Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2024
Odpowiedz

Lipiec 2024

Oceń ten wątek:
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris wow, zrobilas niezly zapas ciuszkow! Mam nadzieje, ze chociaz po razie ubierzesz te ciuszki z tak ogromnej kolekcji. Slodko to wyglada.
    A jakie tam masz rozmiary?

Co do witaminy D. Ja biore Vigalex, ale wiem, ze Vigantol to bardzo dobry preparat i tez wlasnie lek. Nie kupilam jeszcze wit D dla dziecka. Zapytam Pania doktor.
    Wy planujecie podawac kropelki od pierwszego dnia zycia?

Co do majtek, to ja planuje kupic Canpol siateczkowe rozm L/XL, chociaz moj normalny rozmiar to S/M.

Smoczki dostalam od poloznej. Ale sama na razie nie kupuje. Zobacze jak wyjdzie. Moja polozna powiedziala, ze smoczkek to pojscie na latwizne. Ze dziecko powinno sie przystawiac do piersi i tulic, a nie zapychac do smoczkiem dla swietego spokoju.
    Ja nie mam doswiadczenia, wiec nie wiem czy to dobra czy zla teoria 😃

age.png
  • Doris8 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tam są tylko 56-62 😅 ale tak jak mówiłam, troszkę dostałam. A też kilka dobrych paczek mi się udało na vinted kupić i jakoś tak wyszło 😅🙈

Bluesky, Ania1985, Marti27, Myszkaaa20 lubią tę wiadomość

🏡👩‍❤️‍👨
    🙎‍♀️ 32'
    🙎‍♂️34'

09.23 1 IUI ❌️
    10.23 2 IUI ✅️
    03.11 ⏸️
    20.11 pierwsze usg 😍
    20.11 3mm, mamy ♥️
    08.12 9tc, mamy 23,3 mm😍 - krwiak😩
    28.12 prenatalne OK 👶 5,2cm 11+6,
    niskie ryzyka 🤞

🩷14.07, 21.09, 10/10, 3030g🩷

age.png
  • Bluesky Autorytet

Wysłany: 17 maja, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mi się wydawało, że mam dużo ciuszków 🤭 ale przy Doris to jednak skromną garderobę mam dla Młodego. Kupiłam tylko dosłownie kilka sztuk na początku, a resztę dostaliśmy 🙂

age.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 17 maja, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smoczek to może i pójście na łatwiznę ale co w tym złego? 😄 Jakoś trzeba sobie życie ułatwić, oczywiście wszystko z umiarem. Moje smoczka miały od urodzenia, jakoś nam kp nie zepsuły, na spaniu wypluwaly same, jedna na rok wyrzuciła smoka a druga jak miała 8 miesięcy, bez żadnej dramy ani niczego 😉 nie widzę siebie z dzieckiem przyklejonym do cycka kilka/kilkanaście godzin dziennie, może są mamy co tak lubią ja lubię dzieci tulić i karmić ale też lubię czuć się jak odrębna, niezależna osoba 😉

AEGO, Mimi09 lubią tę wiadomość

age.png
  • Minia95 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy takie pójście na łatwiznę. Wydaje mi się, że niektóre bobasy mają też większą potrzebę odruchu ssania. Każde jest inne jednak, nie wiadomo jaki się egzemplarz trafi 😂

Ja zaczynam rozmyślać nad jakims podstawowym kursem pierwszej pomocy dla noworodka czy niemowlaka, bo w sumie trochę jestem zielona w temacie i myślę że by mnie to uspokoiło gdybym się doedukowala w tym zakresie. Czy któraś z was może brała w czymś takim udział?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja, 21:40

AEGO, Ammeluna lubią tę wiadomość

Synuś - 1.07.2024 ❤️
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 17 maja, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minia95 wrote:
    Nie wiem czy takie pójście na łatwiznę. Wydaje mi się, że niektóre bobasy mają też większą potrzebę odruchu ssania. Każde jest inne jednak, nie wiadomo jaki się egzemplarz trafi 😂

Ja zaczynam rozmyślać nad jakims podstawowym kursem pierwszej pomocy dla noworodka czy niemowlaka, bo w sumie trochę jestem zielona w temacie i myślę że by mnie to uspokoiło gdybym się doedukowala w tym zakresie. Czy któraś z was może brała w czymś takim udział?
    Ja widziałam to https://system.bezpiecznymaluch.pl/

Minia95 lubi tę wiadomość

age.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 17 maja, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minia95 wrote:

Ja miałam instruktaż pierwszej pomocy od położnej 🙂 no i w pracy szkolenie z uwzględnieniem małych dzieci, liczę że i teraz powtórzymy bo to jednak ważny temat

Minia95 lubi tę wiadomość

age.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 17 maja, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris zapas imponujący ! Ja mam jedną szufladę i to z różnymi rozmiarami 🫣

Smoczek mam TT i butelki tez, nie mogłam się zdecydować a w sumie co wybrać a przy synu się sprawdziły więc postawiłam właśnie na te firmę. Z resztą smoczek mam cały jeden, butelki 2, zapasów żadnych postanowiłam że nie robię, także będziemy wszystko dokupywać na bieżąco :)

Kupiłam też nową pościel na swój powrót, ręczniki i nową koszulkę, która będzie czekać w domu , pomijając te które mam do szpitala oczywiście. Nawet jak ta chwila świeżości po powrocie potrwa chwilę, moja głowa napewno bardzo będzie tego potrzebować.

Majty L/XL ale ja po przytyciu 20 kilku…. ;) kilogramów taki rozmiar niestety noszę.

Dziewczyny co kupić do kikuta teraz ? Kiedyś były to waciki nasączone chyba jakimś spirytusem takie pakowane albo gaza i octenisept do przemywania 🤔 Swoją drogą to pamiętam jak dziś, że odpadł równo po 2 tygodniach, akurat jak Stary wrócił nad ranem z pępkowego 😅 a ja na drugi dzień wracałam na uczelnię , także nie byłam specjalnie szczęśliwa wtedy 😂
    I jeszcze podpowiedzcie czy coś kupiłyście do podmywania . Mam tę butelkę lansinoha, ale nie wiem czy aplikować tam jakiś płyn ? Czy woda sama ?

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 17 maja, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały update brzuchowy z dziś. Mam cichą nadzieję, że to koniec już tego tycia , jestem wykończona 🫣
    202-E2103-6-A3-A-4857-AC4-B-E8254122784-C.jpg

Nowa_Ola, Ania1985, Junjul, Lady_Dior, Kejt93, Mimi09, AEGO, Myszkaaa20, Emimo, dori, Ammeluna, totylkoja, Edithka lubią tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 17 maja, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur wrote:
    Doris zapas imponujący ! Ja mam jedną szufladę i to z różnymi rozmiarami 🫣

Smoczek mam TT i butelki tez, nie mogłam się zdecydować a w sumie co wybrać a przy synu się sprawdziły więc postawiłam właśnie na te firmę. Z resztą smoczek mam cały jeden, butelki 2, zapasów żadnych postanowiłam że nie robię, także będziemy wszystko dokupywać na bieżąco :)

Kupiłam też nową pościel na swój powrót, ręczniki i nową koszulkę, która będzie czekać w domu , pomijając te które mam do szpitala oczywiście. Nawet jak ta chwila świeżości po powrocie potrwa chwilę, moja głowa napewno bardzo będzie tego potrzebować.

Majty L/XL ale ja po przytyciu 20 kilku…. ;) kilogramów taki rozmiar niestety noszę.

Dziewczyny co kupić do kikuta teraz ? Kiedyś były to waciki nasączone chyba jakimś spirytusem takie pakowane albo gaza i octenisept do przemywania 🤔 Swoją drogą to pamiętam jak dziś, że odpadł równo po 2 tygodniach, akurat jak Stary wrócił nad ranem z pępkowego 😅 a ja na drugi dzień wracałam na uczelnię , także nie byłam specjalnie szczęśliwa wtedy 😂
    I jeszcze podpowiedzcie czy coś kupiłyście do podmywania . Mam tę butelkę lansinoha, ale nie wiem czy aplikować tam jakiś płyn ? Czy woda sama ?

Wtrącę się, bo akurat dziś rozmawiałam o tym z położną :) Mówiła, żeby pępek czyścić wodą/wodą z mydłem dzidziusiowym, wycierać bardzo dokładnie do sucha, pilnować, żeby nie zamykać go pieluchą, jak najwięcej wietrzyć. Dopiero jeśli coś się z nim zaczyna dziać typu brzydki zapach, to wtedy działać z jakimiś środkami, ale nie octaniseptem. Dobry jest Microdacyn chociażby.
    A do butelki z Lansinoh to ja kupiłam sobie Tantum Rosa w saszetkach do rozpuszczania :)
    I pięknie wyglądasz! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja, 23:33

AEGO, Kocur lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

Ona: niedoczynność tarczycy, io
    On: ZZSK

age.png
  • Ciri86 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minia95 wrote:

Hej, ja też planuje taki kurs, bo ja też zielona w tym temacie, a jednak taki maluszek się zakrztusi czy cos, chociaż moje siostra mówi, że instynktownie wiesz co robić 🙈 chyba zapisze się do fizjotrzymamy.
    https://fizjotrzymamy.pl/strona/31164-warsztat-grupowy-pierwsza-pomoc-noworodka

age.png
    👱‍♀️38 lat, 🤵43 lata
    AMH-2,55 (03.23)
    KIR Bx, mutacja Leiden, Pai-I, MTHFR, niedoczynosc tarczycy,adenomioza
    wysoki Cross match 32%,
    Starania od maja 2016
    2018 - 2xIUI ❌
    2020 - CP-metotreksat
    08.2021
    1 IVF - 2 ❄️❄️ niezbadane, 2 transfery ❌
    10.2022
    2 IVF - 3 ❄️❄️❄️ - po PGT-A mamy 1 ❄️ (5.1.1)

10.22-05.23-stan zapalny endo(4 biopsje)
    04.23-08.23 osocze
    05.23- laparoskopia
    06.23-leczenie immuno
    06.23-11.23- aku
    07.23- 5 biopsja 0/10
    08.23-10.23- za cienkie endo

31.10.23 FET 5.1.1.
    7dpt-56, 9dpt-125
    13dpt-623,15dpt-1402
    20dpt-4409, 24dpt-8616
    29dpt (6+4) -jest ❤️

38+1 - poród SN, synek 2420g, 49 cm, 10/10
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 17 maja, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz mówią że niby octeniseptem nie przemywać tylko wodą, ale 7 lat temu kazali odkażać octeniseptem i tak robiłam, sprawdziło się i drugiej też tak robiłam mimo odwrotnych zaleceń. Teraz zobaczymy, ale pewnie też parę razy psikne, zdaje się tu na intuicję bo zalecenia zmieniają się co chwilę 😉 na moje oko ten środek przyspiesza gojenie i raczej jest tak mało inwazyjny, że nie zaszkodzi, co najwyżej zapobiegnie jakimś zapaleniom. Jak mojej córce nie chciały się wygoić uszy po przekłuciu kilka miesięcy (teraz też nie zalecają niczym przemywać) to z dwa razy psiknelam i od razu się zagoiło.

Kocur, Doris8, Edithka lubią tę wiadomość

age.png
  • Nimfadora Autorytet

Wysłany: 17 maja, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Wtrącę się, bo akurat dziś rozmawiałam o tym z położną :) Mówiła, żeby pępek czyścić wodą/wodą z mydłem dzidziusiowym, wycierać bardzo dokładnie do sucha, pilnować, żeby nie zamykać go pieluchą, jak najwięcej wietrzyć. Dopiero jeśli coś się z nim zaczyna dziać typu brzydki zapach, to wtedy działać z jakimiś środkami, ale nie octaniseptem. Dobry jest Microdacyn chociażby.
    A do butelki z Lansinoh to ja kupiłam sobie Tantum Rosa w saszetkach do rozpuszczania :)

Potwierdzam higienę pępka. Czysta woda, patyczki do uszu i czyszczenie kilka razy dziennie dookoła, jak widzimy że jest wydzielina. Środki dodatkowe jak coś będzie się działo, ale to też polozna podpowie na wizycie.

Kocur, Ammeluna lubią tę wiadomość

• AEGO Autorytet

Wysłany: 18 maja, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Tak, moja położna, a mamy na pewno inne z Olą mówiła to samo! 😄 I do butelki też zamówiłam tantum. 😄

Kocur lubi tę wiadomość

age.png
  • Nimfadora Autorytet

Wysłany: 18 maja, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris8 wrote:
    Tam są tylko 56-62 😅 ale tak jak mówiłam, troszkę dostałam. A też kilka dobrych paczek mi się udało na vinted kupić i jakoś tak wyszło 😅🙈

Ja mam też kilka paczek z vinted na 56/62/68 i sporo większych ubranek na ok. 6m i w górę, które zostały nam ze starego biznesu. Te z vinted mam głównie na dwa rozmiary, z podwijanymi rękawkami i podwojnymi napami w kroczu. Także 62/68 mam madzieję że zostaną na dłużej. Mam kilka sztuk 50, a resztę 56/62 lub 56 typu h&m, które tez wyglądają na większe. Synuś na razie jest sredniaczkiem, więc myślę że 56 trochę uda się ponosić. Jak się okaże, że ich nie założymy, to liczę że zostaną dla rodzeństwa. Oby się nam udało, teraz czekaliśmy ponad 5 lat.

Ania1985, Kocur, Doris8 lubią tę wiadomość

• Kejt93 Autorytet

Wysłany: 18 maja, 04:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozdrawiam z samego rana 😅 od godziny nie potrafię zasnąć wiec nadrabiam o czym piszecie.

Kocur - wyglądasz super!

Wczoraj na szkole rodzenia mieliśmy szkolenie z pierwszej pomocy i życzę nam wszystkim aby nigdy ta wiedza nie musiała być użyta 🤞

Jeśli chodzi o witaminę D to Vigantol ma dawkę 500 jednostek wiec należy jeden dzień w tygodniu ominąć (info ze szkoły rodzenia) :) poza tym lek czy suplement może wywoływać złe reakcje wiec trzeba obserwować 🫣 idzie oszaleć.

Wczoraj widziałam się z koleżanka która urodziła w sierpniu i przyznała się ze udało się dzięki in vitro. Powiem szczerze ze mega szacun dla wszystkich par które przeszły procedurę, jesteście wielcy!

Doris ja się nie odzywam co do ilości ciuszków bo mam podobna sytuacje 😆 cała szuflada w rozmiarze 50/56 a większe czekają juz gotowe w szafie na użytkownika.

Kocur, Doris8, Nimfadora lubią tę wiadomość

💒 04.09.2021
    Starania 👶 od 2022
    ⏸️ październik 2022
    💔 listopad 2022
    ❤️‍🩹 wznowienie starań 02.2023
    ⏸️ październik 2023 🥹🤞✊

🤰22.11.2023 - 1,58 cm i bijące serduszko
    👶 08.12.2023 (10+1) - 3,48 cm
    👦 04.01.2023 (14+0) - 8,15 cm - chłopczyk
    ⚖️ 25.01.2024 (17+0) - 190g ❤️
    ⚖️ 15.02.2024 (20+0) - 310g 😍
    ⚖️ 07.03.2024 (23+0) - 630g 🥺
    ⚖️ 28.03.2024 (26+0) - 960g 😱
    ⚖️ 18.04.2024 (29+0) - 1650g 🤯
    ⚖️ 09.05.2024 (32+0) - 2150g 🥳
    ⚖️ 31.05.2024 (35+1) - 2750 g

Nikodem 🩵
    23.06.2024 - godz 20:09
    ⚖️ 3260g
    📏 55 cm

age.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 18 maja, 06:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki piękne :* te zalecenia się co parę lat się zmieniają. Kiedyś, coś co było hitem teraz nie rzadko okazuje się nawet zakazane i odwrotnie .

Rzeczywiście tantum rosa ! Zapomniałam o tym.

Powiem Wam, że te parę lat temu położna mi tłumaczyła jeszcze jaka lekkostrawna dietę przy karmieniu stosować ;) a od paru lat trąbią, że to już obalony mit i można jeść wszystko :D

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 18 maja, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za to mam drugą z rzędu tragiczną noc. 😪😪😪😪

Praktycznie całą noc nie śpię, z jakimiś przerwami po 15-20 minut. Mam taki natłok myśli ostatnio i spraw na głowie że to pewnie przez to. W nocy zdałam sobie sprawę że w poniedziałek zaczynam 35 tydzień i że teraz już wszystko się może zdarzyć a ja ani nie jestem spakowana, nie mam nic wyprane, bo moje zamówienie z płynami zaginęło w inposcie, nawet łóżeczko nie jest złożone.
    Stary wyjeżdża za tydzień i mnie zostawia sama na miesiąc, myślę że nie zdąży wrócić na poród. 😪😪😪

Mam pełno formalności do załatwienia w najbliższych tygodniach w związku z mieszkaniem, wszystko to zostało na mojej głowie, bo są to sprawy których niestety nie mogę nikomu zlecić jako właściciel.
    Normalnie nic tylko mieć przed porodową depre 😭😭😭
    Przepraszam ale musiałam się wyżalić 😒

• moonflower Autorytet

Wysłany: 18 maja, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1985 wrote:

Smoczki dostalam od poloznej. Ale sama na razie nie kupuje. Zobacze jak wyjdzie. Moja polozna powiedziala, ze smoczkek to pojscie na latwizne. Ze dziecko powinno sie przystawiac do piersi i tulic, a nie zapychac do smoczkiem dla swietego spokoju.
    Ja nie mam doswiadczenia, wiec nie wiem czy to dobra czy zla teoria 😃

Rozbawiła mnie ta teoria 😂😂😂 jakby życia nie znała, to tak jakby przy bejbiku się czas zatrzymał i od tej pory nie ma żadnych obowiązków (baaaa nawet wyjścia do WC) bo dziecko płacze i trzeba mu dać cyca!!! Nie może tata dać smoczka 😂😂😂

2.07.2012 💙
    22.11.2016 💔
    15.05.2023 💔
    9.07.2024 💙
    age.png
  • moonflower Autorytet

Wysłany: 18 maja, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam dzisiaj dość spoko noc, ale wczorajsze wyjście na drineczka i jedzonko kosztowało mnie wieczorne mdłości wymioty i ból brzucha 🫣 a nogi miałam jak baloniki… nie wiem jak ja przeżyję następny weekend w sobotę baby schower a w niedzielę sesja 🫣

Ogólnie poszłam późno spać bo co rok robię naszym rodzinnym dwulatkom albumy takie scrapbookingowe, w grudniu nie byłam w stanie i tak odciągałam, i stwierdziłam że nie ma wyjścia albo teraz albo nigdy… i działam ostro od kilku dni albo raczej wieczorów…

Wstaję robić śniadanko, sprzątać mieszkanie, a stary ma mi później w końcu wnieść komodę… będzie wielkie układanie rzeczy bąbelka 🤪🤪

2.07.2012 💙
    22.11.2016 💔
    15.05.2023 💔
    9.07.2024 💙
    age.png
‹‹ 364 365 366 367 368 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ