Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Aishha wrote:Dziewczyny piszecie w wiekszosci, że slyszycie serduszko dziecka. Ja jak wczoraj zapytałam lekarza czy mozemy posluchac to powiedział że na tak wczesnym etapie nie robi sie tego bo te cale fale sa zbyt inwazyjne dla dziecka. Włączył doslownie na sekunde tylko żeby mnie uspokoić. Nie rozumiem skąd tak różne podejscie lekarzy...
z tego co przeczytałam, oczywiście u mamy ginekolog, to lepiej używać trybu m mode, a zresztą co będę streszczać, wklejam poniżej
Dość kontrowersyjne jest ostatnio czy wolno „słuchać” tętna we wczesnej ciąży.
Pamiętam, że jeszcze 6 lat temu słuchanie tętna za pomocą USG doppler u zarodków nawet 5 mm było standardem i nikt nie widział w tym nic dziwnego. Następnie było kilka doniesień, że podwyższona energia USG dopplera może być niekorzystna – choć badania nie były na ludzkich zarodkach, ze względów oczywistych. Obecnie są zalecenia aby do 8 tygodnia ciąży nie słuchać tętna płodu tylko obrazować je za pomocą tak zwanego Motion- mode (M-Mode). Najogólniej tłumacząc to – patrzymy ile razy serduszko bije.
Nie chce tu negować lekarzy, którzy słuchają tętna we wcześniej ciąży bo wiem, że zdecydowana większość tak robi. Nie uważajcie tego jako błąd. Te doniesienia są naprawdę nowe i niepewne. Ja na wszelki wypadek nie słucham tętna bo nie jest to konieczne, tak samo sprawdza się M-mode.Aishha lubi tę wiadomość
4 cykl starań o pierwsze dziecko szczęśliwy 💗
Beta HCG
07.03.2019 - 29,9
09.03.2019 - 101,0
19.03 - p. ciążowy 6,6mm + 2,4 mm p. żółtkowy
02.04 - CRL 9.3, jest
13.04 - CRL 19,9,171
16.04 - CRL 25,3,175
-
wow czyli moj nowy lekarz nie jest z kosmosu a pilnuje zaleceń
akurat tego nie widziałam u mamy ginegolog, widac, że to temat na czasie
Na pierwszej wizycie u lekarza, ktory nas leczył z niepłodności tez nie sluchalismy a było widac wyraźnie że bije.
-
sisi wrote:Już jestem, przepraszam, że tak późno ale straszne opóźnienie w szpitalu.
Jest mały kropek, 2.9mm z bijącym serduszkiem ale nie wiem jak szybko.
Nie wiadomo skąd plamienia ale mam 3cm torbiel na prawym jajniku.
Uspokoiłam się chociaż wolałabym wiedzieć z jakiego powodu są te plamienia.
2.9mm to dobry wymiar? Oczywiście nie widziałam się z żadnym lekarzem, a usg robiła pani technik.
Ladnie! U mnie nie bylo jeszcze w 5 tyg serduszko
ciesze sie!!
sisi lubi tę wiadomość
-
Aishha wrote:Dziewczyny piszecie w wiekszosci, że slyszycie serduszko dziecka. Ja jak wczoraj zapytałam lekarza czy mozemy posluchac to powiedział że na tak wczesnym etapie nie robi sie tego bo te cale fale sa zbyt inwazyjne dla dziecka. Włączył doslownie na sekunde tylko żeby mnie uspokoić. Nie rozumiem skąd tak różne podejscie lekarzy...
Lekarz mial racjr dopplera powinno sie wlaczac dopiero od 10tc. Wczesniej jest nie wskazany dla dobra dzidziusiaAishha lubi tę wiadomość
-
Mój lekarz tez tego nie robi i ja też nie słyszałam bicia. Nawet jak robi usg we wczesnej ciazy przezpochwowe to mowi, ze tak szybciutko tylko zobaczymyNie chodzi tu o czas wizyty, a bardziej wlasnie jego zdaniem o bezpieczeństwo. Widocznie tak jest nauczony i taka stosuje praktyke. Mnie to nie przeszkadza, najważniejsze, ze ciąża rozwija sie prawidłowo. Poprzednia ciaze prowadziłam u innego lekarza i mialam sprawdzane tętno płodu i slyszlalam bicie serduszka. Ale w sumie ciesze sie, ze obecny lekarz tego nie robi, bo nie sprawdzam przynajmniej w internecie za kazdym razem czy tetno sie zgadza
Wiem, ze jest dobrze i już!
Aishha lubi tę wiadomość
-
sisi wrote:Już jestem, przepraszam, że tak późno ale straszne opóźnienie w szpitalu.
Jest mały kropek, 2.9mm z bijącym serduszkiem ale nie wiem jak szybko.
Nie wiadomo skąd plamienia ale mam 3cm torbiel na prawym jajniku.
Uspokoiłam się chociaż wolałabym wiedzieć z jakiego powodu są te plamienia.
2.9mm to dobry wymiar? Oczywiście nie widziałam się z żadnym lekarzem, a usg robiła pani technik.
Sisi tak teraz myślę u Ciebie jest 5+6 i twoje maleństwo ma 2.9 mm , to może ta struktura na moim usg która miała 2.8mm w 5+4 to było też maleństwo a nie pęcherzyk żółtkowy. Boże jakie ja miałam zaćmienie umysłu,że się nie wypytałam. Poza tym takiej jakości jest te zdjęcie,że mało co tam widaćsisi lubi tę wiadomość
[/url]
09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
28.06.2019 - 270 g 😊
01.08.2019 - 700 g
03.10.2019 - 1957 g 😁 -
Moj lekarz też bardzo ostrożnie podchodzi do wczesnej ciąży i powtarza ze czeste usg dla takiej ciąży mogą być nawet zabójcze. Przy pierwszym usg szybko wszystko pokazał, pomierzył, łącznie może ze 3 minuty. Też nie slyszalam serduszka, tylko je widziałam i widziałam jak ginekolog rzuca tą fale żeby zmierzyć tętno.
A ja wizytuję jutro o 12. Stresuję się i nie mogę się doczekać. To będą baaaardzo długie 22 godzinysisi lubi tę wiadomość
-
Zlaania1 wrote:Sisi tak teraz myślę u Ciebie jest 5+6 i twoje maleństwo ma 2.9 mm , to może ta struktura na moim usg która miała 2.8mm w 5+4 to było też maleństwo a nie pęcherzyk żółtkowy. Boże jakie ja miałam zaćmienie umysłu,że się nie wypytałam. Poza tym takiej jakości jest te zdjęcie,że mało co tam widać20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Niestety domysły mojego lekarza okazały się prawdą. Zarodek nic nie urósł od zeszłego tygodnia a serduszko już nie biło
Na dodatek, co mnie i jego bardzo zaskoczyło, okazało się, że był drugi zarodek, zaraz obok, troszkę mniejszy. Wyglądali jak 2 obrączki dotykające się. Drugi zarodek malusieńki, ale też bez serduszka. Musiało coś się stać na samym początku, co uniemożliwiło rozwój tych maleństw.
Ach... co zrobić...
Kazał czekać na okres, tak to nazwał, ponieważ on uważa że przy takiej wczesnej ciąży nie ma sensu iść na zabieg. Ufam mu, więc będę czekać.
A i jeszcze mi powiedział że na pewno szybko się to stanie, ponieważ moja głowa nie będzie już utrzymywać tego stanu ciąży. Kazał szybko się pozbierać, zapomnieć o tym.
Dziewczyny życzę Wam wszystkiego najlepszego! Zajrzę do Was jak już będzie po wszystkim. Agnieszka
-
Dzyzia wrote:Wczoraj byłam na USG i jak na razie wszystko w porządku. Dziecek ma 16 mm, serducho bije tak pi razy oko 140 razy na minutę, także jest OK. Karta ciąży założona, dzisiaj będę się umawiać na prenatalne. Następna wizyta za 4 tygodnie (pewnie wypadnie zaraz przed albo zaraz po prenatalnych).
-
Misia przykro mi
Trzymam mocno za ciebie kciuki abyś szybko doszła do siebie po tym wszystkim i abyś szybko znów wróciła na fioletową stronę mocy tym razem ze szczęśliwym zakończeniem :*
[/url]
09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
28.06.2019 - 270 g 😊
01.08.2019 - 700 g
03.10.2019 - 1957 g 😁 -
Misia78 wrote:Niestety domysły mojego lekarza okazały się prawdą. Zarodek nic nie urósł od zeszłego tygodnia a serduszko już nie biło
Na dodatek, co mnie i jego bardzo zaskoczyło, okazało się, że był drugi zarodek, zaraz obok, troszkę mniejszy. Wyglądali jak 2 obrączki dotykające się. Drugi zarodek malusieńki, ale też bez serduszka. Musiało coś się stać na samym początku, co uniemożliwiło rozwój tych maleństw.
Ach... co zrobić...
Kazał czekać na okres, tak to nazwał, ponieważ on uważa że przy takiej wczesnej ciąży nie ma sensu iść na zabieg. Ufam mu, więc będę czekać.
A i jeszcze mi powiedział że na pewno szybko się to stanie, ponieważ moja głowa nie będzie już utrzymywać tego stanu ciąży. Kazał szybko się pozbierać, zapomnieć o tym.
Dziewczyny życzę Wam wszystkiego najlepszego! Zajrzę do Was jak już będzie po wszystkim. Agnieszka
Ehh tak mnie smucą zawsze takie informacjetrzymaj sie kochana!!
-
nick nieaktualny
-
Strasznie mi przykro, wiem co czujesz. Życzę Ci dużo siły w tych ciężkich dniach.
-
Misia dużo siły o wytrwałości życzę. Będzie jeszcze dobrze nie martw się ❤