X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • anqa123 Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do znieczuleń...niestety nie nastawiałabym się, że to pewniak, jest straszny niedobór anestezjologów, i teraz ty zaczniesz rodzić, będziesz chciała znieczulenie, a do tego musi być odpowiedni moment porodu a położna powie...dupa bo lekarz jest przy operacji... a nikt inny tego nie założy... realia polskiej służby zdrowia !! oczywiście można też mieć szczęście...ale ilość cięć teraz przeważa a do każdego cięcia potrzebny lekarz...

Cecylia lubi tę wiadomość

zi13sek29opsyrz7.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias wrote:
    A właśnie, czytalyście, że lekarze szykują sie na strajk w październiku? Ja mam termin 28.10... Ciekawe w jakiej formie będą strajkować. Mogliby poczekać do grudnia 😄
    ale lekarze czy rezydencji? Ale to chyba bez znaczenia... Pierwsze slysze ale jak znowu beda braki w szpitalach to chyba oszaleje. Zaciskam nogi do listopada :-D

860i3e5edambhnvb.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustBelieve wrote:
    W moim rodzinnym mieście tez teoretycznie znieczulenie jest a w praktyce od kilku lat nie ma możliwości dostania choćby się co robiło bo brakuje anestezjologów i nie ma ani jednego przypisanego do oddziału ginekologiczno położniczego, tylko na cesarkę „wołają” jakiegoś. Ale ja rodzic będę w Niemczech wiec tu trochę inaczej to wyglada 😁 o gazie nic właśnie nie mówili w szpitalu, tylko o zzo i o tych” mocniejszych” dożylnych które pani dr mówiła ze są środkami przeciwbólowymi z grupy opioidow.
    zazroszcze! chyba w okolicach terminu zrobie sobie wycieczke do Niemczech :-P

860i3e5edambhnvb.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ktorejs z Was w ciazy zaczely bardziej bolec oczy? Ja przed ciaza sporadycznie zakladalam okulary do czytania teraz mam wrazenie,ze bez nich duzo gorzej widze,zaraz mnie glowa boli i oczy.
    Powinnam isc do okulisty?

860i3e5edambhnvb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogorszenie wzroku jest typowe w ciazy. Ja chodze w okularach ale oczy nie bola. Co do okulisty to nie poradze. Wiem tylko tyle ze przed sn powinno sie sprawdzic cisnienie w oku, przynajmniej w moim przypadku.

• ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, ja mam na odwrót, często w ciąży wada wzroku może pójść w jedną lub drugą stronę. Na co dzień noszę okulary, co prawda nie dużą mam wadę wzroku ale jednak utrudniala mi dość mocno wcześniej zycie. A gdzies juz od 4/5 miesiąca zauważyłam poprawę na tyle, że nawet autem mogę jechać w okularach przeciwsłonecznych albo w ogóle bez.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 19:50

Paula_30 lubi tę wiadomość

201910251756.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Listopadowa co u Ciebie? chyba dlugo Cie tu slyszałam :-)
    To nie wiem co z tymi oczami,zapytam sie gina na wizycie

860i3e5edambhnvb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula to pytaj. Pewnie powie ze normalne. Mi tak dzis powiedzial na bakterie w moczu ze normalne w ciąży i tego sie nie leczy a pieczenie przy oddawaniu moczu to z pochwy a nie z cewki.

Wysłany: 6 września 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, może przejdź się do okulisty, zbada Ci te oczy, zmierzy ciśnienie dna oka?
    A rzadko tu jestem bo ostatnio łatwiej mi poczytać i popisać do Was na fb niż tutaj :P U mnie z nowości to hiper giga zgaga i 106 cm w brzuchu, jutro pokaże Wam się na fb jak wygląda ciężarna baba-słoń :D

201910251756.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2019, 10:15

Kijanka, Kaczorka, momo, Cecylia, Kropka89 lubią tę wiadomość

uIHap1.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Listopadowa czekam na zdejcie :-)
    Coma dawaj zdjecie na FB :-P

860i3e5edambhnvb.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2019, 10:15

uIHap1.png

Wysłany: 6 września 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój wariat dziś ześwirował na dźwięk wiertarki i szlifierki jak weszłam na nasze remontowane salony. Jakiś agresywny breakdance się tam wtedy odprawił :P

201910251756.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha, skrzacik też się kiedyś obruszył, jak uruchomiłam blender. Był akurat na wysokości brzucha :)
    Iza34, lekarzem nie jestem, ale te twierdzenia odnośnie bakterii wydają się dziwne. Znam dziewczyny, którym takie infekcje leczono z powodzeniem w ciąży. Robiłaś posiew?
    Paula, mi też wzrok się pogarsza :(

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Ig004 Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w przyszłym tygodniu planuje wizytę u okulisty. Ale z tego co wiem to do porodu sn robi się badanie dna oka żeby sprawdzić stan siatkówki. Zwłaszcza u osób z krótkowzrocznością.
    A co do znieczulenia to ja się zastanawiam, po pierwsze nie wiem jak silny jest to ból i trudno mi stwierdzić czy dam radę wytrzymać. Z drugiej strony podobno takie znieczulenie zaburza fizjologiczny przebieg porodu i trzeba później dowalać oksytocynę, no i ogólnie poród się wydłuża. Tak czytałam. A info ze szkoły rodzenia: jak już boli jak cholera (7-8 cm) to jest za późno na podanie zzo.

2a82ae0ca8.png
    Nieudane: 3 IUI, 4 transfery ICSI
    Ciąża po operacji żpn
    Mamy synka ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2019, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Ha, skrzacik też się kiedyś obruszył, jak uruchomiłam blender. Był akurat na wysokości brzucha :)
    Iza34, lekarzem nie jestem, ale te twierdzenia odnośnie bakterii wydają się dziwne. Znam dziewczyny, którym takie infekcje leczono z powodzeniem w ciąży. Robiłaś posiew?
    Paula, mi też wzrok się pogarsza :(

Tez mi sie tak wydaje odnosnie bskterii

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się dopiszę w temacie znieczulenia, bo mam na świeżo po rozmowie z dobrą koleżanką położną. Nie zaleca się podawać przy rozwarciu do 4cm, bo może hamować akcję porodową. Powinno się dawać tylko w wyjątkowych sytuacjach tak wcześnie, jak widać na pewno, ze poród się nie zatrzyma, albo jak rodząca tak źle znosi ból, ze nie współpracuje i lepiej zzo + Oxy.
    Z drugiej strony, też raczej się nie podaje przy rozwarciu ponad 8cm, bo po prostu nie zdąży zadziałać. Dają tylko jak widać że ta faza 8-10 długo potrwa, bo na przykład dziecko się nie ułożyło jeszcze.
    Wiec albo się wpisujesz w te 4-8cm z dostępnością anestezjologa albo dupa trochę. Bo może dadzą ci za wcześnie wiedząc, że on na przykład potem może być zajęty, albo za późno i tylko na skutki uboczne się załapiesz.
    Ona mówi, że zzo nie działa na skurcze parte i jeśli trzeba zszywać to tez osobno muszą znieczulać.

Wszystkie koleżanki co rodziły z zzo, mówią mi że obojętnie jakie historie mi ktoś opowiada mam brać zzo, albo tak krzyczeć aż dostanę...:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jeszcze się dopiszę w temacie szkoły rodzenia, mało czasu mam ostatnio na forum podczytuję hurtowo raz na dwa trzy dni..
    Ja się zapisałam, nie żałuje, bo jakbym nie poszła to bym cały czas myślała, że mnie masa ważnej wiedzy omija. A w praktyce, to są dość nudnawe 2-3 godziny. Na razie nie dowiedziałam się niczego bez czego nie mogłabym sie obejść, zobaczymy jak będzie dalej. Najlepsza jest ostatnia cześć, kiedy możemy zadawać pytania niekoniecznie na temat bieżących zajęć i siedzimy dopóki się odpowie na wszystkie (dopóki mamy serdecznie dość i tylko każdy chce iść do domu;).
    Z drugą ciążą na pewno bym się nie zapisała.

• Kimsik Przyjaciółka

Wysłany: 7 września 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A polecicie coś na hemoroidy, co możemy teraz używać?
    Jednak ta ilość razy w wc odwdzięczyła mi się mało sympatycznie...
    Ból i szczypanie nie są fajne.

• Aishha Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kimsik wrote:
    A polecicie coś na hemoroidy, co możemy teraz używać?
    Jednak ta ilość razy w wc odwdzięczyła mi się mało sympatycznie...
    Ból i szczypanie nie są fajne.
    Ja od wczoraj mam ten sam problem, wyszedł mi na wierzch bolacy hemoroid i ledwo żyje. I to bez problemów ostatnio w toalecie, ciągle się ruszam, pije dużo wody i jem z kilogram warzyw dziennie. Ja mam tylko maść ziołowa Aesculan

Kimsik lubi tę wiadomość

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
‹‹ 655 656 657 658 659 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ