X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2017
Odpowiedz

Lipiec 2017

Oceń ten wątek:
  • rosax3 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze sie komus przyda

Jakich ryb nie jeść w ciąży?

Ryby są smacznym i wartościowym składnikiem naszego pożywienia. Niestety, pewne gatunki, nie są zalecane w ciąży.

Nie jedz surowej ryby i skorupiaków, gdy jesteś w ciąży, ponieważ może to spowodować zatrucie bakteriami listerii. Tłuste ryby polecamy, ale kupując sprawdź źródło ich pochodzenia, bo mogą zawierać zanieczyszczenia. Nie jedz rekina, miecznika i marlina, bo te ryby zawierają niebezpieczne poziomy rtęci. Z tuńczykiem również należy uważać.

Ryby, których należy unikać:

szczupak
    okoń
    merlin
    miecznik
    rekin
    sandacz
    miętus
    wątróbki z dorsza, innych ryb
    węgorz
    surowe owoce morza
    ryby zimnowędzone oraz wędzone, niewiadomego pochodzenia

Ryby, które można spożywać bez ograniczeń:

ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów, np. dorsz, makrela, sielawa
    potrawy ze śledzi, paluszki rybne, kawior
    łososie morskie, oceaniczne
    sieje
    śledzie, pochodzące z połowów oceanicznych
    świeże ryby, z renomowanych wędzarni

Jakiego mięsa nie jeść w ciąży?

Przede wszystkim uważaj na wątróbkę, ponieważ zawiera wysoki poziom retinolu, który jest rodzajem witaminy A. Zbyt wysokie dawki witaminy A gromadzą się w organizmie i mogą być szkodliwe dla nienarodzonego dziecka.

Unikaj surowych, półsurowych mięs i drobiu. Zrezygnuj z tatara. Może ci grozić zakażenie listeriozą. Na wszelki wypadek uważaj na wędliny surowe, wędzone , np: szynka parmeńska, czy polędwica łososiowa. Również mogą zawierać niebezpieczną bakterię. Nie spożywaj na zimno mięs, które powinny być podgrzane, to może grozić zatruciem , a jeśli masz ochotę na mięso z grilla zwróć uwagę, czy jest dostatecznie dopieczone!

Jakich produktów mlecznych nie jeść w ciąży?

Jak już wcześniej pisaliśmy - bakterie listerii czają się w różnych produktach. Niestety również w nabiale. Unikaj niepasteryzowanego mleka i serów z niego wyprodukowanych. Dotyczy to zarówno krowich serów, jak i owczych, czy kozich. Odstaw miękkie i półmiękkie sery pleśniowe (camambert, gorgonzola, brie)

Bez ograniczeń można spożywać:

sery żółte
    białe
    topione
    Czy mogę jeść domowy majonez i kogel mogel?

Unikaj jedzenia surowych jaj, ponieważ mogą zawierać bakterie salmonelli. Możesz jednak kupić z nadzorowanych ferm jaja, których spożycie powinno być bezpieczne. Jednak żeby mieć 100% pewność gotuj jajka na twardo. Uważaj na domowe lody, domowe , bo do ich przygotowania też mogły być użyte surowe jajka.

Czego nie pić w ciąży?

Oczywiście wystrzegaj się alkoholu. Ogranicz również spożycie kofeiny do 200 mg dziennie. Co to oznacza? Filiżankę parzonej kawy lub 2 rozpuszczalnej w ciągu dnia. Maksymalnie 0,5 litra coli i 2 kubki herbaty. Pamiętaj, że nadmiar kofeiny wypłukuje magnez z organizmu, co jest przyczyna bolesnych skurczy mięśni, dodatkowo duża ilość kofeiny zwiększa ryzyko poronienia .
    Inne zasady:

Pamiętaj, że bakterie i pasożyty, pochodzące ze źle przygotowanych potraw mogą zaszkodzić Twojemu dziecku !
    Zwróć uwagę, czy jedzenie jest dogotowane i dopieczone ! Potrawy gotowe, do podgrzania powinny być odpowiednio długo przyrządzane, wg. przepisu. Nie zapomnij, że kuchenka mikrofalowa podgrzewana nierównomiernie !
    Regularnie, często, myj ręcę podczas gotowania.
    Wykorzystuj świeże i świeżo zapakowane produkty.
    Myj owoce, warzywa, obieraj, jeśli to jest możliwe.
    Zachowaj szczególną ostrożność podczas zagranicznych wojaży !
    Nie odchudzaj się podczas ciąży ! (Toksyny, będące skutkiem odchudzania mogą uszkodzić płód oraz zaszkodzić Tobie!). Jeśli sporo przybywasz na wadze, ogranicz spożywanie ciastek, śmietany, chipsów, cukierków, dużej ilości tłuszczu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2016, 11:24

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
    Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp
  • bulkaasia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to bardzo się cieszę, że pojem sobie śledziki :D

J5KMp1.png
    wlknlir.png

neh5snh.png
  • rosax3 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mysle ze taka lista jest pomocna moze ktos zacytuje ja na pierwsza strone? Np pod liste nasza jako dodatkowe informacje?

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
    Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp
  • SteveS Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w rzeczach wędzonych nie tyle chodzi o to, że są wędzone, ale o jakość wędzenia. Lepiej unikać tych z aromatami wędzarniczymi, bo one są szkodliwe. Jeśli macie pewność, że coś jest wędzone naturalnie, bez dodatków, to spoko.
    Śledzie są nawet zalecane, ale poleca się ich nie jeść w zalewach octowych - w ogóle warto ograniczyć rzeczy octowe, co mnie bardzo boli :D
    Co do łososia - trzeba sprawdzić, skąd pochodzi, bo to też istotne.
    Moim największym bólem jest konieczność omijania jajek sadzonych i na miękko (czyli z płynnym żółtkiem) i tatara ;)

Marciiik, sisi lubią tę wiadomość

KgXdp1.png
  • birdy-n Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem uratowana! będą śledziki! :D

7v8rcsqv0odqdxtr.png
  • rosax3 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesto kobiety w ciazy przeciez jedza sledzie ;D

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ser topiony - fuuuj!

• SteveS Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w rzeczach wędzonych nie tyle chodzi o to, że są wędzone, ale o jakość wędzenia. Lepiej unikać tych z aromatami wędzarniczymi, bo one są szkodliwe. Jeśli macie pewność, że coś jest wędzone naturalnie, bez dodatków, to spoko.
    Śledzie nie powinny być bałtyckie.
    Co do łososia - trzeba sprawdzić, skąd pochodzi, bo to też istotne, zalecane spożycie to do 100 g tygodniowo, zdaje się. Ryby bałtyckie według badań mają sporo rtęci, a z kolei te chińskie - dużo ołowiu. Lepiej spożywać gatunki niedrapieżne ryb, bo mają mniej PCB, zwłaszcza te słodkowodne w zbiornikach zamkniętych. Warto jeść krewetki, ale świeże i z pewnych źródeł. Poza tym sumy, sardele, dorsze, pstrągi hodowlane (te ostatnie posmakują wielbicielkom łososi). Zdecydowanie NIE paluszki rybne i krabowe, bo to po prostu przetworzone produkty, nie mające wiele wspólnego ze zdrową rybą (i często robione z ryb tanszych, gorszych gatunków). No i trzeba wykluczyć tuńczyka w puszce.
    Na szczęście u mnie z dietą nie ma problemów, bo ja i tak jadam 5 posiłków dziennie, z czego dwa warzywno-owocowe, ryba przynajmniej raz w tyg (stąd moja wiedza :p), raz w tyg. wołowina, raz w miesiącu królik albo jakaś kaczka, gęś. Ale my gotujemy zwykle codziennie coś innego, stąd to urozmaicenie :) Za to np. mam alergię na migdały, które bardzo pomagają w mdłościach :(

Marciiik lubi tę wiadomość

KgXdp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SteveS wrote:
    Śledzie są nawet zalecane, ale poleca się ich nie jeść w zalewach octowych - w ogóle warto ograniczyć rzeczy octowe, co mnie bardzo boli :D
    Co do łososia - trzeba sprawdzić, skąd pochodzi, bo to też istotne.
    Moim największym bólem jest konieczność omijania jajek sadzonych i na miękko (czyli z płynnym żółtkiem) i tatara ;)
    Ja cierpię najbardziej z powodu tatara :( Chociaż moja mam jadła w obydwóch ciąża i nic jej nie było, ja w trakcie swojej ciąży skusiłam się pod koniec 34 tc i dwa dniu później miałam poród infekcyjny. Infekcji na dole nie podejrzewam bo byłam po wizycie u gin więc jakoś mi ten tatar tu pasuje, że przyśpieszył bardzo niebezpiecznie temat.

• SteveS Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja dodatkowo nie przechodziłam tokso, więc na pewno nie będę ryzykować. A szkoda, bo to obecnie jedno z niewielu mięs, na jakie mogę spojrzeć. Pozostają mi kabanosy :D

KgXdp1.png
  • Nicka789 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wieprzowine chyba mozna nie? Bo mama chce zrobic kotlety schabowe. Jajek sadzonych nie? Ups a w tamtym tyg sobie pozwolilam

3jgxqqmziee3p7kr.png 27.11 0heart.gif
    I IVF- 11.2016 11dpt beta 47,33 13dpt 121,47
    15dpt 387,6 18dpt 1613
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można wieprzowe, wołowe,drobiowe. Ma nie być surowe i już ;)

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DTEM wrote:
    Paula a kiedy masz pierwszą?
    Ja dopiero 6.12.
    I tylko dlatego że idę prywatnie w Polsce. Bo tak musiała bym czekać do 12-13 tyg

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• SteveS Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicka789 wrote:
    Wieprzowine chyba mozna nie? Bo mama chce zrobic kotlety schabowe. Jajek sadzonych nie? Ups a w tamtym tyg sobie pozwolilam

Wszystkie mięsa można, o ile są przetworzone, tzn. nie surowe. Sadzone można, jeśli nie są z płynnym żółtkiem - z takimi lepiej uważać i prewencyjnie unikać.

Paula55, ja mam wizytę 5.12, więc też jeszcze dłuugo ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2016, 12:22

Paula55 lubi tę wiadomość

KgXdp1.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam wystrzegam się surowizny, alko to wiadomo. W zasadzie tego co ogólnie przyjęte.
    Najbardziej będę chyba tęsknić za Tatarem z łososia bo go ubostwiam :P

SteveS to czekamy razem kochana ;) będzie nam raźniej ;)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Fatim Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by stworzyć kalendarz z wizytami i wkleić na pierwszą stronę link? W poprzedniej ciąży tak robiliśmy z dziewczynami z legenda czy jest to sama wizyta czy z usg itp ;)

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Leoparde Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim wrote:
    A może by stworzyć kalendarz z wizytami i wkleić na pierwszą stronę link? W poprzedniej ciąży tak robiliśmy z dziewczynami z legenda czy jest to sama wizyta czy z usg itp ;)

Wydaje mi się że byłoby z tym dużo zamieszania. Jest nas sporo ;-)

• Nicka789 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim wrote:

Ja mysle ze to fajny pomysl :)

3jgxqqmziee3p7kr.png 27.11 0heart.gif
    I IVF- 11.2016 11dpt beta 47,33 13dpt 121,47
    15dpt 387,6 18dpt 1613
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leoparde, ale tam każda sama się zapisywala to był kalendarz Google na hasło ;)

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Leoparde Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicka789 wrote:
    Ja mysle ze to fajny pomysl :)
    Pomysł fajny, ale potrzeba dużo czasu żeby za nami nadążyć ;-)

‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ