X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2024
Odpowiedz

Lipiec 2024

Oceń ten wątek:
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka9106 wrote:
    Dziewczyny czy bierzecie do szpitala witaminę d3 dla dziecka? Bo niby od pierwszego dnia życia powinno dostawać i teraz nie wiem czy brać swoją czy w szpitalu podadzą? Ogólnie to akurat tego jeszcze nie mam kupione.

W szpitalu dają leki wszystkie :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny prowadzicie auto na dłuższe dystanse? Moja starsza córka jest u cioci, 60 km w jedną stronę i mam dylemat czy jechać po nią czy niech mąż jedzie po pracy 🤦 trochę się boje ogólnie już prowadzić na dalsze trasy, nogi mi drętwieją po drodze i z jednej strony bym sobie zrobiła wycieczkę a z drugiej mam wątpliwości 🤦

age.png
  • Doris8 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:
    Dziewczyny prowadzicie auto na dłuższe dystanse? Moja starsza córka jest u cioci, 60 km w jedną stronę i mam dylemat czy jechać po nią czy niech mąż jedzie po pracy 🤦 trochę się boje ogólnie już prowadzić na dalsze trasy, nogi mi drętwieją po drodze i z jednej strony bym sobie zrobiła wycieczkę a z drugiej mam wątpliwości 🤦
    Nie. Na fotelu pasażera tak mnie bolą plecy po 30 kilometrze, ze jak bym za kółkiem miała się tak samo powyginac, żeby jakoś dotrwać to nie wiem czy widziałabym drogę 🤣

🏡👩‍❤️‍👨
    🙎‍♀️ 32'
    🙎‍♂️34'

09.23 1 IUI ❌️
    10.23 2 IUI ✅️
    03.11 ⏸️
    20.11 pierwsze usg 😍
    20.11 3mm, mamy ♥️
    08.12 9tc, mamy 23,3 mm😍 - krwiak😩
    28.12 prenatalne OK 👶 5,2cm 11+6,
    niskie ryzyka 🤞

🩷14.07, 21.09, 10/10, 3030g🩷

age.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:
    Ja już nie, jeżdżę w sumie do jakiegoś sklepu i z powrotem. Po prostu już nie jest mi wygodnie, nawet jako pasażer.
    Wiesz to też zależy jakie to 60km - jaka droga, jeśli jakaś Ska to śmigniesz w 30 min, a jak jakieś polno-miastowe to pewnie z dobrą godzinę, jak nie więcej.

age.png
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosis wrote:
    Dziewczyny, po jakim czasie brania Sorbiferu miałyście poprawę w wynikach? Od Świąt biorę Sorbifer Durules 2x dziennie + dodatkowo 10 mg kwasu foliowego i hemoglobina na tym samym poziomie, co miesiąc temu, nic nie drgnęła. :O

Ja zaczelam brac Sorbifer 1 raz dziennie na czczo i na wizycie kontrolnej po 3 tyg juz byla poprawa. Tzn jeszcze nie jakas spektakularna, ale juz wrocilam na dolna granice normy. A wczesniej parametry mi pospadaly znaczaco ponozej normy.

Ja w niedziele zaczelam 7 miesiac i aktualnie 27+3 z waga na plusie 10kg. Od lat wazylam 58-59kg przy wzroscie 165cm. To byla moja idealna waga. Teraz widze lekko ponad 68kg i oczom nie wierze. A to jeszcze nie koniec )))) Ale wizualnie to jakby wszystko szlo w brzuch i cycki. Nogi nadal mam szczupłe, biodra takie same jak byly, moze ramiona troche grubsze, a tak to spoko. Nawet sie podobam sobie w ciazy.

A co do witaminy d3 - zapytam sie swojej pani doktor na kolejnej wizycie. O tym nie pomyslalam. A czytalam, ze warto maluchowi dawac od pierwszych dni zycia.

age.png
  • Kejt93 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:

Pomijając zmęczenie i niewygodę czy nie masz problemów z koncentracja za kołkiem? Podobno to jest problem w ciąży… 🤔 Ja co miesiąc jeżdzę ok 60km do Endokrynologa ale prowadzi mąż bo ja jestem tak zmęczona w drodze powrotnej że ledwo siedzę. 🙈

💒 04.09.2021
    Starania 👶 od 2022
    ⏸️ październik 2022
    💔 listopad 2022
    ❤️‍🩹 wznowienie starań 02.2023
    ⏸️ październik 2023 🥹🤞✊

🤰22.11.2023 - 1,58 cm i bijące serduszko
    👶 08.12.2023 (10+1) - 3,48 cm
    👦 04.01.2023 (14+0) - 8,15 cm - chłopczyk
    ⚖️ 25.01.2024 (17+0) - 190g ❤️
    ⚖️ 15.02.2024 (20+0) - 310g 😍
    ⚖️ 07.03.2024 (23+0) - 630g 🥺
    ⚖️ 28.03.2024 (26+0) - 960g 😱
    ⚖️ 18.04.2024 (29+0) - 1650g 🤯
    ⚖️ 09.05.2024 (32+0) - 2150g 🥳
    ⚖️ 31.05.2024 (35+1) - 2750 g

Nikodem 🩵
    23.06.2024 - godz 20:09
    ⚖️ 3260g
    📏 55 cm

age.png
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:

Nie. U mnie wszystko zalatwia maz odkad zaszlam w ciaze. Wczesniej duzo jezdzilam. Ale w ciazy jest niewygodnie i po co kusic los, sa rozne sytuacje na drodze. Ale juz sie nie moge doczekac az wroce za kierownice.
    Ale dla tych, co musza jedzcic, polecam przejsciowke na pas. Bardzo fajna sprawa i nie cisnie brzuszka. Ja mam taka zamontowana na pasażerskim aktualnie.

https://allegro.pl/oferta/insafe-adapter-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-8568559549

age.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AEGO wrote:
    Ja już nie, jeżdżę w sumie do jakiegoś sklepu i z powrotem. Po prostu już nie jest mi wygodnie, nawet jako pasażer.
    Wiesz to też zależy jakie to 60km - jaka droga, jeśli jakaś Ska to śmigniesz w 30 min, a jak jakieś polno-miastowe to pewnie z dobrą godzinę, jak nie więcej.
    Mogę jechać autostrada albo zwykła krajowa, ale szczerze bardziej mnie jazda na autostradzie stresuje, dojazd jest dobry i mały ruch w takich godzinach przedpołudniowych, najgorsze że te nogi jednak drętwieją i chyba a musiałabym z przerwami 🤦 jeszcze z miesiąc temu jeździłam ale trzeci trymestr to jednak większy stres.
    Wygodnie nie jest koncentracja też inna niestety. No ale codziennie i tak jeżdżę na zakupy czy po dzieci do przedszkola, z tym że tak w obrębie 5-10 km, a i tak się stresuje 🤦

age.png
  • moonflower Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:
    ja jestem bardzo jeżdżąca, co tydzień mam jeden (przynajmniej) dzień wyjazdowy na dystansie 120 km w jedną stronę, jedynie co to stopy mi puchną więc staram się jeździć boso, i jak dłużej siedzę w jednej pozycji to później muszę się chwilę rozruszać przez ból pachwiny (ale to akurat nie ważne czy siedzę w aucie czy za biurkiem).

jeżdżę z przejściówką na pas, no i nie wiem jakby to wyglądało gdybym jeździła innym samochodem, bo obecnie jeżdżę suv-em więc jest mi wygodnie, włączając w to kwestie wsiadania i wysiadania również...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia, 12:06

Junjul lubi tę wiadomość

2.07.2012 💙
    22.11.2016 💔
    15.05.2023 💔
    9.07.2024 💙
    age.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie właśnie czeka apteczny unboxing. 🙆🏼‍♀️
    6187082b02bbe.jpghttps://zapodaj.net/plik-uNIzQQAtqX

Marti27, Ania1985, Emimo lubią tę wiadomość

age.png
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AEGO wrote:

U mnie wczoraj był podobny. :) widzę piankę ginexid? Ja już sobie zaczęłam używać jak myślałam że zaczyna mi się infekcja i robię to do dziś, bardzo fajna jest. Będę musiała domówić, bo przez te 2 miesiące pewnie zużyje do końca.

• AEGO Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka9106 wrote:
    U mnie wczoraj był podobny. :) widzę piankę ginexid? Ja już sobie zaczęłam używać jak myślałam że zaczyna mi się infekcja i robię to do dziś, bardzo fajna jest. Będę musiała domówić, bo przez te 2 miesiące pewnie zużyje do końca.
    Tak, o jak polecasz to też spróbuję użyć. 😃

age.png
  • Doris8 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AEGO wrote:
    Ja patrze co jakiś czas na ten swój koszyk gemini i się zastanawiam co mogę wywalić bo jakoś tak mi się dużo tego wszystkiego wydaje strasznie i jestem przerażona ilością, a mam w koszyku rzeczy za 6 stówek, przy czym podpaski czy podkłady zamówiłam gdzie indziej bo były fajne wielopaki i tak patrząc na ten koszyk to nie widzę tej sumy. Będę musiała chyba podzielić na zamówienie 'niezbędne' i to co mogę domówić później, wydaje mi się, że rzeczy mam za dużo a koniec końców i tak czegoś zapomnę a z koszyka niewiele uda mi się usunąć 🤦‍♀️

🏡👩‍❤️‍👨
    🙎‍♀️ 32'
    🙎‍♂️34'

09.23 1 IUI ❌️
    10.23 2 IUI ✅️
    03.11 ⏸️
    20.11 pierwsze usg 😍
    20.11 3mm, mamy ♥️
    niskie ryzyka 🤞

age.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris8 wrote:
    Ja patrze co jakiś czas na ten swój koszyk gemini i się zastanawiam co mogę wywalić bo jakoś tak mi się dużo tego wszystkiego wydaje strasznie i jestem przerażona ilością, a mam w koszyku rzeczy za 6 stówek, przy czym podpaski czy podkłady zamówiłam gdzie indziej bo były fajne wielopaki i tak patrząc na ten koszyk to nie widzę tej sumy. Będę musiała chyba podzielić na zamówienie 'niezbędne' i to co mogę domówić później, wydaje mi się, że rzeczy mam za dużo a koniec końców i tak czegoś zapomnę a z koszyka niewiele uda mi się usunąć 🤦‍♀️
    No ja zapłaciłam jakieś 800 zł, ale też z 2 tyg ten koszyk „lezal” sobie i nad nim rozmyślałam.

age.png
  • moonflower Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris8 wrote:
    ja zamówiłam tez za ponad 600 zł, wydawało mi się że tyle tego wszystkiego 😐🙄a przyszło w pudełku 40x40 może

2.07.2012 💙
    22.11.2016 💔
    15.05.2023 💔
    9.07.2024 💙
    age.png
  • Doris8 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam inne i może trochę intymne czy traumatyczne pytanie.
    Jakie macie podejście do nacinania krocza ? Jakie nastawienie do tego mają Wasze położne, wasi lekarze ? 🤔 Bo jak czytam statystyki to szpitalne praktyki zaczynają mi się kojarzyć z jakąś totalna masówką czy ubojnią kurczaków 🤣
    Co do samego gojenia rany to zdania są chyba podzielone, przecież naciecie też można spieprzyć. Co o tym myślicie ?

Junjul lubi tę wiadomość

🏡👩‍❤️‍👨
    🙎‍♀️ 32'
    🙎‍♂️34'

09.23 1 IUI ❌️
    10.23 2 IUI ✅️
    03.11 ⏸️
    20.11 pierwsze usg 😍
    20.11 3mm, mamy ♥️
    niskie ryzyka 🤞

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja, 10:47

Junjul lubi tę wiadomość

• AEGO Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris8 wrote:
    Jakie macie podejście do nacinania krocza ? Jakie nastawienie do tego mają Wasze położne, wasi lekarze ? 🤔 Bo jak czytam statystyki to szpitalne praktyki zaczynają mi się kojarzyć z jakąś totalna masówką czy ubojnią kurczaków 🤣
    Co do samego gojenia rany to zdania są chyba podzielone, przecież naciecie też można spieprzyć. Co o tym myślicie ?
    Ja będę wrzeszczała prawdopodobnie z odległości km, że mają zostawić moje krocze w spokoju. A położna twierdzi, że w Poznaniu 40% naciętych krocz to mało. 😏 wiec mam wrażenie, że robią sobie to ot tak. 😉

Ja właśnie czekam w szpitalu na lekarkę i nie mam pojęcia jak ja zamierzam urodzić jak samo siedzenie w tym miejscu mnie przeraża. 😅

age.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris8 wrote:
    Ja miałam nacięcie przy pierwszym porodzie. Chyba wolę mieć nacięcie niż pęknąć. Jednak nacięcie jest bardziej kontrolowane, pęknięcia chyba mogą być większe i bardziej powikłane 🤷 Szycie bolało bardzo ale nacięcia nie czułam. Później normalnie szwy wypadały po jakimś czasie ale bolesne współżycie miałam do pół roku po porodzie. Po cesarce też seks bolał długo więc nie wiem czy to kwestia nacięcia czy samej ciąży i zmian w organizmie.

age.png
  • Doris8 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:
    Ja miałam nacięcie przy pierwszym porodzie. Chyba wolę mieć nacięcie niż pęknąć. Jednak nacięcie jest bardziej kontrolowane, pęknięcia chyba mogą być większe i bardziej powikłane 🤷 Szycie bolało bardzo ale nacięcia nie czułam. Później normalnie szwy wypadały po jakimś czasie ale bolesne współżycie miałam do pół roku po porodzie. Po cesarce też seks bolał długo więc nie wiem czy to kwestia nacięcia czy samej ciąży i zmian w organizmie.
    No właśnie statystycznie jak czytałam, to naciecie krocza to tak jak pęknięcie II stopnia, a duza większość pęknięć naturalnych jest I stopnia 🤷‍♀️ jak rozmawiam z kimś kto miał nacięcie to jeszcze nie spotkałam się, by wolala ta osoba pęknięcie (niektóre miały i to i to i mają porównanie, reszta ma zakodowane w głowie, że jak kobieta pęka to na bank do samego odbytu albo i dalej). Ponoć statystyka naciec w pl to 50%, przy polityce promowania ochrony krocza. Dla porównania przy porodach domowych czytałam, że poniżej 5%. W szkole rodzenia babka powiedziała tez wprost, że i tak większość natną, żeby się nie babrać niepotrzebnie jak którejś jednak dupa pęknie. Nie mam zdania na ten temat. Przeraża mnie w sumie takie podejście w 21 wieku....

🏡👩‍❤️‍👨
    🙎‍♀️ 32'
    🙎‍♂️34'

09.23 1 IUI ❌️
    10.23 2 IUI ✅️
    03.11 ⏸️
    20.11 pierwsze usg 😍
    20.11 3mm, mamy ♥️
    niskie ryzyka 🤞

age.png
‹‹ 297 298 299 300 301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ