Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Coma - Katarek do odciągania gilów u bobasa
w wyborze nie pomogę, bo póki co nie mam żadnego :p
Kompresy (gazy) mogą się przydać do osuszania kikuta i do przemywania oczek. Dobrze mieć do tego sól fizjologiczną.
Podkładów poporodowych nie bralabym więcej niż jedno opakowanie. To jest do dostania w każdej aptece, więc jak będzie trzeba więcej to mąż Ci dokupi. A na dobrą sprawę możesz ich za wiele nie potrzebować.
Majtki poporodowe to w zależności jak często chcesz je zmieniać. Ja kupiłam 1 op. (2szt.). Resztę będę miała zwykłe bawełniane.
Paracetamol w czopkach ponoć najlepszy
Wkładki laktacyjne mają chronić bieliznę/odzież przed wyciekiem mleka (prawie jak podpaski). A na osłonkach się nie znam.. -
Coma, Katarek to jest taki aspirator do nosa, który się podłącza do odkurzacza. Podobno przy gęstym katarze nie ma sobie równych. Kosztuje koło 40 zł. Są jeszcze tańsze aspiratory z ustnikiem dla rodzica, który musi sam ciągnąć smarki. Ale spokojnie, wszystko jest dobrze odizolowane
opcja najtańsza to gruszka do nosa
A, są jeszcze aspiratory elektryczne, w sumie trochę żałuję, że takiego nie kupiłam. Ich wadą jest to, że są głośne i nie poradzą sobie z większym katarem.
Ciężko powiedzieć który najlepszy... Niby ten Katarek właśnie... ale u nas wykorzystaliśmy go dosłownie raz, bo tylko raz mielismy naprawdę gęstą wydzielinę. Tak to wystarczała gruszka. Ale może się zdarzyć, że dziecko będzie mieć notorycznie katar i wtedy ten Katarek jest wybawieniem. -
coma wrote:Mam już koszyk Gemini, a teraz dojrzewam żeby go zamówić.
Ale mam kilka pytań, takich strasznie głupich, może ktoś mnie poratuje:
1. O co chodzi z tym Katarkiem i jaki wybrać?
2. Po co się kupuje gazy jałowe/niejałowe?
3. Ile potrzebuję podkładów poporodowych i majtek poporodowych?
4. Czy dla niemowlaka mogę kupić paracetamol w czopkach?
5. Czym się różnią wkładki laktacyjne od osłonek laktacyjnych?
1.Katerek służy do wyciągania kataru z noska za pomocą odkurzacza. Co do wyboru- nie pomogę, mam jakiś dyskomfort na samą myśl o tym... Ja używałam przy pierwszym (i mam zamiar przy drugim) zwykłego aspiratora do noska, który regularnie myłam po użyciu i co jakiś czas wyparzałam.
2. Stosowałam gaziki jałowe do przemywania oczu solą fizjologiczna. Niektóre nowordki mają "przytkane" kanaliki przy oczkach, zbiera się wtedy wydzielina, którą należy usunąć a kanalik można masować.
3. Sprawa indywidulana, bo nie wiadomo jak będziesz krwawić. Ja kupiłam 5 opakowań po 10 sztuk, pewnie zbyt dużo, ale najwyżej wystawie za free na olx, niech ktoś sobie weźmie.
4. Jeśli kupisz odpowiednie do wieku/wagi to można. Mi jednak pediatra powiedział, że jeśli nie ma wskazań (wymioty) to lepiej w syropie.
5. Wkładki wkładasz do biustonosza i łapią cieknące mleko, takie podpaski do piersi. Bo gdy będziesz karmić/odciągać z jednej, to druga sama mleko "puszcza". Niektóre kobiety mają taki wypływ z drugiej piersi, że przykładają najtańszy laktator ręczny i samo ścieka do butelki, gdy druga pierś jest w użyciu.
Osłonki to takie smoczki na pierś dla dziecka. Gdy brodawka jest mala/wklęsła to pomagają dziecku chwycić piers. Ja kupiłam i mi przeszkadzały. Nie używałam.1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
nick nieaktualnyWypowiem się co do aspiratora do odkurzacza. Mielismy, nadal mam ale raczej do wyrzucenia, mimo mycia po użyciu jego stan tragiczny. Super odciaga katar, czasami az glowa mala ile tego moze zalegac w dzieciecym nosku. Podobno czeste uzywanie powoduje wysuszenie blon sluzowych (my uzywalismy kilka razy dziennie prawie codziennie bo zielone geste katary byly po 2-3tyg.) a wysuszona sluzowka sie nie goi i katar bedzie trwal i trwal (i to prawda). Jak ktos ma glosny odkurzacz to jest naprawde glosno, aspirator redukuje moc ssania odkurzacza i obawiam sie ze przez to spalil mi sie silnik od mlodego odkurzacza, takie jest moje zdanie, czy to prawda nie wiem.
-
Karma co znaczy graniczny trzeci wynik? Siedziałaś grzecznie na krześle w trakcie krzywej czy gdzieś chodziłaś np po korytarzu albo gdzieś dalej? Piłaś wodę między 2 a 3 pobraniem?
Sabrina z forum miała na czczo o jedną jednostkę przekroczony namowiłysmy ją na glukometr i pomiary w domu dla spokojnego sumienia. -
karma wrote:Najpierw sprawdź, czy na pewno ma dwie
Edit: wypadało=wybadanoWiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2019, 10:14
1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
Widzę, z tego ci piszecie, że to bóle brzucha dość czesto występują na tym etapie ciazy. Ja od kilku dni tez je mam, wczoraj wieczorem znowu mnie pobolewalo miesiaczkowo i bol pachwin doszedl do tego. Położyłam się z nogami w górze i po jakimś czasie przeszlo. Ogólnie czuję sie już jak paralita, a nie mam chyba wcale dużego brzucha. Nie mogę sie podnieść z pozycji leżącej. A w nocy jak mam iść do toalety, oczywiście kilka razy... to wysiłek niczym przebiegniecie maratonu. Najgorzej to sie z tego łóżka zwlec.
A tych majtek jednorazowych to mam 3 op., każde po 5szt. 😃 Ale do szpitala biorę jedno op. (w końcu jestem spakowana! Został tylko dowód os. i ładowarka, ale to już spakuję jak będziemy z domu wychodzic). A właśnie, wzięłam laktator i tak sie zastanawiam, ze powiedzmy jak odciągne sobie pokarm w szpitalu na pobudzenie laktacji to co ja mam z nim zrobic? 😁 Mam wziac dodatkowo smoczek do butelki, zeby dziecku podac ten odciagniety pokarm czy woreczki do mrozenia i maz zabierze do domu, jeśli dziecko bedzie normalnie ssac piers? -
Mi się przydało to urządzenie do odciągania kataru jak zachorował pierwszy raz po kilku dniach w żłobku a więc miał rok i 3 miesiace. Teraz to nie kupuję w ramach wyprawki, dokupie w aptece pod blokiem w razie potrzeby jak zobaczę że coś jej w nosie przeszkadza w oddychaniu. Tzn wiem że będzie moment że się przyda ale póki co trochę ograniczam wydatki.
-
Ewelina92 wrote:Odczytałam, że Kimsik miała takie bóle wczoraj. Czyli nie tylko u mnie...
Tak jak pisałam szyjkowo i brzuszkowo wszystkodobrze .
Dziś byłam na badaniach moczu. Oby nic nie wyszło. -
Domcias tego pokarmu prawie wcale nie będzie na początku albo dziecko wszystko spije z cycka albo Ty odciagniesz coś tam na dnie. A jak będziesz musiała dłużej zostać niż 2 doby w szpitalu to właśnie worki do mrożenia żeby mąż dowiózł i torbę ewentualnie termo do transportu tego mleka. Ale to już taka ewentualność. Część kobiet te mleko wylewa do zlewu nadmierne. Ja osobiście bym go nie wylała za cenne dla mnie zwłaszcza że ma dużo przeciwciał.
Domcias lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySabrina wrote:A ja odradzam katarek, u nas napędzał katar, bo był za mocny. Do tego czyszczenie jak dla mnie tragedia. Mam elektryczny i się sprawdza, nie czyści gwałtownie.
No bo wysuszal mocno sluzowke i katar nie znikal.
My to swoje przeszlismy z katarami. Od 3 r.ż. Caly sezon 2-3 tyg.zielony katar, 1 tydz. przerwy i od nowa, do tego uszy, oskrzela, antybiotyki. Usunelismy 3 migdał bo corka ciagle miala plyn w uszach (kolejne problemy zdrowotne i z zachowaniem), i przez rok był spokoj, katarki były ale lekkie. A potem zmienila sie pediatra lubujaca sie w zntybiotykach z byle powodu i rozp... wszystko do reszty, babka mnie jeszczr straszyla ze jsk nie dsm zntybiotyku to zaraz bedzie zapalenie oskrzeli a ja glupiz dawalam sie omamic. -
Jak czują się Paula z synkiem? Dawała znać na fb?