🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
MayMasza wrote:Ja planuje 2 torby -walizka plus torba materiałowa na porodówkę,która potem mąż zabierze do domu. Tak bylo poprzednio i sie sprawdziło;)
Ostatnio zamowilam koszule i staniki do karmienia na allegro i wszystko oddałam.. strasznie na mnie leżą
dramat
Niestety 160zl za koszule nocna to nie dla mnie
Też bym nie kupiła koszuli za 160 zł, ja swoje zamówiłam na shein i są spoko. Wiadomo każdy co innego, dla mnie ok.
WiolaP lubi tę wiadomość

👩 31 (PCOS, IO) 👨 37 🌼 Córka – 4
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
🧪 Beta-hCG:
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
01.12: 10+1 - CRL 3,5 cm, FHR 175
17.12 prenatalne: 12+3 6,5 cm, 67 g
05.01: 15+1 130g
26.01: 18+1 250g chłopaka
11.02 prenatalne: 20+1 - 420g
23.02: 22+1 490g dzieciaczka
23.03: 26+1 980g
08.04 prenatalne: 28+3 1450g
20.04: 30+1 1650g
11.05: ⌛️ -
Ja miałam mieć wczoraj wizytę i zapomniałam się odezwać do was, że ze względu na to moje RSV mam ją przełożoną na ten czwartek

Ostatnio słabo śpię, zasypiam przed 3 a budzę się np. tak jak dzisiaj o 7 i już jestem gotowa 😅 Jeszcze się dobrze nie rozbudze a w głowie już wyprawka, telefon do ręki i przeszukiwanie co ja jeszcze muszę zamówić 🙈💞 K. 29 | A. 29 + 🐶
🌈 14.11.2025 ⏸️
beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180
🩷 14.01 - prenatalne, 5.70cm zdrowego bobasa
🩷 26.01 - 8cm zdrowego chłopczyka
🩷 20.02 - 227g szczęścia
🩷 19.03 - połówkowe, 424g zdrowego bąbelka
💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple
🕊️ 05.25 – 7tc 🕊️ 06.25 – cb 🕊️ 08.25 – cb
🌿 hashimoto & niedoczynność
🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
🧬 PAI-1 4G/4G
💓 POTS
_____

-
Hej miałam wczoraj echo serca i już jest wszystko w porządku. Serce pięknie pracuje, naczynka są w normie 🥰 malutka waży 1050g już kawał kobitki, mamy 18 centyl 😁 teraz czekam na przyjęcie do szpitala, będą jeszcze robić badania w kierunku rzucawki. Mam nadzieję że wszystko będzie ok i jutro wypuszczą do domu 🙂
Agaa049, Missi, WiolaP, wandapanda, Czarna_owieczka, Weronika97S, emciak, nofajniefajnie, kikix0o lubią tę wiadomość
32 & 34. ⛪ 2020 r
04/24 - 💔 9 tydz Madzia
12/24 - 💔 7 tydz Józio
3 x stymulacje letrozolem ❌
1️⃣ IUI - 15/10/25 🙏 ⏸️
Beta 10dpo- 22,5 --> 12 dpo 59,1 --> 20 dpo 2013
26.11 2 maluchy jeden 6+3:💔 drugi 7+4 crl już 1,3cm 🦋 -->1.12 - 1,8 cm 🦋 --> 8.12 - 2,4 cm 🦋-->14.12 krwotok 😑 3,5cm fhr 176 🦋-->23.12 ponowne krwawienie, 5cm fhr 171 🦋 --> 24.12 krwotok 😑 🦋 --> 5.01 prenatalne - ryzyka niskie 🎉 6,5cm cudu 🦋. -->19.01 - 128g chyba dziewczynki 🩷🦋🥰--> 4.02 - 200g 🩷🦋--> 17.02 - 261g kruszynki 🦋--> 3.03 połówkowe 391g kobitki 🩷🦋--> 18.03 545g Dorusi 🦋--> 27.03 653g 🩷🦋--> 9.04 830g 🦋-->1050g 🦋
Rośnij maluszku 🙏🙏🙏
Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo, cd56 dodatnie, cukrzyca ciążowa
On: IO, żołnierzyki wolne, ale w dostatecznej ilości

-
Dziewczyny, jeśli któraś planowała zakup kosza na pieluchy Angelcare to w Media Expert przy zakupie 6 wkładów dostajemy kosz i jeden wkład gratis.
Także warto, kilka dyszek taniej niż na allegro.
Co ja bym zrobiła bez Waszych poleceń?! 😂♥️
wandapanda lubi tę wiadomość
-
MayMasza wrote:Ja planuje 2 torby -walizka plus torba materiałowa na porodówkę,która potem mąż zabierze do domu. Tak bylo poprzednio i sie sprawdziło;)
Ostatnio zamowilam koszule i staniki do karmienia na allegro i wszystko oddałam.. strasznie na mnie leżą
dramat
Niestety 160zl za koszule nocna to nie dla mnie
Ja też nie. Tym bardziej że taka koszula podczas porodu czy po jest narażona na trwałe zabrudzenia 😁 szkoda kasy♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀
🍀12.03- 700g malucha
🍀10.04- 1160g dżentelmena

-
Jak będziecie miesz kosz Angelcare to polecam potem kupować zamienniki Lilnap - starczaja na dłużej bo sie tak bardzo nie rozwijają i wg mnie lepiej izolują zapachy, sa grubsze.07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
Ja mam dwie takie zwykle koszule bawełniane,kupilam na ryneczku plus jedna domowilam na shein w takim pieknym butelkowo zielonym kolorze 🫣Ja nie miałam kosza na pieluchy i w sumie nie planuje.Wiecie duza rodzina =duża produkcja śmieci.Wiec i tak co chwila ktos ze śmieciami wychodzi, nie widze sensu kupowac osobno kosza ,tym bardziej ze denerwowało by mnie to ze wiedziała bym ze tam sa te pieluchy wiec co chwila i tak trzeba było by go opróżniać.Ja dzis mam wizyte ,musze spisac na kartke tematy do omówienia 😂😂😂
-
Natalie2026 wrote:Dziewczyny, jeśli któraś planowała zakup kosza na pieluchy Angelcare to w Media Expert przy zakupie 6 wkładów dostajemy kosz i jeden wkład gratis.
Także warto, kilka dyszek taniej niż na allegro.
Co ja bym zrobiła bez Waszych poleceń?! 😂♥️
https://www.mediaexpert.pl/supermarket/pampersy-i-produkty-higieniczne/kosze-i-wklady-na-pieluchy/wklad-do-pojemnika-na-pieluchy-angelcare-ang-014-00-6-sztuk
To jest ta oferta? -
Dziewczyny musze, bo się uduszę - kindly remidner, że pomiędzy drożyzną a chińszczyzną jest też cała gama naprawdę dobrych produktów w rozsądnych cenach. Na allegro czy ogólnie na necie można znaleźć sklepy oferujące koszule z polskich szwalni robione z certyfikowanych materiałów (dolce sono, for mommy, mniejsze marki na allegro, z droższych my basic). Polacy produkują naprawdę dobre ciuchy i tekstylia, warte swojej ceny.
Wiem, że każdy kupuje zgodnie z własnym sumieniem, ale chciałabym, żeby to wybrzmiało: shein czy temu są złe na naprawdę wielu poziomach, zaczynając od bezpieczeństwa wyrobów, a na praktykach sprzedaży i nieuczciwej konkurencji kończąc. I niestety, ten rak chińskiej taniej produkcji dotyka też sklepów stacjonarnych - kilka dni temu była afera o toksyczne ubranka w Kiku; Sinsay i Pepco też maja swoje grzeszki.
Gorąco Was zachęcam do tego, żeby eksplorować ten temat, bo te kilka złotych naprawdę nie jest warte zdrowia Waszego i dzieciaków.
I tak wiem, że jest też praktyka traktowania ubrań szpitalnych jako jednorazówek, wtedy im taniej tym lepiej - ale dla mnie nie zrozumiała, mająca uzasadnienie może 30 lat temu, ale nie dziś, kiedy mam doskonałe pralki i świetne detergenty na wyciągniecie ręki. I nie ma czegoś takiego jak "trwałe zabrudzenie", są tylko źle dobrane detergenty
krew, śluz i mocz, a także dzieciece kupy bez problemu schodzą jeśli wykorzystać nadwęglan sodu czyli tzw "tlen aktywny" - jest w składzie niemalże każdego odplamiacza albo sprzedawany solo, za 9zl za kg. Plamy z mleka bez problemu schodzą mydłem galasowym
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:16
Motylek93, Kofii, fantaghiro, Ananabanana, Ceci, emciak lubią tę wiadomość
-
Ja mam dość szerokie rozejście. Byłam już u fizjoterapeuty i mam ćwiczenia oddechowe na to.emciak wrote:Czytam o Waszych nocach i też muszę ponarzekać, że coraz trudniej mi się wyspać. Budzę się kilka razy na siku, średnio co 2,5h więc już trening przed wstawaniem do karmienia bobasa rozpoczęty 😅
Chciałam zapytać czy któraś z Was zauważyła u siebie rozejście mięśnia prostego? Ja mam wrażenie, że jak tylko delikatnie próbuje się podnieść z pozycji leżącej to robi mi się taki stożek na wysokości mostka i obawiam się, że to jest to 😒Oczywiście staram się wstawać przez bok ale to chyba za mało.
emciak lubi tę wiadomość
-
nofajniefajnie wrote:Dziewczyny musze, bo się uduszę - kindly remidner, że pomiędzy drożyzną a chińszczyzną jest też cała gama naprawdę dobrych produktów w rozsądnych cenach. Na allegro czy ogólnie na necie można znaleźć sklepy oferujące koszule z polskich szwalni robione z certyfikowanych materiałów (dolce sono, for mommy, mniejsze marki na allegro, z droższych my basic). Polacy produkują naprawdę dobre ciuchy i tekstylia, warte swojej ceny.
Wiem, że każdy kupuje zgodnie z własnym sumieniem, ale chciałabym, żeby to wybrzmiało: shein czy temu są złe na naprawdę wielu poziomach, zaczynając od bezpieczeństwa wyrobów, a na praktykach sprzedaży i nieuczciwej konkurencji kończąc. I niestety, ten rak chińskiej taniej produkcji dotyka też sklepów stacjonarnych - kilka dni temu była afera o toksyczne ubranka w Kiku, Sinsay i Pepco też maja swoje grzeszki.
Gorąco Was zachęcam do tego, żeby eksplorować ten temat, bo te kilka złotych naprawdę nie jest warte zdrowia Waszego i dzieciaków.
I tak wiem, że jest też praktyka traktowania ubrań szpitalnych jako jednorazówek, wtedy im taniej tym lepiej - ale dla mnie nie zrozumiała, mająca uzasadnienie może 30 lat temu, ale nie dziś, kiedy mam doskonałe pralki i świetne detergenty na wyciągniecie ręki.
Myślę, że trzeba zachować zdrowy rozsądek. Jest różnica w zamawianiu poliestru co miesiąc, a bawełny raz na jakiś czas. Niestety z tymi cenami się nie zgodzę, nie widziałam jeszcze muślinowych koszul nocnych polskiej produkcji za 40-50 zł. Jeśli gdzieś takie są to proszę o link 😁
A druga rzecz to trzeba wiedzieć co może być szkodliwe, a co nie. I jeśli chodzi o biżuterię, rzeczy, które mają kontakt z żywnością, poliestrowe ubrania, kolorowe ubrania z mnóstwem barwników, to wiadomo, że lepiej sobie odpuścić. Ale bawełniany t-shirt to już trochę inny kaliber 😁 no i kolejna sprawa, rzeczy typu case do telefonu, uchwyt na kubek do wózka, szkło do telefonu, czy nie wiem przypinka do crocsa wychodzą dokładnie z tej samej fabryki, a w Polsce marże na takie pierdoły są kosmiczne i szczerze - szanuje swoje pieniądze i jak bardzo potrzebuje to wolę zamówić z AliExpress. Oczywiście nie zamawiam takich rzeczy non stop, bo nie lubię zbieractwa i zagracania przestrzeni. No i ostatnia rzecz, na tego typu platformach może sprzedawać każdy, polskie sklepy z wysyłką z Polski również ☺️
A co do małych polskich marek, eko, etycznych i szyjących z najwyższej jakości materiałów to po tych wszystkich aferach z produkcją w Chinach i przeszywaniem metek to ja już przestałam się nabierać. Wszytko to samo, tylko zapakowany w ładny papierek i z marketingiem, który dorabia jakieś ideologie.
-
@wandapanda dlatego też szkodliwości nie wymieniam jako jedynej - wiadomo, że i u nas zdarzają się babole, ale u nas przynajmiej system stara się coś z tym robić, wprowadzając certyfikacje czy wyrywkowe kontrole jakości. I w tym kontekście warto się zastanowić jak to jest, że coś, co całymy tygodniami płynie do nas tysiące kilometrów jest tańsze, niż produkowane u nas. Te tzw. "wysokie marże" to koszta zatrudnienia, wynajmu, prowadzenia działalności, podatki, w dodatku nakłądające się na różnych poziomach produkcji i dystrybucji - w cenie zawiera się nasz europejski standard życia.
Tym czasem chińczycy w poważaniu mają prawa człowieka, a już o prawach pracownika nie ma co wspominać. Produkcja dotowana jest przez państwo, co w cywylizowanym świecie uważane jest za nieuczciwą konkurencję. Jenoczesnie celowo ogtaniczają zbyt wewnętrzny, na maksa wyciągając kasę z eksportu.
Kogo to może obchodzić tutaj, w Polsce? Ano każdego, bo jeśli całą produkcję wyniesiemy do Chin, to u nas zaczną znikać miejsca pracy. Co już się dzieje u naszych zachodnich sąsiadów - tylko w tym roku zlikwidowano 50tys miejsc pracy w Niemczech.
W tym miejscu ze swojej strony kończę temat - nie mam zamiaru namawiać Was do konkretnych wyborów konsumenckichWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:44
-
Motylek93 wrote:Hej miałam wczoraj echo serca i już jest wszystko w porządku. Serce pięknie pracuje, naczynka są w normie 🥰 malutka waży 1050g już kawał kobitki, mamy 18 centyl 😁 teraz czekam na przyjęcie do szpitala, będą jeszcze robić badania w kierunku rzucawki. Mam nadzieję że wszystko będzie ok i jutro wypuszczą do domu 🙂
Super ,ze u Was wszystko soe podmykalo .
Mam nadzieje ze bedzie tak i u nas bo młodszy syn po porodzie byl zabierany na operację ( do której naszczescie nie doszło ) i tak sie boje powtórki … ja wtedy myslalam ze sie zapłacze na śmierć jak wyjechał na sygnale …Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
Missi wrote:Ja też nie. Tym bardziej że taka koszula podczas porodu czy po jest narażona na trwałe zabrudzenia 😁 szkoda kasy
U nas do porodu dają szpitalne jak któraś chce . I ja z twgo skorzystałam ostatnio i teraz też wezmę .
Po porodzie nie ubrudziłam żadnej
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
Nikt nie demontuje polskich marek:) ba! Moja mama pracuje w dziecięcej szwalni, polskiej, ubranka sa droższe (wiadomo) ale jakość i trwałość bez porównania do innychnofajniefajnie wrote:Dziewczyny musze, bo się uduszę - kindly remidner, że pomiędzy drożyzną a chińszczyzną jest też cała gama naprawdę dobrych produktów w rozsądnych cenach. Na allegro czy ogólnie na necie można znaleźć sklepy oferujące koszule z polskich szwalni robione z certyfikowanych materiałów (dolce sono, for mommy, mniejsze marki na allegro, z droższych my basic). Polacy produkują naprawdę dobre ciuchy i tekstylia, warte swojej ceny.
Wiem, że każdy kupuje zgodnie z własnym sumieniem, ale chciałabym, żeby to wybrzmiało: shein czy temu są złe na naprawdę wielu poziomach, zaczynając od bezpieczeństwa wyrobów, a na praktykach sprzedaży i nieuczciwej konkurencji kończąc. I niestety, ten rak chińskiej taniej produkcji dotyka też sklepów stacjonarnych - kilka dni temu była afera o toksyczne ubranka w Kiku; Sinsay i Pepco też maja swoje grzeszki.
I tak wiem, że jest też praktyka traktowania ubrań szpitalnych jako jednorazówek, wtedy im taniej tym lepiej - ale dla mnie nie zrozumiała, mająca uzasadnienie może 30 lat temu, ale nie dziś, kiedy mam doskonałe pralki i świetne detergenty na wyciągniecie ręki. I nie ma czegoś takiego jak "trwałe zabrudzenie", są tylko źle dobrane detergenty
krew, śluz i mocz, a także dzieciece kupy bez problemu schodzą jeśli wykorzystać nadwęglan sodu czyli tzw "tlen aktywny" - jest w składzie niemalże każdego odplamiacza albo sprzedawany solo, za 9zl za kg. Plamy z mleka bez problemu schodzą mydłem galasowym
Koszule tez kupowalam na allegro z polskich firm. Niestety mam cyce do pępka, odcinanie pod biustem wyglądały komicznie, poza tym długość czesto za dupe a ja przy swoich 191cm tego jednak nie lubie
Komfort przede wszystkim. Natomiast fasony sa naprawde ladne
optymalne 65-80zl za koszule i tez zwracam uwage na to co kupuje.
A co do wyrzucania to ja swoja porodowa mam do tej pory i przyznaje,ze planuje użyć ja i tym razem
odeprala sie super,nie ma śladu wiec gdybym kibla ja teraz wyrzucić to tym bardziej zalu nie bedzie
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:53
nofajniefajnie lubi tę wiadomość

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
Dla mnie takie sklepy jak Shein czy inne Temu po prostu nie istnieją - zgadzam się z nofajniefajnie- nieetyczne, nieekologiczne i możliwe ze szkodliwe, sam zapach tych rzeczy mnie odrzuca, no i jakość szycia zwykle też kiepska. Wolę kupić mniej, trochę drożej, ale z lepszego źródła.
Ja w koszuli w której rodziłam normalnie potem chodziłam, wszystko się ładnie wyprało.
nofajniefajnie, Kofii, Motylek93 lubią tę wiadomość
07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
nofajniefajnie wrote:@wandapanda dlatego też szkodliwości nie wymieniam jako jedynej - wiadomo, że i u nas zdarzają się babole, ale u nas przynajmiej system stara się coś z tym robić, wprowadzając certyfikacje czy wyrywkowe kontrole jakości. I w tym kontekście warto się zastanowić jak to jest, że coś, co całymy tygodniami płynie do nas tysiące kilometrów jest tańsze, niż produkowane u nas. Te tzw. "wysokie marże" to koszta zatrudnienia, wynajmu, prowadzenia działalności, podatki, w dodatku nakłądające się na różnych poziomach produkcji i dystrybucji - w cenie zawiera się nasz europejski standard życia.
Tym czasem chińczycy w poważaniu mają prawa człowieka, a już o prawach pracownika nie ma co wspominać. Produkcja dotowana jest przez państwo, co w cywylizowanym świecie uważane jest za nieuczciwą konkurencję. Jenoczesnie celowo ogtaniczają zbyt wewnętrzny, na maksa wyciągając kasę z eksportu.
Kogo to może obchodzić tutaj, w Polsce? Ano każdego, bo jeśli całą produkcję wyniesiemy do Chin, to u nas zaczną znikać miejsca pracy. Co już się dzieje u naszych zachodnich sąsiadów - tylko w tym roku zlikwidowano 50tys miejsc pracy w Niemczech.
W tym miejscu ze swojej strony kończę temat - nie mam zamiaru namawiać Was do konkretnych wyborów konsumenckich
Mnie naprawdę nie trzeba uświadamiać w tym temacie, bo ja akurat zawodowo zajmuje się certyfikacją, pracowałam i przy kontroli produktów i jednostek badawczych, więc wiem jak to wygląda od podszewki. Produkcja polskich większych marek też odbywa się w większości w fabrykach w Chinach, Bangladeszu czy Pakistanie. I tak wiem, polskie marki uwielbiają chwalić się jak to audytują te fabryki i zwracają uwagę na poszanowanie praw pracowników, ale jak to wygląda w praktyce… 😁 a te mniejsze narzucają sobie takie marże, że mało kogo na to stać.
Tak czy siak, myślę, że każdy ma tutaj swój rozum i potrafi ocenić, co jest ok, a co nie.
nofajniefajnie lubi tę wiadomość