SUPLEMENT DIETY

💜 KWAS FOLIOWY POD LUPĄ 💜

Zaczynacie starania o dziecko? Sprawdźcie, kiedy zacząć suplementację folianów i co naprawdę ma znaczenie.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
Odpowiedz

🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼

Oceń ten wątek:
  • wandapanda Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Co myślicie o wieszaniu firanek w ciąży ?
    Wstawiłam właśnie je do prania
    I ja zawsze się tego bałam
    Czy to są legendy czy faktycznie nie można ?

Ps. Zaczął się u mnie szał na porządki
    Coś wcześnie ,
    Przecież się zarżnę jak tak będę latała już do porodu
    W poprzedniej ciąży to dużo później przyszło 🤣🤣
    Wg mnie zależy jak się czujesz. Ja bym dała to staremu do zrobienia 😁 ale ja mam ostatnio po wszystkim skurcze. Wystarczy spacer, odkurzanie czy pełny pęcherz i się zaczyna. A bardzo bym nie chciała urodzić w tym momencie 😁
    Za to w pierwszej ciąży bez problemu robiłam takie rzeczy.
    Ja w ogóle nie mam motywacji do sprzątania ostatnio. W związku ze zmianą mieszkania nic mi się nie chce robić w tym obecnym, nawet nie miałam ochoty przystroić go na święta. Mamy już kupców i chce się go po prostu pozbyć. Za to w nowym planowanie pełną parą.

preg.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    U mnie glukoza z palca też 82, ale jak dostałam wynik z laboratorium to 71. Podejrzewam, że drugi dokładniejszy.

Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest ze szczepieniami, bo miałam wczoraj wizytę i zapomniałam spytać 🤦‍♀️ chce zaszczepić się na krztusiec i rsv. Czy muszę mieć jakieś skierowanie od gina? Czy on nie ma nic do gadania i mam prosto do swojej przychodni uderzać z tym? Czy jeszcze inaczej? 🙈

Ja Ci nie pomogę bo nie mam pojęcia 🫣
    Ale ja bym zapytała po prostu w przychodni ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 12:31

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔
    Synek 2022 ❤️❤️
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    Wg mnie zależy jak się czujesz. Ja bym dała to staremu do zrobienia 😁 ale ja mam ostatnio po wszystkim skurcze. Wystarczy spacer, odkurzanie czy pełny pęcherz i się zaczyna. A bardzo bym nie chciała urodzić w tym momencie 😁
    Ja w ogóle nie mam motywacji do sprzątania ostatnio. W związku ze zmianą mieszkania nic mi się nie chce robić w tym obecnym, nawet nie miałam ochoty przystroić go na święta. Mamy już kupców i chce się go po prostu pozbyć. Za to w nowym planowanie pełną parą.

No właśnie po większych przemyśleniach wykorzystam do tego tatusia
    Ale upiorę i uprasuję żeby nie było poprawiania 🤣

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔
    Synek 2022 ❤️❤️
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    No właśnie po większych przemyśleniach wykorzystam do tego tatusia
    Ale upiorę i uprasuję żeby nie było poprawiania 🤣

Ps . No właśnie od kad przeszła jelitówka czuję sie jak nastolatka 🤣 skurczy nie mam żadnych
    Nie dzieje się nic.
    Ale przecież nie będę tego głośno mówiła i przede wszystkim pokazywała
    Generalnie lepiej udawać że ciężko wstać , ciężko się schylić i wogole cokolwiek robic . Kiedy jak nie teraz 🤭🤣🤣

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔
    Synek 2022 ❤️❤️
  • adukow Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Ja Ci nie pomogę bo nie mam pojęcia 🫣
    Ale ja bym zapytała po prostu w przychodni ;)

Mi powiedział, że mam iść po skierowanie do lekarza rodzinnego, bo to jest na NFZ. Prowadzę ciążę w medicover i tam byłoby płatne. Bez żadnego oświadczenia, wystarczy dzienniczek ciąży.

Po glukozie weszłam do Newbie i kupiłam piżamki dla rodzeństwa, matchy matchy :)
    2a1bbf63719d6.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 12:37

WiolaP, Ananabanana, Natalie2026 lubią tę wiadomość

age.png
  • Motylek93 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @domi ja z firankami dałabym spokój, długotrwałe trzymanie rąk w górze może naciągnąć więzadła w macicy 😕
    @pani bocianowa i super że już po🙂 kurde zrobiłaś mi ochotę na frytki 🤤 może zrobie dzisiaj do obiadku w airfryerze 🤤
    Jeśli chodzi o szczepienie to mi moja ginka mówiła ,że lekarz pozu nie potrzebuje zaświadczeń od ginekologa, bo sam kwalifikuje na podstawie zdrowia w chwili szczepienia. I są refundowane więc jakbyście miały problem to wykłócajcie się. Bo jest spychologia pozu do specjalistów 😕
    A propo piłki nożnej wiecie że większość nas rozpakuje się w trakcie mundialu 😄 Może dobrze że nasi nie jadą to nie spowodują przedwczesnych porodów 🤣 mąż mi zazdrości bo mam w planach obejrzeć wszystkie mecze co by umylić oczekwianie 😁
    I współczuję złych samopoczuć, ja pierwszy trymestr miałam fatalny przez krwotoki, a drugi jest super 😁 na początku marca wróciłam do 2 prac, jednocześnie robię weekendowo podyplomówkę, a w kwietniu macham 2 tygodniowy kurs. Mam jakąś energię i w chwili obecnej lubię być w ciąży, mam nadzieję że 3 trymestr też bedzie łaskawy. Jedynie fakt nie lubię jeździc autem w ciąży, chociaż mam wrażenie że z roku na rok gorzej się jeździ 😑zresztą jazda po Wawie to masakra 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 12:41

WiolaP lubi tę wiadomość

33& 34 ⛪ 2020 r
    04/24 - 💔 9 tydz Madzia
    12/24 - 💔 7 tydz Józio
    3 x stymulacje letrozolem ❌
    1️⃣ IUI - 15/10/25 🙏 ⏸️
    Beta 10dpo- 22,5 --> 12 dpo 59,1 --> 20 dpo 2013
    26.11 2 maluchy jeden 6+3:💔 drugi 7+4 crl już 1,3cm
    12.26r 3 krwotoki dzidziuś dzielnie walczy 💪
    5.01 prenatalne - ryzyka niskie 🎉 6,5cm cudu 🦋
    3.03 połówkowe 391g kobitki🩷🦋
    21.04 - III prenatalne 1091g 🩷🦋, SGA kruszynki
    19.06.2026r w 37+0 po długiej walce urodziła się nasza córeczka 2160g, 47cm szczęścia 🥰
    Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo, cd56 dodatnie, cukrzyca ciążowa,
    On: I poO, żołnierzyki wolne, ale w dostatecznej ilości
    event.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:

My żyjemy bez firanek, więc nie pomogę 🙈
    Fajnie, że zmiana mieszkania! Nas od tygodnia naszło na szukanie działki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 13:23

age.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek93 wrote:
    @domi ja z firankami dałabym spokój, długotrwałe trzymanie rąk w górze może naciągnąć więzadła w macicy 😕
    @pani bocianowa i super że już po🙂 kurde zrobiłaś mi ochotę na frytki 🤤 może zrobie dzisiaj do obiadku w airfryerze 🤤
    Jeśli chodzi o szczepienie to mi moja ginka mówiła ,że lekarz pozu nie potrzebuje zaświadczeń od ginekologa, bo sam kwalifikuje na podstawie zdrowia w chwili szczepienia. I są refundowane więc jakbyście miały problem to wykłócajcie się. Bo jest spychologia pozu do specjalistów 😕
    A propo piłki nożnej wiecie że większość nas rozpakuje się w trakcie mundialu 😄 Może dobrze że nasi nie jadą to nie spowodują przedwczesnych porodów 🤣 mąż mi zazdrości bo mam w planach obejrzeć wszystkie mecze co by umylić oczekwianie 😁
    I współczuję złych samopoczuć, ja pierwszy trymestr miałam fatalny przez krwotoki, a drugi jest super 😁 na początku marca wróciłam do 2 prac, jednocześnie robie weekendowo podyplomówkę, a w kwietniu macham 2 tygodniowy kurs. Mam jakąs energię i w chwili obecnej lubi3 nuć w ciąży, mam nadzieję że 3 też bedzie łaskawy. Jedynie fakt nie lubię jeździc autem w ciąży, chociaż mam wrażenie że z roku na rok gorzej się jeździ 😑zresztą jazda po Wawie to masakra 🤣

Tak! Właśnie mój już planował urlop ojcowski na oglądanie mundialu 😅 dobrze grali z tą Szwecją.. no ale co zrobić.

Motylek93 lubi tę wiadomość

age.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    Mi powiedział, że mam iść po skierowanie do lekarza rodzinnego, bo to jest na NFZ. Prowadzę ciążę w medicover i tam byłoby płatne. Bez żadnego oświadczenia, wystarczy dzienniczek ciąży.

Po glukozie weszłam do Newbie i kupiłam piżamki dla rodzeństwa, matchy matchy :)
    2a1bbf63719d6.jpg

Jak ja się ciszę ze nie ma u nas w okolicy tego sklepu bym była bankrutem 🤡

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔
    Synek 2022 ❤️❤️
  • wandapanda Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    My żyjemy bez firanek, więc nie pomogę. Ale po drabinie czasami latam 🙈

My przed zmianą mieszkania też mieliśmy fazę na dom. Tylko chcieliśmy kupić gotowy, a nie budować. Koniec końców przestraszyliśmy się życia pod miastem 🙈 i jednak stwierdziliśmy, że wolimy trochę mniejszy metraż, ale w mieście gdzie wszystko mamy pod nosem. No i dobrze wyszło, że zdecydowaliśmy się na 4 pokoje, bo zaraz potem wyszła ciąża 😁 tylko teraz na końcówkę tej ciąży czeka mnie przeprowadzka 🤮

preg.png
  • Kofii Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam legend i przesądów związanych z wieszaniem firanek 🤔 ale nie robię tego, bo nie wchodzę w ogóle na drabinę, uważam, że w ciąży się nie powinno, w razie upadku i złamania to nawet RTG nie można zrobić 😅 a dzisiaj akurat zamówiłam firanki do sypialni 😀
    Co do szczepienia, to ja idę do mojej przychodni po to, tam lekarz wystawi mi receptę czy co tam trzeba i od razu mnie zaszczepią😀 z pominięciem ginekologa.

🙋🏻‍♀️29🙋🏻33

2023 💙👶🏻

23.11 ⏸️ 💖
    24.11 beta 2148
    26.11 beta 5693
    preg.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    My żyjemy bez firanek, więc nie pomogę. Ale po drabinie czasami latam 🙈

Żyłam bez firanek kilka lat
    I jakiś czas temu mi się odwidziało
    Teraz bez firanek mi łyso 🤣

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔
    Synek 2022 ❤️❤️
  • Agaa049 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak zapytam na co ten termofor? 😀
    I namówiłyście na frytki, będę też jeść 😀
    My właśnie kończymy załatwiać papiery związane z budową, także też się zacznie 🙈

adukow lubi tę wiadomość

• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
    • Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
    • Ponowne starania 01.2025 r.
    • 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
    • 10-11.2025 podczas starań Encorton, accofil

11.2025 ⏸️
    Leki: Encorton, accofil do 12 tygodnia, acard, po 23 tygodniu ciąży heparyna Fraxiparine

Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️
  • adukow Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    A tak zapytam na co ten termofor? 😀
    I namówiłyście na frytki, będę też jeść 😀
    My właśnie kończymy załatwiać papiery związane z budową, także też się zacznie 🙈

Oo gratulacje :) termofor jest pomocny przy problemach brzuszkowych, a nawet dla nas podczas bolesnej menstruacji itp. Wkładasz do piekarnika, mikrofali albo na gorący kaloryfer, następnie w pokrowiec i przykładasz do miejsca, które boli.
    Podrzucam do poczytania:
    https://www.dobreliski.pl/pl/p/Termofor-Cherrypad-Minky-Rosas-Nature-solution/20267

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 13:29

Agaa049 lubi tę wiadomość

age.png
  • 94Lena Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się dałam skusić na frytki po tej krzywej. Po glukozie miałam straszny zjazd ale nie to było najgorsze. Pani w punkcie już dawno powinna być na emeryturze, finalnie miałam 5 ukłuć z czego 3 z grzebaniem igła pod skórą 🙈 cale ręce mam w siniakach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 13:34

• Pani Bocianowa Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zasnęłyście po tej glukozie? :D ja padłam i obudziłam się przed chwilą, nie wiem jak się nazywam 🥴 chyba idę spać dalej 😅

preg.png
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Termofor z pestek wiśni dobry na wszystko :D
    Kurde sama frytki bym zjadła ale ostatnie kilka dni ciezko mi na żołądku.
    Pytanie o rajstopy uciskowe: kupowałyście gotowe czy pod wymiar?

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • WiolaP Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja od rana taka zabiegana, juz zakupy przedświąteczne zrobione teraz tylko gotowanko, sprzątanko,prasowanko😂😅🤯
    Co do termoforu z pestek wiśni jest cudownym lekarstwem na kolki ale i świetnie sprawdza sie przy gorączce.Ja wrzucam do zamrażalnika i fajnie dziala jako zimny okład 😉
    Co do firanek ja bym odpuściła,mi dr zabroniła ale to ze względu na moje wcześniejsze problemy z łożyskiem -zbyt duze ryzyko.Zreszta u nas firanki tylko w pokojach dzieckow☺️Mam nadzieje ze wyniki krzywej kazdej z was wyjda perfecto i zjecie sobie dzis zasłużoną porcje frytek z restauracji pod zlotymi łukami 😁

age.png

4 na pokładzie 🩷🩷🩵🩷
  • WiolaP Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MayMasza wrote:
    Termofor z pestek wiśni dobry na wszystko :D
    Kurde sama frytki bym zjadła ale ostatnie kilka dni ciezko mi na żołądku.
    Pytanie o rajstopy uciskowe: kupowałyście gotowe czy pod wymiar?
    Koniecznie pod wymiar,w sklepie dokładnie zmierza Ci noge i dobiora najlepszy rozmiar

age.png

4 na pokładzie 🩷🩷🩵🩷
  • fantaghiro Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj byłam u psychiatry w związku z moim lękiem przed porodem. Nigdy wcześniej nie bylam u psychiatry, wiec bardzo się stresowałam, bałam sie że zbagatelizuje moje lęki, ale wizyta była naprawdę w porządku - pani doktor okazała mi naprawdę dużo empatii i czego sie nie spodziewałam włączyła mi lek przeciwdepresyjny. Powiedziała że poziom stresu w którym teraz caly czas funkcjonuje może szkodzić dziecku i tez wpłynąć na to jak będę funkcjonować po porodzie. Zaświadczenie o tokofobii wystawi mi na kolejnej wizycie.
    Muszę sobie to ułożyć w głowie troche, ale już mi trochę lżej, mam nadzieję że lek pomoże 🙂

Pani Bocianowa, nofajniefajnie, Motylek93, Kofii lubią tę wiadomość

07.2022 👶 synek

03.2025 -rozpoczęcie starań

25.06 ⏸️
    11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)

05.11 ⏸️
‹‹ 300 301 302 303 304 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ