🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja poszlabym do innego lekarza jeszcze zeby sprawdzil ta przeziernosc. Jezeli dalej by sie potwierdzilo, to podeszlabym do amniopunkcji.jaśmine777 wrote:Dziewczyny,
Proszę o poradę co byście zrobiły ,zrobiłam test nifty i wyszło niskie ryzyka jeszcze przed badaniami prenatalnymi , dziś byłam na badaniach i wyszła mi podwyższona przyziernosc karku ma 3.5 gdzie max jest do 3 lekarz proponuje amniopunkcje, kość nosowa obecna nawet bardzo ma 3.4 gdzie to jest norma do tego tygodnia ciąży wszystkie parametry w normie pozostałe . -
jaśmine777 wrote:Dziewczyny,
Proszę o poradę co byście zrobiły ,zrobiłam test nifty i wyszło niskie ryzyka jeszcze przed badaniami prenatalnymi , dziś byłam na badaniach i wyszła mi podwyższona przyziernosc karku ma 3.5 gdzie max jest do 3 lekarz proponuje amniopunkcje, kość nosowa obecna nawet bardzo ma 3.4 gdzie to jest norma do tego tygodnia ciąży wszystkie parametry w normie pozostałe .
Sama przeziernosc nic nie znaczy. Najistotniejsze jest skorygowane ryzyko wystąpienia wady. Jakie ci wyszło?
Silvia lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny,
udało mi się szybciej zrobić badania prenatalne,
byłam 30.12. 😊
Wszystko dobrze, maleństwo jest zdrowe, rośnie 😍
13 tydzień ciąży, CRL 70,5mm FHR 155 ud/min
Chłopczyk 🩵
Termin porodu 7.07.2026 💙
Ogromnie się cieszymy ☺️
I życzymy Wam zdrowego, spokojnego i pięknego Nowego Roku 🥳
Ceci, Pysio, Ananabanana, karolka, WiolaP, Pani Bocianowa, emciak, wandapanda, Missi, Czarna_owieczka, GosAga123, Rewelka lubią tę wiadomość
👩🏻-31l (PCOS,zakrzepica)
👨🏻🦲-38l
04.25 • CB 💔
13.10.25 USG • Pęcherzyk 19mm 👌🏼
14.10.25 Ovitrelle•15dc 💉
29.10.25 ⏸️ β-hCG - 56 mIU/ml•30dc
31.10.25 β-hCG - 158 mIU/ml•32dc
7.11.25 β-hCG - 2762 mIU/ml
14.11.25 β-hCG - 17481 mIU/ml
17.11.25 USG • Maleństwo ♥️ 🫶🏻
5,9mm • 7tc 🍀
30.12.25 - I Prenatalne USG
70,5mm • 13tc 💙
Leki💊Acard 150 • Clexane💉

-
WiolaP wrote:Ja tylko spacerki ale ja choruje na astme ktora bardzo mnie ogranicza,do tego żylaki których o dziwo stan pogorszyl sie po tym jak zaczelam chodzic na siłownię.A nie ćwiczyłam nie wiadomo jak, tylko spokojnie bieżnia i rowerek.Po za tym ja mam zla historie położnicza i od razu po wizycie serduszkowej dostałam L4.Najlepiej skonsultuj to ze swoim lekarzem,jesli nie widzi przeciwwskazan to czemu nie☺️
Coś na żylaki stosujesz ? U mnie też mocno zaczęły dawać w kość, na tyle, że jutro idę do lekarza żeby zobaczyć czy się robi jakiś zator, bo lewa łydka mi obrzękła i zrobił się jakiś wypukły guzek.
WiolaP lubi tę wiadomość
Mysia_24 -
Ja mam niewydolność żyłka prawej nogi. W 1 ciazy wyszedl mi zylak sromu. Na szczescie po porodzie sie schował ale teraz bedzie powtórka z rozrywki. W czy mozna brac cyclo3fort na żylaki, sama w 1 przyjmowałam, dodatkowo wizyta u flebologa i dobor pończochy uciskowej

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
Amniopunkcja jest jednak dosc inwazyjnym badaniem i myślę, ze tak jak dziewczyny mówią-skonsultuj jeszcze z innym lekarzem. Powiedz tez o wynikach pozostałych badan. Trzymam kciuki by jednak wszystko było ok i obyło sie bez amnio

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
Proszę o poradę co byście zrobiły ,zrobiłam test nifty i wyszło niskie ryzyka jeszcze przed badaniami prenatalnymi , dziś byłam na badaniach i wyszła mi podwyższona przyziernosc karku ma 3.5 gdzie max jest do 3 lekarz proponuje amniopunkcje, kość nosowa obecna nawet bardzo ma 3.4 gdzie to jest norma do tego tygodnia ciąży wszystkie parametry w normie pozostałe .
Najlepiej skontaktuj się ze swoim lekarzem prowadzącym ciążę
i jego najlepiej pytaj co masz robić
i tak musisz iść jeżeli chcesz zrobić badanie na NFZ musi znowu wystawić skierowanie
Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Progesteron 3x1
Pregna dha -
Mysia 24 wrote:Coś na żylaki stosujesz ? U mnie też mocno zaczęły dawać w kość, na tyle, że jutro idę do lekarza żeby zobaczyć czy się robi jakiś zator, bo lewa łydka mi obrzękła i zrobił się jakiś wypukły guzek.
@Mysia24 Ja juz przed ciążą byłam pod opieką naczyniowca i na początku właśnie bralam cyclo3fort i diosmine.Ja zauważyłam u siebie ze mi sie udo nagrzewa i to dosłownie w jednym miejscu robilo się poprostu gorące i właśnie wybrzuszyła sie zyla wyglada jak takie male guzki.Na usg okazalo sie ze mam refluks w żyłach i nie mam przepływów lekarz chcial operowac ale akurat wtedy w gre weszla wczesna ciąża.Poprzednie leki odstawić,mam brac tylko acard ze względu na to ze mam wysoki hematokryt - gesta krew.U mnie na plus jest to ze nie stwierdzono zakrzepów.Dostalam receptę na pończochy uciskowe i musze je nosic teraz przez całą ciążę.Po porodzie mam odczekać ok pol roku i po tym czasie zgłosić sie na operacje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia, 16:41
-
Ja skonsultowała bym wyniki z jakims innym lekarzem genetykiem,dla pewnosci za nim ewentualnie zdecydujesz sie na amniopunkcję. -
Hej Dziewczyny, wszystkiego najlepszego w nowym roku - przede wszystkim życzę nam spokojnej ciąży i jak najmniej zmartwień!
Podczytuję Was i kibicuję, ale też widzę, że w drugiej ciąży nie mam aż takiej potrzeby pisania jak poprzednio - ogólnie podchodzę do tematu dużo spokojniej, no i przy półtoraroczniaku czasu na forum też mam dużo mniej 😀.
Mnie też urosły piersi, ale nie bolą. Brzuch za to dużo szybciej widać niż w pierwszej ciąży. W nocy wstaję minimum raz, a czasem 2x na siku. Śpię na brzuchu póki jeszcze mogę (choć już z dodatkową poduszką i nieco na boku) - pamiętam jak mi tego brakowało pod koniec ciąży i parę tygodni po porodzie!
Kolejna wizyta (prenatalne) 7 stycznia, a termin póki co na 16/07, ale podejrzewam, że się trochę przesunie po USG.
My dziś leżymy i słuchamy topu Radia 357, jak co roku. Sylwester był spokojny przy serialu i przekąskach, padłam spać 15 minut po północy 🤩. Mam nadzieję, że się dobrze bawiłyście 😗.
Rewelka lubi tę wiadomość
Synek 05.2024 ❤️ -
WiolaP wrote:Mysia 24 wrote:Coś na żylaki stosujesz ? U mnie też mocno zaczęły dawać w kość, na tyle, że jutro idę do lekarza żeby zobaczyć czy się robi jakiś zator, bo lewa łydka mi obrzękła i zrobił się jakiś wypukły guzek.
@Mysia24 Ja juz przed ciążą byłam pod opieką naczyniowca i na początku właśnie bralam cyclo3fort i diosmine.Ja zauważyłam u siebie ze mi sie udo nagrzewa i to dosłownie w jednym miejscu robilo się poprostu gorące i właśnie wybrzuszyła sie zyla wyglada jak takie male guzki.Na usg okazalo sie ze mam refluks w żyłach i nie mam przepływów lekarz chcial operowac ale akurat wtedy w gre weszla wczesna ciąża.Poprzednie leki odstawić,mam brac tylko acard ze względu na to ze mam wysoki hematokryt - gesta krew.U mnie na plus jest to ze nie stwierdzono zakrzepów.Dostalam receptę na pończochy uciskowe i musze je nosic teraz przez całą ciążę.Po porodzie mam odczekać ok pol roku i po tym czasie zgłosić sie na operacje.
Ja właśnie chwilę przed dowiedzeniem się o ciąży zaczęłam się zajmować żylakami, zrobiłam Dopplera i miałam się zapisywać do naczyniowca potem się okazało że jestem w ciąży i trochę to zeszło na dalszy plan, też biorę acard. No a teraz ta jedna noga boli w łydce i na udzie zrobił się jeden bolący żylak.Mysia_24 -
@Mysia24 mysle ze jak teraz się zgłosisz to napewno wypisze Ci zalecenie na rajstope uciskowa z odpowiednio dobrana kompresją ☺️
Niestety żylaki maja to do siebie że nasilają sie w ciąży 😒Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia, 18:06
-
Jeśli lekarz proponuję amniopunkcję to ja bym zrobiła, bo mam świadomość, że ryzyko powikłań jest bardzo małe. I na pewno echo serca jeśli już będzie można. Ale głowa do góry, sama podwyższona przezierność często o niczym nie świadczy, większość dzieci z podwyższoną przeziernością urodzi się zdrowa. Kiedyś czytałam, że to może być nawet od infekcji u mamy. -
U nas wychodziła wysoką przeziernosc karkowa, do tego nie chciało dziecko współpracować i prawie całą ciąże nie widziałam buzi, wiec nawet nie widziałam czy nosek okej. Lekarz uspokoił, ze u jego córki była ta przeziernosc jeszcze większą i urodziła sie zdrowa. Tak samo jak ktoś wyżej napisał, mogła byc infekcja w ciazy, czasem bezobjawowo. U mnie też pappa wyszła troche gorzej, ale bez tragedii, robiłam nifty- dziecko zdrowe, nie miałam zalecenia aminopunkcji. Jedynie w późniejszym okresie echo serca.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia, 19:58
Starania od 11.2017r.
-brak prawego jajowodu.
-IO, PCOS
04-10.19r - Lametta + Ovitrelle, glucophage
20.11.19r. - 1 cykl z clo i IUI (7cs) 😥
16.12.19r. - 2 IUI menopur (8cs) 😥
02-05.20r. - starania bez leków (10-13cs) torbiel czekoladowa po lewej stronie
22.06.20r. - transfer 4ab
8dpt - beta 114.09 🥰
11dpt - beta 301.78 🥰
18dpt - beta 3258.58 🥰
synuś 💙
23.02.23r. transfer 3BB🐣
6dpt - beta 19 / prog 20.60 🥰
8dpt - beta 56 🥰
13dpt - beta 593 🥰
15dpt - beta 1654 🥰
20dpt - beta 7314 🥰
Drugi synuś 🩵
Zostały jeszcze ❄❄❄❄
Brak okresu - październik 2025 naturalny cud ❤️

-
Cześć dziewczyny
Ja się dziś przyszłam wyżalić bo w wynikach posiewów wróciła mi ta przeklęta Ureaplasma.. teraz czeka mnie trzy tyg brania erytromycyny i liczę że może uda się to wybić…
w ciąży to nie jest łatwe więc bardzo bardzo bym chciała żeby się udało …
Ona 35 - badanie drożności i hormony w normie
On 34 - ruchliwość i liczebność super, morfologia 2% (wzrost z 0% po suplach)
05.2021 👶w 1cs
Ponowne starania od 01.2024
08.2024 - ciąża pozamaciczna i usunięty jajowód - ureoplasma i mycoplasma - wyleczone
05.2025 usunięcie niszy w bliźnie u prof Ludwina
Walczymy od nowa od 09.2025 (+Ovitrelle) -
hypatia92 wrote:Hej Dziewczyny, wszystkiego najlepszego w nowym roku - przede wszystkim życzę nam spokojnej ciąży i jak najmniej zmartwień!
Podczytuję Was i kibicuję, ale też widzę, że w drugiej ciąży nie mam aż takiej potrzeby pisania jak poprzednio - ogólnie podchodzę do tematu dużo spokojniej, no i przy półtoraroczniaku czasu na forum też mam dużo mniej 😀.
Mnie też urosły piersi, ale nie bolą. Brzuch za to dużo szybciej widać niż w pierwszej ciąży. W nocy wstaję minimum raz, a czasem 2x na siku. Śpię na brzuchu póki jeszcze mogę (choć już z dodatkową poduszką i nieco na boku) - pamiętam jak mi tego brakowało pod koniec ciąży i parę tygodni po porodzie!
Kolejna wizyta (prenatalne) 7 stycznia, a termin póki co na 16/07, ale podejrzewam, że się trochę przesunie po USG.
My dziś leżymy i słuchamy topu Radia 357, jak co roku. Sylwester był spokojny przy serialu i przekąskach, padłam spać 15 minut po północy 🤩. Mam nadzieję, że się dobrze bawiłyście 😗.
O sadzisz o 1 i 2 miejscu, dla mnie i męża totalnie na nie 🤣🤣🤣
👩 1995 (PCOS, IO) 👨 1988 🌼 Córka – 2021
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
🩵 CS1:
Owulacja potwierdzona – brak efektu
⸻
🩷 CS2:
🧪 Beta-hCG:
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
📸 USG 29.10: 5+3 – pęcherzyk ciążowy, pęcherzyk żółtkowy
📸 USG 07.11: 6+5 – zarodek 7,3 mm
📸 USG 18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
📸 USG 01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
📸 USG 17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, waga ok. 67 g FHR 161
Ciąża z toksoplazmozą.
⸻
🤍 II prenatalne USG: 11.02.2025
„Jeśli nasz Bóg jest przy nas, już nic nas nie zatrzyma!”
„Każdy wschód słońca Ciebie zapowiada,
nie pozwól nam przespać poranka.” -
A maz tez byl na antybiotykoterapii razem z Toba? Przykro mi , ze to dziadostwo wrocilo… sama tez sie z tym bujalamGosAga123 wrote:Cześć dziewczyny
Ja się dziś przyszłam wyżalić bo w wynikach posiewów wróciła mi ta przeklęta Ureaplasma.. teraz czeka mnie trzy tyg brania erytromycyny i liczę że może uda się to wybić…
w ciąży to nie jest łatwe więc bardzo bardzo bym chciała żeby się udało …
-
Tak on dostał o wiele mocniejsze leki których w ciąży nie można więc on ma już z głowy a ja dalej walczęCeci wrote:A maz tez byl na antybiotykoterapii razem z Toba? Przykro mi , ze to dziadostwo wrocilo… sama tez sie z tym bujalam

Ona 35 - badanie drożności i hormony w normie
On 34 - ruchliwość i liczebność super, morfologia 2% (wzrost z 0% po suplach)
05.2021 👶w 1cs
Ponowne starania od 01.2024
08.2024 - ciąża pozamaciczna i usunięty jajowód - ureoplasma i mycoplasma - wyleczone
05.2025 usunięcie niszy w bliźnie u prof Ludwina
Walczymy od nowa od 09.2025 (+Ovitrelle) -
U mnie brzuszek już zaczyna być widać, piersi urosły, nie bolą, są pełniejsze 🤦🏻♀️😏
Bolą mnie nogi, najbardziej kolana przy kucaniu, nie wiedzieć dlaczego, niby nie przytyłam a nawet schudłam, jeść jem w miarę normalnie 🙂
Mdłości można powiedzieć, że już minęły, choć czasem zdarza się, że jest mi zwyczajnie niedobrze.
Często przy dmuchaniu nosa puszcza mi się krew.
I coraz częściej odwiedzam toaletę 🚽
A i miewam takie kłucia, ciągnięcie w podbrzuszu 😉
Zastrzyki też teraz stały się strasznie bolesne, wcześniej nie odczuwałam takiego bólu przy ukłuciu. 🫤
Jest to moja pierwsza ciąża, to wszystko jest dla mnie nowością i znoszę to chyba w miarę cierpliwie ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia, 23:54
👩🏻-31l (PCOS,zakrzepica)
👨🏻🦲-38l
04.25 • CB 💔
13.10.25 USG • Pęcherzyk 19mm 👌🏼
14.10.25 Ovitrelle•15dc 💉
29.10.25 ⏸️ β-hCG - 56 mIU/ml•30dc
31.10.25 β-hCG - 158 mIU/ml•32dc
7.11.25 β-hCG - 2762 mIU/ml
14.11.25 β-hCG - 17481 mIU/ml
17.11.25 USG • Maleństwo ♥️ 🫶🏻
5,9mm • 7tc 🍀
30.12.25 - I Prenatalne USG
70,5mm • 13tc 💙
Leki💊Acard 150 • Clexane💉

-
Pamiętasz mozw jaka miałaś przyziernosc karku? Papę robiłaś jak Ci wyszła ?Silvia wrote:U nas wychodziła wysoką przeziernosc karkowa, do tego nie chciało dziecko współpracować i prawie całą ciąże nie widziałam buzi, wiec nawet nie widziałam czy nosek okej. Lekarz uspokoił, ze u jego córki była ta przeziernosc jeszcze większą i urodziła sie zdrowa. Tak samo jak ktoś wyżej napisał, mogła byc infekcja w ciazy, czasem bezobjawowo. U mnie też pappa wyszła troche gorzej, ale bez tragedii, robiłam nifty- dziecko zdrowe, nie miałam zalecenia aminopunkcji. Jedynie w późniejszym okresie echo serca.jaśmine
-
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH