🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, wracam po przerwie. Nie byłam w stanie tu zaglądać i czytać co u Was... już piszę dlaczego.. W poniedziałek po świętach przyszły mi wyniki pappy. Wysokie ryzyko trisomii 21, z powodu podwyższonego białka pappa. Sylwester i Nowy rok to były bardzo trudne dni. Myśli co jeśli diagnoza się porwierdzi. Moja lekarz uspokajała, mąż też, bo jednak statystyka zdecydowanie przemawiała na naszą korzyść. Poza tym jak mówiła lekarz większość takich przypadków kończy się pozytywnie, a w usg wszystko wyszło pięknie. Ale wiecie jak jest, w głowie milion myśli. Przeczytałam pół internetu i tu na szczęście też zdecydowana większość historii z pozytywnym zakończeniem.
W poniedziałek zrobilam test NIPT. Dziś przyszedł wynik. Czekamy na zdrową córeczkę!
Oczywiście będziemy teraz dokładniej monitorować malucha i zrobimy echo serca. Ale ja już czuję się spokojna. Wczoraj na wizycie też wszystko wyglądało książkowo. No kamień ogromny z serca.
Missi, GosAga123, Pani Bocianowa, Ananabanana, wandapanda, Natalie2026, Mysia 24, emciak, Rewelka, adukow, WiolaP, karolka, Pysio, MayMasza, nofajniefajnie lubią tę wiadomość
-
Ceci wrote:Dziewczyny, czy u Was tez pojawiaja sie czasem klucia w pochwie? Jakby ktos szpilki wbijal?
Tak! Dziś to mam cały dzień. Co jakis czas tak kłuje
Ceci lubi tę wiadomość
Walka o pierwsze dziecko od 2023r
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀

-
Precelek początek Twojego posta wzbudził u mnie szybsze bicie serca🫣
Ogromnie się cieszę że jednak wszystko dobrze z malutką
Precelek 🥨 lubi tę wiadomość
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀12.02- 360g syneczka 🩵

-
Zazwyczaj masz usg plus badanie z krwi. Wydaje mi się, że samo zmierzenie kości nosowej czy w ogóle samo usg jest dużo mniej miarodajne. Testy pappa sa na NFZ także ja bym zrobiła komplet badań.SylwiaFizjo wrote:Dziewczyny mam mega bałagan w głowie … w przyszłym tygodniu mam druga wizytę u lekarza , będzie to też już 12+1tc . Gdy umawiałam się na tą wizytę byłam wówczas w 8 tc i jeszcze nie myślałam o prenatalnych ale dziś pomyślałam że to już czas , zadzwoniłam do lekarza dopytać czy mógł by mi przeprowadzić prenatalne na najbliższej wizycie bo to już będzie „ ten czas „ , przyznał że planuje zrobić mi to badanie ale będzie to tylko podstawowe badanie - mierzenie kości nosowej . Nie kazał być na czczo ani robić testu Pappa . Czy to możliwe ? Mówi że jak będzie coś nie tak to wtedy poszerza się diagnostykę . Tak ma wyglądać podstawowe badanie prenatalne ? Mam się czy martwić ? Nie byłam nigdy w ciąży i nie wiem jak ma to wyglądać
Dodam , że chodzę ponoć do bardzo dobrego ginekologa - prywatnie
Niestety cześć dzieci z wadami genetycznymi ma idealny obraz usg w I trymestrze.
SylwiaFizjo lubi tę wiadomość
-
Precelek - prawie dostałam zawału 🙄😅 ale dobrze że dobrze - ufff. Wpisuje Ci zatem dziewczynkę na pierwszą stronę
babiniec nam się robi! Pipki w górę ! 😁
Ola - kichanie bokiem - sztos 🤣 uśmiałam się i aż spróbuję 🤣
wandapanda - nie czytaj internetów bo jak wpiszesz głupi ból głowy to Ci zawsze wyjdą najgorsze nowotwory i guzy. Najlepiej zaczekaj do wizyty i pewnie wszystko lekarz dokładnie Ci powie
Pati - ja też polecam, co drugi dzień sobie słucham, nawet słychać jak się przekręca, mega to jest
czasem dłużej zajmuje mi znalezienie bobika, bo np. leży bokiem, a czasem od razu 
Rewelka, WiolaP, Pysio lubią tę wiadomość
-
Ceci też tak mam. 🫣
Precelek cieszę się, że skończyło się dobrze, ale co stresu musiałaś zaznać to ja sobie nie wyobrażam..
Ceci lubi tę wiadomość
-
Precelek 🥨 wrote:Dziewczyny, wracam po przerwie. Nie byłam w stanie tu zaglądać i czytać co u Was... już piszę dlaczego.. W poniedziałek po świętach przyszły mi wyniki pappy. Wysokie ryzyko trisomii 21, z powodu podwyższonego białka pappa. Sylwester i Nowy rok to były bardzo trudne dni. Myśli co jeśli diagnoza się porwierdzi. Moja lekarz uspokajała, mąż też, bo jednak statystyka zdecydowanie przemawiała na naszą korzyść. Poza tym jak mówiła lekarz większość takich przypadków kończy się pozytywnie, a w usg wszystko wyszło pięknie. Ale wiecie jak jest, w głowie milion myśli. Przeczytałam pół internetu i tu na szczęście też zdecydowana większość historii z pozytywnym zakończeniem.
W poniedziałek zrobilam test NIPT. Dziś przyszedł wynik. Czekamy na zdrową córeczkę!
Oczywiście będziemy teraz dokładniej monitorować malucha i zrobimy echo serca. Ale ja już czuję się spokojna. Wczoraj na wizycie też wszystko wyglądało książkowo. No kamień ogromny z serca.
Czytając początek zamarłam…
Bardzo się cieszę, że wszystko w porządku! 😍
Precelek 🥨 lubi tę wiadomość
-
Co do tego kichania..
Macie też tak, że mocno Was podczas kichania zaboli brzuch?
Ostatnio tak kichnęłam, że złapał mnie dosłownie skurcz w macicy.. trzy razy w nocy wstawiam zobaczyć, czy nie krwawię.
Zastanawiam się, czy pytać o to ginekolog, czy to normalne, przy rozszerzaniu się wszystkiego na dole.
Swoją drogą jutro mam wizytę i może dowiemy się kto tam mieszka, bo póki co sukcesywnie odwraca się tyłem i chowa 😂
-
Natalie2026 wrote:Co do tego kichania..
Ostatnio tak kichnęłam, że złapał mnie dosłownie skurcz w macicy.. trzy razy w nocy wstawiam zobaczyć, czy nie krwawię.
Zastanawiam się, czy pytać o to ginekolog, czy to normalne, przy rozszerzaniu się wszystkiego na dole.
Swoją drogą jutro mam wizytę i może dowiemy się kto tam mieszka, bo póki co sukcesywnie odwraca się tyłem i chowa 😂
Ja mam tak samo.
Na moim prenatalnych też był odwrócony tyłem, lekarz kazał kaszlnąć i się przekręcił
30.10.25 - transfer
03.11.25 - progesteron 54,45
06.11.25 - progesteron 29,84
- beta HCG 100,82
-
Natalie2026 wrote:Co do tego kichania..
Ja długo tak miałam, już przeszło. Ale pamiętam to uczucie i ból dosłownie jakby coś mi się odrywało w środku😃
Te wszystkie ciągnięcia, kłucia raz w pochwie raz z lewej potem kilka dni z prawej. Bóle delikatne podbrzusza jak na okres. Mi już na pierwszej wizycie lekarz powiedział że to normalne i tak po prostu będzie. Raz bardziej raz mniej.
U mnie za to dziewczyny apetyt wilczy, dosłownie.
Jem non stop. Nie robię nic innego tylko jem, jem i caly czas wymyślam co zjeść. Buzia mi się nie zamyka. To maleństwo w moim brzuszku to ogromny głodomor. Mój mąż jest aż w szokuWiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 07:08
Prosia lubi tę wiadomość
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀12.02- 360g syneczka 🩵

-
Dla rozluźnienia przed wizytą opowiem Wam jakie mam małe czarownice w rodzinie 😄
Jak się dowiedziałam o ciąży i powiedziałam mojej przyjaciółce jej 4 letnia córeczka przyszła do mnie i mówi że ciocia ma w brzuszku małego Piotrusia 😆
A ostatnio moja 3 letnia bratanica jak rozmawiała ze mną przez kamerkę mówi do mojej mamy : pytałam czy ciocia przyjedzie do nas ale ona nie może bo musi być w domu i pilnować małego Adasia (tak ma na imię mój mąż 😆) babcia pyta że po co mam pilnować go jak on duży i sam da radę, a bratanica babcia bo ciocia ma w brzuszku takiego małego Adasia i musi go bardzo pilnować 🥰 a najlepsze jest to że przy bratanicy nikt słowem na ten temat nie wspominał bo nie chcieliśmy żeby komuś wygadała 😄
Ciekawa jestem na ile miały rację z tym chłopczykiem 😄
Macie u siebie takie historie?
emciak lubi tę wiadomość
Mysia_24 -
Ceci, też tak mam. Czasami nawet mnie w dupce zakłuje 🤫
Precelku, ale ulga. Domyślam się, że musiałaś się niesamowicie stresować.
Missi, u mnie też się rozkręca. Jak dotychczas jadłam co 5-6h bo przez mdłości ani myślałam o jedzeniu tak teraz po 2h znowu czuję ssanie. W środę zjadłam kebaba xl sama 🙈
W weekend stanę na wagę żeby zobaczyć efekty podjadania.
Missi, WiolaP lubią tę wiadomość
6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
🌈✨
30.10, 10 DPO
Beta 19,1, Progesteron 31
19.11 0,7 cm Groszka 🌼
04.12 2,1 cm Fasolka 🌼
18.12 3,8 cm Maluszka 🌼
02.01 6,7 cm Fikołka 🌼 (prenatalne - niskie ryzyka, ukrywa płeć)
15.01 8,5 cm Słoneczka 🌼 (nadal ukrywa płeć)
12.02 Słodka Dziewczynka 🌸 292g
PAI homo/MTHFR hetero
💊 Acard + Heparyna
Ja '91, On '90 + 🐱

-
Precelek 🥨 wrote:Dziewczyny, wracam po przerwie. Nie byłam w stanie tu zaglądać i czytać co u Was... już piszę dlaczego.. W poniedziałek po świętach przyszły mi wyniki pappy. Wysokie ryzyko trisomii 21, z powodu podwyższonego białka pappa. Sylwester i Nowy rok to były bardzo trudne dni. Myśli co jeśli diagnoza się porwierdzi. Moja lekarz uspokajała, mąż też, bo jednak statystyka zdecydowanie przemawiała na naszą korzyść. Poza tym jak mówiła lekarz większość takich przypadków kończy się pozytywnie, a w usg wszystko wyszło pięknie. Ale wiecie jak jest, w głowie milion myśli. Przeczytałam pół internetu i tu na szczęście też zdecydowana większość historii z pozytywnym zakończeniem.
Jakie Ci wyszło ryzyko? Mi wyszło pośrednie 1:410, zawyżyła je wolna beta
👩 31 (PCOS, IO) 👨 37 🌼 Córka – 4
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
🧪 Beta-hCG:
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
17.12 prenatalne: 12+6 – 6,5 cm, 67 g
05.01: 15+4 - 10 cm i 130g
26.01: 18+4 - 250g chłopaka
11.02 prenatalne: 20+6 - 420g
23.02: ⌛️
🤍 III prenatalne USG: 08.04.2026 -
Mysia 24 wrote:Dla rozluźnienia przed wizytą opowiem Wam jakie mam małe czarownice w rodzinie 😄
Jak się dowiedziałam o ciąży i powiedziałam mojej przyjaciółce jej 4 letnia córeczka przyszła do mnie i mówi że ciocia ma w brzuszku małego Piotrusia 😆
A ostatnio moja 3 letnia bratanica jak rozmawiała ze mną przez kamerkę mówi do mojej mamy : pytałam czy ciocia przyjedzie do nas ale ona nie może bo musi być w domu i pilnować małego Adasia (tak ma na imię mój mąż 😆) babcia pyta że po co mam pilnować go jak on duży i sam da radę, a bratanica babcia bo ciocia ma w brzuszku takiego małego Adasia i musi go bardzo pilnować 🥰 a najlepsze jest to że przy bratanicy nikt słowem na ten temat nie wspominał bo nie chcieliśmy żeby komuś wygadała 😄
Ciekawa jestem na ile miały rację z tym chłopczykiem 😄
Macie u siebie takie historie?
U mnie dosłownie wszyscy obstawiali dziewczynkę i jest 🌸
Nie wiem czemu- ja nie czułam zupełnie nic 😆
Także czarownice są wszędzie 🤣🤣
Mysia 24 lubi tę wiadomość
-
Rewelka wrote:Boziu ja ostatnio mam taki płaczliwy nastrój. Byle co i ryczę 🤣🤣 zamiast przypływu energii mam spadek nastroju. Stary mnie wkurza, wszystko w sumie mnie w wkurza. Najlepiej zwinęłabym się w kłębek i spała.
Też mam spadki nastroju. Wczoraj miałam właśnie taki dzień. I czasami myślę że to wariactwo bo niesamowicie denerwuje mnie nawet to jak mąż przeżuwa podczas jedzenia. Oczywiście nie daje mu tego odczuć ale mnie telepie 🤭😅 a nigdy w życiu mi to nie przeszkadzało. Je normalnie 😅 no niestety hormony nam buzują i lepiej nie będzie 😃Walka o pierwsze dziecko od 2023r
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀12.02- 360g syneczka 🩵