🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
fantaghiro wrote:W pierwszej ciąży też nie miałam USG dopochwowego po 20 tc, a prowadziłam u innego lekarza. Więc wydaje mi się że to wcale nie jest obowiązkowy element badania na tym etapie ciąży.
To już nawet nie chodzi o ciążę tylko. Tylko też o zdrówko przyszłej mamy. U mnie sprawdza ph pochwy, ogląda, sprawdza czy na szyjce nic się nie dzieje itp itd
Dla mnie to nie problem, trwa to chwilkę. A czuję się mocno zaopiekowana. Wizyta trwa prawie godzinę.
.I pamiętacie 2 dni temu zastanawiałam się dlaczego zleciła mi CRP. Wczoraj zapytałam. No I dlatego że na poprzedniej wizycie zauważyła coś podczas właśnie badania na fotelu co mogłoby być rozwijającą się infekcją intymną. I w razie czego zleciła crp. Na szczęście crp ładne i wszystko ok.♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀
🍀12.03- 700g malucha

-
Ja np nie mam usg przy każdej wizycie,ale jestem z ta dr juz od kilku lat i jej ufam.Jesli chodzi o szyjke to mierzy ja palpacyjnie.Ja sie zbieram bo od rana mam odebrac wyniki jak ta Awidnosc wyszła 😮💨Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze a jutro spotkanie z Marcysia🩷Zycze wam miłego piątku 13-go😅😜🐈⬛
Missi lubi tę wiadomość
-
Ja też mam najpierw badanie na fotelu, potem USG dopochwowe żeby sprawdzić szyjkę i potem USG przed brzuch 😄 u poprzedniej lekarki tak samo miałam. A wizyta nie trwa długo, 20 min to jest najdłużej ile byłam 😄
Missi lubi tę wiadomość
-
Wiola dawaj od razu znać 🙏🍀♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀
🍀12.03- 700g malucha

-
Ja od wczoraj czuję takie kopniaki, że hoho! Niby łożysko na przedniej ścianie, ale ktoś tu mocno się rozruszał. Skurczy BH chyba nie mam, albo nie wiem, że mam 🤷🏻♀️ @WiolaP dawaj znać! Bardzo też dziękuję za toruniowe polecajki. Skorzystamy, ale w kolejny weekend, bo teraz mąż leci na ksw. Uwaga, chciał mnie tam zabrać 😂 ciężarna oglądająca takie walki, oj nie nie.
Czy któraś z Was kupiła może starszemu dziecku rowerek marki woom? Czy on naprawdę jest taki super? Bo cena spora i się zastanawiam -
Missi wrote:To już nawet nie chodzi o ciążę tylko. Tylko też o zdrówko przyszłej mamy. U mnie sprawdza ph pochwy, ogląda, sprawdza czy na szyjce nic się nie dzieje itp itd
Dla mnie to nie problem, trwa to chwilkę. A czuję się mocno zaopiekowana. Wizyta trwa prawie godzinę.
.I pamiętacie 2 dni temu zastanawiałam się dlaczego zleciła mi CRP. Wczoraj zapytałam. No I dlatego że na poprzedniej wizycie zauważyła coś podczas właśnie badania na fotelu co mogłoby być rozwijającą się infekcją intymną. I w razie czego zleciła crp. Na szczęście crp ładne i wszystko ok.
byłam badana na pierwszej wizycie. W zaleceniach badań w ciąży nie ma badania szyjki na każdej wizycie - mi akurat to bardzo pasuje, był to jeden z powodów dla którego wybrałam tą lekarkę, bo bardzo nie lubię badań na fotelu ginekologicznym więc po co to robić jak nie ma potrzeby.07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
My kupiliśmy niedawno btwin 900 z Decathlona dla naszego 3 latka, bo cena Wooma sprawiła, że prawie spadłam z krzesła 😂 a ten nasz kosztuje połowę tego. Wygląda solidnie, dzieć zadowolony, póki co pedałów nie ma - bardzo łatwo się to robi, wystarczy je odkręcić 😄 i jest dość lekki.adukow wrote:Ja od wczoraj czuję takie kopniaki, że hoho! Niby łożysko na przedniej ścianie, ale ktoś tu mocno się rozruszał. Skurczy BH chyba nie mam, albo nie wiem, że mam 🤷🏻♀️ @WiolaP dawaj znać! Bardzo też dziękuję za toruniowe polecajki. Skorzystamy, ale w kolejny weekend, bo teraz mąż leci na ksw. Uwaga, chciał mnie tam zabrać 😂 ciężarna oglądająca takie walki, oj nie nie.
Czy któraś z Was kupiła może starszemu dziecku rowerek marki woom? Czy on naprawdę jest taki super? Bo cena spora i się zastanawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 09:50
adukow lubi tę wiadomość
-
Ja na wizycie zawsze mam najpierw badanie palpacyjne i oglądanie szyjki czy jest ok, nie ma plamienia/nadżerki, potem mierzy mi szyjkę i dalej już usg przez brzuch. Z tymi pomiarami to też różnie, na prentalnych miałam szyjkę 4cm, 3 dni później na wizycie 2,93cm ale była wygięta w łuk i doktor twierdziła że jest gdzieś ok 3,3-3,5. Ufam mojej doktor i jak mówi że jest ok to jej wierze 🙂 przy skracającej szyjce chyba też na usg coś widać, lejek czy nisko ułożony worek owodniowy. Czytałam że skracająca szyjka nie zawsze daje znać
Missi, karolka lubią tę wiadomość
32 & 34. ⛪ 2020 r
04/24 - 💔 9 tydz Madzia
12/24 - 💔 7 tydz Józio
3 x stymulacje letrozolem ❌
1️⃣ IUI - 15/10/25 🙏 ⏸️
Beta 10dpo- 22,5 --> 12 dpo 59,1 --> 20 dpo 2013
26.11 2 maluchy jeden 6+3:💔 drugi 7+4 crl już 1,3cm 🦋 -->1.12 - 1,8 cm 🦋 --> 8.12 - 2,4 cm 🦋-->14.12 krwotok 😑 3,5cm fhr 176 🦋-->23.12 ponowne krwawienie, 5cm fhr 171 🦋 --> 24.12 krwotok 😑 🦋 --> 5.01 prenatalne - ryzyka niskie 🎉 6,5cm cudu 🦋. -->19.01 - 128g chyba dziewczynki 🩷🦋🥰--> 4.02 - 200g 🩷🦋--> 17.02 - 261g kruszynki 🦋--> 3.03 połówkowe 391g kobitki 🩷🦋--> 18.03 545g Dorusi 🦋--> 27.03 653g 🩷🦋
Rośnij maluszku 🙏🙏🙏
Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo, cd56 dodatnie, cukrzyca ciążowa
On: IO, żołnierzyki wolne, ale w dostatecznej ilości

-
Kofii wrote:My kupiliśmy niedawno btwin 900 z Decathlona dla naszego 3 latka, bo cena Wooma sprawiła, że prawie spadłam z krzesła 😂 a ten nasz kosztuje połowę tego. Wygląda solidnie, dzieć zadowolony, póki co pedałów nie ma - bardzo łatwo się to robi, wystarczy je odkręcić 😄 i jest dość lekki.
Poluję też na Vinted i Olx 🙈
Kofii lubi tę wiadomość
-
Ja też mam najpierw badanie palpacyjne podczas którego lekarka opisuje co widzi, pokazuje wziernik po badaniu z komentarzem, że wydzielina prawidłowa. Potem USG przez pochwę do oceny szyjki i na koniec USG przez brzuch. Ostatnio tylko w sumie słuchaliśmy serca córeczki bo byłam na kontroli niecałe 2 tyg po prenatalnych więc lekarka tylko szybko sprawdziła dziecko i nie prowadziła już pomiarów.
Szyjkę też mam długą i zamkniętą, ponad 4 cm.
Co do skurczy B-H to chyba jeszcze nie miałam albo nie potrafię ich rozpoznać.
Missi lubi tę wiadomość
6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
🌈✨
30.10, 10 DPO
Beta 19,1, Progesteron 31
19.11 0,7 cm Groszka 🌼
04.12 2,1 cm Fasolka 🌼
18.12 3,8 cm Maluszka 🌼
02.01 6,7 cm Fikołka 🌼 (prenatalne - niskie ryzyka, ukrywa płeć)
15.01 8,5 cm Słoneczka 🌼 (nadal ukrywa płeć)
12.02 Słodka Dziewczynka 🌸 292g
23.02 USG połówkowe 👍🌸 350g
PAI homo/MTHFR hetero
💊 Acard + Heparyna
Ja '91, On '90 + 🐱

-
Ja dzisiaj z samego rana wybrałam się na krzywą cukrową. Glukozę kupiłam cytrynową, nawet dało się to wypić. Po pierwszym łyku nawet nieźle mi smakowało, potem było trochę gorzej, ale jakoś poszło. Te 2 godziny czekania też jakoś szybko zleciały. Teraz pozostaje tylko czekać na wyniki.
-
Też melduję się po dzisiejszej wizycie kontrolnej.
Eryk waży już 680 gram, rączką się mocno zakrywał, ale widziałam buźkę 🥰
Szyjka na szczęście bez zmian, 33 mm.
Pytanie do dziewczyn, które mają już zwolnienie lekarskie.
Ja nigdy nie miałam żadnego i trochę się stresuję, bo dzisiaj wystawione, a na moim profilu w ZUS nie jest ono widoczne..
Wiem, że któraś z Was miała z tym tutaj kłopot, a moja lekarka jest czasem nieco zakręcona..
Któraś to w ogóle na tej platformie sprawdzała? To się pojawia z opóźnieniem? Nie chce mieć potem problemów w pracy 🫣
Agaa049, Missi, wandapanda, WiolaP, MayMasza, Motylek93, emciak lubią tę wiadomość
-
Anuska94 wrote:Czy w 6 miesiącu można poronić? Boję się bo wzięłam od kuriera paczkę tyle co ją wzięłam i odłożyłam odrazu ale była ciężka.
Jeśli nic Cię nie boli, ani nie dźwigasz nagminnie to raczej powinnaś być spokojna, nic się Maleństwu nie stało. Też czasem coś ciężkiego kontrolowanie podnoszę.
Jeśli pojawia się jakieś bóle, czy krwawienia to jedz szybciutko na izbę przyjęć. -
Natalie2026 wrote:Też melduję się po dzisiejszej wizycie kontrolnej.
Ja nigdy nie miałam żadnego i trochę się stresuję, bo dzisiaj wystawione, a na moim profilu w ZUS nie jest ono widoczne..
Wiem, że któraś z Was miała z tym tutaj kłopot, a moja lekarka jest czasem nieco zakręcona..
Któraś to w ogóle na tej platformie sprawdzała? To się pojawia z opóźnieniem? Nie chce mieć potem problemów w pracy 🫣
Super, że na wizycie dobrze 😘
Ja miałam z tym ZUS, ale moja po prostu zapomniała… a jak już wystawiła to najpierw pojawia się informacja w zakładce „korespondencja”, że wystawione, a na drugi dzień miałam w zakładce „zaświadczenia lekarskie” już widoczne• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
• Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
• Ponowne starania 01.2025 r.
• 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
• 10-11.2025 podczas starań Encorton, accofil
11.2025 ⏸️
Leki: Encorton, accofil do 12 tygodnia, acard, po 23 tygodniu ciąży heparyna Fraxiparine
Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️ -
Natalie2026 wrote:Jeśli nic Cię nie boli, ani nie dźwigasz nagminnie to raczej powinnaś być spokojna, nic się Maleństwu nie stało. Też czasem coś ciężkiego kontrolowanie podnoszę.
Jeśli pojawia się jakieś bóle, czy krwawienia to jedz szybciutko na izbę przyjęć.
Też jestem tego zdania. Jeśli coś Cię niepokoi i pojawia się dolegliwości to na szpital. A jeśli nic nie jest to spokojnie. Ja też dzisiaj dźwigałam co prawda puste kartony, ale trochę to było ciężkie. Na fitness sztangi podnosimy w ciąży, wiadomo małe obciążenie, ale jednak. Więc musisz skontrolować jak sie czujesz, czy coś się dzieje.• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
• Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
• Ponowne starania 01.2025 r.
• 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
• 10-11.2025 podczas starań Encorton, accofil
11.2025 ⏸️
Leki: Encorton, accofil do 12 tygodnia, acard, po 23 tygodniu ciąży heparyna Fraxiparine
Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️ -
Natalie2026 wrote:Też melduję się po dzisiejszej wizycie kontrolnej.
zazwyczaj jest widoczne dopiero na drugi dzień
Natalie2026 lubi tę wiadomość
07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
Agaa049 wrote:Super, że na wizycie dobrze 😘
Ja miałam z tym ZUS, ale moja po prostu zapomniała… a jak już wystawiła to najpierw pojawia się informacja w zakładce „korespondencja”, że wystawione, a na drugi dzień miałam w zakładce „zaświadczenia lekarskie” już widoczne
Dziękuję Wam bardzo, na spokojnie poczekam do poniedziałku, pewnie się pojawi 🥰