Lipiec 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Ammeluna super, że na wizycie wszystko dobrze 😊 Zużyłam już 3/4 tego serum z dermedic i jestem bardzo zadowolona - fajna ta marka kosmetyków i na pewno się skuszę na krem
Natka9106 super, że już wiesz kto mieszka po Twoim sercem-gratuluję córki 😊
Co do monitoru oddechu to ja nie miałam i na razie nie będę kupować. Jeszcze nie umiem zdecydować się na laktator ale to czas jeszczeAmmeluna, Milcia2397 lubią tę wiadomość
-
Myszkaaa20 wrote:Ja chodzę prywatnie, i na wizycie zawsze jest na początku rozmowa sprawdzenie wyników, badanie na fotelu, potem mierzenie ciśnienia i wołamy tatusia na podgląd młodego, jakoś nie wyobrażam sobie żebym nie miała USG na każdej wizycie ,🙈
A tak w ogóle wszystkie będziecie miały monitor oddechu? Ja narazie myślę żeby nie kupować ale nie wiem czy to dobrze 🤔
No ja właśnie mam wojnę w głowie snuza hero vs. babysense 🤷♀️ -
Ja sobie właśnie uświadomiłam, że nie muszę robić wyprawki z rzeczy aptecznych, poza płynem do mycia i Wit.D w małych jednostkach. 😅 Płyny do prania już sobie dziś kupiłam, leki/maści/termometr mam w domu, bo nieraz się przydają przy starszaku.
Laktator mam jakiś stary, nieraz z niego korzystałam, lepszego nie mam zamiaru kupować, bo nie chcę być kpi.👱34
🧔32
👶08.2020
👶07.2024
⏸️11.11.2023 ❤️ w 9cs
14.11.2023 beta hcg 1460
16.11.2023 beta hcg 3335
28.11 7mm szczęścia, serduszko na USG. 😍
16.01. prenatalne, dziecko rozwija się prawidłowo. ❤️
13.02. 240g. zdrowego chłopca.
05.03. 382g.
26.03. połówkowe 640g. misia ❤️
16.04. Przekroczony kilogram! 1070g.
14.05. trzecie prenatalne, 1715g.😍
31.05. waga 2260g. 😍
28.06. 3400g. ❤️
12.07. 4000g. 😳
15.07. już jesteśmy razem 😍
3970 g. 56 cm ❤️
-
A płyn lovela myślicie że na początek wystarczy i wypranie w nim spioszkow w 60 stopniach? Czy raczej jeszcze przeprasowywać?
Aha no i czy macie pomysł jaki kupić krem z filtrem na początek? Maluchy będą lipcowe i tak myślę że spacer nawet w godzinach porannych czy popołudniowych w cieniu będzie okraszony ryzykiem tego promieniowania więc będzie trzeba maluszki smarować. Macie coś godnego polecenia?Synuś - 1.07.2024 ❤️ -
AEGO wrote:Ja dostałam taką listę od kuzynki, ale musiałabym to zestawić z inną listą jakąś.
https://zapodaj.net/plik-GrFtOWQRUf
https://zapodaj.net/plik-SDBkk1eArX
Hej, jeśli mogę się wtrącić odnośnie pedicetamolu to powiem z doświadczenia,że w smaku jest strasznie gorzki i moja starsza córcia nie chciała go w ogóle pić. Mnie szczerze mówiąc też wykrzywiło jak go spróbowałam. Poleciła nam pediatra. -
No ja filtrem siebie smaruje, więc dziecko na pewno też 😄 jaki to nie wiem, muszę ogarnąć.
Czy któraś z Was z pierwszym dzieckiem szybko przeszła na mm? Powiem szczerze, że do mnie kp nie przemawia za bardzo, tak, wiem jakie są jego zalety.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca, 17:06
-
Dziewczyny jutro spontanicznie wybieramy się na dzień otwarty porodowki. Macie jakieś rady na co zwrócić uwagę, o co pytac?🌷 Będę miała planowe CC.Starania od 01.2019
👩 Niedoczynność tarczycy, IO, endometrioza (torbiel jajnika), adenomioza, usunięty mięśniak macicy, AMH 1,1-1,8 (89 r.)
🧔 Ciężka oligoteratozoospermia, IO
➡️ 1IMSI - 02.2022 - długi, 3 komórki, 3 zapłodnione, 0 blastek - brak transferu 😔
➡️ 2IMSI - 07.2022 - krótki, 5 komórek, 5 zapłodnionych, 0 blastek - brak transferu 😭
➡️ 3IMSI - 03/04.2023 - duostim, 2x krótki, łącznie 8 komórek, 7 zapłodnionych, 2x4A❄️, 0 blastek 💔
▪️31.10.2023 - CN, FET 2x4A(2-dniowe)+EG&AH
7dpt-⏸️; 8dpt-33; 10dpt-114; 13dpt-296; 15dpt-869; 17 dpt-2136; 20dpt-6934; 24 dpt-19951
6t1d - mamy ❤️🥹
11t2d - sanco - ryzyka niskie, córeczka 😍
37t4d - CC, 51 cm, 2720 g - nasz cud już z nami 🥰
-
Minia95 wrote:A płyn lovela myślicie że na początek wystarczy i wypranie w nim spioszkow w 60 stopniach? Czy raczej jeszcze przeprasowywać?
Aha no i czy macie pomysł jaki kupić krem z filtrem na początek? Maluchy będą lipcowe i tak myślę że spacer nawet w godzinach porannych czy popołudniowych w cieniu będzie okraszony ryzykiem tego promieniowania więc będzie trzeba maluszki smarować. Macie coś godnego polecenia?
Zestawienia kremów z filtrem są na srokao i chyba też u pana tabletki. U takich maluszków ważne żeby były mineralne, ja miałam emolium, ale strasznie się rozsmarowujr, więc będę szukać coś innego.
AEGO wrote:No ja filtrem siebie smaruje, więc dziecko na pewno też 😄 jaki to nie wiem, muszę ogarnąć.
Czy któraś z Was z pierwszym dzieckiem szybko przeszła na mm? Powiem szczerze, że do mnie kp nie przemawia za bardzo, tak, wiem jakie są jego zalety.
I to samo w nocy, dawałam cycka i zasypiałam w trakcie karmienia. Ja jestem typem, który bardzo źle sobie radzi z niespaniem, więc pod tym względem macierzyństwo jest dla mnie bardzo trudne😅 łatwiej mi było karmić niż wstawać i mieszać mleko, mimo że nie lubię laktacji.
Ale jak nie będziesz chciała to po prostu nie będziesz karmić -
Sajgonka wrote:Ja też nie jestem wielką fanką kp, ale karmiłam dłużej niż chciałam przez wygodę, bo jednak gdzie nie pójdziesz z dzieckiem to masz jedzenie "pod ręką", nie trzeba nosić ze sobą butelek, ciepłej wody czy Bóg wie czego.
I to samo w nocy, dawałam cycka i zasypiałam w trakcie karmienia. Ja jestem typem, który bardzo źle sobie radzi z niespaniem, więc pod tym względem macierzyństwo jest dla mnie bardzo trudne😅 łatwiej mi było karmić niż wstawać i mieszać mleko, mimo że nie lubię laktacji.
Ale jak nie będziesz chciała to po prostu nie będziesz karmićWiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca, 18:06
-
Dziewczyny, gratulacje udanych wizyt. 🥳
Ja mam wizyty prywatnie i na każdej full serwis - najpierw analiza wyników, ciśnienie, skierowanie na kolejne badania, ciśnienie, waga, potem badanie ginekologiczne, szyjka itd., później usg i podglądanie maluszka, na koniec jeszcze zerknięcie, czy po badaniu coś trzeba dopisać, pytania i tyle.
Koleżanka prowadziła ciążę na NFZ to mówiła, że na NFZ generalnie przysługują 3 usg - po jednym w każdym trymestrze.
Ja nie kupuję monitora oddechu. Chodził mi po głowie, ale Stary wybił mi ten pomysł z głowy, przynajmniej na ten moment. 😅
Co do apteki to póki co nie pomogę, bo dostałam info od Przyjaciółki, która ma roczniaka, że dostanę od niej w prezencie wyprawkę apteczną, więc na razie się nie orientuję. Jak będę miała - to się podzielę.Myszkaaa20 lubi tę wiadomość
-
Aga37/ wrote:Hej, jeśli mogę się wtrącić odnośnie pedicetamolu to powiem z doświadczenia,że w smaku jest strasznie gorzki i moja starsza córcia nie chciała go w ogóle pić. Mnie szczerze mówiąc też wykrzywiło jak go spróbowałam. Poleciła nam pediatra.
Moja córka po pedicetamolu wymiotowała. Dla Nas nurofen forte, z paracetamolu czopki -
Dziewczyny a miałyście już toksoplazmozę drugi raz badaną? Bo jestem cały czas przeziębiona i jeszcze się na krzywa nie wybrałam i na toksoplazmoze i się stresuję ze późno idę. Planuje w środę jak katar bardziej przejdzie. Bo nie chciałam iść zaziębiona.
W dodatku w wyniku posiewu wyszły mi bakterie escherichia coli gdy pobierano mi go z szyjki macicy. Mam nadzieje że to nic groźnego brzmi źle ale czytam w necie że to nie takie groźne ale trzeba brać antybiotyki w ciąży ehhhSynuś - 1.07.2024 ❤️ -
Ja się zastanawiam czy kupować leki w razie W… teraz są apteki całodobowe wiec raczej kupimy coś na świeżo 🙈 poza tym, rodzimy w niskim sezonie chorób a leki jednak maja jakaś ważność.
Jeśli chodzi o monitor to decyduje się na Owlet - Skarpetka, która można wykorzystać w dostawce.
A u gina to mam badane ciśnienie, kontrola wyników krwi oraz USG i to dość szczegółowe, każde parametry są sprawdzane i mierzone. Zastanawiałam się nad badaniem ginekologicznym czy to jest ok, ze go nie mam 🙈 skoro wy macie pomiary szyjki.💒 04.09.2021
Starania 👶 od 2022
⏸️ październik 2022
💔 listopad 2022
❤️🩹 wznowienie starań 02.2023
⏸️ październik 2023 🥹🤞✊
🤰22.11.2023 - 1,58 cm i bijące serduszko
👶 08.12.2023 (10+1) - 3,48 cm
👦 04.01.2023 (14+0) - 8,15 cm - chłopczyk
⚖️ 25.01.2024 (17+0) - 190g ❤️
⚖️ 15.02.2024 (20+0) - 310g 😍
⚖️ 07.03.2024 (23+0) - 630g 🥺
⚖️ 28.03.2024 (26+0) - 960g 😱
⚖️ 18.04.2024 (29+0) - 1650g 🤯
⚖️ 09.05.2024 (32+0) - 2150g 🥳
⚖️ 31.05.2024 (35+1) - 2750 g
Nikodem 🩵
23.06.2024 - godz 20:09
⚖️ 3260g
📏 55 cm
-
Minia95 wrote:Dziewczyny a miałyście już toksoplazmozę drugi raz badaną? Bo jestem cały czas przeziębiona i jeszcze się na krzywa nie wybrałam i na toksoplazmoze i się stresuję ze późno idę. Planuje w środę jak katar bardziej przejdzie. Bo nie chciałam iść zaziębiona.
W dodatku w wyniku posiewu wyszły mi bakterie escherichia coli gdy pobierano mi go z szyjki macicy. Mam nadzieje że to nic groźnego brzmi źle ale czytam w necie że to nie takie groźne ale trzeba brać antybiotyki w ciąży ehhh
Jeśli chodzi o zakupy apteczne, to ja bliżej porodu poproszę dziadka Bubcia o zrobienie wyprawki lekowej (pediatra), wrzucę Wam wtedy produkty.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca, 18:58
Minia95, Kejt93 lubią tę wiadomość
-
Kejt93 wrote:Ja się zastanawiam czy kupować leki w razie W… teraz są apteki całodobowe wiec raczej kupimy coś na świeżo 🙈 poza tym, rodzimy w niskim sezonie chorób a leki jednak maja jakaś ważność.
Jeśli chodzi o monitor to decyduje się na Owlet - Skarpetka, która można wykorzystać w dostawce.
A u gina to mam badane ciśnienie, kontrola wyników krwi oraz USG i to dość szczegółowe, każde parametry są sprawdzane i mierzone. Zastanawiałam się nad badaniem ginekologicznym czy to jest ok, ze go nie mam 🙈 skoro wy macie pomiary szyjki.Synuś - 1.07.2024 ❤️ -
Kejt93 wrote:Ja się zastanawiam czy kupować leki w razie W… teraz są apteki całodobowe wiec raczej kupimy coś na świeżo 🙈 poza tym, rodzimy w niskim sezonie chorób a leki jednak maja jakaś ważność.
A u gina to mam badane ciśnienie, kontrola wyników krwi oraz USG i to dość szczegółowe, każde parametry są sprawdzane i mierzone. Zastanawiałam się nad badaniem ginekologicznym czy to jest ok, ze go nie mam 🙈 skoro wy macie pomiary szyjki.
Też myślałam o tym monitorze, ale boję się, że może być nie wygodna w użytkowaniu 😉 -
Jestem po wizycie, młoda na już pół kilo i wszystkie parametry w normie. I pokazywała mi język 😜 ostatnio zatykała uszka, a teraz pokazywała język... Nieźle się zapowiada 😂
Ja mam wizyty prywatnie, więc u mnie też wszystko sprawdzamy i omawiamy. Kolejna wizyta dopiero za miesiąc, więc nie wiem jak wytrzymam bez podglądania Igi 🙈AEGO, Zosis, Ammeluna, Ania1985, Myszkaaa20, Sajgonka, Mimi09, Lady_Dior, Bluesky, Kejt93, Junjul, Raela, Emimo, kejdens lubią tę wiadomość
31.10.2022 💔
25.05.2023 💔
13.11.2023 ⏸️ beta 93,81
15.11.2023 beta 223,65
22.11.2023 beta 4193 🤞
27.11.2023 6+1 2,6 mm ❤️ USG 5+6
11.12.2023 8+1 1,39cm ❤️ USG 7+5
22.12.2023 9+5 2,58cm ❤️ USG 9+3
09.01.2024 12+2 5,79cm USG 12+2. Prenatalne idealnie 😍
19.02.2024 18+1 232g ❤️
05.03.2024 20+2 II prenatalne, 340g i pierwsze kopniaki 😍
14.05.2024 30+2 III prenatalne, 1750g 😍
Iga 🥰🥰 30.07.2024 22:51 😍 ⚖️3635g 📏56cm 💖
-
Ja też melduje się po wizycie, młoda 655 g, szyjka 5 cm i póki co wszystko ok, wyszła mi jakaś infekcja w moczu to jutro na posiew idę, cieszę się że wszystko ok bo ostatnio poskładała mnie jelitowka i bałam się czy coś nie zaszkodziło dziecku, na szczęście wszystko w porządku 🙂
Ammeluna, Zosis, Ania1985, Myszkaaa20, Meggi110818, dori, AEGO, Sajgonka, Mimi09, Lady_Dior, Bluesky, Kejt93, Raela, Emimo, kejdens lubią tę wiadomość
-
Minia95 wrote:Dziewczyny a miałyście już toksoplazmozę drugi raz badaną? Bo jestem cały czas przeziębiona i jeszcze się na krzywa nie wybrałam i na toksoplazmoze i się stresuję ze późno idę. Planuje w środę jak katar bardziej przejdzie. Bo nie chciałam iść zaziębiona.
W dodatku w wyniku posiewu wyszły mi bakterie escherichia coli gdy pobierano mi go z szyjki macicy. Mam nadzieje że to nic groźnego brzmi źle ale czytam w necie że to nie takie groźne ale trzeba brać antybiotyki w ciąży ehhh
Ja toxo nie będę chyba drugi raz badac bo mam przeciwciała. Ale za to cymegalie co trymestr, chociaż nie ma w zaleceniach. Dla mnie rumień zakaźny też powinien być chociaż raz. Bardzo dużo przypadków jest w ostatnich latach. Sama przechodziłam chwilę przed ciąża. Mam przeciwciała, a teraz dosłownie wszyscy w około na to chorują