Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2017
Odpowiedz

Lipiec 2017

Oceń ten wątek:
  • rosax3 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze sie komus przyda

Jakich ryb nie jeść w ciąży?

Ryby są smacznym i wartościowym składnikiem naszego pożywienia. Niestety, pewne gatunki, nie są zalecane w ciąży.

Nie jedz surowej ryby i skorupiaków, gdy jesteś w ciąży, ponieważ może to spowodować zatrucie bakteriami listerii. Tłuste ryby polecamy, ale kupując sprawdź źródło ich pochodzenia, bo mogą zawierać zanieczyszczenia. Nie jedz rekina, miecznika i marlina, bo te ryby zawierają niebezpieczne poziomy rtęci. Z tuńczykiem również należy uważać.

Ryby, których należy unikać:

szczupak
    okoń
    merlin
    miecznik
    rekin
    sandacz
    miętus
    wątróbki z dorsza, innych ryb
    węgorz
    surowe owoce morza
    ryby zimnowędzone oraz wędzone, niewiadomego pochodzenia

Ryby, które można spożywać bez ograniczeń:

ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów, np. dorsz, makrela, sielawa
    potrawy ze śledzi, paluszki rybne, kawior
    łososie morskie, oceaniczne
    sieje
    śledzie, pochodzące z połowów oceanicznych
    świeże ryby, z renomowanych wędzarni

Jakiego mięsa nie jeść w ciąży?

Przede wszystkim uważaj na wątróbkę, ponieważ zawiera wysoki poziom retinolu, który jest rodzajem witaminy A. Zbyt wysokie dawki witaminy A gromadzą się w organizmie i mogą być szkodliwe dla nienarodzonego dziecka.

Unikaj surowych, półsurowych mięs i drobiu. Zrezygnuj z tatara. Może ci grozić zakażenie listeriozą. Na wszelki wypadek uważaj na wędliny surowe, wędzone , np: szynka parmeńska, czy polędwica łososiowa. Również mogą zawierać niebezpieczną bakterię. Nie spożywaj na zimno mięs, które powinny być podgrzane, to może grozić zatruciem , a jeśli masz ochotę na mięso z grilla zwróć uwagę, czy jest dostatecznie dopieczone!

Jakich produktów mlecznych nie jeść w ciąży?

Jak już wcześniej pisaliśmy - bakterie listerii czają się w różnych produktach. Niestety również w nabiale. Unikaj niepasteryzowanego mleka i serów z niego wyprodukowanych. Dotyczy to zarówno krowich serów, jak i owczych, czy kozich. Odstaw miękkie i półmiękkie sery pleśniowe (camambert, gorgonzola, brie)

Bez ograniczeń można spożywać:

sery żółte
    białe
    topione
    Czy mogę jeść domowy majonez i kogel mogel?

Unikaj jedzenia surowych jaj, ponieważ mogą zawierać bakterie salmonelli. Możesz jednak kupić z nadzorowanych ferm jaja, których spożycie powinno być bezpieczne. Jednak żeby mieć 100% pewność gotuj jajka na twardo. Uważaj na domowe lody, domowe , bo do ich przygotowania też mogły być użyte surowe jajka.

Czego nie pić w ciąży?

Oczywiście wystrzegaj się alkoholu. Ogranicz również spożycie kofeiny do 200 mg dziennie. Co to oznacza? Filiżankę parzonej kawy lub 2 rozpuszczalnej w ciągu dnia. Maksymalnie 0,5 litra coli i 2 kubki herbaty. Pamiętaj, że nadmiar kofeiny wypłukuje magnez z organizmu, co jest przyczyna bolesnych skurczy mięśni, dodatkowo duża ilość kofeiny zwiększa ryzyko poronienia .
    Inne zasady:

Pamiętaj, że bakterie i pasożyty, pochodzące ze źle przygotowanych potraw mogą zaszkodzić Twojemu dziecku !
    Zwróć uwagę, czy jedzenie jest dogotowane i dopieczone ! Potrawy gotowe, do podgrzania powinny być odpowiednio długo przyrządzane, wg. przepisu. Nie zapomnij, że kuchenka mikrofalowa podgrzewana nierównomiernie !
    Regularnie, często, myj ręcę podczas gotowania.
    Wykorzystuj świeże i świeżo zapakowane produkty.
    Myj owoce, warzywa, obieraj, jeśli to jest możliwe.
    Zachowaj szczególną ostrożność podczas zagranicznych wojaży !
    Nie odchudzaj się podczas ciąży ! (Toksyny, będące skutkiem odchudzania mogą uszkodzić płód oraz zaszkodzić Tobie!). Jeśli sporo przybywasz na wadze, ogranicz spożywanie ciastek, śmietany, chipsów, cukierków, dużej ilości tłuszczu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2016, 11:24

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
    Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp
  • bulkaasia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to bardzo się cieszę, że pojem sobie śledziki :D

J5KMp1.png
    wlknlir.png

neh5snh.png
  • rosax3 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mysle ze taka lista jest pomocna moze ktos zacytuje ja na pierwsza strone? Np pod liste nasza jako dodatkowe informacje?

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
    Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp
  • SteveS Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w rzeczach wędzonych nie tyle chodzi o to, że są wędzone, ale o jakość wędzenia. Lepiej unikać tych z aromatami wędzarniczymi, bo one są szkodliwe. Jeśli macie pewność, że coś jest wędzone naturalnie, bez dodatków, to spoko.
    Śledzie są nawet zalecane, ale poleca się ich nie jeść w zalewach octowych - w ogóle warto ograniczyć rzeczy octowe, co mnie bardzo boli :D
    Co do łososia - trzeba sprawdzić, skąd pochodzi, bo to też istotne.
    Moim największym bólem jest konieczność omijania jajek sadzonych i na miękko (czyli z płynnym żółtkiem) i tatara ;)

nick nieaktualny, sisi lubią tę wiadomość

KgXdp1.png
  • birdy-n Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem uratowana! będą śledziki! :D

7v8rcsqv0odqdxtr.png
  • rosax3 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesto kobiety w ciazy przeciez jedza sledzie ;D

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ser topiony - fuuuj!

• SteveS Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w rzeczach wędzonych nie tyle chodzi o to, że są wędzone, ale o jakość wędzenia. Lepiej unikać tych z aromatami wędzarniczymi, bo one są szkodliwe. Jeśli macie pewność, że coś jest wędzone naturalnie, bez dodatków, to spoko.
    Śledzie nie powinny być bałtyckie.
    Co do łososia - trzeba sprawdzić, skąd pochodzi, bo to też istotne, zalecane spożycie to do 100 g tygodniowo, zdaje się. Ryby bałtyckie według badań mają sporo rtęci, a z kolei te chińskie - dużo ołowiu. Lepiej spożywać gatunki niedrapieżne ryb, bo mają mniej PCB, zwłaszcza te słodkowodne w zbiornikach zamkniętych. Warto jeść krewetki, ale świeże i z pewnych źródeł. Poza tym sumy, sardele, dorsze, pstrągi hodowlane (te ostatnie posmakują wielbicielkom łososi). Zdecydowanie NIE paluszki rybne i krabowe, bo to po prostu przetworzone produkty, nie mające wiele wspólnego ze zdrową rybą (i często robione z ryb tanszych, gorszych gatunków). No i trzeba wykluczyć tuńczyka w puszce.
    Na szczęście u mnie z dietą nie ma problemów, bo ja i tak jadam 5 posiłków dziennie, z czego dwa warzywno-owocowe, ryba przynajmniej raz w tyg (stąd moja wiedza :p), raz w tyg. wołowina, raz w miesiącu królik albo jakaś kaczka, gęś. Ale my gotujemy zwykle codziennie coś innego, stąd to urozmaicenie :) Za to np. mam alergię na migdały, które bardzo pomagają w mdłościach :(

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

KgXdp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SteveS wrote:
    Śledzie są nawet zalecane, ale poleca się ich nie jeść w zalewach octowych - w ogóle warto ograniczyć rzeczy octowe, co mnie bardzo boli :D
    Co do łososia - trzeba sprawdzić, skąd pochodzi, bo to też istotne.
    Moim największym bólem jest konieczność omijania jajek sadzonych i na miękko (czyli z płynnym żółtkiem) i tatara ;)
    Ja cierpię najbardziej z powodu tatara :( Chociaż moja mam jadła w obydwóch ciąża i nic jej nie było, ja w trakcie swojej ciąży skusiłam się pod koniec 34 tc i dwa dniu później miałam poród infekcyjny. Infekcji na dole nie podejrzewam bo byłam po wizycie u gin więc jakoś mi ten tatar tu pasuje, że przyśpieszył bardzo niebezpiecznie temat.

• SteveS Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja dodatkowo nie przechodziłam tokso, więc na pewno nie będę ryzykować. A szkoda, bo to obecnie jedno z niewielu mięs, na jakie mogę spojrzeć. Pozostają mi kabanosy :D

KgXdp1.png
  • Nicka789 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wieprzowine chyba mozna nie? Bo mama chce zrobic kotlety schabowe. Jajek sadzonych nie? Ups a w tamtym tyg sobie pozwolilam

3jgxqqmziee3p7kr.png 27.11 0heart.gif
    I IVF- 11.2016 11dpt beta 47,33 13dpt 121,47
    15dpt 387,6 18dpt 1613
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można wieprzowe, wołowe,drobiowe. Ma nie być surowe i już ;)

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DTEM wrote:
    Paula a kiedy masz pierwszą?
    Ja dopiero 6.12.
    I tylko dlatego że idę prywatnie w Polsce. Bo tak musiała bym czekać do 12-13 tyg

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• SteveS Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicka789 wrote:
    Wieprzowine chyba mozna nie? Bo mama chce zrobic kotlety schabowe. Jajek sadzonych nie? Ups a w tamtym tyg sobie pozwolilam

Wszystkie mięsa można, o ile są przetworzone, tzn. nie surowe. Sadzone można, jeśli nie są z płynnym żółtkiem - z takimi lepiej uważać i prewencyjnie unikać.

Paula55, ja mam wizytę 5.12, więc też jeszcze dłuugo ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2016, 12:22

Paula55 lubi tę wiadomość

KgXdp1.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam wystrzegam się surowizny, alko to wiadomo. W zasadzie tego co ogólnie przyjęte.
    Najbardziej będę chyba tęsknić za Tatarem z łososia bo go ubostwiam :P

SteveS to czekamy razem kochana ;) będzie nam raźniej ;)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Fatim Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by stworzyć kalendarz z wizytami i wkleić na pierwszą stronę link? W poprzedniej ciąży tak robiliśmy z dziewczynami z legenda czy jest to sama wizyta czy z usg itp ;)

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Leoparde Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim wrote:
    A może by stworzyć kalendarz z wizytami i wkleić na pierwszą stronę link? W poprzedniej ciąży tak robiliśmy z dziewczynami z legenda czy jest to sama wizyta czy z usg itp ;)

Wydaje mi się że byłoby z tym dużo zamieszania. Jest nas sporo ;-)

• Nicka789 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim wrote:

Ja mysle ze to fajny pomysl :)

3jgxqqmziee3p7kr.png 27.11 0heart.gif
    I IVF- 11.2016 11dpt beta 47,33 13dpt 121,47
    15dpt 387,6 18dpt 1613
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leoparde, ale tam każda sama się zapisywala to był kalendarz Google na hasło ;)

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Leoparde Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicka789 wrote:
    Ja mysle ze to fajny pomysl :)
    Pomysł fajny, ale potrzeba dużo czasu żeby za nami nadążyć ;-)

‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ