🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja lekarka nie pracuje w szpitalu, kiedyś pracowała wiec jak mówię kto prowadzi ciążę to wiedza.Mnie sie tylko z uśmiechem zapytała na ostatniej wizycie czy bede chodzic do szkoły rodzenia 😅 i tylko padla informacja na temat tego ze bede rodzic szybciej ze wzgledu na cukrzyce i ciśnienie.
Ja nigdy nie liczę tego w miesiącach nawet jak ktos pyta ktory to miesiąc to odpowiadam w tygodniach 🤷.
Paulinko u nas dzieci wiedza od początku, wiedziały juz na etapie starań, chcieliśmy dac im czas na oswojenie sie z ta mysla bo i ile mlodsza corka byla zachwycona o tyle starsza juz niekoniecznie - nie podoba sie jej duza rodzina i tez troche sie bala tego ze znowu poronie.Synek byl malutki jeszcze nie rozumial ale teraz juz wie ze nie mozna skakać po mamusi i trzeba uwazac na brzuszek bo tam jest dzidzia.Mysle ze to akurat bardzo indywidualna sprawa,przedyskutuj sprawe z mezem i oceńcie czy wasze dzieci sa juz gotowe na te nowiny.Trzymam kciuki za powodzenie tej rozmowy❤️✊ -
@missi ja mówię w tygodniach i to jeszcze 15/16 tydzień, bo niby mam liczyć datę porodu z IUI na 8, a na prenatalnych wyszło 14 😂 a prowadząca stwierdziła że pomiary na prenralnych średnio na jeża, przed świętami miałam takie dokładne badanie, ładne zdjęcia dzidzi i tam wyszedł termin na 10.07 🫣 Zależy jak liczysz miesiące na 30 czy 31 dni 🤣 dałabym z górką ze 16+6/17+0 koniec 4 miesiaca i 17+1 początek 5 czyli 18 tydzień 😁
@wiola moja mentorko, powiedz co jesz na kolacje? Już pare dni mierzę cukru i po jedzeniu jest ok tylko na czczo mam 91-95 😕 testowałam brak pieczywa/bardziej białkowe/ nawet raz weszła jajecznica i cały czas podobnie 😕 myślisz że zleca mi insulinę na noc?
WiolaP lubi tę wiadomość
32 & 34. ⛪ 2020 r
04/24 - 💔 9 tydz Madzia
12/24 - 💔 7 tydz Józio
3 x stymulacje letrozolem ❌
1️⃣ IUI - 15/10/25 🙏 ⏸️
Beta 10dpo- 22,5 --> 12 dpo 59,1 --> 20 dpo 2013
26.11 2 maluchy jeden 6+3:💔 drugi 7+4 crl już 1,3cm 🦋 -->1.12 - 1,8 cm 🦋 --> 8.12 - 2,4 cm 🦋-->14.12 krwotok 😑 3,5cm fhr 176 🦋-->23.12 ponowne krwawienie, 5cm fhr 171 🦋 --> 24.12 krwotok 😑 🦋 --> 5.01 prenatalne - ryzyka niskie 🎉 6,5cm cudu 🦋. -->19.01 - 128g chyba dziewczynki 🩷🦋🥰
Rośnij maluszku 🙏🙏🙏
Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo, cd56 dodatnie, cukrzyca ciążowa
On: IO, żołnierzyki wolne, ale w dostatecznej ilości

-
My nie mówiliśmy jeszcze synkowi, było za wcześnie, a teraz za tydzień będziemy się przeprowadzać, więc to będzie dla niego wielkie wydarzenie i nie chcę mu dokładać kolejnych wrażeń. Chyba powiemy najwcześniej za jakieś 2 tygodnie, zobaczymy jeszcze. ☺️
Co do szpitala to w poprzedniej ciąży moja lekarka nie pracowała nigdzie i poleciła mi jeden szpital i pokręciła nosem na ten, który ja chciałam, ostatecznie i tak wybrałam ten"swój" i byłam bardzo zadowolona, bo to był szpital III stopnia referencyjności i dobrze sobie poradzili z moim ciężkim porodem i później synek leżał tam na ich dobrym oddziale, a idąc do innego szpitala musieliby przewozić potem mojego synka gdzieś(ciąża była bez problemów i teoretycznie mogłabym iść rodzic gdziekolwiek, ale potem wyszło jak wyszło).
Teraz moja obecna lekarka pracuje w szpitalu, mam do niego 20 min, ale nie chcę w nim rodzić ☺️ chcę w tym samym co wtedy, mimo że mam do niego 1h jazdy. Zobaczymy jak to wyjdzie -
Mój prowadzący nie pracuje nigdzie w szpitalu, ale mam już wybrany szpital i tam będę też do szkoły rodzenia chciała się zapisać.
Co do znajomych to u nas Ci najbliżsi wiedzieli ile lat się staramy i naprawdę bardzo się ucieszyli jak się dowiedzieli, Ci dalsi jeszcze nie wiedzą 😄
Dziewczyny a ja mam pytanie suplementujecie jod ? I Koenzym Q10?Mysia_24 -
@Motylku wiesz co u mnie najlepiej się sprawdza kromka chleba razowego z maslem orzechowym i do tego twarożek oczywiście na slono nie slodko😉U mnie nadal cukry poranne oscyluja w okolicy 91-93 ale jak jem taka kolacje to niedochodzi u mnie do nocnej hipoglikemii.Noc jest stabilna a to tez bardzo wazne reszte wyregulujemy insulina bo od dzis juz zwiekszam dawke do 10 j.Ostatnio skonczylam na 20 paru jednostkach🫣Dieta cukrzycowa ma to do siebie ze jest dosc monotonna i wiesz musisz popróbować bo na Ciebie moze zupelnie co innego lepiej wpływać.Mysle ze lekarz moze juz rozważyć wprowadzenie nocnej insuliny np ja teraz dostałam bardzo szybko, w poprzedniej ciazy dosc pozno ale mialam tez innego diabetologa.
Motylek93 lubi tę wiadomość
-
Ależ się tematów zebrało

U nas na szczęście wokół sami znajomi z dziećmi, wręcz my przez leczenie niepłodności byliśmy troche odsunięci bo jedyni bezdzietni. Także większość tych dzieci to dużo starsza od naszej jest. Wszyscy kibicowali i jak się udało to się szczerze cieszyli
My naszej 3-latce mówilismy juz o ciąży, bo ja wielu rzeczy nie mogę z nią już robić i musiałam to jakoś wytłumaczyć. Dodatkowo, raz musiała iść ze mna na usg to widziała siostrę. Generalnie jest taka rozczulająca, często przychodzi i mówi "mogę pogłaskać dzidzię?" i wtedy dotyka brzucha
Moja prowadząca pracuje w szpitalu, w którym chciałam na początku rodzić i dlatego w ogóle ją wybrałam. Jednak cały czas się zastanawiam, czy pomimo problemów z kręgosłupem, nie powalczyć o vbac i nie rodzić naturalnie, a wiem, że w tym szpitalu trochę pchają w stronę CC. Dodatkowo, w ramach pakietu medycznego z pracy mam możliwość rodzenia w prywatnym szpitalu o najwyższym standardzie i to trochę kusi, ale gdyby sie coś złego działo to wtedy robi się skomplikowanie, bo transportują do szpitala NFZ. Także sama nie wiem. -
Moja Pani doktor pracuje w szpitalu, ale ja chce rodzić w innym. Choć tam gdzie ona pracuje szpital cieszy się dobrą opinią cesarek, niestety co do naturalnych porodów to odradzany jest. Dlatego zastanawiam się nad dwoma innymi.
Missi ja też się posługuje głównie tygodniami, ale jakbym liczyła to 5 miesiąc jest od 17+0 (czyli zaczęty 18 tydzień)
Mysia24 ja przyjmuje jod ze względu na niedoczynność tarczycy, ale koenzym Q10 już nie. Brałam przed ciążą, a potem odstawiłam. Teraz biorę bardzo podstawowe suple zawarte w Pregna Plus (jod, żelazo, Wit d, kwas foliowy, jod) oraz Pregna DHA i magnez ASMAG Forte.
Wgl od 2 dni śnią mi się okropne rzeczy i to bardzo realistycznie, głównie poronienie i cały z tym związany ból z przeżywaniem. Wybudzam się i nie mogę już spać. -
Ja mam w sumie pół towarzystwa bezdzietnych i to jest jedna grupa ( znaczy się jedna para ma dziecko), a druga grupka znajomych wszyscy mają lub spodziewają się dziecka. Zatem i jedna i druga grupa przyjęła te informacje super 😻 Wgl super, że z moją jedną psiapsią jesteśmy w tym samym czasie w ciąży tylko ona ma termin na kwiecień, a druga psiapsia urodziła w tamtym roku i obie mają dziewczynki i u mnie też zatem super to wyszło. 🥰
-
Mysia ja mam jod zawarty w Femibion,wiec tylko tyle.Koenzym bralam w trakie staran potem odstawiłam.
Szpital w ktorym ja bede rodzic jest 3 stopnia referencyjnosci.Szczerze nie ma to dla mnie znaczenia czy pracuje tam lekarz którego znam.Wiem ze wiele pacjentek narzeka ale ja bylam zadowolona,rodzilam tam poprzednim razem.Raz nawet mialam spiecie na izbie przyjęć z bardzo mloda lekarka ktora wogole mnie nie badajac próbowała zlekceważyć moje skierowanie na oddzial,ale zrobilam mini awanturke i poprosiłam lekarza z większym doświadczeniem 🤭Jeszcze tego samego dnia tulilam synka w ramionach🩵Ogolnie jesli chodzi juz o polozne na oddziale to cudowne i kochane kobiety.Wiec ja sobie chwale biorąc pod uwagę całokształt.
@Ananabanana sny w ciąży potrafia byc strasznie realistyczne,i niestety zazwyczaj sni nam sie cos zlego.Wiem po sobie.Ale wiesz ze to poprostu znaczy ze bardzo Ci zalezy i nie zwiastuje nic zlego🫂❤️
Ananabanana lubi tę wiadomość
-
A moja psiapsiu nie ma dzieci i nie ukrywa ze nie zamierza ich miec.Ale i tak jest dla mnie mega wsparciem,wszystko ze mną przeżywa,kaze sobie tłumaczyć o co chodzi z roznymi badaniami,musze jej przesyłać zdjecia 🥰Jak jej mowie ze zaczelam nowy tydzień to sama sobie googluje jak teraz wyglada dziecko.Jest dla mnie mega wsparciem i nie tylko teraz💪Jak trzeba to zgani ,jak trzeba to pocieszy albo wesprze.Jest super choc jestesmy jak woda i ogień.Ale chyba to prawda ze przeciwieństwa się przyciągają 😁Nawet jej tata się śmieje ze teraz razem wybieramy ciuszki a potem bede jej przysylac zdjecia💩🫣Ananabanana wrote:Ja mam w sumie pół towarzystwa bezdzietnych i to jest jedna grupa ( znaczy się jedna para ma dziecko), a druga grupka znajomych wszyscy mają lub spodziewają się dziecka. Zatem i jedna i druga grupa przyjęła te informacje super 😻 Wgl super, że z moją jedną psiapsią jesteśmy w tym samym czasie w ciąży tylko ona ma termin na kwiecień, a druga psiapsia urodziła w tamtym roku i obie mają dziewczynki i u mnie też zatem super to wyszło. 🥰
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 10:05
Ceci, Ananabanana, emciak, Motylek93 lubią tę wiadomość
-
U mnie moja najlepsza przyjaciolka jest dokladnie w tym samym tygodniu co ja, wiec w ogóle boskoAnanabanana wrote:Ja mam w sumie pół towarzystwa bezdzietnych i to jest jedna grupa ( znaczy się jedna para ma dziecko), a druga grupka znajomych wszyscy mają lub spodziewają się dziecka. Zatem i jedna i druga grupa przyjęła te informacje super 😻 Wgl super, że z moją jedną psiapsią jesteśmy w tym samym czasie w ciąży tylko ona ma termin na kwiecień, a druga psiapsia urodziła w tamtym roku i obie mają dziewczynki i u mnie też zatem super to wyszło. 🥰
spelnienie moich marzen
Ananabanana lubi tę wiadomość
-
Ja co najmniej raz w tygodniu mam sen o poronieniu, to jest takie okropneAnanabanana wrote:
Wgl od 2 dni śnią mi się okropne rzeczy i to bardzo realistycznie, głównie poronienie i cały z tym związany ból z przeżywaniem. Wybudzam się i nie mogę już spać.
-
Pa-u-linka wrote:Dziewczyny które mają już dzieci ... Czy mówiliście im o ciąży ? Ja mam dwie córki 10 i 7 lat i jeszcze nic nie wiedzą . Zresztą nikt nie wie oprócz pracodawcy . Boimy się z mężem "chwalić" bo straciliśmy 3 ciążę . O pierwszej straconej powiedzieliśmy córkom a potem poroniłam . Przeżyły to bo naprawdę się cieszyły. To był ciężki czas bo kilka dni po powrocie ze szpitala zmarła teściowa ... Nawarstwiło się wiele innych rzeczy też. Teraz boimy się powiedzieć a jednocześnie nie chciałabym aby dowiedziały się od kogoś obcego bo to mała miejscowość i pracuje z osobami z mojej miejscowości a tak jak pisałam, w pracy wiedzą bo od początku jestem na L4.
U mnie 2,5latek wie już od paru tygodni, ale takie dzieci to dość naturalnie przyjmują. Cały czas pyta: „gdzie jest bobo? W brzuszku?”
Ty masz strasze dzieci. I powiem tak, ja sama bym na Twoim miejscu powiedziała, nawet, a może szczególnie jeśli boisz sie starty. Takie dzieci są na tyle duże, że też możesz im o swoich obawach powiedzieć. Mowie to sama mając doświadczenie tego, że rodzice w dobrej wierze, chcąc mnie uchronić nie mówili o swoich problemach zdrowotnych - byłam na tyle duża, że czułam, że coś jest nie tak, jednocześnie miałam poczucie, że oni mi nie ufają. A potem, gdy już się dowiedziałam po czasie miałam do nich ogromny żal. -
WiolaP wrote:A moja psiapsiu nie ma dzieci i nie ukrywa ze nie zamierza ich miec.Ale i tak jest dla mnie mega wsparciem,wszystko ze mną przeżywa,kaze sobie tłumaczyć o co chodzi z roznymi badaniami,musze jej przesyłać zdjecia 🥰Jak jej mowie ze zaczelam nowy tydzień to sama sobie googluje jak teraz wyglada dziecko.Jest dla mnie mega wsparciem i nie tylko teraz💪Jak trzeba to zgani ,jak trzeba to pocieszy albo wesprze.Jest super choc jestesmy jak woda i ogień.Ale chyba to prawda ze przeciwieństwa się przyciągają 😁Nawet jej tata się śmieje ze teraz razem wybieramy ciuszki a potem bede jej przysylac zdjecia💩🫣
No to taka przyjaciółka to skarb 🥰 super, że Cię tak wspiera. Tak właśnie jest, że przeciwieństwa się przyciągają i są to najlepsze i trwałe relacje.
WiolaP lubi tę wiadomość
-
Ceci wrote:U mnie moja najlepsza przyjaciolka jest dokladnie w tym samym tygodniu co ja, wiec w ogóle bosko
spelnienie moich marzen 
O matko, ale super 😻
U nas co prawda będzie jakieś 2,5 miesiąca różnicy ale przez to że płeć ta sama będę zyskiwać ciuszki 😅 wiec w sumie ja robię jej wyprawkę w prezencie, ale potem odziedziczę te ciuszki 😅
Ceci, Motylek93 lubią tę wiadomość
-
Ceci wrote:Ja co najmniej raz w tygodniu mam sen o poronieniu, to jest takie okropne

Zgadzam się, dlatego nie mogę się doczekać tych ruchów, które będę czuła już dobrze i będę przez to trochę spokojniejsza.
A właśnie Pani Bocianowa jak już będziesz zapisywać wizyty to ja mam kolejną 27.02 😊
Pani Bocianowa lubi tę wiadomość
-
Mysia 24 wrote:Mój prowadzący nie pracuje nigdzie w szpitalu, ale mam już wybrany szpital i tam będę też do szkoły rodzenia chciała się zapisać.
Co do znajomych to u nas Ci najbliżsi wiedzieli ile lat się staramy i naprawdę bardzo się ucieszyli jak się dowiedzieli, Ci dalsi jeszcze nie wiedzą 😄
Dziewczyny a ja mam pytanie suplementujecie jod ? I Koenzym Q10?
Ja suplementuję jod, selen i cynk ze względu na tarczycę.
Do tego Wit d i b.
Poza tym biorę pregnę plus i pregnę dha na zmianę.
Mysia 24 lubi tę wiadomość