Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2024
Odpowiedz

Lipiec 2024

Oceń ten wątek:
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2024, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka ja nie wiem czy jem mniej, jem na pewno więcej słodkiego 😄 ale za to dużo rzeczy mi szkodzi, zwłaszcza jeżeli jest to coś innego niż jem na codzien. Wczoraj byliśmy na imprezie rodzinnej i zjadłam dosłownie pół drugiego dania, deser, jedną babeczkę i ćwierć kawałka tortu i żołądek bolał mnie aż do rana 😕 przypuszczam, że zaszkodziło mi mięso na obiad albo deser. Dzisiaj zjadłam na śniadanie roladki z tortilli i ciasto które dostaliśmy po imprezie i też mi coś zaszkodziły, na obiad tylko zupa pomidorowa nie byłam w stanie zjeść drugiego dania. Myślę o kolacji i dla zasady coś zjem ale cały dzień ciężko na żołądku i zgaga dokucza mimo IPP 😕

age.png
  • Ammeluna Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2024, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Myszkaaa20 - yay! To bardzo ładny Maluch 😍 cieszę się, że u Was wszystko okej 🤗

@Natka9106 - jeszcze nie doszłam do tego etapu, ale w pierwszej ciąży miałam dokładnie tak samo w III trymestrze: o wiele mniej jadłam, bo czułam, że nic mi się tam nie mieści (a paradoksalnie i tak najwięcej przytyłam właśnie w tych trzech miesiącach, a ponoć najwięcej powinno się tyć w II 😅). Za to na chwilę obecną mam jak @Junjul - słodkie musi się przede mną chować 😅😆

Myszkaaa20 lubi tę wiadomość

age.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2024, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ammeluna wrote:
    @Myszkaaa20 - yay! To bardzo ładny Maluch 😍 cieszę się, że u Was wszystko okej 🤗

@Natka9106 - jeszcze nie doszłam do tego etapu, ale w pierwszej ciąży miałam dokładnie tak samo w III trymestrze: o wiele mniej jadłam, bo czułam, że nic mi się tam nie mieści (a paradoksalnie i tak najwięcej przytyłam właśnie w tych trzech miesiącach, a ponoć najwięcej powinno się tyć w II 😅). Za to na chwilę obecną mam jak @Junjul - słodkie musi się przede mną chować 😅😆
    Ja więcej tyłam w II mam wrażenie. Z jedzeniem jest różnie, słodkie - zjem każde 😂, a tak to mam zgagę, więc trochę nie mam ochoty jeść. 🥲

age.png
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2024, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Dior jak Synek wyszliście ze szpitala ?
    Ja też chyba jem mniej i mam wrażenie że nie puchnę i waga stanęła. Oby tak było do końca 😀🙏

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2024, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to widzę że nie jestem w tym sama. Ja też słodkiego nie odmawiam chociaż staram się być rozsądna 🙈🙈 dzisiaj byłam z siebie dumna, bo stary jadł chipsy a ja w tym samym czasie jabłko i nie dałam się skusić. 😆😆 w sumie dzisiaj mam dzień bez słodyczy. Dzisiaj jestem 30+0 (😱😱) i jak narazie mam 8 kg na plusie, zostało 10 tygodni i jestem ciekawa ile jeszcze dojdzie. Ale ogólnie na tą chwilę jestem ok z tym wynikiem, chociaż to najwyższa waga w moim życiu.

• AEGO Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka9106 wrote:
    No to widzę że nie jestem w tym sama. Ja też słodkiego nie odmawiam chociaż staram się być rozsądna 🙈🙈 dzisiaj byłam z siebie dumna, bo stary jadł chipsy a ja w tym samym czasie jabłko i nie dałam się skusić. 😆😆 w sumie dzisiaj mam dzień bez słodyczy. Dzisiaj jestem 30+0 (😱😱) i jak narazie mam 8 kg na plusie, zostało 10 tygodni i jestem ciekawa ile jeszcze dojdzie. Ale ogólnie na tą chwilę jestem ok z tym wynikiem, chociaż to najwyższa waga w moim życiu.
    To powinnaś dostać medal, bo ja bym mu te chipsy „ukradla” i poszła sama jeść. 🤣
    No to zazdro, bo ja mam też właśnie 30 tc i przytyłam już 11 kg i też nigdy nie byłam taka wielka. 🫣

age.png
  • Kejt93 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze oficjalnie nie jestem w 31tc ale melduje 7,5 kg na plusie. Z racji ze zeszły obrzęki (pewnie przez pogodę) oraz zaparcia powoduje ze nie czuje się wielka. Brzuch zrobił się taki „podłużny” a nie rozlany na boki to tez mi z tym lepiej.

Dziewczynki proszę tutaj wrzucać update brzuszkowy z racji ostatnich 10 tygodni! 🫶

Natka9106, Marti27 lubią tę wiadomość

💒 04.09.2021
    Starania 👶 od 2022
    ⏸️ październik 2022
    💔 listopad 2022
    ❤️‍🩹 wznowienie starań 02.2023
    ⏸️ październik 2023 🥹🤞✊
    ⏸️ styczeń 2026 🥹🤞✊

24.01.2026
    Beta - 295.1 mlU/mL
    Progesteron 24.67 ng/mL

preg.png

——-
    Nikodem 🩵
    23.06.2024 - godz 20:09
    ⚖️ 3260g
    📏 55 cm

age.png
  • Sajgonka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wrażenie, że macica uciska mi teraz na wszystko. Raz na żołądek i prawie nic nie mogę zjeść, raz na pęcherz i latam do toalety co 30 min, a raz na jelita i wtedy albo mam zaparcie, albo muszę też pędzić co sił do toalety 😅
    Nie wiem jak to będzie dalej jak tu jeszcze 3 m-ce.

Wczoraj za to szłam na paznokcie, chciałam iść szybkim krokiem żeby się rozgrzać, ale pod koniec drogi zaczęło mnie boleć podbrzusze 🙈 i wróciłam już spokojnym krokiem, ale do końca wieczoru mnie bolało jak na okres 😏

👦🏻2021
    👶🏻2024

age.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny !

Trochę mi się starszaki pochorowały ale już względnie ok. Weekend też miałam średni pod względem 🤢🤮
    Co kilka dni mocno mi wraca , dziś z kolei noc spokojna.
    Ja słodyczy nie jem w ogóle (miałam chwilowy rzut w 2 trymestrze ale szybko przeszło) a na wadze pędzę jak expresss ;) i potwierdzam, że porcje coraz mniejsze, bo duży szybciej czuję się syta. Bąbel świruje bez zmian , ale ostatnie dwa dni jakoś tak łagodniej kopie ; w sensie że nie jest to pęcherz ani jajnik ani nic, co mogłoby zaboleć . Takie ruchy lubimy ;)

Pazury robię co 2-3 tygodnie , właśnie nie wiem jak się wbić żeby zrobić idealnie przed porodem i potem 2 tygodnie po 😂
    Fryzjer olany w ciąży, nie wysiedzę malowania , także sama ogarniam. Kosmetyczka olana , nie wylezę także czekam na umawianie zaległości po porodzie :D
    Ale tak jak piszecie skóra i włosy w ciąży to coś co akurat jest w top kondycji, więc nie odczuwam jakiś specjalnie braku wizyt ;)

Piękne wiadomości z waszych usg i podglądania maluchów ❤️ dziś też mam i ja badanie 3 trymestru 🫣 już ostatnie takie długie i dokładne , ale zleciało …

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie już 7 kg na plusie 🤦 jak dojdzie puchnięcie przy upale i jeszcze pewnie z 3-4 kg samej ciąży przez twa miesiące to będzie ciąża z moim największym przyrostem wagi 😭

age.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś aplikacje krzyczą, że zaczęłam 8 miesiąc. 🙈
    A z tej okazji zwlokłam się z łóżka i idę oglądać samochody, tak mi się nie chce strasznie 🫣😅, ale zmienić chce. Później wizyta. 🤞🏻

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2024, 08:22

Emimo lubi tę wiadomość

age.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AEGO wrote:
    Mnie dziś aplikacje krzyczą, że zaczęłam 8 miesiąc. 🙈
    A z tej okazji zwlokłam się z łóżka i idę oglądać samochody, tak mi się nie chce strasznie 🫣😅, ale zmienić chce. Później wizyta. 🤞🏻

8?! Nie wchodzę na aplikacje 🫣

Kurde ja też muszę chyba zacząć oglądać w końcu na poważnie, ale nic mi się nie podoba typowo 7-osobowego a w tych suvach 5+2 jest w zasadzie tyle samo miejsca co mam teraz. Auto mam całkiem nowe, bo kupiłam je 3 lata temu i pewnie jeszcze 2-3 lata bym normalnie pojeździła, ale ciągle się biję z myślami jak to ugryźć, żeby wszystkim było wygodnie i żeby można bylo jak do tej pory komfortowo podróżować jeszcze z dwoma pieskami. Póki co przymierzyłam foteliki i bazę i na razie wszyscy się mieścimy mocno na styk. Mój mąż dla porównania jeździ mini Cooperem i chyba dalej do niego nie dociera, że już się wszyscy do niego nie zmieścimy 🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2024, 08:57

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur wrote:
    8?! Nie wchodzę na aplikacje 🫣

Kurde ja też muszę chyba zacząć oglądać w końcu na poważnie, ale nic mi się nie podoba typowo 7-osobowego a w tych suvach 5+2 jest w zasadzie tyle samo miejsca co mam teraz. Auto mam całkiem nowe, bo kupiłam je 3 lata temu i pewnie jeszcze 2-3 lata bym normalnie pojeździła, ale ciągle się biję z myślami jak to ugryźć, żeby wszystkim było wygodnie i żeby można bylo jak do tej pory komfortowo podróżować jeszcze z dwoma pieskami. Póki co przymierzyłam foteliki i bazę i na razie wszyscy się mieścimy mocno na styk. Mój mąż dla porównania jeździ mini Cooperem i chyba dalej do niego nie dociera, że już się wszyscy do niego nie zmieścimy 🙃
    Nie chcę Cię martwić, ale jak mnie pokazuje 8 to Tobie też. 🤣
    O kurczę, to naprawdę logistyka pomieścić 5 osób i dwa psy, u nas wychodzi 3 + pies, więc na luzie zwykły suv się sprawdzi. 😅

age.png
  • Doris8 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku ciąży mam +7,5 ,waga również najwieksza w życiu więc mam nadzieję, że szybko zejdzie 🙈 ale wydaje mi się, że w tym miesiącu na przełomie 2 i 3 trymestru przyrost był najmniejszy. Mam nadzieję, że to mi odessalo wodę czy coś, a dzidzia rośnie prawidłowo 🙏
    Co do słodyczy to mogą dla mnie nie istnieć, ale slone czy pikantne rzeczy to juz inna historia. Porcje caly czas takie same i jedynie raz czułam się ciężko jak dość poznym wieczorem zjadłam pizze 🙈 a tak nic kompletnie mi nie przeszkadza więc mam nadzieję ,ze malutkiej tez nie 😊🤞

🏡👩‍❤️‍👨
    🙎‍♀️ 32'
    🙎‍♂️34'

09.23 1 IUI ❌️
    10.23 2 IUI ✅️
    03.11 ⏸️
    20.11 pierwsze usg 😍
    20.11 3mm, mamy ♥️
    08.12 9tc, mamy 23,3 mm😍 - krwiak😩
    28.12 prenatalne OK 👶 5,2cm 11+6,
    niskie ryzyka 🤞

🩷14.07, 21.09, 10/10, 3030g🩷

age.png
  • Zosis Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja w teamie #spadekapetetu w III trymestrze. Do niedawna jeszcze mogłam pomieścić porcje za trzech i wiecznie byłam nienajedzona. Z początkiem III trymestru ten apetyt gdzieś zginął. :O Czasami wręcz jem "na siłę", żeby coś w siebie wcisnąć dla tego mojego Grzdylka. Na wadze mam póki co +8kg i najwięcej urosło właśnie w II trymestrze, w ciągu ostatniego miesiąca waga nie drgnęła (chociaż brzuch rośnie - ciekawe, nie? :)). Mam nadzieję, że Grzdylkowi to nie szkodzi. Jutro kontrola to zobaczymy.

Dziewczyny, po jakim czasie brania Sorbiferu miałyście poprawę w wynikach? Od Świąt biorę Sorbifer Durules 2x dziennie + dodatkowo 10 mg kwasu foliowego i hemoglobina na tym samym poziomie, co miesiąc temu, nic nie drgnęła. :O

👩‍🦰35 🧔39
    👩‍❤️‍👨 2021, początek starań

IUI 10.2023 (27-my cykl starań)
    👶 nasza Księżniczka 07.2024 💗

07.2024 słodka wpadka 🙈🩷
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AEGO wrote:
    Nie chcę Cię martwić, ale jak mnie pokazuje 8 to Tobie też. 🤣
    O kurczę, to naprawdę logistyka pomieścić 5 osób i dwa psy, u nas wychodzi 3 + pies, więc na luzie zwykły suv się sprawdzi. 😅

Pieski mam małe. Jeden to i tak zawsze na kolanach, bo to przylepa straszna , ale kurde będzie ciasno. Nie wiem. Ja i tak mam teraz chyba jeden z największych dostępnych modeli 5-osobowych , bo jak kupowałam to też patrzyłam na wielkość bagażnika i rozstaw siedzeń z tyłu. No nic , pewnie po pierwszej dłuższej wycieczce w komplecie już nie będzie wyjścia i się do tego porządnie zabiorę ;). W każdym razie trzymam kciuki za znalezienie auta idealnego :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Sajgonka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się przed drugim bobkiem przesiedliśmy w kombi, bo wg mnie mają największe bagażniki🙈 mimo że to chyba najbrzydszy rodzaj auta. U nas cała rodzina daleko, plus jakieś wyjazdy, wiecznie jeździmy z pełnym autem wszystkiego. Teraz dla większego mniej to zaś się zacznie dla młodego wózki, wanienki, pieluchy, tona ciuchów na zmianę i leków, za każdym razem oczywiście inhalator, a czasem nawet odkurzacz do katarka 😂🥴

Ja za to szukam roweru, muszę sprzedac stary i kupić nowy koniecznie przed porodem bo potem już tego na pewno nie ogarnę🙂

Kocur lubi tę wiadomość

👦🏻2021
    👶🏻2024

age.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosis wrote:
    Witam się i ja w teamie #spadekapetetu w III trymestrze. Do niedawna jeszcze mogłam pomieścić porcje za trzech i wiecznie byłam nienajedzona. Z początkiem III trymestru ten apetyt gdzieś zginął. :O Czasami wręcz jem "na siłę", żeby coś w siebie wcisnąć dla tego mojego Grzdylka. Na wadze mam póki co +8kg i najwięcej urosło właśnie w II trymestrze, w ciągu ostatniego miesiąca waga nie drgnęła (chociaż brzuch rośnie - ciekawe, nie? :)). Mam nadzieję, że Grzdylkowi to nie szkodzi. Jutro kontrola to zobaczymy.

Dziewczyny, po jakim czasie brania Sorbiferu miałyście poprawę w wynikach? Od Świąt biorę Sorbifer Durules 2x dziennie + dodatkowo 10 mg kwasu foliowego i hemoglobina na tym samym poziomie, co miesiąc temu, nic nie drgnęła. :O

Ja nie biorę nic poza prenatalnem i magnezem aktualnie , ale z tego co wiem od lekarza i pamiętam z 1 ciąży, to ona zawsze spada w 2 i 3 trymestrze i to dość „normalne „ zjawisko także sam fakt, że jest na tym samym poziomie nie powinien być chyba niepokojący, choć nie wiem jaki miała wynik oczywiście . Ja ostatnio byłam już delikatnie poniżej normy ale z racji że zawsze byłam poniżej to pani doktor mi nawet powiedziała , że jeszcze mamy spokojnie z czego zejść. Po ciąży dużo łatwiej odbudować i organizm sam wraca do normy w zasadzie.

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet zerknęłam że normy są niższe dla ciężarnych :) także w moim przypadku jestem w normie jednak.

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy bierzecie do szpitala witaminę d3 dla dziecka? Bo niby od pierwszego dnia życia powinno dostawać i teraz nie wiem czy brać swoją czy w szpitalu podadzą? Ogólnie to akurat tego jeszcze nie mam kupione.

‹‹ 296 297 298 299 300 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ