Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAishha wrote:Ja mam 30 arów działki na której jest dom, spore podwórko do koszenia, mnóstwo kwiatów, drzewek i krzewów. Na drugiej części maliny na handel i trochę truskawek. W tym roku nie idę do pielenia bo co mi z malin jeśli stracę dziecko? Aktywność aktywnością a rozsądek rozsądkiem.
Leżąc na lewym boku masz lepszy przepływ krwi.
Masz racje. Ale glupota moja wziela gore nad rozsadkiem. Nie sadzilam ze te pol godz.tyle zlego narobi. -
Aishha dlaczego na plecach nie można leżeć? Pod koniec ciąży to rozumiem że jest to mniej wskazane bo brzuszek już duży i może "przygniatać" i może się robić słabo itp, ale teraz to nie bardzo rozumiem dlaczego nie można leżeć na plecach.
-
to spanie na lewym boku też było omawiane przez mamę ginekolog, to wcale nie jest przymus...do cesarki kobietę znieczula się na lewym boku, ale to są kwestie spadku ciśnienia, poza tym nawet jeżeli chcecie spać na lewym boku ze względów "bezpieczeństwa" to w 3 trymestrze...teraz spijmy tak jak lubimy, nasze ciało samo powie jak będzie mu nie wygodnie
wklejam link do artykułu
https://mamaginekolog.pl/pozycja-do-spania-w-ciazy-czy-ma-znaczenie/Kijanka lubi tę wiadomość
-
anqa123 wrote:to spanie na lewym boku też było omawiane przez mamę ginekolog, to wcale nie jest przymus...do cesarki kobietę znieczula się na lewym boku, ale to są kwestie spadku ciśnienia, poza tym nawet jeżeli chcecie spać na lewym boku ze względów "bezpieczeństwa" to w 3 trymestrze...teraz spijmy tak jak lubimy, nasze ciało samo powie jak będzie mu nie wygodnie
wklejam link do artykułu
https://mamaginekolog.pl/pozycja-do-spania-w-ciazy-czy-ma-znaczenie/2017 #1
2019 #2
-
male_m wrote:Aishha dlaczego na plecach nie można leżeć? Pod koniec ciąży to rozumiem że jest to mniej wskazane bo brzuszek już duży i może "przygniatać" i może się robić słabo itp, ale teraz to nie bardzo rozumiem dlaczego nie można leżeć na plecach.
Pamiętam jak po operacji kazali mi leżeć na lewym boku a ja nie miałam pojęcia dlaczego.
-
Odkryłam, dlaczego bolą mnie pachwiny .
Otóż najwygodniej siedzi mi się na krześle w pozycji rozciągającej przywodziciel uda, w ten sposób, że nogi są zgięte, stopy przy pośladkach i nogi opadają sobie na boki. Wiadomo, w ciąży wszystko się łatwiej rozciąga, więc pewnie właśnie coś się rozciągnęło. -
anqa123 wrote:tak można siedzieć..ja też siedziałam do laparotomii, ale to zależy od preferencji anestezjologa, jeżeli chce na leżąco to wtedy z przechyleniem na lewą stronę, wskazania medyczne2017 #1
2019 #2
-
Aishha wrote:A kto powiedział że nie można? chodzi tylko o to, że na lewym boku jest lepsze krążenie, mi akurat to pomaga na ból brzucha ale śpię póki co w różnych pozycjach.
Pamiętam jak po operacji kazali mi leżeć na lewym boku a ja nie miałam pojęcia dlaczego.
Napisałaś że na plecach najlepiej wcale nie spać stąd wnioskowałam że jest ku temu jakiś powód i że nie można. Mnie najwygodniej do końca ciąży było właśnie spać na plecach i po trochu na jedym i drugim boku, ale tu już mniej wygodniej było pod koniec. Z tym że ponoć najlepiej na lewym boku najlepiej to wiem, aczkolwiek nie przekłada się to nadmiernie na moje spanie . -
nick nieaktualnyPrzy znieczuleniu do cc siedzialam.
A co do lewego boku to podobno lepiej na zoladek. Jesli chodzi o krazenie to mi wcale nie lepiej bo mi ciezko serce bije, czuje kazde bicie i mi to przrszkadza. Jestem pod kontrola kardiologa po tym jak mialam arytmie przy silnej nadczynnosci. I teraz ide w poniedzialek i bardzo obawiam sie tej wizyty bo mialam brac leki i zrobic badania a ze gin. Odstawil mi te leki to badan nie robilam. -
male_m wrote:Napisałaś że na plecach najlepiej wcale nie spać stąd wnioskowałam że jest ku temu jakiś powód i że nie można. Mnie najwygodniej do końca ciąży było właśnie spać na plecach i po trochu na jedym i drugim boku, ale tu już mniej wygodniej było pod koniec. Z tym że ponoć najlepiej na lewym boku najlepiej to wiem, aczkolwiek nie przekłada się to nadmiernie na moje spanie .
male_m lubi tę wiadomość
-
coma wrote:Chyba ogólnie trochę przesadzamy Spać na plecach nie można, grillowanego nie można, podróżować nie można, zarazków dotknąć nie można - ja wiem, że to często wyczekane ciąże, ale takie nakręcanie się też nie jest dobre - straszymy się nawzajem i brakuje tylko rankingu, która jest najświętsza
Spirit, sisi, Moni** lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, podczytuje Wasz watek i kojarze, ze czesc Dziewczyn byla juz na usg prenatalnym - gratuluje super wiesci
Pytanie do Dziewczyn z terminem na koniec listopada: kiedy macie zaplanowane usg prenatalne?
Wedlug OM mam termin na poczatek grundnia, niemniej z moich obliczen wychodzi mi troche wczesniej stad z badaniami mi blizej do Was a ze moja pierwsza ciaza wiec mam mase pytan
W nocy czesto zmieniam pozycje i w sumie na zadnej stronie nie moge polezec za dlugo Zastanawiam sie nad tym rogalem o ktorym pisalyscie, tylko nie wiem jeszcze w jakim kstalcie.Coreczka 11.2019