🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
@PaniBocianowa nic dodac nic ujac❤️Wbrew pozorom te nastolatki tez nadal nas potrzebują,potrzebuja sie wygadać, widziec ze tez sa wazne.O ile u nas wiedziałam ze z dziewczynami bedzie lzje jesli chodzi o rodzeństwo bo przecież już to przechodziły o tyle nie wiem właśnie jak zareaguje maluszek.Ale mysle ze bedzie dobrze dzis od 6.30 rano słuchaliśmy juz serduszka🫣Bo tylko sie obudzil ,poszedl siku i wrócił już z detektorem 😂
A co do wagi,rany dziewczyny mi sie też wydaje ze tyje od tego że wystarczy ze pomysle o czymś słodkim.Trzymam diete moje porcje sa naprawde nie wielkie,mam codzienny ruch i co 🫣Ech no trzeba to przetrwać,ale powiem wam ze mam wrażenie ze od jakos 2-3 dni to moj brzuchol zrobil sie taki duży i strasznie ciężki.No i jest nadal dość nisko ,ruchy Marcysi tez nadal czuje bardzo nisko🤷 -
Pani Bocianowa, u mnie jest zupełnie inaczej. Mój syn bardzo się cieszy, ciągle przytula brzuch, puka i czeka żeby siostra mu odpukała 😅 kilka razy dziennie słyszę „mamo dziękuję, spełnia się moje największe marzenie”, albo „nie mogę doczekać się aż urodzi się moja siostra, na pewno będzie urocza”. A ja jak jakaś wariatka mam głupie myśli, że robię mu krzywdę, że może lepiej dla niego jakby był jedynakiem, często myślę o tym, że coś traci i w ogóle mam jakieś wyrzuty sumienia 🙈 no nie dogodzisz 😅 a ja sama nie jestem jedynaczką i też mam bardzo dobry kontakt z moją dużo młodszą siostrą. A na wieść o tym, że ma się urodzić zareagowałam tak samo jak Twoja córka 😁
Pani Bocianowa, Agaa049 lubią tę wiadomość
-
Pani Bocianowa wrote:Z tym rodzeństwem to ciekawy temat.
Nie zdawałam sobie sprawy jakim ładunkiem emocjonalnym jest dowiedzenie się o rodzeństwie. Moja córka ma 13, prawie 14 lat! Zawsze mówiła że chce być jedynaczką, że nie wyobraża sobie mieć w domu „bachora”. Na mojej terapii omówiłam każdy centymetr postępowania z nią w przypadku mojej ciąży, więc byłam gotowa na wszystko. Na dramę, na wybuch płaczu, radości i czegokolwiek innego.
Płakała godzinę. Nie mogliśmy jej uspokoić 😅
13 lat różnicy jest między moją babcią a jej siostrą. Daliśmy to za doskonały przykład, bo „babcie” są teraz najlepszymi przyjaciółkami, dzwonią do siebie kilka razy dziennie, jak jedna przyjeżdża do drugiej to pękają ze śmiechu, no świetna relacja. Jak córka przekminiła że faktycznie, urodzę jej taką kumpelę, to momentalnie przestała płakać 😄
Teraz w trakcie ciąży najważniejsze jest to żeby czynnie uczestniczyła w przygotowaniach na tyle ile chce. (Dlatego nadal nie mamy wybranego imienia 🤦♀️😂). Powtarzam jej często, że będzie najlepszą siostrą, np. jak teraz opiekuje się naszym powypadkowym psem, to chwalę ją że widzę że ma w sobie dużo empatii i będzie „wspaniałą, kochającą siostrą”.
Czasem zdarzy jej się tekst przez który trochę mi smutno, np. „Jak będziesz traktować nowe dziecko lepiej niż mnie to się wyprowadzę do babci” 😳 ale dziwne gdyby takie teksty się nie zdarzały.
Co terapeutka też mówiła, że ważne żeby po urodzeniu dziecka spędzać czas sam na sam też z tym pierwszym, nie ważne w jakim jest wieku, żeby dziecko mogło mieć rodzica tylko dla siebie. Taka „randka” z tatą - mój znajomy chodzi na „randki” z córką, jego żona zostaje z młodszym synem w domu. Ta córka stroi się przez godzinę, jest cała w emocjach bo idzie z tatą na randkę 😁 idą do kawiarni, do kina gdziekolwiek.
Ale się rozpisałam jeny 😂
Jeśli Cię to pocieszy to u Nas starszy syn słabo zareagował na rodzeństwo
I jak ciąża jeszcze była ok tak po porodzie była mega zazdrość . Między nimi różnica 9 lat
Tata spał z nim w jego pokoju a ja z małym oddzielnie
Ale trwało to jakos dwa tyg
A później ? W ogień by wskoczył i tak zostało
Życzę aby było tak u Ciebie
Zazdrość będzie napewno
Pierwszy miesiąc najgorszy czas
Ważne jest aby wtedy poświęcać dużo uwagi starszej córce żeby nie poczuła się odrzucona .
Znów teraz i jeden i drugi brat czekają
Młodszy chce codziennie już wyciągać brata z brzucha bo mówi że już jest duży ( to znak że mam naprawdę duży brzuch ) 😂
Pani Bocianowa lubi tę wiadomość
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
A ile dziewczyny przytyłyście? Ja byłam dumna że długo utrzymywało się +2kg, tydzien temu +3, a dzisiaj dramat +4,5kg 🫣 w cukrzycy tez mocno się pilnuje z tym jedzeniem, najgorsze że zacznają się skoki po produktach po których wcześniej miałam dobre cukry 😕 wiem że mała rośnie, łożysko, wody ale chyba aż tylu kg nie potrzebuje do wzrostu 😂32 & 34. ⛪ 2020 r
04/24 - 💔 9 tydz Madzia
12/24 - 💔 7 tydz Józio
3 x stymulacje letrozolem ❌
1️⃣ IUI - 15/10/25 🙏 ⏸️
Beta 10dpo- 22,5 --> 12 dpo 59,1 --> 20 dpo 2013
26.11 2 maluchy jeden 6+3:💔 drugi 7+4 crl już 1,3cm 🦋 -->1.12 - 1,8 cm 🦋 --> 8.12 - 2,4 cm 🦋-->14.12 krwotok 😑 3,5cm fhr 176 🦋-->23.12 ponowne krwawienie, 5cm fhr 171 🦋 --> 24.12 krwotok 😑 🦋 --> 5.01 prenatalne - ryzyka niskie 🎉 6,5cm cudu 🦋. -->19.01 - 128g chyba dziewczynki 🩷🦋🥰--> 4.02 - 200g 🩷🦋--> 17.02 - 261g kruszynki 🦋--> 3.03 połówkowe 391g kobitki 🩷🦋--> 18.03 545g Dorusi 🦋
Rośnij maluszku 🙏🙏🙏
Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo, cd56 dodatnie, cukrzyca ciążowa
On: IO, żołnierzyki wolne, ale w dostatecznej ilości

-
Motylek93 wrote:A ile dziewczyny przytyłyście? Ja byłam dumna że długo utrzymywało się +2kg, tydzien temu +3, a dzisiaj dramat +4,5kg 🫣 w cukrzycy tez mocno się pilnuje z tym jedzeniem, najgorsze że zacznają się skoki po produktach po których wcześniej miałam dobre cukry 😕 wiem że mała rośnie, łożysko, wody ale chyba aż tylu kg nie potrzebuje do wzrostu 😂
Ja mam już +12 kg 🫣😂Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
Motylek93 wrote:A ile dziewczyny przytyłyście? Ja byłam dumna że długo utrzymywało się +2kg, tydzien temu +3, a dzisiaj dramat +4,5kg 🫣 w cukrzycy tez mocno się pilnuje z tym jedzeniem, najgorsze że zacznają się skoki po produktach po których wcześniej miałam dobre cukry 😕 wiem że mała rośnie, łożysko, wody ale chyba aż tylu kg nie potrzebuje do wzrostu 😂
Ja +7 na plusie 🙄 ogólnie to powinno być podobno tak :
Ile tyć na tydzień (II i III trymestr) - wg BMI sprzed ciąży :
Niedowaga (BMI < 18,5): 0,44 – 0,58 kg
Waga prawidłowa (BMI 18,5–24,9): 0,35 – 0,50 kg
Nadwaga (BMI 25,0–29,9): 0,23 – 0,33 kg
Otyłość (BMI > 30,0): 0,17 – 0,27 kgWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:30
-
Pani Bocianowa wrote:Ja +7 na plusie 🙄 ogólnie to powinno być podobno tak :
Ile tyć na tydzień (II i III trymestr) - wg BMI sprzed ciąży :
Niedowaga (BMI < 18,5): 0,44 – 0,58 kg
Waga prawidłowa (BMI 18,5–24,9): 0,35 – 0,50 kg
Nadwaga (BMI 25,0–29,9): 0,23 – 0,33 kg
Otyłość (BMI > 30,0): 0,17 – 0,27 kg
Mi lekarz powiedział aby się na to nie patrzeć .
Powiedział że w ciąży ważna jest waga startowa przede wszystkim.
Ale są kobiety np takie jak ja gdzie ta waga leci jak szalona a po porodzie wszystko spada
Ja w każdej ciąży przytyłam 25-30 kg
A dwa msc po porodzie byłam już z waga z przed ciąży .
Dlatego u mnie to po prostu zapisuje ile doszło i słucha jak narzekam
Po czym dodaje pamiętaj wszystko spadnie 🫣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:20
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
Warto też dodać że te kg to nie tylko tłuszcz
Wiele kobiet zmaga się z zatrzymaniem wody ( ja tak mam )
Dolicz sobie wody płodowe , krew , biust , macica łożysko i dziecko .
Podobno te 15 kg to jest zdrowe i normalnie
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
Zgadzam sie z Domi,liczy sie przede wszystkim waga wyjsciowa ale i tak średnio przyjmuje sie ze kazda z nas przytyję ok 10-15 kg.Mi np diabetolog powiedziała że najlepiej bylo by gdybym przytyła ok 12 kg ale zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce 😁
Co do zatrzymywania wody ja tez mam z tym problem, szczególnie w 3 trymestrze ,strasznie puchna mi nogi😮💨 -
WiolaP wrote:Zgadzam sie z Domi,liczy sie przede wszystkim waga wyjsciowa ale i tak średnio przyjmuje sie ze kazda z nas przytyję ok 10-15 kg.Mi np diabetolog powiedziała że najlepiej bylo by gdybym przytyła ok 12 kg ale zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce 😁
Co do zatrzymywania wody ja tez mam z tym problem, szczególnie w 3 trymestrze ,strasznie puchna mi nogi😮💨
U mnie się już zaczęło z tą wodą 🫣🫣Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
W poprzednich ciazach tyłam 15, 18 kg. W tej ciąży nic nie przytyłam, ale ja właśnie mam otyłość i lekarz mówi, ze mam sie nie martwić w moim przypadku nawet jak schudnę to nic sie nie stanie 🫣 ale mimo wszystko troche mnie martwi, ze ciagle waga taka sama. Poprzednie ciaze tez nadwaga, w drugiej juz otylosc i jednak sporo tych kilogramow przychodzilo. Dużo tez sie ruszam, jem w sumie normalnie tak jak zawsze, szczerze też nie koniecznie niestety zdrowo, nie odmawiam sobie tez słodyczy, a nawet dojadam po dzieciach. Najlepsze w drugiej ciazy ruchów prawie nie czulam, a teraz wagowo zaczynałam pewnie podobnie, ale ruchy czuje wyraźnie, może ten przyrost wagi w drugiej ciazy mial znaczenie, ze ciezko bylo mi nawet czuć ruchy dziecka, ale tez sam w sobie był leniuch. No I dwoje dzieci jednak bylo dużych, przebierali w górnych granicach centyla, a tu drobinkami się szykuje. 🤔 to tez mnie martwi, ale położna czy lekarz prowadzący, lekarz na prenatalnych mówili, ze jest dobrze, wiec im zaufam. Może to tez różnica, ze chłopcy, a tu dziewczynka, dwie ciaze jednak inf, pełno leków z tego powodu, a ta trzecia niespodzianka ciaza jednak od poczatku przebiega inaczejStarania od 11.2017r.
-brak prawego jajowodu.
-IO, PCOS
04-10.19r - Lametta + Ovitrelle, glucophage
20.11.19r. - 1 cykl z clo i IUI (7cs) 😥
16.12.19r. - 2 IUI menopur (8cs) 😥
02-05.20r. - starania bez leków (10-13cs) torbiel czekoladowa po lewej stronie
22.06.20r. - transfer 4ab
8dpt - beta 114.09 🥰
11dpt - beta 301.78 🥰
18dpt - beta 3258.58 🥰
💙
23.02.23r. transfer 3BB
6dpt - beta 19 / prog 20.60 🥰
8dpt - beta 56 🥰
13dpt - beta 593 🥰
15dpt - beta 1654 🥰
20dpt - beta 7314 🥰
🩵
Zostały jeszcze ❄❄❄❄
2025 z naturalnego cudu - córka 🩷

-
U mnie narazie +2kg od wagi sprzed ciazy, ale w poczatkowych tyg mocno schudlam, wiec odbijam dopiero.
Kolejny raz w tej ciazy walcze z infekcja, juz jestem bezsilna. Niestety, rodzice przyprowadzaja chore dzieci do przedszkola, corka szybko podlapuje a potem ja od niej
-
Domi93 wrote:Mi lekarz powiedział aby się na to nie patrzeć .
Powiedział że w ciąży ważna jest waga startowa przede wszystkim.
Ale są kobiety np takie jak ja gdzie ta waga leci jak szalona a po porodzie wszystko spada
Ja w każdej ciąży przytyłam 25-30 kg
A dwa msc po porodzie byłam już z waga z przed ciąży .
Dlatego u mnie to po prostu zapisuje ile doszło i słucha jak narzekam
Po czym dodaje pamiętaj wszystko spadnie 🫣🤣
Tak, dlatego tam patrzymy na BMI sprzed ciąży. Ja za to dostałam taką tabelkę od mojej prowadzącej 😂 co lekarz to inaczej 😁 -
Nadrabiam Was trochę i słodkie to jest z tym rodzeństwem, że czekają tak na maluszka ❤️ i tak jak mówicie, nieważne czy to nastolatek czy młodszy, każdy potrzebuje uwagi rodzica, bo ten nastolatek to wiecie jaki wiek 🫣😀 to ogólnie moje pierwsze dziecko więc takich problemów nie mam, ale fajnie o tym poczytać ❤️
I u mnie też dzisiaj brzuch jakoś nisko, młody też wali ciągle nad spojeniem. W ogóle dzisiaj tak szaleje, że masakra, on chyba wcale nie śpi… a ja ledwo oczy otworzę nieważne czy to północ czy trzecia nad ranem i on już też daje o sobie znać 🙈 mam nadzieję, że po porodzie się to zmieni 😀
Co do wagi, nie wiem, nie chcę widzieć 😂😂 zważę się dopiero w poniedziałek/wtorek, bo we wtorek mam wizytę u immunologa, a w środę u swojej gin to będą pytaćWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:20
• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
• Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
• Ponowne starania 01.2025 r.
• 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
• Leki: Encorton, accofil
Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️ -
Ceci wrote:U mnie narazie +2kg od wagi sprzed ciazy, ale w poczatkowych tyg mocno schudlam, wiec odbijam dopiero.
Kolejny raz w tej ciazy walcze z infekcja, juz jestem bezsilna. Niestety, rodzice przyprowadzaja chore dzieci do przedszkola, corka szybko podlapuje a potem ja od niej
Ja jak się zaraziłam od synka i też z przedszkola przyniósł to on po 5 dniach zdrowy a ja 3 tyg walczyłam … jestem już na końcówce ..Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
Ja nie wiem jak mój synek zareaguje na braciszka po porodzie, póki co każdej osobie którą spotka mówi "a mama ma w brzuchu dzidziusia!" 😂 Tuli się do dzidziusia, głaszcze mnie po brzuchu, wymyśla jakie prezenty kupi dla brata 🥰 ale dużo mu tłumaczymy jak to będzie wyglądało, że będzie płakał, budził się w nocy itp... na pewno będą lepsze i gorsze momenty.
Ja wróciłam właśnie od fizjoterapeutki uroginekologicznej, znowu cała otejpowana 😵💫 może mi to pomoże na bóle (boli mnie górna część brzucha z powodu rozejścia mięśni i lewa strona spojenia).

, druga córka