🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Zazdroszczę, że możecie tak sobie wybrać porodówkę 🫣 w Gdańsku rodzisz tam gdzie jest miejsce, masa moich koleżanek była odsyłana do Wejherowa, Kartuz czy Elbląga, bo w całym trojmieście nie było miejsca w szpitalu… niby dwa szpitale w odległości 20 minut do domu, a musisz jechać 70 km do Elbląga 🤷♀️
-
Donna89 wrote:@Kiki słodki mały kosmita 🥰
Dziewczyny czy Wam też czasami wychodzą rozbieżności w wymiarach i terminie porodu? Na początku miałam z 2,3 dni do tyłu, na prenatalnych i kolejnej wizycie miałam 2,3 do przodu a teraz znowu 2 dni do tyłu 🤣 zawsze mnie stresuje jak bobas wychodzi młodszy, chociaż wagę ma 134 g, więc jak na 16+1 to w normie.
Dziś w końcu dowiedziałam się o płci i jest to dziewczynka! 🥰Marzyłam o córeczce, więc bardzo się cieszę. Chociaż lekarz mnie wkurzył, bo nie chciał napisać na kartce płci a ja chciałam z mężem się dowiedzieć. Jak płacę 300 zł za wizytę to mógłby się wysilić i napisać mi na tej kartce, ale powiedział że albo ma mi powiedzieć albo nie bo w karteczki sie nie bawi. 😡
Zalecił nam zrobienie Nifty ze względu na to pośrednie ryzyko trisomii 21, chociaż liczyłam ze ryzyko chorego dziecka to 0,3% i wszystkie parametry są w normie oprócz białka pappa. Ale chyba je zrobimy dla świętego spokoju.
A ile mom beta i pappa u Ciebie? -
Beta 1,250 momwandapanda wrote:A ile mom beta i pappa u Ciebie?
Pappa 0,250 mom
Ryzyko podstawowe T21 1:850, skorygowane 1:360. Tak jak pisałam wszystkie inne parametry są w normie więc to białko mocno mi zawyżyło ryzyko 🙈👩🦳27 🧔♂️29
starania od 2023
12.24 9tc 💔👼
Endometrioza,PAI-1, MTHFR hetero
Niedoczynność tarczycy —> unormowana, AMH 1,16 🥲
31.10 Beta 85, kropku zostań ❤️
07.01 Prenatalne - zdrowy bobas, 7 cm 😍 -
Tak, teraz też bym tam chciała, uważam, że uratowali tam życie i zdrowie moje i synka.aannddzzia wrote:Byłaś zadowolona ?
Chyba nie ma sali do wykupienia, ale sale porodowe są 1 osobowe z łazienką, sale na oddziale są 2 osobowe z łazienką i fotelami do karmienia.
Byłam jedyną rodząca i dali mnie do sali z wanną, nie wiem czemu, skoro i tak nie mogłam w niej rodzić,z powodu zbyt dużego dziecka (mogłam wejść tylko na początku, ale nie chciałam, bo za mocno krwawiłam).
Warunki były super i personel też, jedynie nie byłam zadowolona z przepływu informacji z oddziału noworodkowego (synek nie mógł być ze mną na sali, leżał na oddziale), ale było to 3 lata temu i takie rzeczy mogły się zmienić, więc nie będę pisać żadnych szczegółów, +jeśli wszystko będzie w porządku(a tak będzie😄) to dziecko jest z Tobą na sali i problemu nie ma 😄 jakbyś miała jakieś pytania to pisz, tylko że ja rodziłam tam w 2023, ale mam nadzieję, że nic nie zmieniło się tam na gorsze 😄
aannddzzia, nofajniefajnie lubią tę wiadomość
-
Donna89 wrote:Beta 1,250 mom
Pappa 0,250 mom
Ryzyko podstawowe T21 1:850, skorygowane 1:360. Tak jak pisałam wszystkie inne parametry są w normie więc to białko mocno mi zawyżyło ryzyko 🙈
Tak, musiało być białko bo u mnie beta taka sama, ale pappa 0,9 i ryzyko małe. Przepraszam, że spytam, ale 89 to Twój rok urodzenia? Bo podstawowe masz małe jak na ten rocznik 😁 -
A ja w sumie nie wiem jak to teraz jest, skoro tak zamykają porodówki 🤔 ale rzeczywiście na Śląsku jest raczej dobra sytuacja, bo w Katowicach i okolicznych miastach jest kilka dobrych szpitali, więc nawet jak Cię odeślą gdzieś indziej, to to nie będzie daleko i powinno być ok.wandapanda wrote:Zazdroszczę, że możecie tak sobie wybrać porodówkę 🫣 w Gdańsku rodzisz tam gdzie jest miejsce, masa moich koleżanek była odsyłana do Wejherowa, Kartuz czy Elbląga, bo w całym trojmieście nie było miejsca w szpitalu… niby dwa szpitale w odległości 20 minut do domu, a musisz jechać 70 km do Elbląga 🤷♀️
nofajniefajnie lubi tę wiadomość
-
wandapanda wrote:Tak, musiało być białko bo u mnie beta taka sama, ale pappa 0,9 i ryzyko małe. Przepraszam, że spytam, ale 89 to Twój rok urodzenia? Bo podstawowe masz małe jak na ten rocznik 😁
Niee, mój rocznik na odwrót czyli 98 🤣Jeśli chodzi o białko pappa to już prześledziłam internet, że ono wytwarza się w łożysku i często wskazuje na problemy z ciśnieniem, małe wagi urodzeniowe dzieci itd. Ale jeśli chodzi o to na razie lekarz kazał się nie przejmować bo i tak na to się nic nie poradzi
wandapanda, nofajniefajnie lubią tę wiadomość
👩🦳27 🧔♂️29
starania od 2023
12.24 9tc 💔👼
Kofii wrote:A ja w sumie nie wiem jak to teraz jest, skoro tak zamykają porodówki 🤔 ale rzeczywiście na Śląsku jest raczej dobra sytuacja, bo w Katowicach i okolicznych miastach jest kilka dobrych szpitali, więc nawet jak Cię odeślą gdzieś indziej, to to nie będzie daleko i powinno być ok.
U nas żadnych nie zamykają, a sytuacja jest taka od lat. Już 6 lat temu jak rodziłam było bardzo ciężko z miejscami. Mi się udało dostać, bo dostałam skierowanie na patologię ciąży, bo mojemu lekarzowi się zapis z ktg nie spodobał. Przyjęli mnie do szpitala i zaczął się poród, więc już tam urodziłam. W tym samym czasie inne rodzące były odsyłane do innych miast. Ja sama urodziłam o 5 rano, a prawie do wieczora leżałam na porodówce, bo nie było dla mnie wolnej sali na poporodowym 🤦♀️ miasto pół miliona mieszkańców i dwie porodówki… -
Donna89 wrote:Niee, mój rocznik na odwrót czyli 98 🤣Jeśli chodzi o białko pappa to już prześledziłam internet, że ono wytwarza się w łożysku i często wskazuje na problemy z ciśnieniem, małe wagi urodzeniowe dzieci itd. Ale jeśli chodzi o to na razie lekarz kazał się nie przejmować bo i tak na to się nic nie poradzi
Okej, dopiero zauważyłam podpis 😆 to prawda, co najwyżej acard można włączyć. Ja biorę od początku ciąży po wcześniejszych stratach.
Donna89 lubi tę wiadomość
-
wandapanda wrote:Okej, dopiero zauważyłam podpis 😆 to prawda, co najwyżej acard można włączyć. Ja biorę od początku ciąży po wcześniejszych stratach.
Taak, ja też przyjmuję od początku ze względu na wcześniejszą starte. Więc mam nadzieję, że minimalizuje ryzyko 🙈👩🦳27 🧔♂️29
starania od 2023
12.24 9tc 💔👼
wandapanda wrote:U nas żadnych nie zamykają, a sytuacja jest taka od lat. Już 6 lat temu jak rodziłam było bardzo ciężko z miejscami. Mi się udało dostać, bo dostałam skierowanie na patologię ciąży, bo mojemu lekarzowi się zapis z ktg nie spodobał. Przyjęli mnie do szpitala i zaczął się poród, więc już tam urodziłam. W tym samym czasie inne rodzące były odsyłane do innych miast. Ja sama urodziłam o 5 rano, a prawie do wieczora leżałam na porodówce, bo nie było dla mnie wolnej sali na poporodowym 🤦♀️ miasto pół miliona mieszkańców i dwie porodówki…
Nie myślałaś, aby rodzić właśnie w Kartuzach lub Starogardzie? Opinie mają super. -
wandapanda wrote:Zazdroszczę, że możecie tak sobie wybrać porodówkę 🫣 w Gdańsku rodzisz tam gdzie jest miejsce, masa moich koleżanek była odsyłana do Wejherowa, Kartuz czy Elbląga, bo w całym trojmieście nie było miejsca w szpitalu… niby dwa szpitale w odległości 20 minut do domu, a musisz jechać 70 km do Elbląga 🤷♀️
Śląsk jest dość nietypowy pod tym względem, sieć szpitali jest na prawdę dobrze rozbudowana, chyba górniczą historia zrobiła swoje. W samych Katowicach są 4 porodówki. A to jednak spora aglomeracja, powiat sąsiaduje z powiatem, szpitale są oddalone od siebie o kilkanaście kilometrów.
Ale też prawda jest, że porodówki zamykają. W moim powiecie jedyną, bardzo dobra z resztą, zamknęli, sąsiedni powiat też ma iść pod nóż. Sytuacja jest kuriozalna, bo Częstochowa będzie miała 3 porodówki, metropolia ze 20, a ja mieszkam w 50km pasie bez jednej porodówki 🙄 -
Natalie2026 wrote:Nie myślałaś, aby rodzić właśnie w Kartuzach lub Starogardzie? Opinie mają super.
W Kartuzach bardzo bym nie chciała z przyczyn osobistych (ale koleżanki mówiły, że porodówka super!). Na temat Starogardu nie robiłam jeszcze riserczu. Problem polega na tym, że dla mnie jedną z najważniejszych rzeczy jest zzo, a w tych szpitalach wokół Trójmiasta przynajmniej te 6 lat temu nie było to możliwe. Nie wiem czy teraz coś się zmieniło. Natomiast w Gdańsku w UCK położne same proponowały i miałam zzo chwilę po tym jak zdecydowałam, że to już. W sumie tylko dlatego nie wspominam źle tego porodu, bo przez jakieś 2/3 czasu byłam znieczulona 😉
nofajniefajnie to jest straszne, że porodówki są traktowane jak coś co ma przynosić zyski, a nikt nie myśli o pacjentkach. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że zaczyna się poród i muszę jechać gdzieś tyle km…
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 16:55
nofajniefajnie lubi tę wiadomość
-
Straszne jest to co sie dzieje z nasza służba zdrowia.Powiem wam ze jak pierwszy raz uslyszałam o tym ze zamykaja porodówki to byłam przerażona.Na szczęście u nas poki co porodówki nie zamykają,ba nawet przeszla pod koniec 2025 remont.Sa właśnie teraz dostepne dwie sale prywatne i bardzo poważnie rozważam wykup takiej sali.Do tej pory nie mialam szczescia do dziewczyn z którymi dzielilam sale😅
-
Ja w Krakowie do wyboru do koloru i jeszcze można jakieś apartamenty wynająć 😌Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Luteina
Pregna dha Pregna Plus
Termin 05.07 🩵 -
karolka wrote:Ja w Krakowie do wyboru do koloru i jeszcze można jakieś apartamenty wynająć 😌
Ja też w Krakowie 😀
Ja myślałam o Rydygierze albo Ujastek. Mam zamiar zobaczyć na jakiś dniach otwartych i może wtedy wybiorę. 😀
Początek drogi lubi tę wiadomość
-
Ananabanana wrote:Ja też w Krakowie 😀
Ja myślałam o Rydygierze albo Ujastek. Mam zamiar zobaczyć na jakiś dniach otwartych i może wtedy wybiorę. 😀
Ujastek mam za daleko Rydygiera podobnie…i w zależności od tego co jutro będzie po wizycie możliwe że będę musiała wybrać szpital z patologia ciąży czyli Kopernika albo Ujastek
padnie pewnie na Kopernika - muszę do Nich się przejechać i zobaczyć 
Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Luteina
Pregna dha Pregna Plus
Termin 05.07 🩵 -
Polecam Ujastek, mają dobry personel na porodówce, mojego syna odbierał kierownik, dr Leszczyński, i myślę, że dzięki jego decyzjom historia skończyła się dobrze, choć nie musiała.Ananabanana wrote:Ja też w Krakowie 😀
Prywatny pokój z dostępem dla osoby towarzyszącej 24/7 to złoto przy pierwszym dziecku (przy kolejnym może też, ale to już trochę trudniejsze logistycznie 😀).
A no i ja osobiście mega skorzystałam na decyzji o prywatnej położnej. Rozważa któraś z Was?
Ananabanana lubi tę wiadomość
Synek 05.2024 ❤️ -
karolka wrote:Ujastek mam za daleko Rydygiera podobnie…i w zależności od tego co jutro będzie po wizycie możliwe że będę musiała wybrać szpital z patologia ciąży czyli Kopernika albo Ujastek
padnie pewnie na Kopernika - muszę do Nich się przejechać i zobaczyć 
Na Kopernika właśnie pracuje moja Ginekolog.
Byłam tam na diagnostyce i w sumie było super, ale słyszałam złe opinie jeśli chodzi o naturalne porody.
Ale może się coś zmieniło🙂