Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Kaskasss wrote:agndra, mamo, boje się takich historii, tym bardziej ze mój syncio siedzi poprzecznie od początku a rodzic chce w rodzinnych stronach 600km stad
No nic, dzieki wam biorę się do roboty!
...jak tylko moja córka zdecyduje się dziś pójść na drzemkę...
-
Wiecie co, tak sobie uświadomiłam, ze nie mamy w ogole ubranek 68. Wszystko jest 56/62. Czy już teraz powinnam kupic, czy nw spokojnie jak dzdzius sie urodzi. Póki co, nie zapowiada się wielkolud
A jeśli chodzi o szkołę rodzenia. Ja chciałam iść do przyszpitalnej, ale głównie dlatego, żeby obejrzeć porodówkę i poznać położne. Niestety za późno się obudziłam i juz nie bylo miejsc... Ale kiedy pytałam gina, co on myśli na temat szkoły rodzenia to mówił, że jak chcę to mogę iść, ale bez ćwiczeńZ tego co wiem, u nas w szpitalu położne podczas porodu mówią co i kiedy robić, lubia wspolprace z rodzącą, trzeba się ich słuchać i będzie ok
-
Kaskass, który szpital we wro wybierasz? Ja też jestem z Wrocławia
Paula_30 lubi tę wiadomość
-
Iza34 wrote:Ktoras robila badanie moczu w diagnostyce? Dzis w koncu zrobilam i nie wiem czemu w wyniku jest d.liczne (nie b.liczne) bakterie i nie wiem czy to literowka czy co. Tak czulam ze cos jest nie tak.
d. liczne to dość liczne, b. liczne bardzo licznemożna powiedzieć, że d. jest trochę bardziej optymistyczne niż b
-
Paula, ja Chałubińskiego, bo tam pracuje mój lekarz. No i koleżanki polecają ze względu na opiekę podczas i po porodzie. Luksusow tam nie ma, ale ważne, żeby się dobrze zaopiekowali dzidziusiem i mna
A jesli chodzi o zzo, nie wiem jak na Chałubińskiego, czy daja. Ale ja chyba i tak bym sie nie zdecydowala... Na samą myśl, ze mają mi wbijać coś w kręgosłup to mi słabo 🤤 dlatego modlę się, żeby uniknąć cesarki. Zoabczymy, narazie mam w planie byc twarda 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 13:25
-
Domcias wrote:Paula, ja Chałubińskiego, bo tam pracuje mój lekarz. No i koleżanki polecają ze względu na opiekę podczas i po porodzie. Luksusow tam nie ma, ale ważne, żeby się dobrze zaopiekowali dzidziusiem i mna
ja w sumie 23.09 ide do 3 lekarza z luxmedu, ktory ma info na znanym lekarzu,ze tez pracuje na chalubinskiego, wiec moze to nie taki glupi pomysl?
-
Nie, rodzic będę w dolnośląskim ale nie Wrocław
Paula, czujesz dyskomfort w górnych partiach mięśni brzucha? Popołudniami i wieczorami (szczególnie jak się napracuje albo gdzieś jeżdżę i podnoszę kilkakrotnie córkę do samochodu dosłownie mnie palą jakby się rozrywały. Nie miałam tego w pierwszej ciąży i zastanawiam się czy to kwestia tego ze to druga i mięśnie już są słabsze, czy tego ze mały kolega (bezimienny w ogóle cały czas...) się rozpycha na boki -
Ja dla mnie to wygląda jak jakiś stary psychiatryk, taki z horroru 🤣 Nie wiem czemu mam takie skojarzenia. Ale do piwnicy też można porównać 😂 Co prawda, ja nie widzialam porodówki. Lezalam tylko kilka godzin na patologii i mimo przykrych doświadczeń, naprawde dobrze wspominam opiekę. Mam nadzieję, ze tak samo wygląda ona na porodówce.
EDIT: zapomnialam dodać, ze nawiedzony psychiatryk! 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 13:31
-
No dobra, to pojechałam i zostawiają mnie do jutra.
Mąż będzie miał krótki kurs nocki ze starszą córką.
I muszę sesję przełożyć, bo do jutra do 11 mnie nie wypuszczą. A nie powiem im z drugiej strony, że muszę szybko iść, bo fotograf czeka. -
Ja tez już mam wyprane i wyprasowane wszystko dla dziecka, w tamtym tygodniu się tym zajęłam 😉 został mi tylko pokrowiec z materaca do wyprania ale póki co materac trzymam w folii od nowości, może za dwa tygodnie się tym zajmę 😉 i wtedy tez myśle spakowac torbę do szpitala 🙂
Domcias myśle ze z tym rozmiarem 68 możesz na spokojnie jak już dziecko się urodzi, w 56/62 i tak conajmniej 2 miesiące pochodzi nawet jakby się bardzo duże urodziło 😉 a zauważyłam ze na prezent najczęściej ludzie kupują 68 wiec potem może sobie uzupełnisz to czego jeszcze nie masz 😉
Dziewczyny, no właśnie, co sądzicie o znieczuleniu podczas porodu? Wiem ze ostatnio ktoś pytał ale chyba nikt nie wypowiedział się w tym temacie.Synek 1.11.2019 ❤️
53 cm i 3210g -
Ja każde znieczulenie bym brała fatalna u mnie tolerancja bólu. Kłucia w kręgosłup przynajmniej ja nie czułam bo czymś mi skórę posmarowali co spowodowało uczucie zimna i za chwilę już totalna ulga. Drugi poród będzie u mnie CC 180 km od domu jeżeli donoszę do 38 TC. Jeżeli wcześniej to pewnie mnie zmuszą do VBAC wtedy jadę na Karową albo Starynkiewicza bo mam tam najbliżej.
-
Co do szkoły rodzenia tak trochę chciałam iść, ale też za późno się obudziłam i w sumie dobrze, bo by mi się chyba nie chciało tam siedzieć. Znalazłam filmiki i e-booki szkoły rodzenia w internecie i to wczoraj zaczęłam oglądać. Wpiszcie sobie "szkoła rodzenia online" w wyszukiwarce i powinny wyskoczyć przynajmniej dwie fajne strony.
My zamówiliśmy łóżeczko, komodę i szafę. Mamy wózek i samochodowe siedzenie. Teraz muszę kupić materacyk i pościel itd.Do wózka też nie mam tekstyliów jeszcze.
Dopiero zaczęliśmy kupować ubranka, mam dosłownie kilka sztuk i nic jeszcze nie wyprane. Pomału do przodu.
Co do znieczulenia epiduralem to ja chciałam, bo podobno w Polsce jest dostępne dla każdej rodzącej i można prosić,ale się dowiedziałam, że w moim mieście trzeba mdleć z bólu, żeby dostać więc szykuję się na poród naturalny bez znieczulenia zewnątrzoponowego. Moja kuzynka rodziła w pierszwej ciąży z epi i w drugiej bez - powiedziała, że jak mam możliwość to z epiduralem jest jej zdaniem lepiej. Ona nie miała komplikacji po wkłuciu a poród przeszedł jej bez bólu dzięki temu więc była zadowolona. Drugi poród natomiast powiedziała też był do przeżycia. Ona jest chudziutka i super wąska w bioderkach itd a rodzi szybciutko i bezproblemowo.
To samo jest z opieką położniczą. Widnieje tylko wirtualnie.
Przeczytałam, że na NFZ przysługuje 1 domowa wizyta położnej tygodniowo od 21 tc i dwie wizyty tygodniowo od 31 tc.
No to dzwonię do swojej przychodni, bo o tym nie wiedziałam, a Pani w recepcji mówi taaaak mają położną. Można się zdeklarować i ona przyjdzie na dwie wizyty po porodzie. Pytam jej a co z opieką okołoporodową kobiety ciężarnej i wyjaśniłam co nam prawnie przysługuje to ona na to, że o tym jeszcze nie słyszała nigdy
Zadzwoni do położnej i się dowie. Pewnie nie ma czegoś takiego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 14:01
2019 zdrowy syn - ciąża naturalna
3 straty - puste jajo x 2 i dodatkowy x
02.23 - I IVF - 1 blastka z dodatkowym x
03.03.23 - cykl po stymulacji - ciąża naturalna
12 dpo beta 27mlU/mL
16 dpo beta 244 mlU/mL
18 dpo beta 747 mlU/mL
oby tym razem dobrze się skończyło -
Hej, odnośnie stania w kolejkach. Ja ostatnio w aptekach nie oczekuje na przychylność pozostałych klientów, tylko
proszę osobę najbliżej okienka o przepuszczenie bo jestem w ciąży. Zresztą ostatnio, jak zamawiałam telefonicznie lek w aptece to zapytałam, czy jeśli jestem w zaawansowanej ciąży to muszę stać w kolejce. Pani bez wahania powiedziała, ze mam od razu podejść do okienka i się nie przejmować. Zresztą to reguluje ustawa. Pewnie już ten temat był poruszany na forum, ale na wszelki wypadek przeklejam info. ze str. NFZ:
„Na podstawie ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych kobiety w okresie ciąży mają prawo do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej oraz z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach (art. 47c ust. 1).
Korzystanie „poza kolejnością” oznacza, że:
świadczenia ambulatoryjnej opieki specjalistycznej i świadczenia szpitalne powinny być udzielone tym osobom w dniu zgłoszenia,
jeżeli udzielenie świadczenia w dniu zgłoszenia nie będzie możliwe, powinno ono zostać zrealizowane w innym terminie, poza kolejnością wynikającą z prowadzonej listy oczekujących,
w przypadku świadczeń ambulatoryjnej opieki zdrowotnej (AOS) świadczenie powinno zostać udzielone nie później niż w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia”.
-
Ja w pierwszej ciąży korzystałam ze szkoły rodzenia i szczerze powiem, ze mogłam ją sobie spokojnie darować. Poszłam dodatkowo na kurs jak udzielać pierwszej pomocy maluchom. Ale teraz jest tyle filmików w internecie, że tez bym to sobie darowała. O pielęgnacji dziecka najwiecej dowiedziałam się od położnej. Pamietam jaka byłam spanikowana jak na szkole rodzenia nie mogliśmy z mężem ubrać lalki:) Ale laka a dziecko to jest duża różnica. Lalka jest sztywna a osoba, która prowadziła kurs narzucała straszne tempo.
No może te ćwiczenia przed porodem są ważne. Ja miałam cesarkę wiec nie mogę powiedzieć czy faktycznie to się przydaje. Pamietam tylko, ze po zajęciach gdzie było dużo ćwiczeń zaczęły mi się skurcze. Wiec w zaawansowanej ciąży lepiej to sobie odpuścić. -
Dziewczyny, u was dalej rewolucje toaletowe? Dziś ledwo zjadlam obiad i mnie tak popedzilo, az myślałam, ze nie zdaze 😃 Troche to zastanawiające. Na obiad jadlam kaszę, mielone z cukinią z piekarnika i mizerie. Wiec w sumie nie miało chyba po czym byc takiej sensacji.
-
Domcias wrote:Dziewczyny, u was dalej rewolucje toaletowe? Dziś ledwo zjadlam obiad i mnie tak popedzilo, az myślałam, ze nie zdaze 😃 Troche to zastanawiające. Na obiad jadlam kaszę, mielone z cukinią z piekarnika i mizerie. Wiec w sumie nie miało chyba po czym byc takiej sensacji.
U mnie dalej niezmiennie.
Miałam tak "zaprogramowany" organizm, że zawsze byłam w toalecie 1 raz rano. A teraz dosłownie co dwie godziny. A jak coś zjem..to czuję, że od razu mnie ciśnie... 😜
Wydaje mi się, że brak miejsca w brzuchu robi swoje jednak.a -
Hahah coma 😂 aż z ciekawości sprawdziłam, co to jest ta skala bristolska 😂😂 dzięki dziewczyny, czyli w takim razie jeszcze nie rodzę 😃 Ale w brzuchu nieźle mi wierci, dobrze, ze dziś w domu jestem. Nie pytalam w sumie lekarza, co w sytuacji, gdy mocno mnie przeczysci. Można brać bezpiecznie jakies leki przeciwbiegunkowe? Wiem, ze węgiel jest dozwolony, ale na mnie nigdy nie dzialal.