Lipiec 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Wam! Lady, jak Ty to sama ogarniasz? Podziwiam..
U nas rd słabo. Konsekwentnie, od końca grudnia podaję różne pokarmy i niestety, ale nie jest zainteresowana. Czasem otworzy buzię ale na dwóch łóżeczkach się skończy. Z kawałkami podobnie, trochę pomemła.. nie chce się nakręcać ale trochę mnie to martwi. Co do wody to też szału nie ma.👱🏻♀30👱🏻♂32
24.03.23r. poronienie zatrzymane 7/8 tydz. 💔
31.10 ⏸️
02.11 bhcg 2047 mIU/ml; prog 27 ng/ml
04.11 bhcg 5315
07.11 wizyta - pechęrzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
19.11 szpital - krwawienie🥺
30.11 8+4 i 2.05 cm
21.12 4.9 cm
28.12 prenatalne 13+1 i prawie 7 cm
01.02.24 240 g cudu ❣️
15.02 połówkowe 20+1 i 380 g dziewczynki 🌸
14.03 716 g
04.04 1100 g 💟
25.04 1450 g 💟
21.05 2300; 33+6
04.06 2700: 35+6 🌸.
-
Dziewczyny co dajecie na śniadanie jeszcze ?
Jejku mój strach mi zabiera możliwości …
Na razie stanęłam na kaszce jaglanej i zastanawiam się czy wy dajecie na zmianę inne kaszki czy wg jeszcze coś innego też dajecie ?
Podkreślę że my nie siedzimy i blenda jeszcze nie zaczęliśmyWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego, 11:33
-
Totylkoja, wiesz naprawdę, ze to różnie bywa, już Ci pisałam, że Felek też czasem zje pięknie, wszystko, a czasem to w ogóle nie. U nas zeby tez na to wpływały. Próbuj dalej Zosi podawać coś, wiesz, że trzymam kciuki. 💕
Staraczka, tak możesz podawać różne kaszki, zobacz sobie np. helpe, mają wiele. Możesz podawać np. jogurt naturalny/kolosowy, ze zblendowana ugotowaną owsianką i zblendowanymi owocami/albo owocami ze słoika, możesz też podawać zblendowana kaszę jaglaną z bananem i wiórkami kokosowymi. W sumie jest trochę pomysłów na kaszki/owsianki/jaglanki.
Dziewczyny też często dają, awokado z jajkiem, albo samo, możesz zrobić hummus, więcej faktycznie pomysłów można wziąć z blw, na papkach ja podawałam najczęściej właśnie kaszki, owsianki, jaglanki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego, 14:14
-
Szanowne Panie,
Nazywam się Anastasiia Veherzhynska, jestem studentką V roku psychologii na Uniwersytecie Łódzkim. Prowadzę badanie do pracy magisterskiej dotyczące związku między ciążą a postrzeganiem, obrazem ciała a zachowaniami żywieniowymi. Procedura badania obejmuje wypełnienie kilku wystandaryzowanych kwestionariuszy oraz ankiety socjodemograficznej.
Badanie skierowane jest do wszystkich kobiet w wieku od 18 do 35 lat, które są w trakcie pierwszej ciąży lub są po urodzeniu pierwszego dziecka.
Badanie jest w pełni anonimowe i wypełnienie zajmuje około 15 minut. Można w każdej chwili przerwać badanie bez podawania przyczyny oraz przesyłania odpowiedzi.
W badaniu pojawiają się pytania dotyczące samooceny, obrazu ciała oraz zachowań żywieniowych. Jeśli te tematy mogą być dla Ciebie trudne, proszę o ostrożność przy przystępowaniu do badania. Proszę pamiętać, że w każdej chwili można przerwać wypełnianie ankiety bez podawania przyczyny.
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx...
W razie pytań lub uwag proszę o kontakt na adres mailowy - [email protected]
Z wyrazami szacunku,
Anastasiia Veherzhynska -
Dziewczyny pytałam Was raz czy wasze bobaski kręcą głową przed zasypianiem i wiem , że to normalne , ale od kilku dni mała zaczęła mi kręcić głową np na brzuszku albo jak ja noszę . Najczęściej jest to przed drzemka , ale wcześniej robiła to tylko w łóżeczku . Czy u Was też się to zdarza ? Nie ma innych objawów . Nie płacze , śpi spokojnie . Raczej jak to robi to się śmieje ale widać że jest zmęczona .
Sama nie wiem co o tym myśleć . Trochę mnie to martwi
Edit . Moja mała nauczyła się po prostu ,, nie nie nie „ i ma niezłą zabawę 🤓Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 19:26
-
Hej dziewczyny długo nie pisałam, bo ostatnio zmęczona jestem. Nasze nocki się nie poprawiły niestety i nadal druga część nocy jest niełatwa,przez co jestem totalnym wrakiem 🙈
Totylkoja u Was trochę lepsze te noce? U nas generalnie śpi dobrze do +/- 3 Jeśli o 3 zmierzy się obudzić to trudno go potem uśpić - często noszę go na rękach jeśli cyc opróżniony a królewicz nadal wymyśla 🤪 Jeśli obudzi się o 5 to już nie zadnie i tak o tej godzinie zaczynamy dzień 😂 Czasrm (na szczęście tzafko🙏🏻) bywają takie noce, że przebudza się non stop i ja mam wrażenie, że w ogóle nie spałam - po takich nockach nie wiem jak daję radę ustać na nogach 🙈
Dzieci zdrowe, mnie jeszcze męczą oczy i dali mi w końcu leki ale nie wiem, czy jest sens brać jak już przechodzi 🤷🏼♀️
Z Rd idzie nam dobrze-na razie daję Felkowi bio słoiczki, bom leniwa, żeby gotować, mielić, rozdrabniać 😂 ale jak już będzie stabilnie siedzieć to będzie blw już. Na razie podaję same warzywa, mięso, ryż-owoce wejdą na końcu. Zjada dużo, bo już pół dużego słoiczka aczkolwiek nie polubił groszku 😆 Szkoda, bo dobry ale spróbuję jeszcze innym razem 😆
Totylkoja może Zosia potrzebuje trochę więcej czasu, żeby się przekonać do innego jedzenia niż mleko mamy 🙂 Myślę, że nie masz się co na razie stresować tylko właśnie tak jak Aego pisze - cały czas coś proponować, dawać smakować i nawet te 2lyzeczki to już coś 🙂
Staraczka nie pomogę z tym kręceniem głowy, bo u mnie Feliks tego nie robi. Może przy następnej wizycie u pediatry się spytaj dla własnego spokoju 😌
U mnie Feliks owszem obraca się sam na brzuszek ale nie z łatwością - no widać, że słaby ten brzuszek. Jak już jest na brzuchu to coś tam pełza a raczej kręci się tak, że co chwilę jest w innym miejscu. Wysoki podpór też opanowany, bierze już stópki do buzi 🙂 Niby źle nie jest ale no - ruchliwym dzieckiem to on nie jest. Czekam aż sam będzie siadać - fizjo dał nam filmiki jak trenować siad także muszę w końcu zacząć go trenować - tylko czasu brak 😂 -
U nas takie krecenie glowa pojawia sie przed wyjsciem zeba. Wyszly juz 2 jedynki na dole, teraz idzie jedynka u gory i dzis pojawilo sie znowu krecenie.
Moze u was idzie zabkowanie?
U nas rd idzie po malu. Na razie sloiczki, ale 3-4 lyzeczki max. Idzie jak krew z nosa. Lubie tylko dania z ziemniakami, marchewki, dynie ida ciezko. Ale
sliwke, gruszke, morele lub banana ze sloiczkow je bardzo chetnie.
Jeszcze nie zaczelam gotowac sama.
Juz sie zastanawiam, czy jakbym gotowala sama to moze by mu bardziej smakowalo. Sama nie wiem.
U nas nocki w miare ok. Czasem budzi sie raz, a czasem w ogole. Z tym, ze u nas zasypia synek ok 22:00-23:00 i spi do ok 8:00. -
Dzięki dziewczyny za pomoc
To mogą być zęby bo jeszcze nie mamyzobaczymy
Ja też słoiczki , ale u mnie je z apetytem .
Ostatnio chciałam dać takie trochę kawałki ( sama zrobiłam warzywa na parze) no i ta konsystencja już nie chętnie .
W sumie nic nie zjadał … wiec teraz daję troszkę takich i słoiczek bo wolę żeby coś jadła niż nic bo ja na siłę będę chciała kawalki .
Cały czas czekam jak usiądzie wtedy będę bardziej szła w BLW na razie podchodzę spokojnie do tego . Nie ma co pospieszać przynajmniej tak mi się wydaje ( może się mylę ).
Dziewczyny macie do polecenia jakaś książeczkę z bajkami dla takich maluszków ?
Na rynku jest tego tyle że ciężko wybrać . Może macie coś sprawdzonego co przyjemnie się czytaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego, 10:45
-
A jakie sloiczki wasze dzieci jedza z apetytem. U nas mamy z hipp i tak sobie, a pediatra nam mowila, ze ponoc sa najsmaczniejsze 🤨
Co do bajek, moj synek uwielbia wierszyki. Do tej pory cieszy sie na ksiazeczke, ktora byla w paczce “niebieskie pudelko”, ktora dostalam w szpitalu. Ksiazeczka ma wierszyki i ilustracje, tytul to “mama tata i ja, hop la la”. Na Allegro tez je widzialam.
Mamy jeszcze ksiazeczki z serii dotknij i poczuj. Np “zwierzeta w domu”, “zwierzeta w lesie”, “pojazdy”. Te ksiazeczki maja takie rozne faktury do dotykania, np futerko, nitki, guma itp.
Ogolnie w tym wieku chyba najlepiej sprawdzaja sie kwiazeczki z wierszykami i ulustracjami.
Czytamy codziennie po kilka razy i zawsze bardzo sie cieszy, az piszczy. -
Hej
nasze RD też idzie do przodu, mimo że mieliśmy niemal tydzień przerwy, bo całą czwórką przeszliśmy grypę. Dała tak łagodne (jak na grypę) objawy, że gdyby nie test, to bym się nie domyśliła. Ale nie było mowy o jedzeniu.
Aktualnie 2 posiłki na kolanach, od czasu do czasu proponuję kawałki, ale to jeszcze nie ten moment, więc raczej karmię łyżeczką. Zjada różnie, raz kilka łyżeczek, raz zjadł pół słoiczka, innym razem połowę z tego.
Jak nam gotuję coś sensownego to małemu trochę odkładam bez soli, w większości na razie jedziemy na słoiczkach, bo tak mi łatwiej. Wczoraj gotowałam rosół wołowy, to dziś zrobiłam mu miks warzywa z mięsem i smakowało.
Arti się budzi prawie codziennie w okolicy 4-5 i bujam go aż nie zaśnie, zazwyczaj o 6.30 i śpi do zabójczej 7, bo tak brat wstaje do przedszkola 🤦🏼♀️ także nie mam za bardzo siły na wymyślanie w kuchni.
Drugi ząb wyszedł 🙃
My książki zazwyczaj czytamy z bratem, więc literatura na poziomie trzylatka, ale myślę, że wierszyki, nawet klasyka typu Brzechwa to fajny pomysł 🙂 albo cos z elementami sensorycznymi.
Arti też mało ruchliwy, u dziewczyn już siady, pełzanie i czworaki, u nas spokój, co mnie cieszy 😃
Ania, jak dla mnie to smaczniejsze jest to co komu smakuje, a nie co mówi pediatra🙂, więc po prostu bym próbowała różne, albo zblenduj to co sama jesz, bo te słoiki są mało różnorodne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 18:45
Lady_Dior lubi tę wiadomość
-
Z ksiezeczek to mamy z Alademii Mądrego Dziecka sporo, takie z elementami ruchomymi i sensoryczne, do czytania mamy serię o Wiesi, dostaliśmy Pucia i książeczkę Feluś i Gucio od dziewczyn z grupy. 💕 no i mamy też taka z piosenkami, czasem ratuje sytuacje, gdy włączymy.
W kwestii rd, no to słoiki mają ten problem, że są monotonne tzn. większość ma dużo marchwi, może to nie odpowiada? Możesz jak Sajgonka mówi zblendowac brokuła zwykłego albo dynie, cośkolwiek. Ja mam Gerbery akurat najczęściej. -
U nas RD ogólnie idzie dobrze. Synek je chętnie, sama mu gotuję wszystko, ale ile to się człowiek przy tym narobi 😅 Niby do gotowania po małym kawałku różnych warzyw, ale po przyrządzeniu kuchnia zawalona garnkami, talerzykami i sztućcami 🤣 Karmię go na kolanach. Wczoraj zjadł na obiad mało, miałam z nim trzy podejścia i za każdym razem niechętnie 1 lub 2 łyżeczki. Maz wrócił z pracy, posadził go na kolanach jak jadł, synek patrzył jakby też chcial jeść, woec mu podałam jego obiad i co? Wsunął całą porcję 🤣 I teraz nie wiem, czy lepiej mu na kolanach u męża czy po prostu akurat zrobiła mu sie ochota na jedzenie 😀
Ostatnio byliśmy na bilansie pólroczniaka i pediatra dała mu 2 tygodnie na swobodne obroty, a jak nie to mamy iść do fizjo. Ogólnie jest mało ruchliwy, często jak polozy sie go na macie i da zabawkę to tak leży na plecach i się nią bawi dobre pół godziny. Nie chce mu się obracać... wczoraj zrobił po jednym obrocie z pleców na brzuszek i odwrotnie... są dni, że żadnych obrotów, ale widać że jak zechce to potrafił, tylko chyba jest mu ciężko.
Z książeczek to bardzo polecam 'Pierwsza książka mojego dziecka' z Cała Polska Czyta Dzoeciom. Są tam wierszyki, duża różnorodność, że nawet ja się nie nudzę 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 08:09
Cudzie trwaj! 🥰
⏸️ 14.11.2023
Beta 15.11.2023 - 512
Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
👶 30.11.2023 - 8 mm okruszka 6+5
👶 10.01.2024 - prenatalne, niskie ryzyka
👶 06.03.2024 - połówkowe, 398 g zdrowego chłopca 🩵
👶 lipiec 2024 r. wyczekiwany synek 🩵
👩🏻 32
✅️ wszystko ok
🧔🏻 34
✅️ morfologia 0% ➡️ 4% -
Dzięki dziewczyny za polecajki książek .
Zakupy już zrobione . Czekamy na dostawę.
Ralejka u nas córeczka też leniwa . Przewraca się głównie przez jeden bok na brzuch ( na plecy jeszcze nie umie - ale dopiero 22.01 zaczęła przewroty na brzuch , więc daję jej jeszcze czas ).
Ma dzień, że bardzo mało się przewraca i nie chce leżeć na brzuchu , a na drugi dzień przewraca się co chwilę i leży długo . Czasami większość czasu przeleży na plecach i się bawi . Ja myślę , że to nie jest jakiś problem , ale jeśli pójdziesz do fizjo daj znać co powiedziała . Nie wiem czy jest określony czas jaki teraz nasze dzieciaki mają leżeć na brzuchu / ile wykonać przewrotów ?
Ja widzę że mała ćwiczy różne nowe rzeczy na brzuchu , a to wyższy podpór a to nogi powiją , więc mam nadzieje że i dalej coś pójdzie -
Karmie juz ponad 7 miesiecy, a okresu nadal brak. Wiem, ze to jest nieprzewidywalne i okres moze sie pojawic nawet po zakonczeniu karmienia. Ale zaczeli mnie to zastanawiac.
W sumie to nie tesknie
Jedynie to wlosy mi wypadaja strasznie, pewnie burza hormonalna sie we znaki.
Ktos tu jest podobnie nadal bez miesiaczki? -
Ja nie mam miesiączki i jej bardzo wyczekuję, bo chcielibyśmy rozpocząć starania o drugiego bobasa
Jest to nieprzewidywalne, myślałam, że po pół roku karmienia to mi już na pewno wróci. To tyle w temacie planowania czegokolwiek 😀 U mojej jednej koleżanki okres wrócił po 5 miesiącach, u innej dopiero po 10, obie karmiły piersią, więc to jakaś loteria.
Staraczka, odnośnie obrotów to nie ma raczej żadnych norm ile ich powinno być. Ja się tym tematem nie martwię, bo widzę, że się synek ładnie rozwija i zdobywa nowe umiejętności.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 08:03
Cudzie trwaj! 🥰
⏸️ 14.11.2023
Beta 15.11.2023 - 512
Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
👩🏻 32
✅️ wszystko ok
🧔🏻 34
✅️ morfologia 0% ➡️ 4% -
Ja przy córce jak byłam kpi to okres przyszedł dopiero po 15miesiącach jak zeszłam do 2 sesji. Teraz jestem 90%kp i nadal nie mam okresu i oby wrócił jak najpóźniej 😂
-
Lady Dior nie pocieszasz 🤣Cudzie trwaj! 🥰
⏸️ 14.11.2023
Beta 15.11.2023 - 512
Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
👩🏻 32
✅️ wszystko ok
🧔🏻 34
✅️ morfologia 0% ➡️ 4% -
Ralejka no trzymam kciuki, żeby jednak szybko Twój okres wrócił 🙂 Ja to już stara jestem, może dlatego organizm więcej potrzebował czasu na regenerację, by móc gościć kolejnego brzdąca😜