SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
Odpowiedz

🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼

Oceń ten wątek:
  • Ceci Przyjaciółka

Wysłany: 1 stycznia, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaśmine777 wrote:
    Dziewczyny,
    Proszę o poradę co byście zrobiły ,zrobiłam test nifty i wyszło niskie ryzyka jeszcze przed badaniami prenatalnymi , dziś byłam na badaniach i wyszła mi podwyższona przyziernosc karku ma 3.5 gdzie max jest do 3 lekarz proponuje amniopunkcje, kość nosowa obecna nawet bardzo ma 3.4 gdzie to jest norma do tego tygodnia ciąży wszystkie parametry w normie pozostałe .
    Ja poszlabym do innego lekarza jeszcze zeby sprawdzil ta przeziernosc. Jezeli dalej by sie potwierdzilo, to podeszlabym do amniopunkcji.

2023 - córka
    10.2025 - FET 5.2.1 PGTa

preg.png
  • nofajniefajnie Przyjaciółka

Wysłany: 1 stycznia, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaśmine777 wrote:
    Dziewczyny,
    Proszę o poradę co byście zrobiły ,zrobiłam test nifty i wyszło niskie ryzyka jeszcze przed badaniami prenatalnymi , dziś byłam na badaniach i wyszła mi podwyższona przyziernosc karku ma 3.5 gdzie max jest do 3 lekarz proponuje amniopunkcje, kość nosowa obecna nawet bardzo ma 3.4 gdzie to jest norma do tego tygodnia ciąży wszystkie parametry w normie pozostałe .

Sama przeziernosc nic nie znaczy. Najistotniejsze jest skorygowane ryzyko wystąpienia wady. Jakie ci wyszło?

Silvia lubi tę wiadomość

• aniluaP19 Koleżanka

Wysłany: 1 stycznia, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,
    udało mi się szybciej zrobić badania prenatalne,
    byłam 30.12. 😊

Wszystko dobrze, maleństwo jest zdrowe, rośnie 😍
    13 tydzień ciąży, CRL 70,5mm FHR 155 ud/min
    Chłopczyk 🩵
    Termin porodu 7.07.2026 💙
    Ogromnie się cieszymy ☺️
    I życzymy Wam zdrowego, spokojnego i pięknego Nowego Roku 🥳

Ceci, Pysio, Ananabanana, karolka, WiolaP, Pani Bocianowa, emciak, wandapanda, Missi, Czarna_owieczka, GosAga123, Rewelka lubią tę wiadomość

👩🏻-31l (PCOS,zakrzepica)
    👨🏻‍🦲-38l
    04.25 • CB 💔

13.10.25 USG • Pęcherzyk 19mm 👌🏼
    14.10.25 Ovitrelle•15dc 💉
    29.10.25 ⏸️ β-hCG - 56 mIU/ml•30dc
    31.10.25 β-hCG - 158 mIU/ml•32dc
    7.11.25 β-hCG - 2762 mIU/ml
    14.11.25 β-hCG - 17481 mIU/ml
    17.11.25 USG • Maleństwo ♥️ 🫶🏻
    5,9mm • 7tc 🍀
    30.12.25 - I Prenatalne USG
    70,5mm • 13tc 💙

Leki💊Acard 150 • Clexane💉
    preg.png
  • Mysia 24 Koleżanka

Wysłany: 1 stycznia, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiolaP wrote:
    Ja tylko spacerki ale ja choruje na astme ktora bardzo mnie ogranicza,do tego żylaki których o dziwo stan pogorszyl sie po tym jak zaczelam chodzic na siłownię.A nie ćwiczyłam nie wiadomo jak, tylko spokojnie bieżnia i rowerek.Po za tym ja mam zla historie położnicza i od razu po wizycie serduszkowej dostałam L4.Najlepiej skonsultuj to ze swoim lekarzem,jesli nie widzi przeciwwskazan to czemu nie☺️

Coś na żylaki stosujesz ? U mnie też mocno zaczęły dawać w kość, na tyle, że jutro idę do lekarza żeby zobaczyć czy się robi jakiś zator, bo lewa łydka mi obrzękła i zrobił się jakiś wypukły guzek.

WiolaP lubi tę wiadomość

Mysia_24
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam niewydolność żyłka prawej nogi. W 1 ciazy wyszedl mi zylak sromu. Na szczescie po porodzie sie schował ale teraz bedzie powtórka z rozrywki. W czy mozna brac cyclo3fort na żylaki, sama w 1 przyjmowałam, dodatkowo wizyta u flebologa i dobor pończochy uciskowej

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amniopunkcja jest jednak dosc inwazyjnym badaniem i myślę, ze tak jak dziewczyny mówią-skonsultuj jeszcze z innym lekarzem. Powiedz tez o wynikach pozostałych badan. Trzymam kciuki by jednak wszystko było ok i obyło sie bez amnio

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • karolka Przyjaciółka

Wysłany: 1 stycznia, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaśmine777 wrote:
    Dziewczyny,

Najlepiej skontaktuj się ze swoim lekarzem prowadzącym ciążę :) i jego najlepiej pytaj co masz robić :) i tak musisz iść jeżeli chcesz zrobić badanie na NFZ musi znowu wystawić skierowanie

Mama aniołka 👼 2024

Starania od 01.2025
    27.10 ⏸️
    28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
    31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
    03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
    07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml

Progesteron :
    28.10 - 18,21ng/ml
    31.10- 20,13ng/ml
    07.11 - 17,23ng/ml

Progesteron 3x1
    Pregna dha
  • WiolaP Znajoma

Wysłany: 1 stycznia, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysia 24 wrote:
    Coś na żylaki stosujesz ? U mnie też mocno zaczęły dawać w kość, na tyle, że jutro idę do lekarza żeby zobaczyć czy się robi jakiś zator, bo lewa łydka mi obrzękła i zrobił się jakiś wypukły guzek.

@Mysia24 Ja juz przed ciążą byłam pod opieką naczyniowca i na początku właśnie bralam cyclo3fort i diosmine.Ja zauważyłam u siebie ze mi sie udo nagrzewa i to dosłownie w jednym miejscu robilo się poprostu gorące i właśnie wybrzuszyła sie zyla wyglada jak takie male guzki.Na usg okazalo sie ze mam refluks w żyłach i nie mam przepływów lekarz chcial operowac ale akurat wtedy w gre weszla wczesna ciąża.Poprzednie leki odstawić,mam brac tylko acard ze względu na to ze mam wysoki hematokryt - gesta krew.U mnie na plus jest to ze nie stwierdzono zakrzepów.Dostalam receptę na pończochy uciskowe i musze je nosic teraz przez całą ciążę.Po porodzie mam odczekać ok pol roku i po tym czasie zgłosić sie na operacje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia, 16:41

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷+ 🩵
  • WiolaP Znajoma

Wysłany: 1 stycznia, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaśmine777 wrote:
    Dziewczyny,

Ja skonsultowała bym wyniki z jakims innym lekarzem genetykiem,dla pewnosci za nim ewentualnie zdecydujesz sie na amniopunkcję.

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷+ 🩵
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, wszystkiego najlepszego w nowym roku - przede wszystkim życzę nam spokojnej ciąży i jak najmniej zmartwień!

Podczytuję Was i kibicuję, ale też widzę, że w drugiej ciąży nie mam aż takiej potrzeby pisania jak poprzednio - ogólnie podchodzę do tematu dużo spokojniej, no i przy półtoraroczniaku czasu na forum też mam dużo mniej 😀.

Mnie też urosły piersi, ale nie bolą. Brzuch za to dużo szybciej widać niż w pierwszej ciąży. W nocy wstaję minimum raz, a czasem 2x na siku. Śpię na brzuchu póki jeszcze mogę (choć już z dodatkową poduszką i nieco na boku) - pamiętam jak mi tego brakowało pod koniec ciąży i parę tygodni po porodzie!

Kolejna wizyta (prenatalne) 7 stycznia, a termin póki co na 16/07, ale podejrzewam, że się trochę przesunie po USG.

My dziś leżymy i słuchamy topu Radia 357, jak co roku. Sylwester był spokojny przy serialu i przekąskach, padłam spać 15 minut po północy 🤩. Mam nadzieję, że się dobrze bawiłyście 😗.

Rewelka lubi tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • Mysia 24 Koleżanka

Wysłany: 1 stycznia, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiolaP wrote:
    Mysia 24 wrote:

@Mysia24 Ja juz przed ciążą byłam pod opieką naczyniowca i na początku właśnie bralam cyclo3fort i diosmine.Ja zauważyłam u siebie ze mi sie udo nagrzewa i to dosłownie w jednym miejscu robilo się poprostu gorące i właśnie wybrzuszyła sie zyla wyglada jak takie male guzki.Na usg okazalo sie ze mam refluks w żyłach i nie mam przepływów lekarz chcial operowac ale akurat wtedy w gre weszla wczesna ciąża.Poprzednie leki odstawić,mam brac tylko acard ze względu na to ze mam wysoki hematokryt - gesta krew.U mnie na plus jest to ze nie stwierdzono zakrzepów.Dostalam receptę na pończochy uciskowe i musze je nosic teraz przez całą ciążę.Po porodzie mam odczekać ok pol roku i po tym czasie zgłosić sie na operacje.

Ja właśnie chwilę przed dowiedzeniem się o ciąży zaczęłam się zajmować żylakami, zrobiłam Dopplera i miałam się zapisywać do naczyniowca potem się okazało że jestem w ciąży i trochę to zeszło na dalszy plan, też biorę acard. No a teraz ta jedna noga boli w łydce i na udzie zrobił się jeden bolący żylak.

Mysia_24
  • WiolaP Znajoma

Wysłany: 1 stycznia, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Mysia24 mysle ze jak teraz się zgłosisz to napewno wypisze Ci zalecenie na rajstope uciskowa z odpowiednio dobrana kompresją ☺️

Niestety żylaki maja to do siebie że nasilają sie w ciąży 😒

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia, 18:06

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷+ 🩵
  • wandapanda Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaśmine777 wrote:
    Dziewczyny,

Jeśli lekarz proponuję amniopunkcję to ja bym zrobiła, bo mam świadomość, że ryzyko powikłań jest bardzo małe. I na pewno echo serca jeśli już będzie można. Ale głowa do góry, sama podwyższona przezierność często o niczym nie świadczy, większość dzieci z podwyższoną przeziernością urodzi się zdrowa. Kiedyś czytałam, że to może być nawet od infekcji u mamy.

• Silvia Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wychodziła wysoką przeziernosc karkowa, do tego nie chciało dziecko współpracować i prawie całą ciąże nie widziałam buzi, wiec nawet nie widziałam czy nosek okej. Lekarz uspokoił, ze u jego córki była ta przeziernosc jeszcze większą i urodziła sie zdrowa. Tak samo jak ktoś wyżej napisał, mogła byc infekcja w ciazy, czasem bezobjawowo. U mnie też pappa wyszła troche gorzej, ale bez tragedii, robiłam nifty- dziecko zdrowe, nie miałam zalecenia aminopunkcji. Jedynie w późniejszym okresie echo serca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia, 19:58

Starania od 11.2017r.
    -brak prawego jajowodu.
    -IO, PCOS
    04-10.19r - Lametta + Ovitrelle, glucophage
    20.11.19r. - 1 cykl z clo i IUI (7cs) 😥
    16.12.19r. - 2 IUI menopur (8cs) 😥
    02-05.20r. - starania bez leków (10-13cs) torbiel czekoladowa po lewej stronie
    22.06.20r. - transfer 4ab
    8dpt - beta 114.09 🥰
    11dpt - beta 301.78 🥰
    18dpt - beta 3258.58 🥰
    synuś 💙
    23.02.23r. transfer 3BB🐣
    6dpt - beta 19 / prog 20.60 🥰
    8dpt - beta 56 🥰
    13dpt - beta 593 🥰
    15dpt - beta 1654 🥰
    20dpt - beta 7314 🥰
    Drugi synuś 🩵
    Zostały jeszcze ❄❄❄❄
    Brak okresu - październik 2025 naturalny cud ❤️
    preg.png
  • GosAga123 Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

Ja się dziś przyszłam wyżalić bo w wynikach posiewów wróciła mi ta przeklęta Ureaplasma.. teraz czeka mnie trzy tyg brania erytromycyny i liczę że może uda się to wybić… :( w ciąży to nie jest łatwe więc bardzo bardzo bym chciała żeby się udało …

Ona 35 - badanie drożności i hormony w normie
    On 34 - ruchliwość i liczebność super, morfologia 2% (wzrost z 0% po suplach)

05.2021 👶w 1cs

Ponowne starania od 01.2024
    08.2024 - ciąża pozamaciczna i usunięty jajowód - ureoplasma i mycoplasma - wyleczone

05.2025 usunięcie niszy w bliźnie u prof Ludwina

Walczymy od nowa od 09.2025 (+Ovitrelle)
  • Eliora Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Hej Dziewczyny, wszystkiego najlepszego w nowym roku - przede wszystkim życzę nam spokojnej ciąży i jak najmniej zmartwień!

Podczytuję Was i kibicuję, ale też widzę, że w drugiej ciąży nie mam aż takiej potrzeby pisania jak poprzednio - ogólnie podchodzę do tematu dużo spokojniej, no i przy półtoraroczniaku czasu na forum też mam dużo mniej 😀.

Mnie też urosły piersi, ale nie bolą. Brzuch za to dużo szybciej widać niż w pierwszej ciąży. W nocy wstaję minimum raz, a czasem 2x na siku. Śpię na brzuchu póki jeszcze mogę (choć już z dodatkową poduszką i nieco na boku) - pamiętam jak mi tego brakowało pod koniec ciąży i parę tygodni po porodzie!

Kolejna wizyta (prenatalne) 7 stycznia, a termin póki co na 16/07, ale podejrzewam, że się trochę przesunie po USG.

My dziś leżymy i słuchamy topu Radia 357, jak co roku. Sylwester był spokojny przy serialu i przekąskach, padłam spać 15 minut po północy 🤩. Mam nadzieję, że się dobrze bawiłyście 😗.

O sadzisz o 1 i 2 miejscu, dla mnie i męża totalnie na nie 🤣🤣🤣

preg.png

👩 1995 (PCOS, IO) 👨 1988 🌼 Córka – 2021
    💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle

🩵 CS1:
    Owulacja potwierdzona – brak efektu

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65
    • 14 dpo (18.10) – 208.56

📸 USG 29.10: 5+3 – pęcherzyk ciążowy, pęcherzyk żółtkowy
    📸 USG 07.11: 6+5 – zarodek 7,3 mm
    📸 USG 18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
    📸 USG 01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
    📸 USG 17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, waga ok. 67 g FHR 161

Ciąża z toksoplazmozą.

🤍 II prenatalne USG: 11.02.2025

„Jeśli nasz Bóg jest przy nas, już nic nas nie zatrzyma!”
    „Każdy wschód słońca Ciebie zapowiada,
    nie pozwól nam przespać poranka.”
  • Ceci Przyjaciółka

Wysłany: 1 stycznia, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosAga123 wrote:
    Cześć dziewczyny

Ja się dziś przyszłam wyżalić bo w wynikach posiewów wróciła mi ta przeklęta Ureaplasma.. teraz czeka mnie trzy tyg brania erytromycyny i liczę że może uda się to wybić… :( w ciąży to nie jest łatwe więc bardzo bardzo bym chciała żeby się udało …
    A maz tez byl na antybiotykoterapii razem z Toba? Przykro mi , ze to dziadostwo wrocilo… sama tez sie z tym bujalam :(

2023 - córka
    10.2025 - FET 5.2.1 PGTa

preg.png
  • GosAga123 Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceci wrote:
    A maz tez byl na antybiotykoterapii razem z Toba? Przykro mi , ze to dziadostwo wrocilo… sama tez sie z tym bujalam :(
    Tak on dostał o wiele mocniejsze leki których w ciąży nie można więc on ma już z głowy a ja dalej walczę :(

Ona 35 - badanie drożności i hormony w normie
    On 34 - ruchliwość i liczebność super, morfologia 2% (wzrost z 0% po suplach)

05.2021 👶w 1cs

Ponowne starania od 01.2024
    08.2024 - ciąża pozamaciczna i usunięty jajowód - ureoplasma i mycoplasma - wyleczone

05.2025 usunięcie niszy w bliźnie u prof Ludwina

Walczymy od nowa od 09.2025 (+Ovitrelle)
  • aniluaP19 Koleżanka

Wysłany: 1 stycznia, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie brzuszek już zaczyna być widać, piersi urosły, nie bolą, są pełniejsze 🤦🏻‍♀️😏
    Bolą mnie nogi, najbardziej kolana przy kucaniu, nie wiedzieć dlaczego, niby nie przytyłam a nawet schudłam, jeść jem w miarę normalnie 🙂
    Mdłości można powiedzieć, że już minęły, choć czasem zdarza się, że jest mi zwyczajnie niedobrze.
    Często przy dmuchaniu nosa puszcza mi się krew.
    I coraz częściej odwiedzam toaletę 🚽
    A i miewam takie kłucia, ciągnięcie w podbrzuszu 😉
    Zastrzyki też teraz stały się strasznie bolesne, wcześniej nie odczuwałam takiego bólu przy ukłuciu. 🫤
    Jest to moja pierwsza ciąża, to wszystko jest dla mnie nowością i znoszę to chyba w miarę cierpliwie ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia, 23:54

👩🏻-31l (PCOS,zakrzepica)
    👨🏻‍🦲-38l
    04.25 • CB 💔

13.10.25 USG • Pęcherzyk 19mm 👌🏼
    14.10.25 Ovitrelle•15dc 💉
    29.10.25 ⏸️ β-hCG - 56 mIU/ml•30dc
    31.10.25 β-hCG - 158 mIU/ml•32dc
    7.11.25 β-hCG - 2762 mIU/ml
    14.11.25 β-hCG - 17481 mIU/ml
    17.11.25 USG • Maleństwo ♥️ 🫶🏻
    5,9mm • 7tc 🍀
    30.12.25 - I Prenatalne USG
    70,5mm • 13tc 💙

Leki💊Acard 150 • Clexane💉
    preg.png
  • jaśmine777 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 01:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silvia wrote:
    U nas wychodziła wysoką przeziernosc karkowa, do tego nie chciało dziecko współpracować i prawie całą ciąże nie widziałam buzi, wiec nawet nie widziałam czy nosek okej. Lekarz uspokoił, ze u jego córki była ta przeziernosc jeszcze większą i urodziła sie zdrowa. Tak samo jak ktoś wyżej napisał, mogła byc infekcja w ciazy, czasem bezobjawowo. U mnie też pappa wyszła troche gorzej, ale bez tragedii, robiłam nifty- dziecko zdrowe, nie miałam zalecenia aminopunkcji. Jedynie w późniejszym okresie echo serca.
    Pamiętasz mozw jaka miałaś przyziernosc karku? Papę robiłaś jak Ci wyszła ?

jaśmine
‹‹ 109 110 111 112 113
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ