X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
Odpowiedz

🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼

Oceń ten wątek:
  • Agaa049 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalie2026 wrote:
    Musiałam Was nadrobić troszkę 😍
    Ja kupiłam dwa smoczki z Luu i butelkę spróbuję z Neno, bo dostaniemy ze szkoły rodzenia w przyszłym tygodniu.

Wczoraj miałam niespodziankę.
    Obudziłam się z rano z ogromną plamą na piżamie w miejscu piersi.
    Jak nacisnę obie to pojawia się chyba to pierwsze mleko.
    Też już tak macie?
    Chyba nie byłam psychicznie na to gotowa w 7 miesiącu 🫠😂

Natalko, ja miałam pierwsze plamy w 16 tygodniu 🫣 i to moja pierwsza ciąża (w takim tygodniu), nikt mnie nie ostrzegł, że coś takiego może być… teraz jak więcej wypije to codziennie mam, na koszulkach, na piżamie jak sobie przycisnę przy spaniu lub prześcieradle 🙈 ale to chyba nie do końca świadczy o tym czy będzie mleko po porodzie.. mam nadzieję, że jednak tak :)

• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
    • Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
    • Ponowne starania 01.2025 r.
    • 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
    • 10-11.2025 podczas starań Encorton, accofil

11.2025 ⏸️
    Leki: Encorton, accofil do 12 tygodnia, acard, po 23 tygodniu ciąży heparyna Fraxiparine

Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️
  • Natalie2026 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Natalko, ja miałam pierwsze plamy w 16 tygodniu 🫣 i to moja pierwsza ciąża (w takim tygodniu), nikt mnie nie ostrzegł, że coś takiego może być… teraz jak więcej wypije to codziennie mam, na koszulkach, na piżamie jak sobie przycisnę przy spaniu lub prześcieradle 🙈 ale to chyba nie do końca świadczy o tym czy będzie mleko po porodzie.. mam nadzieję, że jednak tak :)

Też mam taką nadzieję, ale czytałam właśnie, że nie jest to reguła.. ale faktycznie w 26 tygodniu to już w ogóle byłaś zaskoczona.
    Czyli nie jestem z tym sama.
    Dobrze, że kupiłam już wkładki laktacyjne 🤭

• Domi93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MayMasza wrote:
    Mi wlosy rosną ale tam gdzie nie trzeba 😆 te na głowie sa mocno słabe i lamliwe. Natomiast te na dole rosną, na rękach jak małpka

To samo mam ja … dość że golenie już uciążliwe to rosną bardziej niż wcześniej . Ale podobno mamy chłopców mają ten problem 🤡

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔
    Synek 2022 ❤️❤️
  • WiolaP Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    To samo mam ja … dość że golenie już uciążliwe to rosną bardziej niż wcześniej . Ale podobno mamy chłopców mają ten problem 🤡
    Halo halo u mnie będzie córeczka i tez zarastam jak 🦍😅
    Ja np w żadnej ciazy nie miałam szybszych wypływów mleka,po urodzeniu synka to nawet nawalu pokarmowego nie mialam.Karmilam średnio 1-3 msc kazde z dzieci potem pokarm mi zanikal.Mimo to teraz tez nastawiam sie na kp chociażby na chwile💪

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
    Czekamy na dziewczynke 🩷🌷
  • Ceci Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiolaP wrote:
    Halo halo u mnie będzie córeczka i tez zarastam jak 🦍😅
    U mnie dokładnie tak samo! Ze zdziwieniem odkryłam, że nawet włoski na brzuchu sie pojawily... dobrze ze brzuch mi zaslania dół to nie widze tej dzungli tam :D

U nas córka pojechala na wakacje do dziadkow, wiec mamy tydzień laby. Musimy sie zebrac za ogarnianie rzeczy do wykonczenia domu... Wczoraj dotarlo do mnie ze zostalo juz tak niewiele czasu...

2023 - córka
    10.2025 - FET 5.2.1 PGTa
    5.01.2026 - 12 tc, prenatalne <3, druga córka <3

preg.png
  • Agaa049 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też tak szybko wyszły włosy na brzuchu 🙈🙈
    Dziewczyny, bardziej doświadczone, jeśli karmiłyście piersią swoje poprzednie dzieciaczki to do którego miesiąca mniej więcej? :)

11.2025 ⏸️
    Leki: Encorton, accofil do 12 tygodnia, acard, po 23 tygodniu ciąży heparyna Fraxiparine

• MayMasza Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Mi też tak szybko wyszły włosy na brzuchu 🙈🙈
    Dziewczyny, bardziej doświadczone, jeśli karmiłyście piersią swoje poprzednie dzieciaczki to do którego miesiąca mniej więcej? :)
    My 2,5roku sie karmilysmy 😆

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • Pani Bocianowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie karmiłam córki bo nie miałam pokarmu, bardzo mnie pogryzła i laktatorem odciągałam więcej krwi niż mleka więc powiedziałam stop po 3 dniach potwornych męk.

Na początku tej ciąży powiedziałam stanowczo że nie chce karmić piersią i nie ma w ogóle mowy.

Teraz znów bardzo chcę karmić mieszanie, czyli trochę piersi, trochę mm. Nie wiem jak mi to wyjdzie i powiem Wam że bardzo się obawiam bólu po prostu 💁‍♀️ mam mega wrażliwe sutki i nawet teraz w ciąży nie wolno ich dotykać. Ale bardzo mi zależy żeby chociaż pierwsze miesiące jadła mój pokarm. Bardzo bardzo mi zależy.

preg.png
  • WiolaP Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsza corke 1msc ,druga córkę 3msc ,synek byl troche na piersi trochę mm bo nie przybierał na wadze ale pierś tez ok 3 msc .U mnie dosłownie z dnia na dzien za kazdym razem posucha, wyschło i nie ma🤷Teraz tez bede próbować jak dlugo sie uda zobaczymy.

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
  • Agaa049 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się trochę boję, że jeśli w ogóle się uda karmić piersią, to się boję podać butelki, żeby piersi nie odrzucił 🙈bo już takie rzeczy też się dzieją

11.2025 ⏸️

• Domi93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po dwójce dzieci i walkach stwierdziłam,że od razu w szpitalu biorę tabletkę .
    Ale podejrzewam że decyzję podejmę po porodzie.
    Jak narazie susza i nic się nie dzieje ale ja w żadnej ciąży nie miałam nic mleka przed porodem a po porodzie kropelki .

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔
    Synek 2022 ❤️❤️
  • fantaghiro Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmiłam 13 msc - tylko pierś, nie akceptował butelki w ogóle. W 13 msc sam się odstawił z dnia na dzień.
    Teraz chciałabym podobnie, wracam do pracy od razu po macierzyńskim, wolałabym nie karmić już jak pójdzie do żłobka

07.2022 👶 synek

03.2025 -rozpoczęcie starań

25.06 ⏸️
    11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)

05.11 ⏸️
  • WiolaP Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do powrotu do pracy to ja coraz częściej rozważam przejście na urlop wychowawczy i powrót do pracy tylko na 1/2 etatu.Nie chce oddawac malej do żłobka,mam uraz po Sewiczku.Nie wybaczę sobie tego ze zabrałam mu ten czas którego jeszcze potrzebował,by byc przy mamie.Ja wiem że niektóre dzieci z checia chodza do zlobka ale u nas to byla trauma,serio wrecz cofanie sie w rozwoju.Na szczęście teraz jesteśmy razem i nadrabiamy wszystkie zaległości te intelektualne jak i te w naszej relacji🥰No kocham go ponad życie 🩵

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
  • wandapanda Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiolaP wrote:
    A co do powrotu do pracy to ja coraz częściej rozważam przejście na urlop wychowawczy i powrót do pracy tylko na 1/2 etatu.Nie chce oddawac malej do żłobka,mam uraz po Sewiczku.Nie wybaczę sobie tego ze zabrałam mu ten czas którego jeszcze potrzebował,by byc przy mamie.Ja wiem że niektóre dzieci z checia chodza do zlobka ale u nas to byla trauma,serio wrecz cofanie sie w rozwoju.Na szczęście teraz jesteśmy razem i nadrabiamy wszystkie zaległości te intelektualne jak i te w naszej relacji🥰No kocham go ponad życie 🩵

Mam takie same przemyślania. Też trochę żałuję żłobka i tego czasu, którego już nikt nie odda… U nas może nie było jakoś traumatycznie, ale źle wspominam ten czas w życiu.

preg.png
  • fantaghiro Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem team żłobek ;) Przy synku nam się super trafiło, bo daliśmy go do nowo otwartego żłobka i początkowo była 5 dzieci - potem stopniowo dochodziły i dopiero w drugim roku jego chodzenia była pełna dwudziestka. Więc adaptacja była dużo łatwiejsza.
    Teraz nie wiem czy puścimy do tego samego, bo może spróbuję poszukać czegoś z mniej liczną grupą. Ale ja do pracy na pewno chcę wrócić, dla mnie bycie z małym dzieckiem przez cały dzień jest męczące i nużące na dłuższą metę, dużo lepiej funkcjonuję jako mama popołudniowo-weekendowa ;)

07.2022 👶 synek

03.2025 -rozpoczęcie starań

25.06 ⏸️
    11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)

05.11 ⏸️
  • Ceci Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fantaghiro wrote:
    Ja jestem team żłobek ;) Przy synku nam się super trafiło, bo daliśmy go do nowo otwartego żłobka i początkowo była 5 dzieci - potem stopniowo dochodziły i dopiero w drugim roku jego chodzenia była pełna dwudziestka. Więc adaptacja była dużo łatwiejsza.
    Teraz nie wiem czy puścimy do tego samego, bo może spróbuję poszukać czegoś z mniej liczną grupą. Ale ja do pracy na pewno chcę wrócić, dla mnie bycie z małym dzieckiem przez cały dzień jest męczące i nużące na dłuższą metę, dużo lepiej funkcjonuję jako mama popołudniowo-weekendowa ;)
    Ja mam dokladnie tak samo, na pewno druga posle do zlobka. Widzialam jak to pieknie rozwija, ja nie jestem w stanie tyle atrakcji zapewniac. Powrot do pracy po roku siedzenia w domu byl dla mnie jak zbawienie, duzo wiecej cierpliwosci zaczelam miec :)

2023 - córka
    10.2025 - FET 5.2.1 PGTa
    5.01.2026 - 12 tc, prenatalne <3, druga córka <3

preg.png
  • WiolaP Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie w sumie powrót do pracy to tez byla taka odskocznia od codzienności,bardziej problematyczne jest to ze jak ja idę do pracy to znikam na cały dzień i wracam poznym wieczorem 😐Bardzo lubie swoją prace ,ale tez wiem ze przez to duzo trace.Dlatego mysle o powrocie na pol etatu ale tylko i wyłącznie ze względów finansowych.Z reszta zobaczymy co czas przyniesie na razie tak wyglada moj plan☺️

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiolaP wrote:

Ja też za tym żłobkiem nie jestem , mimo tego że wyjeżdżam zaraz po macierzyńskim i czekają mnie delegacje to mały zostanie z moją mamą .
    Ale być
    Może mam takie podejście bo żadne z moich dzieci nie oddawałam do żłobka . Myślę ,że normalnie bym poszła na wychowawczy i wróciła do pracy jak mały by poszedł do przedszkola, ale niestety muszę mieć płynność finansową a wiadomo że na wychowawczym zero kasy .

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔
    Synek 2022 ❤️❤️
  • WiolaP Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Domi moje dziewczyny tez nie chodziły do zlobka i nie żałuję bo nic przez to nie stracily.Za to pluje sobie w brode ze Sewisia poslalam do zlobka,dlatego nie chce powtórzyć tego błędu.Ty masz o tyle dobrze ze masz mame ktora Ci pomoze,ja pod tym względem nie moge liczyc ani na swoich rodziców ani na teściów.Od zawsze radzimy sobie sami z mężem,nie jest latwo ale dajemy rade i nikt mi nie powie ze cos komuś zawdzięczam i wtrącać sie tez nie maja prawa😜Bo wiadomo kazdy by chcial wszystkie zaslugi przypisac sobie i udzielać zlotych rad 😮‍💨🙄

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
  • Anuska94 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wyobrażam sobie dać małej do żłobka ma dwa latka prawie ale zostaje z moją mamą jak ja mam jakieś załatwienie bo z nami mieszka.Nie raz sobie myślałam że zostawię ją a ona za chwilę może beczeć za mną.Za dwa miesiące dojdzie jej siostra będzie mieć odmianę coś nowego w domu.😁

‹‹ 331 332 333 334 335
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ