niespodziankę". Dostałam paczkę na moje imię i nazwisko, myślałąm, że może coś z Polski, albo od przyszłej teściowej, bo ona wiecznie coś kupuje przez internet i wysyła do nas. Otwieram, a tam 2 pary spiochów dla małego z ulubionym klubem piłkarskim tatka! Nie wiedziałam czy mam śmiać się czy płakaćWasze chłopy tez małpiego rozumu dostają na wieść o dzieciu?
jusella, kot_bury, aisa, majeczka87, nowatorka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
nowa! wrote:mój synek coś ostatnio jest bardzo spokojny aż czasami wpadam w mały stres że tak mało go czuje ale wtedy staram sobie tłumaczyć, że pewnie się tak ułożył, że mniej go czuję.
Czy któraś z wam kobitek ma już fotelik/nosidełko bo ja dość dużo czasu spędziłam na szukaniu i czytaniu, który będzie najlepszy i mam wrażenie że jestem bardziej głupia. chciałam maxi cosi albo cybex. wiadomo jak będę chciała wszystko najlepsze i najbezpieczniejsze to zbankrutuje ale może któraś z was ma jakieś informacje i doświadczenie ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 10:44
jusella, ona2012 lubią tę wiadomość
-
Ejrene - powodzenia na wizycie
Kurcze, miałam coś dzisiaj zrobić i zapomniałam cochyba muszę wszystko w kalendarzu zapisywać... teraz leżę i myślę - co miałam zrobić... bardzo produktywny dzień mi się zapowiada
Kasiulina, MirelS, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Kasiulina wrote:Dziewczyny ja mam taka listę :
http://jelp.pl/wp-content/uploads/2015/10/wyprawka-do-szpitala-lista-JELP.pdf
tylko że to jest tylko do szpitala
u mnie zapiekanka była wczoraj z brokułem, mięsem mielonym i ziemniakami
i niestety mam tak,że muszę zmuszać się do mięsa bo mi śmierdzi ;/
ja też mam problem z mięsem wieprzowym jedyna forma jaką przyjmuję to swojska kiełbasajusella, kot_bury, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Kasiulina wrote:wśród moich znajomych i opinii w internecie my zdecydujemy się na MAXI COSI
A dokładnie na jaki model maxi cosi ? A oglądałaś może cybex aton q, wygląda bardzo solidnie i bardziej mi się podoba daszek? Ale znowu maxi cosi tańszy i równie dobre opinie. -
LilouK ja mojego nie mogę odciągnąć od stoisk z zabawkami, tłumaczę jak krowie na miedzy, że na to jeszcze ma czas - troszkę się uspokoił jak powiedziałam, że będzie miał wyłączność na kupowanie zabawek. Często też go "znosi" na stoiska z ciuszkami dziecięcymi (tu widzę postęp, bo wcześniej interesowały go tylko regały z piwem)
Nowa - ja stawiam na chustęKasiulina, Maka, kot_bury, LilouK, aisa, stokrotka2013, niezapominajka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
LilouK wrote:Dzięki za odpowiedzi. Nie mam ciśnieniomierza, więc polegam tylko na pomiarze podczas wizyty u położnej. Wagę sprawdzam 1-2 razy w tygodniu, obwód brzucha raz na tydzień. Póki co +20cm w buniu i +5,5kg na liczniku, więc chyba nie ma tragedii.
Naditta, postanowiłam zaufać tutejszej opiece. I tak nie mam innego wyjścia, bo poród w Polsce nie wchodzi w grę. Pocieszam się tym, ze gdyby było rzeczywiście tak źle, to baby same by się tutaj nie pchały, żeby rodzić. Faktem jest, że dla nich ciąża w pierwszym trymestrze nie istnieje, ale potem jak coś sie dzieje, to działają szybko... Taką mam nadzieję przynajmniej
Wczoraj mój luby sprawił mi "niespodziankę". Dostałam paczkę na moje imię i nazwisko, myślałąm, że może coś z Polski, albo od przyszłej teściowej, bo ona wiecznie coś kupuje przez internet i wysyła do nas. Otwieram, a tam 2 pary spiochów dla małego z ulubionym klubem piłkarskim tatka! Nie wiedziałam czy mam śmiać się czy płakaćWasze chłopy tez małpiego rozumu dostają na wieść o dzieciu?
LilouK to bardzo fajne co piszesz o mężu, wydaje mi się że to fajnie jeśli w jakiś sposób pokazuje, ile to dla niego znaczy. Mój mąż też jest bardzo szczęśliwy i najchętniej to kupiłby już wszystko i np. rozłożył łóżeczko i wstawił do sypialni by czekało na synka...jusella, LilouK, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
ze śmieciowych to mi tylko frytki dobrze wchodzą, po innych fast foodach mam takie bóle żołądka i zgagę, że się tego nie czepiam
Po pizzy i chipsach to nawet wymiotowałam ;/
Jusella mój móżdżek też się zrobił nieco ptasi, nie jesteś sama:*
jusella, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
jusella wrote:LilouK ja mojego nie mogę odciągnąć od stoisk z zabawkami, tłumaczę jak krowie na miedzy, że na to jeszcze ma czas - troszkę się uspokoił jak powiedziałam, że będzie miał wyłączność na kupowanie zabawek. Często też go "znosi" na stoiska z ciuszkami dziecięcymi (tu widzę postęp, bo wcześniej interesowały go tylko regały z piwem)
Nowa - ja stawiam na chustę
Jusella ja również jestem za chustą ( na pewno ją sobie zamówię ) ale teraz myślę o takim do samochodu.jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość