X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2024
Odpowiedz

Lipiec 2024

Oceń ten wątek:
  • Staraczka2023 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też właśnie chciałam dopytać czy trzeba ją przegotować czy od razu z butelki :)

Ja podaje jeszcze wodę z butelki . Mam bboxa ale chciałam z nim poczekać aż Malutka będzie sama siedzieć . Na razie karmimy na kolanach i jakoś mi dziwnie dać jej bboxa 🤔

Dziewczyny czy zdarza sie że wasze maluszki przy zasypianiu machają głową ?
    Moja Malutka jak zasypia czasami tak robi i jakos mi to spokoju nie daje 🤨

event.png
  • ralejka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, a czemu samochodem? Nie chcecie latać, czy ze względu na duzy bagaż i niezależność samochodem?

Ja wodę trzymam normalnie na stole/blacie i wlewam do kubka. Chyba nie zaleca się aby gotować wodę mineralną.

Moj mały nie siedzi jeszcze sam, ale podaję mu wodę prosto z kubka i daje radę. Kiedy wprowadzacie jedzenie w kawałkach? Ja od tygodnia robię papki gładkie albo z grudkami, ale już kusi mnie aby mu dawać kawałki, takie typowe BLW. Tylko nie wiem czy może nie za szybko, jak dopiero je od 8 dni i właśnie konsystencję papkową.

Cudzie trwaj! 🥰

⏸️ 14.11.2023
    Beta 15.11.2023 - 512
    Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
    👶 30.11.2023 - 8 mm okruszka 6+5
    👶 10.01.2024 - prenatalne, niskie ryzyka
    👶 06.03.2024 - połówkowe, 398 g zdrowego chłopca 🩵
    👶 lipiec 2024 r. wyczekiwany synek 🩵

👩🏻 32
    ✅️ wszystko ok
    🧔🏻 34
    ✅️ morfologia 0% ➡️ 4%
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, zdarza sie. Intensywnie na prawo i lewo. To jest sposob na uspokojenie sie. Poczatkowo tez sie dziwilam.

Samochodem-niezaleznosc i duzy bagaz. Poza tym lotniska to duzo bodzcow i zarazkow dla takiego malucha wg mnie.

Ja bboxa tez podane normalnie i cos tam lyknie.

W kawalkach bede podawac jak zacznie sam siedziec.

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
    👶 - 10.07.2024 - synek (CC)
    Nabyty zespół anyfosfolipidowy, heparyna w ciąży. 💉
  • Hope2018 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 03:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm...a ja gotuje primavere...
    nie wiedziałam że nie mozna...

• Ania1985 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie czytalam, ze jezeli po otwarciu w ciagu 24h nie zostanie uzyta, to powinno sie wode przegotowac przed podaniem.

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
  • Sajgonka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się marzą też Kanary, ale z dzieckiem małym się nie odważę 😃
    Jak będą możliwości to będę celować w Sardynię 🙂

👦🏻2021
    👶🏻2024

age.png
  • Hope2018 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 01:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decyzja zapadla:) Gran Canaria w maju:)
    Mam nadzieje ze samolot nie będzie musiał mieć szybszego lądowania;)

Kobietki, chciałam zapytać o dwie rzeczy.
    Czy zostawialyscie już swoje gagatki z kimś typu babcia/ dziadek?
    chciałam iść na imprezę w lutym q co dam Tadzia na ręce komuś to jest ryk...

A druga kwestia to jedzenie. Jak już Maluch zjada cała porcje to rozumiem że mamy zrezygnować w tym czasie z karmienia mlekiem? piją Wam wodę Maluchy? Jak to wychodzi w ilości mlek i posiłków?

Ania1985 lubi tę wiadomość

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sajgonka oglądałam kiedyś fotki z Sardynii, Sycylii i bardzo mi się podobały 😁
    Madera też na zdjęciach miodzio😊

Hope2018 ja dopiero zaczęłam rd więc za bardzo nie pomogę ale póki co to posiłku dostawał cyca-za wodą się dopiero rozglądam 🤪
    Ja Feliksa zostawiłam raz na 4godz.z byłą sąsiadką (71l.) ale mój Feliks uśmiecha się do każdego i z każdym może być na razie 😂

U mnie Feliks i Sebastian już zdrowi całkiem tylko Zosia się jeszcze męczy z takim kaszlem mokrym ale ciężko odkrztusza. Tak mi żal córki - ona od 20grudnia jest chora😪 no i ja też się zaraziłam... Mam zapalenie spojówek i taki katar mega gęsty, że nie umiem nosa wydmuchać a z rana muszę pół godziny odkasływać wszystko co mi przez noc spłynęło do oskrzeli 🙄

Feliks od jakichś 2tyg.zaczyna dzień o 5 😮‍💨 Ranki są dla mnie najgorsze, bo jestem nie do życia - 5godzina to nie czas na wstawanie 😄 Potem trzeba ogarnąć całą trójkę, wyszykować do placówek, śniadanie, mycie zębów itp. i robię wszystko sama. Kiedyś mi stary pomagał a od jakiego( dłuższego w sumie) czasu wstaje dziad 7.30 ubiera się i idzie do pracy 😈 Zabić to mało...

Mamuśki piszcie co tam u Was, jak Wasze dzieci, jak Wy 🥰

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Hope, gratulacje! To bedzie na pewno super wyjazd.

U nas nie zjada calych porcji, 2-3 lyzeczki max. Tak jest od miesiaca. Po posilku podaje mleko, wychodzi jak wczesniej 7-8 porcji po 140-150ml. Posilki podaje 2 rszy dziennie, raz jakis obiadek 2-3 lyzeczki i raz mus owocowy 2-3 lyzeczki. Woda - dopiepo sie uczymy, pare lykow moze.

Z nikim dziecka nie zostawialam. On placze nawet u babci na rekach. Akceptuje tylko rodzicow )))

Lady Dior, zdrowka dla was!!

A co u nas?
    Ja nie wiem jak ty dajesz rade z trojka, ale ja z jednym ledwo co wyrabiam. Ciagle praca, serio, a przy tym jestem dosyc dobrze zorganizowana osoba. To kpi to jednak zajmuje wciaz duzo czasu. Plus wiecznie cos do zrobienia w domu. Ogolnie intensywnie, ale szczęśliwie.
    Synek robi postepy, ostatniu ciagle cwiczy planka, stara sie juz zblizac do raczkowania. Ale mam nadzieje, ze wczesniej jednak usiadzie. Jest slodki, ale ostatnio marudny, drugo zabek wylazl.

Kurcze, ale czas leci. 1 sierpnia planuje wrocic do pracy. Nie wiem jak sie zorganizujemy, bo do zlobka nie chce oddawac. Oboje pracujemy z domu, wiec moze sie jakos uda. Ale na dzien dzisiejszy ciezko mi to wyobrazic. 🫣

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
  • Śmieszka Koleżanka

Wysłany: 31 stycznia, 01:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po długiej przerwie. Czytałam, ale już na odpisać brakowało czasu. My po kolejnym skoku, czekamy na nowe umiejętności. Póki co jest taki inny uśmiech i robienie "głasiu, głasiu" np. mi po twarzy.
    Rd u nas na pełnym gazie. Je wszystko i sporo. Podaje obiadek ze sloiczka (cały mały, lub pół dużego) i jak widzi w misce, że się grzeje to mało co nie wyskoczy. Nie zapeszając je pięknie. Od wczoraj podaję też deserek-owoce ze słoika. Tylko wody nie chce pić, dlatego muszę zamówić bboxa. Zazwyczaj po obiadki dostaje cycka.
    Mała też była lekko chora. Do tej pory sporadycznie na mokro zakaszle.
    A i zębów jeszcze nie mamy. Slini się gryzie, ale pusto.
    Ja kolei podjęłam się pewnego wyzwania, stres mam ogromny, ale wierzę w siebie, że się uda. Ja zawsze wszystko przeżywam chyba 100 razy mocniej niż większość. Chyba tyle na szybko

202407214580.png[/url]

Wysłany: 31 stycznia, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja słaba z RD.
    Już 22 dni pokażemy warzywka i wjechały pierwsze owoce .
    Mogę już przejść na warzywa łączone po 3 ?
    Kiedy dołączyć mięsko ?
    Dajecie już coś na śniadanie ? Jak tak to pomóżcie co najlepiej .
    Ja się strasznie boję . Moja Malutka je super ale ja się boję że coś dam że jej zaszkodzę 🫣

event.png
  • ralejka Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka, rozszerzam dietę synkowi od 2 tygodni i przez pierwszy tydzień dawałam pojedynczo warzywa raz dziennie. Od tygodnia wjechały już owoce i mięso i podaję 2 posiłki dziennie. Na śniadanie dawałam już żółtko z awokado, kaszkę manna z owocem, kaszkę jaglana z owocem, na obiady różnie- mix warzyw z indykiem, pomidory z wołowina, a dzisiaj po raz pierwszy podaję rybę. Teraz w każdym posiłku staram się dawać minimum 2 składniki i codziennie jedną lub dwie nowości :)

Co do wody to mój synek piję ją jak szalony :D podaję mu ją z kubeczka. Wczoraj chciałam podać z bboxa to nie ogarniał jak ma pić 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia, 10:51

Cudzie trwaj! 🥰

⏸️ 14.11.2023
    Beta 15.11.2023 - 512
    Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
    👶 30.11.2023 - 8 mm okruszka 6+5
    👶 10.01.2024 - prenatalne, niskie ryzyka
    👶 06.03.2024 - połówkowe, 398 g zdrowego chłopca 🩵
    👶 lipiec 2024 r. wyczekiwany synek 🩵

👩🏻 32
    ✅️ wszystko ok
    🧔🏻 34
    ✅️ morfologia 0% ➡️ 4%
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady, u nas dobrze, ćwiczymy raczkowanie i siad. Młody „mówi” coraz więcej, Stary doczekał się „tata”. 😃

Co do rd, no to je aktualnie praktycznie wszystko, dziś na obiad ma zmiksowaną soczewicę, szpinak, paprykę i marchewkę a do tego batata i brokuła w kawałku. Wodę piję i z doidy i bboxa, ale woli doidy.

Z bardzo miłych rzeczy, to widziałam się dziś z Minią i Ciri, bo mieszkamy koło siebie praktycznie, no fajowe są te ich bobasy! 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia, 15:52

Lady_Dior, Ania1985 lubią tę wiadomość

age.png
  • Sajgonka Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Sajgonka oglądałam kiedyś fotki z Sardynii, Sycylii i bardzo mi się podobały 😁
    Madera też na zdjęciach miodzio😊
    Finalnie stanęło na Włoszech kontynentalnych, bo tak było lepiej logistycznie, a ja patrzę na wszystko co mi pomoże przeżyć podróż czyli skąd wylot, długość lotu, w jakich godzinach itd 🙈
    Na Maderze byłam jako bezdzietna lambadziara i jest tam pięknie, ale to nie jest dla mnie dobra opcja z małymi dziećmi, bo tam jest dużo tras trekkingowych i chciałabym to kiedyś dzieciakom pokazać, więc muszą podrosnąć żeby z nami chodzić. Poza tym za długi lot dla niemowlaka, bo jak mi się rozedrze po 5min od startu to oszaleje 😆 starszak już jest samolotowym weteranem to o niego się nie boje 😆

Arti ostatnio śpi tragicznie, za to w dzień próbuje mi to wynagrodzic usmieszkami 😆 z dnia na dzień praktycznie przestawił się na 2 drzemki, więc nie walczę z tym, mimo że sen nocny to dramat.

RD nam idzie tak że ja proponuję różne rzeczy a on albo nie otwiera buzi na papki albo rozrzuca kawałki 😆 ale lubi siedzieć przy stole, więc kiedyś zaskoczy. Mamy już pierwszego zęba i czuję, że idzie drugi.

👦🏻2021
    👶🏻2024

age.png

Wysłany: 3 lutego, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chciałabym już wprowadzić śniadanka czy polecacie jakieś konkretne kaszki ?

Czy Wy sadzacie do jedzenia wasze bobasy , które nie siedzą ? Dajecie takim też już BLW czy raczej papki ?
    Ja na razie karmie na kolanach ale nie wiem czy nie próbować już w krzesełku bo u nas do siedzenia to chyba jeszcze daleko 😏

event.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka2023 wrote:
    Dziewczyny chciałabym już wprowadzić śniadanka czy polecacie jakieś konkretne kaszki ?

Czy Wy sadzacie do jedzenia wasze bobasy , które nie siedzą ? Dajecie takim też już BLW czy raczej papki ?
    Ja na razie karmie na kolanach ale nie wiem czy nie próbować już w krzesełku bo u nas do siedzenia to chyba jeszcze daleko 😏
    Ja używam z Helpy, dużo dziewczyn też z tego co mówiły.

Ja sadzam, jeśli nie leci w krzesełku, nie chwieje się to na ten czas jedzenia możne siedzieć. I blw, bo książę nie chce być karmiony, jest to trochę problematyczne czasem, bo chętnie bym mu podała zupkę, ale jest ryyyk, że on sobie życzy sam do rączki i tyle.

age.png
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas sam nie siedzi, wiec karmie w babybjornie. Na razie same papki. Z jedzeniem roznie-owocowe dania z Hippa lubi i nawet do 5 lyzeczek moze zjesc. Z obiadowych to 3-4 lyzeczki, ale musze wciskać. Na razie je tylko sloiczki hipp. Wybieram rozne, z miesem, ryba, zbozami, jogurtem. Odpukac, uczulen nie bylo.

Kilka dni temu bylismy kontrolnie u pediatry i mozemy podawac juz kawaleczki, ALE ja sie wstrzymam poki nie bedzie sam stabilnie siedzial. Zestaw do krzeselka Stokke juz kupilam. Wiec jak usiadzie juz sam na krzeselku przy stoliku to zaczniemy eksperymentowac.

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]

Wysłany: 3 lutego, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszki to już Owsiana , jaglana każda mogę podać ?

My tez jedziemy na słoiczkach tyle , że różnych firm i też chyba tak zostanie aż zacznie siedzieć :)

Są też takie gotowe słoiczki na noc podajecie coś z tego ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego, 20:11

event.png
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny. Jakie polecacie pelerynki do karmienia przy rd? bo juz czesc ciuszkow nadaje sie u nas do kosza 😂

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]

Wysłany: 6 lutego, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1985 wrote:
    Dziewczyny. Jakie polecacie pelerynki do karmienia przy rd? bo juz czesc ciuszkow nadaje sie u nas do kosza 😂

Ja mam z ikei . W sumie się sprawdza :)
    Nie miałam jeszcze innych więc nie mam porównania .

event.png
‹‹ 800 801 802 803 804
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ