X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • momo Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2019, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Miałam przeczucie, że będzie chłopiec, a tu dziewczynka na 99% i najprawdopodobniej będzie Zuza (chociaż mąż wspomina o Ali) :-) mała waży już 158g.
    Co do wagi to startowałam z 63kg i nadal nic się nie zmieniło, brzuch też ciągle taki sam. Ale gin powiedziała że ok 20tc powinien urosnąć, więc się uspokoiłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2019, 20:14

Kijanka, Zlaania1, Domcias, sisi, Szczesliwa_mamusia, kudłata lubią tę wiadomość

p19uvfxmg5bshduy.png
    12.08- 1192g szczęścia ❤ 👧
    7.11 - planowana data
  • male_m Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    My tylko patrzylismy na znaczenia imion,ktore nam sie podobaly. A byly tylko 3. I tak z ciekawosci sobie poczytalismy o znaczeniu. I tak nam ten Iwo zostal.

Odebralam wyniki pappy. No i ryzyko jakos specjalnie sie nie zmniejszylo. Genetyk,u ktorego byłam dał mi skierowanie na amniopunkcje. Umowilam sie jutro na wizyte do swojego ginekologa. Muszę sie z nim e tej sprawie skonsultowac. Zryczalam sie tylko jak glupia. Teraz juz sie uspokoilam,powietrze ze mnie zeszło, ale nasluchalam sie o chorobach,problemach,o terminacji ciazy. Myslalam,ze sie rozplacze juz w gabinecie.

Wiesz lekarz pewnie musiał ci wszystko powiedzieć. A to jest jednak statystyka więc 1 na x dzieci będzie z jakąś wadą a pozostałe x-1 będzie zdrowe. A te badania co tu dziewczyny pisały tylko z krwi co się robi (nie pamiętam jak to się nazywało) to u ciebie by nic nie dały? Aminopunkcja jest już inwazynjym zabiegiem i obarczonym ryzykiem jeśli dobrze pamiętam.

Będzie dobrze!

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ryzyko zd wyszlo mi z usg 1:187, z pappy 1:270. Niby nie jest jakos niskie,ale ponizej 300, jest wskazaniem do amniopunckji. On powiedział,ze tylko amniopunkcja powie na 100% , czy dziecko jest zdrowe,czy nie. Bede chciala,zeby jutro moj lekarz zrobił mi usg,jesli obraz dalej wyjdzie prawidlowy,to nie pojde na amniopunkcje. Jesli wyjda jakies nieprawidlowosci,to sie zdecyduje na nia. Moj maz powiedział,ze jesli bedzie trzeba,to mam isc. Mam metlik w glowie. Wiem,ze to sa tylko statystyki,ale wiecie jak to jest. A co do ryzyka poronienia,to ryzyko w tej chwili wynosi 0.5% robia ja pod pelna kontrola usg. I jesli mialabym poronic,to rownie dobrze moglabym poronic i bez amniopunckji

• agndra Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ryzyko zd wyszlo mi z usg 1:187, z pappy 1:270. Niby nie jest jakos niskie,ale ponizej 300, jest wskazaniem do amniopunckji. On powiedział,ze tylko amniopunkcja powie na 100% , czy dziecko jest zdrowe,czy nie. Bede chciala,zeby jutro moj lekarz zrobił mi usg,jesli obraz dalej wyjdzie prawidlowy,to nie pojde na amniopunkcje. Jesli wyjda jakies nieprawidlowosci,to sie zdecyduje na nia. Moj maz powiedział,ze jesli bedzie trzeba,to mam isc. Mam metlik w glowie. Wiem,ze to sa tylko statystyki,ale wiecie jak to jest. A co do ryzyka poronienia,to ryzyko w tej chwili wynosi 0.5% robia ja pod pelna kontrola usg. I jesli mialabym poronic,to rownie dobrze moglabym poronic i bez amniopunckji

Zrób tak jak uważasz i nie słuchaj subiektywnych opinii. Każda kobieta powinna w takiej sytuacji sama/z partnerem podjąć decyzję. Zdaj się na naukę, 0.5% to bardzo niskie ryzyko. Jeśli masz do końca się stresować i zastanawiać to bardziej może to zaszkodzić dziecku niż amniopunkcja. Jestem dobrej myśli, wszystko będzie dobrze!

Szczesliwa_mamusia, Chanela lubią tę wiadomość

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • agndra Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie coś bierze. Gardło boli, zaczyna ściekać z zatok... Miodu nie mogę że względu na cukrzycę. Co tu robić?

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agndra wrote:
    A mnie coś bierze. Gardło boli, zaczyna ściekać z zatok... Miodu nie mogę że względu na cukrzycę. Co tu robić?
    Inhalacje. Płukanie nosa woda morska mialo byc. A na gardlo psikaj tamtum verde

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2019, 20:45

agndra lubi tę wiadomość

• Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cecylia wrote:
    Ale są opcje na tej liście:) ja wiem że to nie ładnie śmiać się z imion, ale.... Sulidziad i Mszczuja:) to by była parka:)

Edit. Znalazłam lepszą parkę Sulidziad i Dziadumiła :)))

Ja podczas poszukiwań imienia dla syna znalazłam też dobre 😂
    Budzigniew
    Częstogniew
    Prymityw 😂😂😂
    Jak sobie wyobrażałam jakbym wołała tak do dziecka i miny innych matek to płakałam ze śmiechu

Domcias lubi tę wiadomość

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • male_m Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś

Decyzję musicie podjąć sami niestety. Jak możesz to jeszcze skonsultować to też fajnie zawsze to lepiej mieć więcej opinii do przemyślenia. To to ryzyko nie jest aż tak duże w takim razie.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Domcias Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój obecny lekarz w ogole nie proponował nam Pappy. Natomiast poprzedni uprzedzal właśnie o fałszywych wynikach. W sensie, że dziecko jest zdrowe, ale Pappa pokazuje podwyzszone ryzyko. Dlatego tez nie zdecydowaliśmy sie na te badanie w poprzedniej ciazy, ani w tej. Znając życie wyszłyby mi jakies dziwne wyniki i tylko niepotrzebnie bym sie denerwowala...

Jutro mam wizyte o 18:00. Narazie sie nie stresuje, ale podejrzewam, ze przed sama wizyta bedzie przysłowiowa sraczka :P W jaki sposob w ogole lekarz ocenia wagę dziecka? Probowalam dzis znalezc jakies informacje, ale nie udało sie.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • sisi Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cecylia wrote:
    Ale są opcje na tej liście:) ja wiem że to nie ładnie śmiać się z imion, ale.... Sulidziad i Mszczuja:) to by była parka:)

Edit. Znalazłam lepszą parkę Sulidziad i Dziadumiła :)))
    Hahaha 😂

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias wrote:
    Mój obecny lekarz w ogole nie proponował nam Pappy. Natomiast poprzedni uprzedzal właśnie o fałszywych wynikach. W sensie, że dziecko jest zdrowe, ale Pappa pokazuje podwyzszone ryzyko. Dlatego tez nie zdecydowaliśmy sie na te badanie w poprzedniej ciazy, ani w tej. Znając życie wyszłyby mi jakies dziwne wyniki i tylko niepotrzebnie bym sie denerwowala...

Jutro mam wizyte o 18:00. Narazie sie nie stresuje, ale podejrzewam, ze przed sama wizyta bedzie przysłowiowa sraczka :P W jaki sposob w ogole lekarz ocenia wagę dziecka? Probowalam dzis znalezc jakies informacje, ale nie udało sie.
    Na podstawie obwodu główki, brzuszka i długości kości udowej.

Domcias lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wazne gdzie, nie ważne jak i nie wazne z kim, byle się polozyc. A jak sie polozylam to zaliczylam zgon na skrawku wersalki wsrod góry maskotek. Po poludniu sie nie polozylam to wieczorem odrobilam. Jeszcze do tego kaszlu i kataru ząb mnie boli.

• ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia lekarz który mówi zmartwionej pacjentce, tak jak ten Tobie powinien dostać w łeb i zastanowić się nad pracą. Chociaż sama wiem jacy lekarze potrafią byc, juz niejedną kłótnie o traktowanie pacjentów miałam z lekarzami.
    Jeśli usg da Ci pewność, ze ta amniopunkcja wiele wyjaśni to moze lepiej ja zrobić, niz potem denerwować się do końca ciąży i dreczyc siebie samą jak będzie wyglądała przyszłość. Ale to juz Twoja indywidualna sprawa do przemyślenia. Ja myślę że jest wszystko dobrze, to ryzyko to tylko cyferki i dzidzius zdrowy, mocne kciuki trzymam ciagle :)

Szczesliwa_mamusia lubi tę wiadomość

201910251756.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emocje juz ze mnie troche zeszly, jutro podwjmiemy decyzje po konultacji z lekarzem.

agndra lubi tę wiadomość

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jaki w dotyku jest wasz brzuch? Mój jest raczej twardy, jak guma, ale nie okresowo tylko cały czas. Może taki ma być, nie wiem.

FNh9p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa, powtórz najpierw usg na dobrym sprzęcie. A potem jeszcze raz skonsultuje z lekarzem, bo to 1:200 czy 1:300 to wcale nie brzmi źle!

• Domcias Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Dziewczyny, a jaki w dotyku jest wasz brzuch? Mój jest raczej twardy, jak guma, ale nie okresowo tylko cały czas. Może taki ma być, nie wiem.

Moj jest wlasnie raczej miękki... Tak przynajmniej mi sie wydaje. W dotyku przypomina takie typowe sadelko :P Ale rano za to zazwyczaj mam bardziej napięty. Sama wlasnie ostatnio sie zastanwiam jaki w dotyku powinien byc brzuch.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2019, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Ja mam rano mały i miękki raczej a w ciągu dnia rośnie i twardnieje, wieczorem jest już okraglutki i twardy

sisi lubi tę wiadomość

• Domcias Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa mamusia, mnie sie wydaje, ze jeżeli z wynik Pappy zmniejszyl troche ryzyko wyliczone z samego usg to bedzie dobrze. Lekarzem nie jestem. Ale na twoim miejscu zrobiłbym tak samo, poszlabym na kolejne usg i skonsultowala je z lekarzem. Jesli wyjdzie ok, to moim zdaniem nie ma się co przejmować. Tym bardziej, ze wynik Pappy to tylko statystki i dla mnie to badanie w ogole jest mało wiarygodne i nie daje nigdy 100% pewności.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • kudłata Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2019, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Ja wczoraj wyszłam, jednak lekarka powiedziała że pewnie niedługo znowu się spotkamy. Na razie staram się o tym nie myśleć. Liczę że krwiak się wchłonie a łożysko przestanie odklejać.

Udało mi się zapisać na darmowe połówkowe ( to są jakieś warsztaty dla lekarzy w trakcie specjalizacji, ale pod kontrolą specjalistów) 01.06 w Gdyni, ale to będzie dopiero 18+0 więc obawiam się, że może być jeszcze za wcześnie. Tak czy inaczej w połowie czerwca jestem zapisana na "normalne" połówkowe.

Co do imion i wyprawki jakoś para ze mnie zeszła, a chciałam wcześniej się tym zająć. No nic, siedzimy czekamy :)

sisi, Aishha, male_m lubią tę wiadomość

3b12e8ab79.png
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ