🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Mysia 24 wrote:A ja pierwsze słyszę 🫣 moja koleżanka ma Marcysię ale od imienia Marcjanna, nie spotkałam się żeby ktoś na Marcelinkę mówił Marcysia 🙂 dla mnie to zawsze były dwa różne imiona.
jak widziałam Twoje wpisy to właśnie się zastanawiałam czy masz taki dylemat że raz piszesz tak, raz tak, czy się pomyliłaś 😀
U nas też Marcelina to w skrócie Marcysia🤣
Motylek93 lubi tę wiadomość

👩 31 (PCOS, IO) 👨 37 🌼 Córka – 4
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
🧪 Beta-hCG:
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
01.12: 10+1 - CRL 3,5 cm, FHR 175
17.12 prenatalne: 12+3 6,5 cm, 67 g
05.01: 15+1 130g
26.01: 18+1 250g chłopaka
11.02 prenatalne: 20+1 - 420g
23.02: 22+1 490g dzieciaczka
23.03: 26+1 980g
08.04 prenatalne: 28+3 1450g
20.04: 30+1 1650g
11.05: ⌛️ -
Troszke modyfikuje przepisy - do biszkoptu uzylam ksylitolu i raptem 80 g mąki na 6 jaj.Do śmietanki nie dodawalam juz cukru bo w środku jest galaretka truskawkowa i słodkie truskawki.Zjadlam calkiem spory kawałek w ramach podwieczorku i cukier po godzinie 109💪Motylek93 wrote:@wiola jakie pyszności 🤤 jak przy takich dobrociach trzymasz cukry? 🙂
A po głowie chodzi mi juz szarlotka z wiśniami 🍒 🍎 na migdałowym spodzie 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 20:47
Motylek93 lubi tę wiadomość
-
Dla mnie też zdrobnienie od Marcelina to Marcysia 😄 a dodatkowo nie spotkałam nigdy nikogo o imieniu Marcjanna 😄
Ehh ja już bym chciała żeby moje dziecko przestało być bezimienne 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 20:47
-
Wiola - my to mamy dużo wspólnego telepatycznie, też mam większość rzeczy w gąski 😂 najchętniej to bym adoptowała jakąś tak mi się podobają 😁
fantaghiro - my też nie dajemy, od każdego kto ma dwa imiona słyszę w kółko że to utrudnia życie 😅 wierze im 😂
Dla mnie też Marcelina to Marcysia 😁
Zaszalałam dzisiaj w biedrze 😅 kupiłam 10 paczek pampersów dada i 20 paczek chusteczek dada Aqua 😅 narazie stop, reszta będzie na bieżąco, ale całe dwie półki w szafie zawalone 😂 ale cudownie że za dwie paczki pampersów i cztery paczki chusteczek zapłaciłam 29zł 🫠
WiolaP, Mysia 24 lubią tę wiadomość
-
Kofii wrote:Dla mnie też zdrobnienie od Marcelina to Marcysia 😄 a dodatkowo nie spotkałam nigdy nikogo o imieniu Marcjanna 😄
Ehh ja już bym chciała żeby moje dziecko przestało być bezimienne 😅
Jak widać ile ludzi i regionów tyle różnych możliwości 😄
U mnie młoda też nadal bezimienna, może do porodu się zdecydujemy 😅Mysia_24 -
Pani Bocianowa wrote:
Zaszalałam dzisiaj w biedrze 😅 kupiłam 10 paczek pampersów dada i 20 paczek chusteczek dada Aqua 😅 narazie stop, reszta będzie na bieżąco, ale całe dwie półki w szafie zawalone 😂 ale cudownie że za dwie paczki pampersów i cztery paczki chusteczek zapłaciłam 29zł 🫠
Jak?! Taka promka ? Kurcze chyba tez muszę zacząć.
A pupki planujecie myć właśnie nawilżanymi chusteczkami czy dużymi wacikami i wodą?♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀
🍀12.03- 700g malucha
🍀10.04- 1160g dżentelmena

-
Pani Bocianowa wrote:Wiola - my to mamy dużo wspólnego telepatycznie, też mam większość rzeczy w gąski 😂 najchętniej to bym adoptowała jakąś tak mi się podobają 😁
fantaghiro - my też nie dajemy, od każdego kto ma dwa imiona słyszę w kółko że to utrudnia życie 😅 wierze im 😂
Dla mnie też Marcelina to Marcysia 😁
A które biedronkowa pampersy polecasz ? I jakie rozmiary dziewczyny bierzecie ?
Cena bajka 😀Mysia_24 -
Missi wrote:Jak?! Taka promka ? Kurcze chyba tez muszę zacząć.
A pupki planujecie myć właśnie nawilżanymi chusteczkami czy dużymi wacikami i wodą?
Ja mam w planach waciki z wodą, a chusteczki jedynie na wyjścia i awaryjne sytuacje
• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
• Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
• Ponowne starania 01.2025 r.
• 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
• 10-11.2025 podczas starań Encorton, accofil
11.2025 ⏸️
Leki: Encorton, accofil do 12 tygodnia, acard, po 23 tygodniu ciąży heparyna Fraxiparine
Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️ -
Co do imion, to u mojego męża w rodzinie jest tradycja, że dziecko na drugie dostaje jedno z imion, których imieniny przypadają w dniu jego narodzin 😀. A że codziennie to jest minimum kilka sztuk, to trochę zdajemy się na przypadek, a trochę to jednak kwestia wyboru. Nazwisko mamy dwusylabowe, więc nie ma problemu z długością.
Padło pytanie o pieluszki - kupiłam po paczce 1 i 2 Babimboo na start, ale potem zamierzam przetestować złote Dady - u syna się sprawdzają, nie było nigdy uczulenia ani odparzeń. Na noc, jak córa będzie już większa, to Pampers Night Pants. A pewnie koło roczku już i tak przejdziemy na pantsy ogólnie, dla mnie są dużo wygodniejsze.Synek 05.2024 ❤️ -
A co do mycia pupki, to też na początku woda + waciki (fajny pomysł z termosem z pompką), chusteczki na wyjścia. Z biegiem czasu przeszliśmy również i w domu na WaterWipes, ale to najwcześniej działo się chyba koło rozszerzania diety, już nie pamiętam.Synek 05.2024 ❤️
-
W domu miska higieniczna (polecam!), zwykłe waciki kupowane w wielkich pakach na allegro i duża butelka termiczna żeby w nocy nie musieć latać po wodę do łazienki 😄 a na wyjścia chusteczki, my używamy Fresh Baby Aqua Wipes, bo skład super i cena też 😀 choć na sam początek pewnie kupię WaterWipes 😄Missi wrote:Jak?! Taka promka ? Kurcze chyba tez muszę zacząć.
A pupki planujecie myć właśnie nawilżanymi chusteczkami czy dużymi wacikami i wodą? -
Super że mamy tutaj doświadczone mamusie! To dla nas nowicjuszek naprawdę skarby przynajmniej dla mnie 🤗😃
Ananabanana lubi tę wiadomość
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀
🍀12.03- 700g malucha
🍀10.04- 1160g dżentelmena

-
Ja pewnie woda+waciki (albo może takiej ręczniki w rolce Bocioland) będę używać tak przez pierwszy miesiąc kiedy ta skóra jest najdelikatniejsza a potem raczej przejdę tylko na Waterwipes. Testowałam kilka innych chusteczek z synem, ale waterwipes sa dla mnie bezkonkurencyjne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 23:06
07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
Mysia 24 wrote:A które biedronkowa pampersy polecasz ? I jakie rozmiary dziewczyny bierzecie ?
Cena bajka 😀
Ja kupiłam 1 i 2
Ale tych biedronkowych nie używam
Super bo mega tanie ale młodszego synka tak uczuliły że teraz nie ryzykuje i od początku będę używać tylko bambiboo i pampers premium care
Na początku fajne bambiboo bo mają wycięcie na pępek i nie uwiera nic maluszka
Mysia 24 lubi tę wiadomość
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
Missi wrote:Jak?! Taka promka ? Kurcze chyba tez muszę zacząć.
A pupki planujecie myć właśnie nawilżanymi chusteczkami czy dużymi wacikami i wodą?
Ja na zmianę tak jak przy starszym
W domu szła woda i waciki plus z musteli emulsja do mycia okolic pieluszkowych - polecam ja !
Przy starszym do tej pory używam
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
Z pampersami jest tak, ze trzeba sprawdzić 'na sobie'. U nas najlepsze okazały sie Dada złote a oryginalne pampersy od razu odleciały. Byly tez z Rossmanna i całkiem ok sie sprawdzały. Dlatego teraz mam jedno opakowanie na start i będziemy obserwować i na bieżąco kupować

Do wycierania pupy miska z wodą i wsciki/ręczniczki jednorazowe, a na wyjścia chusteczki i tutaj wjeżdżają z rossmana zielone sensitive babydream, a każde inne to uczulenia
nofajniefajnie lubi tę wiadomość

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
A te pampersy to ile opakowań „jedynek” może pójść na początek? Szybko dziecko przechodzi na „2”? Przyznam, że nigdy tego nie ogarniam xd a któraś pisała o pampers premium care to w biedronce jest druga sztuka za 5 zł• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
• Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
• Ponowne starania 01.2025 r.
• 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
• 10-11.2025 podczas starań Encorton, accofil
11.2025 ⏸️
Leki: Encorton, accofil do 12 tygodnia, acard, po 23 tygodniu ciąży heparyna Fraxiparine
Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️ -
Agaa049 wrote:A te pampersy to ile opakowań „jedynek” może pójść na początek? Szybko dziecko przechodzi na „2”? Przyznam, że nigdy tego nie ogarniam xd a któraś pisała o pampers premium care to w biedronce jest druga sztuka za 5 zł
Zależy od dziecka. U mnie 1 byly gdzies chyba z miesiąc czy nawet dwa. No ale on się urodził niezbyt duży. Dzieci przyjaciółki na 1 w ogóle nie były - od razu miały 2. Ten sugerowany przedział wagowy jest też... no właśnie, sugerowany. U nas przy rozmiarze 3 zaczęło się rozjeżdżać, syn miał zawsze rozmiar większe niż wychodzilło z tych rozmiarowek.
Ale ile to opakowań ciężko powiedzieć. Na pewno dziecko w pewnym momencie przechodzi na to, że wypróżnia się po każdym karmieniu, nawet 8+ razy na dobe ()przy KP*), to chyba bylo jakos 2 tyg od porodu.
Jest też zasada, żeby przechodzić na większy rozmiar najszybciej, jak to możliwe - większy pampek to większa pojemność, ale też mniejsze ryzyko odparzeń, otarć itp.
Dlatego najlepiej kupić jedną, maks dwie paczki i obserwować - raz, czy nie za małe, dwa - czy w ogóle dana marka odpowiada bobasowi.
* https://www.hafija.pl/2017/03/kupaniemowlaka.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 07:47
-
U mnie jedynki tylko jedna paczka zeszła, od razu po przyjściu ze szpitala przeszliśmy na dwójki. Więc teraz tez kupię tylko jedną do szpitala, a jak dziecko się urodzi drobniejsze to najwyżej mąż dokupi przed naszym przyjściem.
Ogólnie zawsze nosiło rozmiar większy niż wskazywała na to waga na opakowaniu.07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️