X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Ja mam 30 arów działki na której jest dom, spore podwórko do koszenia, mnóstwo kwiatów, drzewek i krzewów. Na drugiej części maliny na handel i trochę truskawek. W tym roku nie idę do pielenia bo co mi z malin jeśli stracę dziecko? Aktywność aktywnością a rozsądek rozsądkiem.
    Leżąc na lewym boku masz lepszy przepływ krwi.

Masz racje. Ale glupota moja wziela gore nad rozsadkiem. Nie sadzilam ze te pol godz.tyle zlego narobi.

• male_m Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha dlaczego na plecach nie można leżeć? Pod koniec ciąży to rozumiem że jest to mniej wskazane bo brzuszek już duży i może "przygniatać" i może się robić słabo itp, ale teraz to nie bardzo rozumiem dlaczego nie można leżeć na plecach.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jesli ktoras potrzebuje pilnie luteiny podjezykowej to moge oddac,zostalo mi tego sporo :)

860i3e5edambhnvb.png
  • anqa123 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to spanie na lewym boku też było omawiane przez mamę ginekolog, to wcale nie jest przymus...do cesarki kobietę znieczula się na lewym boku, ale to są kwestie spadku ciśnienia, poza tym nawet jeżeli chcecie spać na lewym boku ze względów "bezpieczeństwa" to w 3 trymestrze...teraz spijmy tak jak lubimy, nasze ciało samo powie jak będzie mu nie wygodnie

wklejam link do artykułu

https://mamaginekolog.pl/pozycja-do-spania-w-ciazy-czy-ma-znaczenie/

Kijanka lubi tę wiadomość

zi13sek29opsyrz7.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anqa123 wrote:
    to spanie na lewym boku też było omawiane przez mamę ginekolog, to wcale nie jest przymus...do cesarki kobietę znieczula się na lewym boku, ale to są kwestie spadku ciśnienia, poza tym nawet jeżeli chcecie spać na lewym boku ze względów "bezpieczeństwa" to w 3 trymestrze...teraz spijmy tak jak lubimy, nasze ciało samo powie jak będzie mu nie wygodnie

wklejam link do artykułu

https://mamaginekolog.pl/pozycja-do-spania-w-ciazy-czy-ma-znaczenie/
    Ale jak znieczula ma boku? Ja tam siedziałam normalnie:D

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • anqa123 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak można siedzieć..ja też siedziałam do laparotomii, ale to zależy od preferencji anestezjologa, jeżeli chce na leżąco to wtedy z przechyleniem na lewą stronę, wskazania medyczne ;)

zi13sek29opsyrz7.png
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    male_m wrote:
    Aishha dlaczego na plecach nie można leżeć? Pod koniec ciąży to rozumiem że jest to mniej wskazane bo brzuszek już duży i może "przygniatać" i może się robić słabo itp, ale teraz to nie bardzo rozumiem dlaczego nie można leżeć na plecach.
    A kto powiedział że nie można? ;) chodzi tylko o to, że na lewym boku jest lepsze krążenie, mi akurat to pomaga na ból brzucha ale śpię póki co w różnych pozycjach.
    Pamiętam jak po operacji kazali mi leżeć na lewym boku a ja nie miałam pojęcia dlaczego.

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odkryłam, dlaczego bolą mnie pachwiny :).
    Otóż najwygodniej siedzi mi się na krześle w pozycji rozciągającej przywodziciel uda, w ten sposób, że nogi są zgięte, stopy przy pośladkach i nogi opadają sobie na boki. Wiadomo, w ciąży wszystko się łatwiej rozciąga, więc pewnie właśnie coś się rozciągnęło.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anqa123 wrote:
    tak można siedzieć..ja też siedziałam do laparotomii, ale to zależy od preferencji anestezjologa, jeżeli chce na leżąco to wtedy z przechyleniem na lewą stronę, wskazania medyczne ;)
    A A myślałam że tylko na boku można i się zdziwiłam że czegoś nie pamiętam :D

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • male_m Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    A kto powiedział że nie można? ;) chodzi tylko o to, że na lewym boku jest lepsze krążenie, mi akurat to pomaga na ból brzucha ale śpię póki co w różnych pozycjach.
    Pamiętam jak po operacji kazali mi leżeć na lewym boku a ja nie miałam pojęcia dlaczego.

Napisałaś że na plecach najlepiej wcale nie spać stąd wnioskowałam że jest ku temu jakiś powód i że nie można. Mnie najwygodniej do końca ciąży było właśnie spać na plecach i po trochu na jedym i drugim boku, ale tu już mniej wygodniej było pod koniec. Z tym że ponoć najlepiej na lewym boku najlepiej to wiem, aczkolwiek nie przekłada się to nadmiernie na moje spanie :D.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • coma Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 20:32

Kijanka, Jasna91, Paula_30, Alu_87, ListopadowaMama, sisi, Sabrina, Moni**, natki89, kudłata, Marta.MP, Maija, seema lubią tę wiadomość

uIHap1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy znieczuleniu do cc siedzialam.

A co do lewego boku to podobno lepiej na zoladek. Jesli chodzi o krazenie to mi wcale nie lepiej bo mi ciezko serce bije, czuje kazde bicie i mi to przrszkadza. Jestem pod kontrola kardiologa po tym jak mialam arytmie przy silnej nadczynnosci. I teraz ide w poniedzialek i bardzo obawiam sie tej wizyty bo mialam brac leki i zrobic badania a ze gin. Odstawil mi te leki to badan nie robilam.

• Aishha Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    male_m wrote:
    Napisałaś że na plecach najlepiej wcale nie spać stąd wnioskowałam że jest ku temu jakiś powód i że nie można. Mnie najwygodniej do końca ciąży było właśnie spać na plecach i po trochu na jedym i drugim boku, ale tu już mniej wygodniej było pod koniec. Z tym że ponoć najlepiej na lewym boku najlepiej to wiem, aczkolwiek nie przekłada się to nadmiernie na moje spanie :D.
    No to sprostowanie, leżenie na boku lub plecach nie dotyczyło spania a bolu podbrzusza o którym rano była mowa ;) w moim przypadku na ból leżenie na boku działa świetnie.

male_m lubi tę wiadomość

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Chyba ogólnie trochę przesadzamy :) Spać na plecach nie można, grillowanego nie można, podróżować nie można, zarazków dotknąć nie można - ja wiem, że to często wyczekane ciąże, ale takie nakręcanie się też nie jest dobre - straszymy się nawzajem i brakuje tylko rankingu, która jest najświętsza :)
    A mnie się wydaje, że jak którejś coś dolega i o tym pisze to sobie doradzamy i dzielimy się tym co wiemy od doświadczonych i lekarzy. Nikt nikomu tu nic nie zabrania bo każda ma swój rozum i przede wszystkim nie straszy.

Spirit, sisi, Moni** lubią tę wiadomość

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, podczytuje Wasz watek i kojarze, ze czesc Dziewczyn byla juz na usg prenatalnym - gratuluje super wiesci :)

Pytanie do Dziewczyn z terminem na koniec listopada: kiedy macie zaplanowane usg prenatalne?

Wedlug OM mam termin na poczatek grundnia, niemniej z moich obliczen wychodzi mi troche wczesniej stad z badaniami mi blizej do Was a ze moja pierwsza ciaza wiec mam mase pytan :D

W nocy czesto zmieniam pozycje i w sumie na zadnej stronie nie moge polezec za dlugo :) Zastanawiam sie nad tym rogalem o ktorym pisalyscie, tylko nie wiem jeszcze w jakim kstalcie.

Coreczka 11.2019 <3
  • coma Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Limonka lubi tę wiadomość

uIHap1.png
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coma, wstepnie umowilam sie tez 11+2 na usg prenatalne (20 maja), wiec jest opcja, ze Ty zrobisz w najblizsza sobote (moja gin zlecila od 11+0 do 13+6).

Mam nadzieje, ze szybko minie czas do usg prenatalnego!

PS. Fajny nick :)

Coreczka 11.2019 <3
  • Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limonka-ja mam termin koło 25listopada. Prenatalne mam 16maja

Limonka lubi tę wiadomość

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zlaania, w takim razie blisko mamy usg prenatalne :)

Trzymam kciuki aby czas szybko minal!

Zlaania1 lubi tę wiadomość

Coreczka 11.2019 <3
  • coma Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

uIHap1.png
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ