X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Jagódka_88 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Dziewczyny piszecie w wiekszosci, że slyszycie serduszko dziecka. Ja jak wczoraj zapytałam lekarza czy mozemy posluchac to powiedział że na tak wczesnym etapie nie robi sie tego bo te cale fale sa zbyt inwazyjne dla dziecka. Włączył doslownie na sekunde tylko żeby mnie uspokoić. Nie rozumiem skąd tak różne podejscie lekarzy...

z tego co przeczytałam, oczywiście u mamy ginekolog :P, to lepiej używać trybu m mode, a zresztą co będę streszczać, wklejam poniżej

Dość kontrowersyjne jest ostatnio czy wolno „słuchać” tętna we wczesnej ciąży.
    Pamiętam, że jeszcze 6 lat temu słuchanie tętna za pomocą USG doppler u zarodków nawet 5 mm było standardem i nikt nie widział w tym nic dziwnego. Następnie było kilka doniesień, że podwyższona energia USG dopplera może być niekorzystna – choć badania nie były na ludzkich zarodkach, ze względów oczywistych. Obecnie są zalecenia aby do 8 tygodnia ciąży nie słuchać tętna płodu tylko obrazować je za pomocą tak zwanego Motion- mode (M-Mode). Najogólniej tłumacząc to – patrzymy ile razy serduszko bije.
    Nie chce tu negować lekarzy, którzy słuchają tętna we wcześniej ciąży bo wiem, że zdecydowana większość tak robi. Nie uważajcie tego jako błąd. Te doniesienia są naprawdę nowe i niepewne. Ja na wszelki wypadek nie słucham tętna bo nie jest to konieczne, tak samo sprawdza się M-mode.

Aishha lubi tę wiadomość

4 cykl starań o pierwsze dziecko szczęśliwy 💗
    oar8xzkrr18fyp93.png
    Beta HCG
    07.03.2019 - 29,9
    09.03.2019 - 101,0
    19.03 - p. ciążowy 6,6mm + 2,4 mm p. żółtkowy
    02.04 - CRL 9.3, jest <3
    13.04 - CRL 19,9, <3 171
    16.04 - CRL 25,3, <3 175
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wow czyli moj nowy lekarz nie jest z kosmosu a pilnuje zaleceń :) akurat tego nie widziałam u mamy ginegolog, widac, że to temat na czasie :)
    Na pierwszej wizycie u lekarza, ktory nas leczył z niepłodności tez nie sluchalismy a było widac wyraźnie że bije.

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • MagdRy Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Już jestem, przepraszam, że tak późno ale straszne opóźnienie w szpitalu.
    Jest mały kropek, 2.9mm z bijącym serduszkiem ale nie wiem jak szybko.
    Nie wiadomo skąd plamienia ale mam 3cm torbiel na prawym jajniku.
    Uspokoiłam się chociaż wolałabym wiedzieć z jakiego powodu są te plamienia.
    2.9mm to dobry wymiar? Oczywiście nie widziałam się z żadnym lekarzem, a usg robiła pani technik.

Ladnie :)! U mnie nie bylo jeszcze w 5 tyg serduszko :) ciesze sie!!

sisi lubi tę wiadomość

oar8s65gim9bi84v.png

• MagdRy Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Dziewczyny piszecie w wiekszosci, że slyszycie serduszko dziecka. Ja jak wczoraj zapytałam lekarza czy mozemy posluchac to powiedział że na tak wczesnym etapie nie robi sie tego bo te cale fale sa zbyt inwazyjne dla dziecka. Włączył doslownie na sekunde tylko żeby mnie uspokoić. Nie rozumiem skąd tak różne podejscie lekarzy...

Lekarz mial racjr dopplera powinno sie wlaczac dopiero od 10tc. Wczesniej jest nie wskazany dla dobra dzidziusia

Aishha lubi tę wiadomość

oar8s65gim9bi84v.png

• Domcias Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:

Mój lekarz tez tego nie robi i ja też nie słyszałam bicia. Nawet jak robi usg we wczesnej ciazy przezpochwowe to mowi, ze tak szybciutko tylko zobaczymy :P Nie chodzi tu o czas wizyty, a bardziej wlasnie jego zdaniem o bezpieczeństwo. Widocznie tak jest nauczony i taka stosuje praktyke. Mnie to nie przeszkadza, najważniejsze, ze ciąża rozwija sie prawidłowo. Poprzednia ciaze prowadziłam u innego lekarza i mialam sprawdzane tętno płodu i slyszlalam bicie serduszka. Ale w sumie ciesze sie, ze obecny lekarz tego nie robi, bo nie sprawdzam przynajmniej w internecie za kazdym razem czy tetno sie zgadza :P Wiem, ze jest dobrze i już! ;)

Aishha lubi tę wiadomość

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Już jestem, przepraszam, że tak późno ale straszne opóźnienie w szpitalu.
    Jest mały kropek, 2.9mm z bijącym serduszkiem ale nie wiem jak szybko.
    Nie wiadomo skąd plamienia ale mam 3cm torbiel na prawym jajniku.
    Uspokoiłam się chociaż wolałabym wiedzieć z jakiego powodu są te plamienia.
    2.9mm to dobry wymiar? Oczywiście nie widziałam się z żadnym lekarzem, a usg robiła pani technik.

Sisi tak teraz myślę u Ciebie jest 5+6 i twoje maleństwo ma 2.9 mm , to może ta struktura na moim usg która miała 2.8mm w 5+4 to było też maleństwo a nie pęcherzyk żółtkowy. Boże jakie ja miałam zaćmienie umysłu,że się nie wypytałam. Poza tym takiej jakości jest te zdjęcie,że mało co tam widać :/

sisi lubi tę wiadomość

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj lekarz też bardzo ostrożnie podchodzi do wczesnej ciąży i powtarza ze czeste usg dla takiej ciąży mogą być nawet zabójcze. Przy pierwszym usg szybko wszystko pokazał, pomierzył, łącznie może ze 3 minuty. Też nie slyszalam serduszka, tylko je widziałam i widziałam jak ginekolog rzuca tą fale żeby zmierzyć tętno.
    A ja wizytuję jutro o 12. Stresuję się i nie mogę się doczekać. To będą baaaardzo długie 22 godziny :)

sisi lubi tę wiadomość

201910251756.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zlaania1 wrote:
    Sisi tak teraz myślę u Ciebie jest 5+6 i twoje maleństwo ma 2.9 mm , to może ta struktura na moim usg która miała 2.8mm w 5+4 to było też maleństwo a nie pęcherzyk żółtkowy. Boże jakie ja miałam zaćmienie umysłu,że się nie wypytałam. Poza tym takiej jakości jest te zdjęcie,że mało co tam widać :/
    Być może bo zarodek rośnie na pęcherzyku żóltkowym powoli go przerastając więc nawet jeśli 2.8mm to był żółtkowy to zarodek musiał mieć podobną wielkość.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Misia78 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety domysły mojego lekarza okazały się prawdą. Zarodek nic nie urósł od zeszłego tygodnia a serduszko już nie biło :(
    Na dodatek, co mnie i jego bardzo zaskoczyło, okazało się, że był drugi zarodek, zaraz obok, troszkę mniejszy. Wyglądali jak 2 obrączki dotykające się. Drugi zarodek malusieńki, ale też bez serduszka. Musiało coś się stać na samym początku, co uniemożliwiło rozwój tych maleństw.
    Ach... co zrobić...
    Kazał czekać na okres, tak to nazwał, ponieważ on uważa że przy takiej wczesnej ciąży nie ma sensu iść na zabieg. Ufam mu, więc będę czekać.
    A i jeszcze mi powiedział że na pewno szybko się to stanie, ponieważ moja głowa nie będzie już utrzymywać tego stanu ciąży. Kazał szybko się pozbierać, zapomnieć o tym.
    Dziewczyny życzę Wam wszystkiego najlepszego! Zajrzę do Was jak już będzie po wszystkim. Agnieszka

17u96iyefisxlskp.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzyzia wrote:
    Wczoraj byłam na USG i jak na razie wszystko w porządku. Dziecek ma 16 mm, serducho bije tak pi razy oko 140 razy na minutę, także jest OK. Karta ciąży założona, dzisiaj będę się umawiać na prenatalne. Następna wizyta za 4 tygodnie (pewnie wypadnie zaraz przed albo zaraz po prenatalnych).
    Super gratuluję :)

860i3e5edambhnvb.png
  • Magdalen Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia 78... Bądź silna! I nie poddawaj się.. Naprawdę mi przykro.

uwo9gzu3af5xagvd.png
  • Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia przykro mi :( Trzymam mocno za ciebie kciuki abyś szybko doszła do siebie po tym wszystkim i abyś szybko znów wróciła na fioletową stronę mocy tym razem ze szczęśliwym zakończeniem :*

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • kamila0530 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia bardzo mi przykro:( trzymaj się jakoś :(
    Dziewczyny zapisałam sie na usg genetyczne w 11t 6 dniu ciąży. Myślicie ze będzie ok?

• madixxx Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia przykro mi. Trzymaj się kochana.

m3sx3e3k4qxgbr9s.png
    4lata starań
    25.02.19-HCG 107| 27.02-282,6| 1.03-614,2| 4.03-2477,6| 6.03-5020,3
    07-09.2018 3xIUI :(
    05.18- naturals - biochemiczna :(
  • MagdRy Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia78 wrote:
    Niestety domysły mojego lekarza okazały się prawdą. Zarodek nic nie urósł od zeszłego tygodnia a serduszko już nie biło :(
    Na dodatek, co mnie i jego bardzo zaskoczyło, okazało się, że był drugi zarodek, zaraz obok, troszkę mniejszy. Wyglądali jak 2 obrączki dotykające się. Drugi zarodek malusieńki, ale też bez serduszka. Musiało coś się stać na samym początku, co uniemożliwiło rozwój tych maleństw.
    Ach... co zrobić...
    Kazał czekać na okres, tak to nazwał, ponieważ on uważa że przy takiej wczesnej ciąży nie ma sensu iść na zabieg. Ufam mu, więc będę czekać.
    A i jeszcze mi powiedział że na pewno szybko się to stanie, ponieważ moja głowa nie będzie już utrzymywać tego stanu ciąży. Kazał szybko się pozbierać, zapomnieć o tym.
    Dziewczyny życzę Wam wszystkiego najlepszego! Zajrzę do Was jak już będzie po wszystkim. Agnieszka

Ehh tak mnie smucą zawsze takie informacje :( trzymaj sie kochana!!

oar8s65gim9bi84v.png

• sisi Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia bardzo mi przykro ☹

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia ❤️

• Domcias Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie mi przykro, wiem co czujesz. Życzę Ci dużo siły w tych ciężkich dniach.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • Moni** Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia dużo siły o wytrwałości życzę. Będzie jeszcze dobrze nie martw się ❤

♥️córeczka🙏
    f2w3yx8dqn2x2gqa.png
    0,4, acard, pregna plus, actifolin.

09.2021 ciąża biochemiczna 💔
    26.01.2021 poronienie zatrzymane 8tc 💔
    27.10.19. Synek ♥️
    ciąża pozamaciczna 06.2017 💔ciąża biochemiczna 02.2018💔; 10.2018💔
    Mutacje V R2 heterozygota, MTHFR heterozygota, PAI 1 4G homozygota
  • Cantii Znajoma

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia mocno przytulam...:(

DToMp1.png
    Z6o5p1.png
‹‹ 105 106 107 108 109 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ