X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
Odpowiedz

🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼

Oceń ten wątek:
  • Pati1985 Koleżanka

Wysłany: 19 lutego, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silvia wrote:
    A co miesiąc macie skierowanie na badanie krwi i moczu ? To moja pierwsza ciaza prowadzona od początku na fundusz, wcześniejsze do ok. 20 tc jednak chodziłam prywatnie i wlasnie wychodzi na to, ze jak na razie miałam co drugi miesiąc skierowania na mocz i krew. (Prywatnie były co miesiąc od poczatku ciazy) Chciałam też krzywa cukrowa wcześniej, bo na granicy mialam z krwi ja czczo wynik graniczny, ale lekarz stwierdził, ze skoro w poprzednich ciążach nie bylo cukrzycy ciążowej przy takich samych wartościach to nie ma co sie spieszyć i robic przed 20. Za to, w poprzedniej ciąży trafiłam w podobnym czasie do szpitala i lekarka mnie opieprzyła, ze przy mojej wadze juz dawno powinnam miec krzywa zrobiona, jakby to była moja wina i widzimisię, a nie decyzja lekarza.

Byłam wczoraj u kardiologa. Echo serca okej, czekam w marcu na holter. Dzisiaj okulista.
    Ja chodzę na NFZ i mam co dwa miesiące badania.

Silvia lubi tę wiadomość

• wandapanda Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o NFZ to powiem Wam, że jestem w szoku, bo zadzwoniłam przed chwilą do gabinetu stomatologicznego, który przyjmuje na NFZ i prywatnie i mówię, że wypadło mi wypełnienie i jestem w ciąży. Termin na NFZ znalazł się dla mnie na za dwie godziny 😳 mam tylko przyjechać z kartą ciąży. No zobaczymy co mi tam zrobią na ten fundusz, ale zaryzykuję 😁

Donna89, Pani Bocianowa, WiolaP lubią tę wiadomość

preg.png
  • Donna89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @PaniBocianowa to może z rozpędu chcesz zrobić mi też wyprawkę ? 🤣🤣zazdroszczę że już to ogarnęłaś! Ja oprócz fotelika i kilku ubranek nie mam nic. Ciężko mi się za to zabrać…

Ja przez te starania i poronienie bardzo długi czas też nie czułam więzi z dzieckiem. Nie chciałam się za bardzo przywiązywać nie wiedząc czy skończy się to pozytywnie. Chyba dopiero od niedawna zaczynam wierzyć że ta ciąża się uda i będzie zdrowy bobas - i zaczynam gadać i głaskać itd ale wcześniej blokada była w głowie 🙈

Pani Bocianowa lubi tę wiadomość

👩‍🦳27 🧔‍♂️29
    starania od 2023
    12.24 9tc 💔👼

Endometrioza,PAI-1, MTHFR hetero
    Niedoczynność tarczycy —> unormowana, AMH 1,16 🥲

31.10 Beta 85, kropku zostań ❤️
    04.03 Połówkowe - 400g zdrowego bobasa 👶
  • WiolaP Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja rozmawiam z brzuszkiem juz od dawna 🫣A od kad czuje ruchy to zupelnie inny rodzaj komunikacji.Czuje sie tak jak by ona mi mowila , cześć mamo jestem tu❤️

Co do wyprawki to nam brakuje materaca do łóżeczka i kilka właśnie takich pierdol, jakieś prześcieradła i rzeczy higieniczne.Jesli chodzi o mojego męża to my raczej wszystko konsultujemy.Ale jak by mu cos sie nie podobalo to i tak bym kupiła 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego, 13:13

Missi, emciak, Kirby lubią tę wiadomość

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
    Czekamy na dziewczynke 🩷🌷
  • Pani Bocianowa Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna89 wrote:
    @PaniBocianowa to może z rozpędu chcesz zrobić mi też wyprawkę ? 🤣🤣zazdroszczę że już to ogarnęłaś! Ja oprócz fotelika i kilku ubranek nie mam nic. Ciężko mi się za to zabrać…

Ja przez te starania i poronienie bardzo długi czas też nie czułam więzi z dzieckiem. Nie chciałam się za bardzo przywiązywać nie wiedząc czy skończy się to pozytywnie. Chyba dopiero od niedawna zaczynam wierzyć że ta ciąża się uda i będzie zdrowy bobas - i zaczynam gadać i głaskać itd ale wcześniej blokada była w głowie 🙈

Bardzo proszę 😁 kocham organizować różne rzeczy, powinnam być chyba jakąś weddingplannerką (robię listy, odhaczam sobie - mój świat).
    Więc mogę Wam wszystkim zaplanować wyprawki i kupić wszystko, bo sprawia mi to radość 😂😁 oczywiście nie za moje pieniądze bo już wszystkie swoje wydałam !💰 😂

Gonia90 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Agaa049 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też poproszę o zorganizowanie wyprawki 🤣 ogólnie to boję się cokolwiek kupować na ten moment.. tak wiem, to moja głowa, bo ta ciąża jest inna i jest przede wszystkim. Także nie wiem czy u mnie się nie skończy wszystko na raz. Na razie przemogłam się i kupiłam 3 bodziaki, ale nic więcej. Może dopiero po połówkowych badaniach się odważę. A mój mąż to zapewne tylko pojedzie ze mną wybrać wózek i fotelik i też się skończy na tym jego rola w organizowaniu wyprawki 😀

• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
    • Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
    • Ponowne starania 01.2025 r.
    • 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
    • 10-11.2025 podczas starań Encorton, accofil

11.2025 ⏸️
    Leki: Encorton, accofil do 12 tygodnia, acard, po 23 tygodniu ciąży heparyna Fraxiparine

Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️
  • fantaghiro Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż też w ogóle się angażuje w wyprawkę. Może będzie chciał brać udzial w wyborze wózka, ale i tak moje zdanie tu będzie decydujące bo przecież to ja będę nim glównie jeździć ;)

ale na razie nic nie kupuję, kupiłam tylko kilka ciuszków przy okazji zakupów dla syna - po co ma stać i zajmować mi miejsce jak jeszcze tyle czasu. I tak wszystko kupuję online, więc równie dobrze mogę wszystko zamówić hurtowo później.

Za to zrobiłam wczoraj duże zakupy dla siebie w Milk&Love - w pierwszej ciąży kupiłam tam bardzo fajną sukienkę na wesele, którą potem nosiłam też normalnie już nie w ciąży i jest jedną z moich ulubionych sukienek w ogóle. Teraz zamówiłam dresy, bluzy, i też jedną sukienkę już z myślą o świętach wielkanocnych, mam nadzieję że będą na mnie pasować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego, 13:46

07.2022 👶 synek

03.2025 -rozpoczęcie starań

25.06 ⏸️
    11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)

05.11 ⏸️
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Bocianowa wrote:
    Oooo ja też mam tak jak Wy - nie czuję więzi z dzieckiem w brzuchu. Wiem że tam jest, ale nie mówię do niej, jakoś dziwnie bym się z tym czuła 😅 jak słucham muzyki tylko to zawsze myślę „niech się już osłucha z dobrą muzą” ale to wszystko 😁 nasza rodzina jest bardzo muzyczna, wkoło sami muzycy, więc pewnie tak samo z siebie mi to wychodzi. Oprócz tego żadnego głaskania ani przemawiania 😏
    Właśnie ostatnio się nawet martwiłam, że może ja się nie nadaję na matkę i nie będę kochać tego dziecka skoro tak reaguję? 🙄 Ale pocieszacie mnie tym „boom” poporodowym 😁

Co do badań - ja chodzę prywatnie, bo mam dużą awersję do NFZtu, najchętniej bym się z niego w ogóle wypisała jeśli byłby opracowany jakiś inny system, bo i tak prawie z niego nie korzystam (oprócz szczepionki czy prenatalnych) ale niestety nie da się. U mojej Dżiny 🧞‍♂️ co miesiąc mam zalecane badania moczu i morfologii, na każdą wizytę wchodzę ze świeżymi. Wiem że inne pacjentki też tak mają zalecane.

Słuchajcie, mam już prawie całą wyprawkę oprócz aptecznych pierdółek i kilku ubranek. Czy jestem nienormalna? 🙄 czy mnie poniosło?
    Koleżanka mówi że mi zazdrości, bo ona z mężem tuż przed porodem wszystko ogarniała i było jej ciężko, może ma rację? 🙄😁
    I czy Wasi mężowie też prawie wcale nie biorą udziału w kompletowaniu wyprawki? Trochę mnie to zaczyna wkurzać, ale może tak jest u wszystkich a ja wydziwiam 🙄😁
    Nie wiem czy pocieszę, ale srednio bral i bierze udział. Jeździliśmy razem, szukaliśmy wózków etc ale jak szukałam w necie to raczej wyszukiwałam a on ewentualnie odbierał 🤣 ubranka i apteczka wiadomo,ze ja :p

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • Missi Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas oprócz kilku ubranek nie mamy nic. Czekam na marzec i przeprowadzkę. Bo teraz nie mam gdzie tego trzymać:(
    Jak się przeprowadzimy to zacznę kompletować wyprawkę 😊 nie mogę się doczekać

♀️ 32l. ♂️ 43l.
    🍀 27.10.2025- II kreseczki
    🍀 14.11.2025- piękne serduszko
    🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
    🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
    🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
    🍀12.02- 360g syneczka 🩵
    🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀
    🍀12.03- 700g malucha

preg.png
  • wandapanda Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was usuwała ząb w ciąży? Okazało się, że mój jest pęknięty aż do korzenia i nic nie da się zrobić :( zdrowy ząb :( póki co został sklejony ale nie mogę za długo tak chodzić…. Nie wiem co robić :(

preg.png
  • GosAga123 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MayMasza wrote:
    Nie wiem czy pocieszę, ale srednio bral i bierze udział. Jeździliśmy razem, szukaliśmy wózków etc ale jak szukałam w necie to raczej wyszukiwałam a on ewentualnie odbierał 🤣 ubranka i apteczka wiadomo,ze ja :p
    Moj w pierwszej ciąży nie angażował się w ogóle ale widzę z perspektywy lat że żałuje. Tym razem ma wpisane w kalendarz wszystkie badania i pierwsze ubranka kupił właśnie on. Ale generalnie wyprawka i moja tabletka zarządzam zdecydowanie ja :p

MayMasza lubi tę wiadomość

Ona 35
    On 34

05.2021 👶w 1cs

Ponowne starania od 01.2024
    08.2024 - ciąża pozamaciczna i usunięty jajowód - ureaplasma i mycoplasma - wyleczone

05.2025 usunięcie niszy w bliźnie u prof Ludwina

Walczymy od nowa od 09.2025 (+Ovitrelle)

10.2025 - Udalo sie w 2 cs <3

11.2025 - Ponowna walka z Ureaplasma.. - wyleczona

preg.png
  • 94Lena Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, meldujemy się po wizycie. Helenka nadal jest Helenka, na szczęście, bo jak zaczęłam czytać wasze posty na temat tego, że dziewczynki zaczęły okazywać się chłopcami to trochę się wystraszyłam. Co ja bym zrobiła z tą szafą różowych ubrań 😅 Wracając do wizyty, mała rozwija się książkowo i waży 236g, ale niestety lekarka zauważyła jakiegoś zrosta w macicy, niby uspakajała, że jest umiejscowiony przy samej ścianie i tylko do obserwacji, ale ja już oczywiście mam schize, że coś będzie nie tak 😩 Na domiar złego przesunęli mi prenatalne z 11.03 na 16.03, będą tak naprawdę na ostatnią chwilę

WiolaP, emciak, wandapanda, Natalie2026, Agaa049, Ceci, Missi, Mysia 24, Motylek93, Pani Bocianowa, aannddzzia, nofajniefajnie, Pysio, hypatia92 lubią tę wiadomość

• WiolaP Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    Czy któraś z Was usuwała ząb w ciąży? Okazało się, że mój jest pęknięty aż do korzenia i nic nie da się zrobić :( zdrowy ząb :( póki co został sklejony ale nie mogę za długo tak chodzić…. Nie wiem co robić :(
    Ja usuwalam zab w ciąży.Dokladnie taka sama sytuacja jak u Ciebie ukruszyl sie tak ze nie bylo co ratować.Dostalam znieczulenie dopasowane do sytuacji,wszystko poszlo szybko,sprawnie i bezboleśnie 😉

wandapanda lubi tę wiadomość

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
    Czekamy na dziewczynke 🩷🌷
  • Natalie2026 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    No właśnie też myślałam, żeby do niego pójść. Jeszcze Beata Brzóska jest polecana, ale nie wiem jak ze zdjęciami u niej.

Ja dzisiaj dzwoniłam i umówiłam się na 27 kwietnia, bo ten kalendarz na znany lekarz coś im nie działa 😂
    Potwierdzili mi, że zdjęcie 4D będzie wykonane, chyba, że dziecko nie będzie totalnie współpracować.

• wandapanda Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalie2026 wrote:
    Ja dzisiaj dzwoniłam i umówiłam się na 27 kwietnia, bo ten kalendarz na znany lekarz coś im nie działa 😂
    Potwierdzili mi, że zdjęcie 4D będzie wykonane, chyba, że dziecko nie będzie totalnie współpracować.

Który to będzie tydzień u Ciebie?

Natalie2026 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Natalie2026 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:

Wiesz co ja miałam pękniętą szóstkę do korzenia kilka lat temu i byłam u nas umówiona na usunięcie.
    Trafiłam przez siostrę w Gdańsku do Titanium i wyobraź sobie, że ząb od 6 lat dalej mam i ma się dobrze. Nie dawali mi gwarancji, ile wytrzyma, kosztowało mnie to trochę, ale uważam, że zęby trzeba trzymać na siłę ile się da.

• Natalie2026 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    Który to będzie tydzień u Ciebie?

Będę wtedy 30+3, także chyba akurat

• Natalie2026 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Wam okrągłych brzuszków.. ja też zdecydowanie wyglądam, jakbym po prostu w ostatnim czasie sporo jadła i poszło w brzuch z utratą wcięcia w talii 😂 i już mam 4 kg do przodu.
    Mnie brzuch trochę rozczula i dosyć dużo do niego mówię, ale to u mnie norma, bo z kotem też ciągle „rozmawiam”, także chyba tak mam po prostu.

Ja mam na NFZ wizyty co 4 tygodnie i za każdym razem mam morfologię, ferrytynę i mocz. Teraz krzywa też dostałam, ale zrobię dopiero po powrocie z urlopu, chyba nie chce się stresować, dopóki wszystko narazie jest ok i nie zapowiadało się, że będę miała cukrzycę.

W ogóle okazało się, że łożysko przesunęło mi się z dna macicy na przednią ścianę, dlatego ruchy czuję bardzo sporadycznie i delikatnie. Któraś z Was też tak miała? Nie sądziłam, że może się przesunąć 😳

• wandapanda Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalie2026 wrote:
    Wiesz co ja miałam pękniętą szóstkę do korzenia kilka lat temu i byłam u nas umówiona na usunięcie.
    Trafiłam przez siostrę w Gdańsku do Titanium i wyobraź sobie, że ząb od 6 lat dalej mam i ma się dobrze. Nie dawali mi gwarancji, ile wytrzyma, kosztowało mnie to trochę, ale uważam, że zęby trzeba trzymać na siłę ile się da.

U mnie też chodzi o 6, z tym że u mnie ząb jest jakby pęknięty na pół wzdłuż całego zęba. Wypadło wypełnienie ze środka i to co zostało po bokach tak się chwieje jakby miało zaraz wypaść…. Teraz jest sklejony więc nie lata na boki, ale boli przy ucisku. Mi też się wydaje, że to jest nie do uratowania, bo skoro się wszystko chwieje to przecież nie wsadzą go mocniej do środka. Będę jutro do gumedu dzwonić i niech się wypowiedzą. Wszystkie ósemki mi ogarniali i byłam zadowolona.

preg.png
  • Natalie2026 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    U mnie też chodzi o 6, z tym że u mnie ząb jest jakby pęknięty na pół wzdłuż całego zęba. Wypadło wypełnienie ze środka i to co zostało po bokach tak się chwieje jakby miało zaraz wypaść…. Teraz jest sklejony więc nie lata na boki, ale boli przy ucisku. Mi też się wydaje, że to jest nie do uratowania, bo skoro się wszystko chwieje to przecież nie wsadzą go mocniej do środka. Będę jutro do gumedu dzwonić i niech się wypowiedzą. Wszystkie ósemki mi ogarniali i byłam zadowolona.

U mnie właśnie było podobnie, a chwiał się cały i do tego wraz z wypełnieniem odpadła większa część wewnętrznej ściany.. mam na nim onlay, musieli mi go prawie całkowicie spiłować, ale wygląda jakby bym mój.
    Ale w gumedzie ogarną na pewno

wandapanda lubi tę wiadomość

‹‹ 208 209 210 211 212 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ