🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Pysio wrote:A ja mam pytanie do dziewczyn, które jeszcze pracują lub pracowały dłużej w poprzednich ciążach - Do kiedy macie zamiar chodzić normalnie do pracy lub pracowałyście? Ja jeszcze i chciałabym dociągnąć do końca kwietnia, ale nie wiem jak będę się czuła i czy synek pozwoli 😅
Ja mam w planach chodzić do końca 2 trymestru - później idę na przymusowe odsunięcie od pracy - myślę że to sporo zależy od charakteru pracy- moja jest na tyle dogodna - a pracuje w kontroli jakosci dużej fabryki produkującej błonnik spożywczy. Także w każdej chwili mogę usiąść jak i urządzić sobie spacer. Nie dźwigam i przemęczam się
Pysio lubi tę wiadomość
-
Pysio wrote:A ja mam pytanie do dziewczyn, które jeszcze pracują lub pracowały dłużej w poprzednich ciążach - Do kiedy macie zamiar chodzić normalnie do pracy lub pracowałyście? Ja jeszcze i chciałabym dociągnąć do końca kwietnia, ale nie wiem jak będę się czuła i czy synek pozwoli 😅
W poprzedniej musiałam iść w 11tc na l4.
Teraz jestem prawie 19tc i przede mną ostatni tydzień pracy. Potem urlop i od 21tc idę na l4.
Niby w totalu się czuje ok, ale siedzenie kilka godzin mnie męczy, muszę się ruszać i zmieniać pozycje. Do tego ciężko mo się już oddycha i przy 15 minutowym spotkaniu ma zadyszkę
Pysio lubi tę wiadomość
-
Ja planuje pracowac do konca lutego, ale nie wiem jak wytrzymam ostatni tydzień...córka zlapala gila woec jak sie pochoruje to po prostu pójdę juz wczesniej na zwolnienie
Ogolniebejst mi juz ciezko siedzieć 8h przy kompie, brak ruchu,mdlosci,apetyt i całe combo dają mi sie we znaki
Pysio lubi tę wiadomość

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
WiolaP wrote:Missi jak zalogujesz sie na swoj profil to wchodzisz w prawym gornym rogu w zakładkę świadczeniobiorca potem wybierasz zakladke zasilki.Tam klikasz na konkretne zwolnienie i wyswietla sie szczegoly od kiedy do kiedy i ile a na samym dole strony masz przycisk wyplaty i zwroty klikasz tam i pokazuje juz kwote netto i termin wyplaty☺️
Ja tego bardzo pilnuje bo w poprzedniej ciazy wlasnie księgowa zapomniała przeslac papierów i jednego miesiąca zostala bym bez wyplaty,ale zadzownilam do szefa potem do zusu i bardzo mila Pani w zusie powiedziała ze jiz dostali papiery i postara się wszystko przyspieszyć zebym jak najszybciej dostala pieniądze i rzeczywiście dostałam w ciągu 3 dni😉Wiec w razie co warto tez do nich zadzownic bo moga pomóc.
Właśnie dostałam przelew 😅
Ściągnęłam myślami
Pysio, WiolaP lubią tę wiadomość
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀
🍀12.03- 700g malucha

-
No właśnie zastanawiam się jak to będzie, bo pracuję jako kierownik budowy 🙈 dużo stresu, odpowiedzialność i warunki często uznawane za szkodliwe - pył, hałas itp., chociaż uznawanie szkodliwości zależy od lekarza, bo wg niektórych to siedzę tylko w biurze i piję kawkę bo w stanowisku pracy przy badaniach okresowych mam "praca biurowa". Ja jestem na własnej działalności i niestety jak pójdę na zwolnienie to będę dostawać tylko jakiś minimalny zasiłek, więc zależy mi, żeby pociągnąć jak najdłużej
nofajniefajnie lubi tę wiadomość
-
Pysio wrote:No właśnie zastanawiam się jak to będzie, bo pracuję jako kierownik budowy 🙈 dużo stresu, odpowiedzialność i warunki często uznawane za szkodliwe - pył, hałas itp., chociaż uznawanie szkodliwości zależy od lekarza, bo wg niektórych to siedzę tylko w biurze i piję kawkę bo w stanowisku pracy przy badaniach okresowych mam "praca biurowa". Ja jestem na własnej działalności i niestety jak pójdę na zwolnienie to będę dostawać tylko jakiś minimalny zasiłek, więc zależy mi, żeby pociągnąć jak najdłużej

A nie wchodzi w grę praca zdalna? -
Ja tez jeszcze pracuje, tez wstepnie myslalam o koncu kwietnia, ale zaczynam miec problem z usiedzeniem na krzesle tych godzin, wiec zobaczymyPysio wrote:A ja mam pytanie do dziewczyn, które jeszcze pracują lub pracowały dłużej w poprzednich ciążach - Do kiedy macie zamiar chodzić normalnie do pracy lub pracowałyście? Ja jeszcze i chciałabym dociągnąć do końca kwietnia, ale nie wiem jak będę się czuła i czy synek pozwoli 😅
Pysio lubi tę wiadomość
-
Ja w maju od 11 do 22 planuje urlop wykorzystać i wybrać się nad morzePysio wrote:A ja mam pytanie do dziewczyn, które jeszcze pracują lub pracowały dłużej w poprzednich ciążach - Do kiedy macie zamiar chodzić normalnie do pracy lub pracowałyście? Ja jeszcze i chciałabym dociągnąć do końca kwietnia, ale nie wiem jak będę się czuła i czy synek pozwoli 😅
i albo później na zwolnienie albo gdzieś początkiem czerwca. Wszystko zależy jak się będę czuła i czy nie będzie przeciwskazan do pracy. A termin mam wstępnie na 5 lipiec ale u mnie będzie cesarka więc pewnie jakoś szybciej.
Pysio lubi tę wiadomość
-
ja właśnie wczoraj wzięłam zwolnienie, jeszcze w połowie marca biorę urlop i potem znowu zwolnienie. Miałam zamiar trochę dłużej popracować, ale czułam się już mocno zmęczona - gdybym mogła wrócić z pracy i już leniuchować cały dzień to byłoby ok , ale teraz wracałam, szybki obiad i po młodego do przedszkola, jak już zasnął wieczorem to byłam wykończona. Poza tym finansowo nie oplaca mi się za bardzo w ciąży pracować, bo zarabiam mniej jak jestem w ciąży, więc tak naprawdę z każdym miesiącem pracy sobie obniżam macierzyńskie.
nofajniefajnie, Pysio lubią tę wiadomość
07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
Niestety nie, może jeden dzień tak, ale na stałe muszę być na miejscu. I to jeszcze mam dojazdowe budowy w obrębie dwóch województw, więc codziennie spędzam minimum 3h w samochodzie. No nic zobaczymy jak będę się czuła, będę dawać znaćnofajniefajnie wrote:A nie wchodzi w grę praca zdalna?

-
W pierwszej ciąży chodziłam do samego terminu porodu. Ale to była praca biurowa, w świetnej stmosferze, zero stresu nic. Także da się, ale zmęczenie było i końcówka to już ból pleców konkretny. Teraz jestem na zwolnieniu, no ale ze wskazan medycznych. Ale to do kiedy będziesz chodzić to w sumie twoja sprawa i ewentualnie lekarza. Nikt nie przewidzi jak się będziesz czuła za miesiąc. 😉Pysio wrote:A ja mam pytanie do dziewczyn, które jeszcze pracują lub pracowały dłużej w poprzednich ciążach - Do kiedy macie zamiar chodzić normalnie do pracy lub pracowałyście? Ja jeszcze i chciałabym dociągnąć do końca kwietnia, ale nie wiem jak będę się czuła i czy synek pozwoli 😅
-
Pysio wrote:Niestety nie, może jeden dzień tak, ale na stałe muszę być na miejscu. I to jeszcze mam dojazdowe budowy w obrębie dwóch województw, więc codziennie spędzam minimum 3h w samochodzie. No nic zobaczymy jak będę się czuła, będę dawać znać

O rety, to faktycznie nieciekawa sytuacja ogółem.
Ta część terenowa gdzie masz pył i halas to jedno, ale paradoksalnie w ciąży to ta praca biurowa może być gorsza - siedzenie to średnio fizjologiczna pozycja…
Robisz sobie jakieś ćwiczenia na rozluźnienie dna miednicy i dolny odcinek pleców?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 13:45
-
WiolaP wrote:A jestes pewna ze pensji nie wyplaca Ci pracodawca?Bo zwolnienie zus rozlicza tak jak opisałam a jesli chodzi i macierzyńskie to wtedy zazwyczaj zus stara sie je wypłacać w terminie takim jakim byla wypłacana pensja przez pracodawcę.No chyba ze tak fajnie ci to zwolnienie wypada ze masz zawsze na 10😉
Z tego co wiem to ZUS mnie przejął, ale jakoś specjalnie się w to nie zagłębiałam.
Ale w sumie przelew dostaję tak jakby od firmy to w sumie nie wiem do końca jak to działa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 14:26
-
Weronika97S wrote:Z tego co wiem to ZUS mnie przejął, ale jakoś specjalnie się w to nie zagłębiałam.
Ale w sumie przelew dostaję tak jakby od firmy to w sumie nie wiem do końca jak to działa.
Jeśli firma zatrudnia więcej niż 20 osób to pracodawca wypłaca wynagrodzenie i rozlicza się z zusem.
Silvia lubi tę wiadomość
-
Jeju u mnie dziś syn obudził się z bolącym gardłem, właśnie był lekarz i to szkarlatyna… trzymajcie kciuki żeby mnie nie trafiło
Ona 35
On 34
05.2021 👶w 1cs
Ponowne starania od 01.2024
08.2024 - ciąża pozamaciczna i usunięty jajowód - ureaplasma i mycoplasma - wyleczone
05.2025 usunięcie niszy w bliźnie u prof Ludwina
Walczymy od nowa od 09.2025 (+Ovitrelle)
10.2025 - Udalo sie w 2 cs
11.2025 - Ponowna walka z Ureaplasma.. - wyleczona

-
Hej, my mieliśmy dzisiaj wizytę
Wszystko dobrze u bobasa, waży 227g 🤍 Miałam jeszcze dzisiaj robioną cytologię, a połówkowe mam umówione na 19 marca 
Kamień z serca i możemy lecieć na wakacje we wtorek 🥹Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 15:32
nofajniefajnie, Agaa049, GosAga123, wandapanda, WiolaP, Pani Bocianowa, Ananabanana, Silvia, Ceci, Pysio, Missi, hypatia92, Mysia 24, Rewelka, Czarna_owieczka, emciak, adukow, Gonia90 lubią tę wiadomość
💞 K. 29 | A. 29 + 🐶
🌈 14.11.2025 ⏸️
beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180
🩷 14.01 - prenatalne, 5.70cm zdrowego bobasa
🩷 26.01 - 8cm zdrowego chłopczyka
🩷 20.02 - 227g szczęścia
🩷 19.03 - połówkowe, 424g zdrowego bąbelka
💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple
🕊️ 05.25 – 7tc 🕊️ 06.25 – cb 🕊️ 08.25 – cb
🌿 hashimoto & niedoczynność
🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
🧬 PAI-1 4G/4G
💓 POTS
_____

-
Jestem po badaniach połówkowych. Z dzidziusiem wszystko w porządku, waży około 400g. Tylko drugiej ręki nie chciał za bardzo pokazać, nie udało się zmierzyć przedramienia, ale jak to lekarz podsumował- skoro jest ramię i widać dłoń to znaczy, że jest ok. W trakcie badania malutki sobie ziewał, a przez chwilę nawet się usmiechnął.
Płeć potwierdzona - chłopiec 🙂
Termin porodu z USG na 4 lipca, na pierwszych prenatalnych był na 1 lipca, także bardzo niewielka zmiana.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 15:34
nofajniefajnie, kikix0o, Agaa049, GosAga123, wandapanda, WiolaP, Pani Bocianowa, Ceci, Silvia, Pysio, Missi, MayMasza, hypatia92, Ananabanana, Mysia 24, Rewelka, Motylek93, Czarna_owieczka, aannddzzia, emciak, adukow, Gonia90 lubią tę wiadomość
-
Hejka,
Ja dziś po badaniach połówkowych.
Dziewczyna się ewidentnie nudziła i ziewała co chwilę, a potem trzymała gardę 🤣 Swojej buźki pokazać nie chciała. Ogólnie wszystko super, rozwija się dobrze.
Kopała Panią dr. Po głowicy. Wgl super Pani mi się trafiła, tak dokładnie wszystko opowiedziała.
Waży już 339g. Data porodu zostaje bez zmian.
Jedynie ja mam jakąś torbielke, ale muszę obserwować i sprawdzać.
A i zostaje dziewczynka, nic jej nie wyrosło. 😅
kikix0o, Agaa049, Pysio, wandapanda, hypatia92, nofajniefajnie, Mysia 24, GosAga123, Pani Bocianowa, Precelek 🥨, WiolaP, Rewelka, Motylek93, Czarna_owieczka, aannddzzia, Silvia, MayMasza, emciak, Weronika97S, adukow, Gonia90 lubią tę wiadomość
-
Świetne wieści z waszych wizyt.Dopiero co przeżywalysmy nasze pierwsze prenatalne a teraz zaczynamy sezon na badania połówkowe 🥰 Wam tez ten czas tak szybko leci?Ja czuje jak szybko biegnie dzień po dniu.
Ananabanana lubi tę wiadomość