Lipiec 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Ehh dziewczyny u nas antybiotyk:(
Wczoraj wszystko ok , a dzisiaj rano gorączka .
Test na covid, rsv i grypę negatywny , a Crp już dzisiaj 39,5.
Prawdopodobnie ZUMjutro badanie moczu , Ale już dzisiaj antybiotyk bo bardzo wysoki wynik
Gorączka na razie się trzyma ok 37,5 ( leki oczywiście podajemy ).
Mam nadzieje ze nie czeka nas szpital -
Kurczę, Staraczka współczuję bardzo. Może to człowieka przybić
Chyba już raz byl ZUM u Twojej córeczki? Ech skad to się paskudztwo robi
Cudzie trwaj! 🥰
⏸️ 14.11.2023
Beta 15.11.2023 - 512
Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
👶 30.11.2023 - 8 mm okruszka 6+5
👶 10.01.2024 - prenatalne, niskie ryzyka
👶 06.03.2024 - połówkowe, 398 g zdrowego chłopca 🩵
👶 lipiec 2024 r. wyczekiwany synek 🩵
👩🏻 32
✅️ wszystko ok
🧔🏻 34
✅️ morfologia 0% ➡️ 4% -
Staraczka o nieee
Współczuję bardzo - nienawidzę gorączki i dzieci 😒 Mam nadzieję, że szybko się uporać ie z tym paskudztwem. Zdrówka dużo dla córeczki i sił dla Was😘
-
Dziewczyny … okazało się że wyniki moczu są ok … więc skąd taki wynik CRP ?
Jaka jestem zła że mała dostawa antybiotykpłakać mi się chce
Czuje się beznadziejnie
Nie mieliśmy wcześniej ZUMu .
To nasza pierwsza gorączka . Nawet Malutka po szczepieniu nigdy nie miałaWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 19:30
-
Staraczka pewnie jakiś stan zapalny w organizmie choć kto to tak naprawdę wie.... Tu w Nl nic nie robią - żadnych badań-jest gorączka to zbijać i tyle 🤷🏼♀️ Może jednak organizm walczy z jakimś wirusem-tyle tego jest
teraz.
U mnie za to Felek ma lekki katar, starszy syn już 2x wymiotował a córka źle się czuje ale bez objawów na razie. Fajnie się u nas ferie zaczęły 😏 -
W Polsce właśnie lekarze od razu wypisują antybiotyk na wszystko. Ciekawe z czego wynika tak różne podejście.Cudzie trwaj! 🥰
⏸️ 14.11.2023
Beta 15.11.2023 - 512
Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
👩🏻 32
✅️ wszystko ok
🧔🏻 34
✅️ morfologia 0% ➡️ 4% -
No szkoda, że przepisują antybiotyk jak cukierki🤷🏼♀️ tym bardziej, że nie ma jakichś objawów a taki poziom crp to bardziej przy wirusie 🤷🏼♀️
-
Mi wytłumaczył , że na takie dziecko taki wynik CRP jest bardzo wysoki . Tymbardziej 8 godz po wystąpieniu objawów . Mówi , że to mogło zaczynać się nawet zapalenie płuc tego nie wiemy , ale teraz jest zabezpieczona …
Gorączka była w sumie dobę … teraz nic Malutkiej nie ma … więc w sumie trochę dziwne że tylko lekka gorączka i jej towarzyszyło by tak wysokie CRp … cóż nie znam się aż tak , a wiem że u takiego Maluszka jest to w stanie bardzo szybko się zmienić .
Na razie chcę wierzyć , że jest wszystko ok . W poniedziałek CRp będzie na dobrym poziomie , a ja wyciągnę wnioski na przyszłość .
-
Staraczka, trzymam kciuki, aby wszystko było dobrze ze córeczką!
Dziewczyny, czy Wasze bobasy robią pivoty, jak obok zabrzdękacie zabawką to się obracają w jej kierunku? Jak u Was z obrotami na brzuszek? U mnie synek jest jakims super leniuchem, za parę dni kończy 7 miesięcy i moze w ciągu ostatniego miesiąca obrócił się z plecków na brzuszek 3 razy. Leżąc na brzuszku nie jest aktywny, jak mu brzdękam zabawką obok to się nie obróci na rączkach i nie wyciągnie rąk po zabawkę. Tylko się patrzy a jak się zmęczy podpierać na rękach to się połozy po prostuCudzie trwaj! 🥰
⏸️ 14.11.2023
Beta 15.11.2023 - 512
Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
👩🏻 32
✅️ wszystko ok
🧔🏻 34
✅️ morfologia 0% ➡️ 4% -
kurcze widzę że u wszystkich chorobska...
U mnie Starszaka najpierw dopadła grypa typu B...ale ze szczepiony i dostaliśmy wszyscy Tamiflu to on szybko wyszedl a my się nie rozchorowaliśmy...Tadzik też dzielnie pił tamiflu z mlekiem lub jedzeniem.
a po jakby nie było dość ten sam Starszal rozbił sobie w przedszkolu głowę...no szkoda gadać...
u nas Maluch jest bardzoooo ruchliwy...ale 1.03 już kończy 8miesiecy. pełza do wszystkiego co zauwazy...robi pivoty jak oszalaly. nie obraca się tylko z brzuszka na plecy. choć próbuje...powiem Wam że to strasznie męczące biegać tak za takim pelzakiem...
ale myślę że rozwój dziecka to kwestia bardzo indywidualna więc nie ma co porównywać...
Mamy za to mega lek separacyjny...jutro pierwszy raz próbujemy wyjść beż młodego...daje Tadzkowi i Dziadkom godzinę...I pewnie będzie powrót... -
Staraczkq wspolczuje! Jak sie macie?
Hope wam tez wspolczuje! Mam nadzieje, ze ze starszakiem wszystko ok i skonczylo sie tylko na nabiciu guza.
U nas synek bardzo ruchliwy. Pivoty, obroty, rolowanie, pelzanie, staje tez na czworaka i sie buja…ogolnie zaczelo sie i zgadzam sie, pilnowanie takiego malucha jest męczące fizycznie.
Dziewczyny, co sadzicie o takich plecakach ochronnych do nauki chodzenia w ksztalcie pszczolki?
Ktos probowal? Znajomi maja i w sumie sa zadowoleni, ze jak maly pelza i sie wywroci do tylu to jednak glowa jest zabezpieczona.
Przeprowadzamy sie wlasnie do nowego domu. Takze jak to przeprowadzki, jest intensywny czas.
No i czeka nas zakup bramek na schody, bo to jednak w tej chwili staje sie priorytetem.
Jakie nianie elektroniczne polecacie?
Mi ktos Neno Lui?
Denerwuje mnie, ze wszystkie kamerki musza byc na stale podlaczone do pradu. -
Staraczka na pewno z córeczką jest ok 😊 Wiem, że Ci ciężko - ja sama bardzo przeżywałam antybiotyk u Feliksa ale siła wyższa po prostu... Nadal podaję mu probiotyki, choć w sumie nie wiem jak długo się odbudowuje flora u takich maluchów.. Moje dzieci miewały gorączki bez innych objawów i nic tu z tym nie robią 🤷🏼♀️ Zdrówka dla małej 😘
Hope2018 ojj mam nadzieję, że nic poważnego z tym uderzeniem w głowę 😒Można mieć oczy dookoła głowy ale i to nie wystarczy czasem. Zdrowia dla starszaka 😘
Ania1985 nic nie polecę niestety, bo nie mam i nie znam 🙈
Ralejka a byliście u fizjo wcześniej ❓ Może warto by było się wybrać, żeby wykluczyć obniżone napięcie mięśniowe. Moja córka ma bardzo obniżone napięcie mięśniowe i była właśnie taką spokojniutka. Mogłam ją zawsze zostawić na łóżku, bo ona sobie tylko leżała.
Felek obraca się na brzuch codziennie choć nie jak jakiś "pirat" ale idzie mu to. Piwotuje ale też spokojnie.
-
Byliśmy u fizjo w listopadzie i grudniu parę razy, bo miał wzmożone napięcie obręczy barkowej. Dostaliśmy ćwiczenia, ćwiczyłam z nim i fizjo uznała, że wszystko ok i już nie ma się sensu dalej spotykać. Dziś sie starałam zachęcać go zabawkami, raz udało mi się go na tyle zachęcić, że zrobił obrót. Ale sam z siebie to nie zrobi, będzie sobie leżał spokojnie i bawił się zabawką, która mu położę obok. Na brzuszku z kolei z aktywnych rzeczy to robi samolociki. Tak jak wcześniej pisałam, mamy zalecenia od pediatry, aby dać mu trochę czasu jeszcze i jak będzie bez zmian to idziemy do fizjo. Więc dam mu jeszcze tydzień. Synek jest w 95 centylu pod kątem długości, to może mu ciężej ruchowo.
Ania, też nie polecę niani, bo nie mam
Odnośnie nauki chodzenia to jedyne co planuję zrobić, aby zabezpieczyć synka to wszystkie rogi szafek/stołu okleić pianką. A tak to nic mu zakładać nie zamierzam. Jak pełza i się nawet wywróci to raczej nie powinno się nic dziać z takiej wysokości, zresztą dziecko musi tez się nauczyć upadać i chronić głowę. Wydaje mi się, że taki plecak może tylko zaburzać te naturalne odruchy, które ma się przy upadaniu. Jak obserwowałam nieco starszego bobasa, który się szybko obracał z pełzania na plecy, to widać było jak głowę sobie delikatnie układa, bo wie, że robiąc to mocniej i szybciej będzie bolało. A takie plecaki to chyba przeszkadzają.
Cudzie trwaj! 🥰
⏸️ 14.11.2023
Beta 15.11.2023 - 512
Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
👩🏻 32
✅️ wszystko ok
🧔🏻 34
✅️ morfologia 0% ➡️ 4% -
Lady_Dior jak tam dzieciaki? Poprawiło się? Pediatra nam mówiła, że probiotyk spokojnie do maja możemy podawać żeby minął ten najgorszy sezon chorobowy. U nas katar i kaszel i od poniedziałku były inhalacje u trochę leków, ale już jest lepiej 🤞
Ralejka jeśli Cię coś martwi to ja dla swojego spokoju poszłabym do fizjo sprawdzić, czy wszystko ok. Możesz też spróbować ćwiczenia na wzmocnienie obręczy barkowej, np. kłaść na swoich nogach tak żeby podpierał się na rękach, albo kłaść przed nim zrolowany ręcznik żeby zachęcić do przeżywania się. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie i nie ma co porównywać. Zdarzają się leniuszki, a są i łobuzy takie jak moja Młoda, która pełza, czworakuje u staje wszędzie gdzie się da 🙈 byliśmy w tym tygodniu y fizjo i stwierdziła, że nie miała jeszcze takiej agentki, ale wszystko jest ok.31.10.2022 💔
25.05.2023 💔
13.11.2023 ⏸️ beta 93,81
15.11.2023 beta 223,65
22.11.2023 beta 4193 🤞
27.11.2023 6+1 2,6 mm ❤️ USG 5+6
11.12.2023 8+1 1,39cm ❤️ USG 7+5
22.12.2023 9+5 2,58cm ❤️ USG 9+3
09.01.2024 12+2 5,79cm USG 12+2. Prenatalne idealnie 😍
19.02.2024 18+1 232g ❤️
05.03.2024 20+2 II prenatalne, 340g i pierwsze kopniaki 😍
14.05.2024 30+2 III prenatalne, 1750g 😍
Iga 🥰🥰 30.07.2024 22:51 😍 ⚖️3635g 📏56cm 💖
-
Szanowne Panie,
Nazywam się Anastasiia Veherzhynska, jestem studentką V roku psychologii na Uniwersytecie Łódzkim. Prowadzę badanie do pracy magisterskiej dotyczące związku między ciążą a postrzeganiem, obrazem ciała a zachowaniami żywieniowymi. Procedura badania obejmuje wypełnienie kilku wystandaryzowanych kwestionariuszy oraz ankiety socjodemograficznej.
Badanie skierowane jest do wszystkich kobiet w wieku od 18 do 35 lat, które są w trakcie pierwszej ciąży lub są po urodzeniu pierwszego dziecka.
Badanie jest w pełni anonimowe i wypełnienie zajmuje około 15 minut. Można w każdej chwili przerwać badanie bez podawania przyczyny oraz przesyłania odpowiedzi.
W badaniu pojawiają się pytania dotyczące samooceny, obrazu ciała oraz zachowań żywieniowych. Jeśli te tematy mogą być dla Ciebie trudne, proszę o ostrożność przy przystępowaniu do badania. Proszę pamiętać, że w każdej chwili można przerwać wypełnianie ankiety bez podawania przyczyny.
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=7xpEYw7al0O7fvnUcF6WO6g9kvHPfiRDu1ScohJPJo5UMkc2UERHRUtRUEhYUUI2SFgyTUVHSjBPVy4u
W razie pytań lub uwag proszę o kontakt na adres mailowy - [email protected]
Z wyrazami szacunku,
Anastasiia Veherzhynska -
u Starszaka glowa rozcięta...całe szczęście skończyło się stripami...ale blizna będzie jak byk:(
u nas znowu katary:( zima " rozpieszcza"..
Dziewczyny te które miały CC, boli Was jeszcze blizna? mnie momentami bardzo i nie wiem czy tak może być?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 01:38
-
Ralejka i co podjęłaś decyzję z ponowną wizytą u fizjo?
Hope2018 najważniejsze, że nic poważnego nie stało się starszaków ale wierzę, że to i tak dużo stresu kosztowało. Może jakieś kremy jak już się zabliźni i wtedy będzie mniej widoczne 😌
Dori mówisz, że i Was dopadło? Mam nadzieję, że Iga lekko przeszła chorobę.
U mnie starszak po wymiotach miał biegunkę więc jakiś brzydki wirus. Córka zdrowa (w końcu) a Feluś lekki katarek tylko ale spływa mu do oskrzeli jak leży i chrumka jak prosiak. Taki maluch nie wie, żeby odkaszlnąć aby ułatwić sobie oddychanie i dopiero jak już tej wydzieliny się nazbiera i go przy dusi to se za kaszlnie.
Mamy kp jak tam Wasze karmienia? U mnie Felek od paru dni jakoś słabo pije-mam nadzieję, że nie będzie chciał odrzucić piersi😏 po cycka chwilę i puszcza tak jakby był najedzony ale nie jest to możliwe, bo zostaje mi jeszcze dużo mleka i nie raz musiałam ściągać, żeby te piersi stymulować porządnie. Jak on tak dalej będzie pić, to mi laktacja zaniknie. Już w tej drugiej piersi mam braki, bo mało co z niej wyciąga. Po całej nocy cycek miękki jak wata, gdy ten drugi normalnie pełny jak to powinno być. Jak to wszystko u Was wygląda? -
Lady Dior, umówiliśmy się na środę. Ale dzisiaj już z 5 razy sie obrócił z brzuszka na plecki i raz w drugą stronę. On za bardzo nie lubi leżenia na brzuszku, więc mnie kierunek nie dziwi 😅 zobaczymy w następnych dniach, może się rozkręci
Co do kp, u mnie trochę rzadziej je przez RD, ale jak już je to mam wrażenie, że duzo wypija. W nocy nadal się dość często budzi. Ile serwujesz mu posiłków z rd? Ja 2 lub 3, ale już staram się, żeby to były raczej 3. Czasem na kolację dojada obiad, jeśli mało zje na obaid 😅Cudzie trwaj! 🥰
⏸️ 14.11.2023
Beta 15.11.2023 - 512
Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
👩🏻 32
✅️ wszystko ok
🧔🏻 34
✅️ morfologia 0% ➡️ 4% -
Ralejka no to super, że się tak obraca-mój Feliks to lubi na brzuchu leżeć, więc obrót spowrotem na plecy to tylko przez przypadek 😂 Pełza na razie tylko do tyłu, więc czekam aż ruszy "na dobre" 😁 Ja Feliks owi daję nadal 1-2 posiłki 😜 a bywają dni, że nie dostanie nic konkretnego 😂
Wczoraj z ciekawości odciągałam pokarm 3x i na szczęście mleko jest mimo miękkich cycków😜 -
Dziewczyny u nas już wszystko wróciło do normy
Malutka zdrowa więc odetchnęłam z ulga .
U nas na siadanie kaszka z owocami , później podajemy resztę owoców ze słoiczka no i obiadek .
Zjada pół dużego słoiczka ale widzę że czasami jest to trochę mało i chyba zacznę podawać więcej .
Myślę czy dawać coś na kolacje bo mała zje ok 18 i kolejna pobudka już ok 21 , później gdzieś 23 i ok 4 .
Zastanawiam się czy jak dostała by coś konretego może lepiej prześpi noc ? Hmm ale nie wiem czy to już nie za dużo