Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Janka78 wrote:mam pytanie do dziewczyn które kupiły wózki używane.jak go pierzecie ?czy one maja te materiałowe części możliwość ściągania i prania? Ja w niedziele wybieram się do komisu obejrzeć i wybrac . Na dzień dzisiejszy będzie to adamex barletta.tez w nocy mam godziny bezsennosci😱
My mamy stary model (X-lander 2009 rok) i już wtedy prawie wszystkie części były odpinane - w nowych powinno być jeszcze lepiej. My wrzuciliśmy to co się dało do pralki, a większe i metalowe elementy przecieraliśmy gąbką z płynem do naczyń albo lovelą (tylko pilnowaliśmy, żeby to dobrze spłukać). Tyle że my się w to bawiliśmy w lipcu jak było ok. 30 stopni, więc mogliśmy do woli zalewać wszystko wodą, bo schło migiemJanka78 lubi tę wiadomość
-
Zanes wrote:Właśnie jutro mam usg wiec zobaczę co i jak. Medargin 2x1 a białka nie zwiekszalam i tak mega dużo jem i staram się dobrze odżywiać z resztą waga moja nie kłamie przyrost spory tylko mała jakoś nie chce brac tych składników odżywczych.
Kijanka lubi tę wiadomość
32 lata, 25 cykl szczęśliwy!
MTHFR_1298 A-C-homozygota,
amh 3,8
słabsze nasienie
3 IUI (październik, listopad, grudzień 2018)
...........................................................
styczeń 2019 MedArt
4 IUI: 06.03.2019))
Emilka 03.11.2019))
-
A czy któraś z mam bawiła się w otulanie/spowijanie? Czy to działa w ogóle? I czym spowijałyście? Czy pielucha z muślinu bawełnianego (ewentualnie tetry) dałaby radę? Zostało mi trochę materiału i już mi się nie chce bawić w nic mniejszego niż 120x120
-
Dziewczyny, uważajcie na ser żółty Rycki Edam i Gouda, sprawdzajcie numer partii. Wycofali 2 partie, bo znaleźli w nim listerię. Ja oczywiście juz spanikowałam, bo kilka tygodni temu miałam epizod zatrucia pokarmowego, a nie pamiętam czy kiedyś tego sera nie kupiłam, ech.
https://m.facebook.com/GISgovpl/photos/a.292014227515302/2596998983683470/?type=3Aishha lubi tę wiadomość
-
Janka78 wrote:Mój Nikodem w 16tc miał wodobrzusze które cudem zwalczył w tydzień.pisze cudem bo to raczej się nie zdarza.Nikodem Pauli tez dzielny chłopak wyjdzie z tego bez szwanku🙂mój jeszcze w brzuchu ale obaj waleczni💪I silni.oby tak już pozostało.mam pytanie do dziewczyn które kupiły wózki używane.jak go pierzecie ?czy one maja te materiałowe części możliwość ściągania i prania? Ja w niedziele wybieram się do komisu obejrzeć i wybrac . Na dzień dzisiejszy będzie to adamex barletta.tez w nocy mam godziny bezsennosci😱
-
mao wrote:A co do śpiworków to lepiej wziąć taki co ma rozmiar 56/62 czy 0-6 miesięcy ?? Bo widziałam i takie i takie i nie wiem w którą stronę iść?
Ja tak myslę, ze na pietrze położę Malucha w śpiworku spać, ale jak będę go kładła w dzien na parterze to wtedy przykryje kołderką, bo i tak non stop będę do niego zerkać😉 Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie w praktyce 😂🤣 bo jestem kompletnie zielona w tym temacie.
32 lata, 25 cykl szczęśliwy!
amh 3,8
słabsze nasienie
styczeń 2019 MedArt
Emilka 03.11.2019))
-
W ten weekend ma być względnie ładna pogoda, więc trzeba korzystać i czyścić wózek
my planujemy zabrać się z to w niedzielę
jeszcze musimy po teflon w sprayu się wybrać, żeby zawiasy i koła nim potraktować. Strasznie nie lubię, jak mi coś w wózku trzeszczy a ponoć ten teflon daje radę.
Na sobotę planuję męża zagonić do mycia okien i prania firan -
Szczesliwa_mamusia wrote:Ostatnio mialam 11.08. Biorę tardyferon 1xdziennie. Ale tez ze wzgledu na hematokryt- ostatni wynik 34. Dzis bede miec swieze wyniki,to zobaczymy,czy cos wzrosło. Ale i tak pewnie do konca ciązy będę brać żelazo. Czemu miałabyś nie dotrwać do 38tyg?32 lata, 25 cykl szczęśliwy!
amh 3,8
słabsze nasienie
styczeń 2019 MedArt
Emilka 03.11.2019))
-
Kimsik wrote:Dziewczyny, czy któraś może wie o co chodzi z 34 tc?
Już drugi gin mi mówi, że już na granicy i jeszcze kilka dni i 34 tc, więc już bezpiecznie.
Z tego co mi się wydawało, to donoszona jest po 37 tc 🤔
O co zatem chodzi z tym 34?
Kończy się wtedy etap skrajnego wcześniactwa i jest „zwykły” wcześniakale to jeszcze nie donoszona.
Kimsik lubi tę wiadomość
-
Alu_87 wrote:Mam stwierdzone łożysko centralnie przodujące i grożą nam poważne krwotoki. Jak byłam ostatnio u swojej doktor prowadzącej to powiedziała że nikt dłużej niż do 38 tygodnia nie odważy się mnie trzymać...ale wtedy waga dziecka jeszcze nie budziła zastrzeżeń. Ja sama na ten moment marzę o przekroczeniu granicy 34...
-
silent wrote:Kończy się wtedy etap skrajnego wcześniactwa i jest „zwykły” wcześniak
ale to jeszcze nie donoszona.
Kimsik lubi tę wiadomość
AMH=0,83
IVF - 2 blastki
7 dpt - 16.8; 9 dpt - 23.4; 11 dpt - 27.1; 14 dpt - 123;
17 dpt - 511; 22 dpt - 2400
Córeczka urodzona 10/2019
Ciąża pozamaciczna 02/2021
09/2021 ciąża naturals
Synek urodzony 6/2022 -
mrt87 wrote:A wózek bebetto dla dzieci rok po roku to zły jest? Jakoś przypadkiem go widziałam ale w szczególy nie wchodziłam bo mi nie potrzebny jest. Cena była koło 2-2.5.
Właśnie ten ostatnio oglądaliśmyNam się podoba, ale nie jestem pewna czy w ogóle posłuży na dłużej, gondolka jest ekstremalnie mała a nasze maluchy będą zimowe, siedziska nie było dane mi zobaczyc, nie mieli na sklepie. Ale wchodzi do mini auta!
-
Alu_87 wrote:A w czym małego na dole będziesz trzymała? Wózeczek? Ja mam cały czas rozterki jak to rozwiązać w domu z piętrem. Do góry chyba kupię drewniane łóżeczko ale waham się jeszcze nad dostawką którą łatwiej byłoby znieść....
Alu_87, mam ten sam dylemat, chociaż to będzie moje drugie dziecko w tym domu. Poprzednio na dole miałam łóżeczko turystyczne ( pożyczone). Te łóżeczka maja 2 poziomy , dla malucha do 6m i potem po 6m. Takie łóżeczko przydaje się na wyjazdy i nie jest drogie. Jest pełno używanych tylko ciężko to wyczyścić. Ja poprzednie długo czyściłam i dezynfekowałam parownicą, ale i tak plamy były.
https://kinderkraft.com/pl/produkty/lozeczka/joy
https://matfi.pl/p/75/3138/milly-mally-lozeczko-mirage-deluxe-blue-white-0996-milly-mally--lozeczka-dzieciece-lozeczka-dzieciece-pokoj-dzieciecy.html
Takie łóżeczko ma kołeczka, łatwo przesunąć do innego pomieszczenia. Ja często miałam w kuchni jak synek już był na tyle duży, ze siedział i raczkował. Bawił się w tym łóżeczku, widział mnie i był spokój. W wakacje wyciągasz na taras, jest moskitiera i tez się bezpiecznie bawi. Są drzwiczki na zamek wiec jak masz dziecko na oku to może samo tam wchodzić i wychodzić.
Teraz nastawiłam się ze będę dużo bujać przód-tył bo to dobrze wpływa na rozwój dziecka i myśle żeby na dole mieć albo kołyskę, albo kosz Mojżesza na stelażu z biegunami, ale tez zastanawiam się nad łóżeczko-kołysko-bujaczko-krzesełkiem kinderkraft, bo na później i tak planuje kupić taki leżaczek-bujaczek,a w tym dodatkowo może spać przez pierwsze 6m. Po złożeniu nie zajmuje miejsca i cena tez niej przeraża: https://kinderkraft.com/pl/produkty/bujaczki/unimo
Jak kupię ten bujak to łóżeczko turystyczne kupię później i już tylko jednopoziomowe, jest tańsze.
Jeśli nie chcesz bujać i nie masz jeszcze fotelika do karmienia to fajnym rozwiązaniem jest baby Hug od Chicco, ale tu cena już wyższa. Aczkolwiek wykorzystasz do 3 r.ż a samo krzesełko tez sporo kosztuje: https://m.youtube.com/watch?v=PRZTWUGlcgM.
Wiadomo, ze to są dodatkowe wydatki, ale mogą ułatwić życie. Ja planuje zrobić listę rzeczy które mogą nam się przydać i przekazać najbliższej rodzinie. Oni i tak będą chcieli coś kupić a ciuszków i zabawek mam już od groma. Wole żeby się złożyli na jedna większą rzeczmoże się nie obrażą 😉
Jeśli wpadniesz na coś jeszcze to daj znać. Ja czekam z zakupami do końca albo już po porodzie. -
Meggs wrote:A miałaś już jakiś krwotok? Leż i wypoczywaj jak najwięcej. Z tym łożyskiem nie ma zartów. Na patologii leżałam z dziewczyna co też miała łożysko centralnie przodujące i krwotok raz w tyg i do końca już leżenie w szpitalu...32 lata, 25 cykl szczęśliwy!
amh 3,8
słabsze nasienie
styczeń 2019 MedArt
Emilka 03.11.2019))
-
Mój syn jest urodzony w 34+6 i oprócz komplikacji po porodzie: przedłużona i silna żółtaczka, brak odruchu ssania- trzeba było wciskać mu moje mleczko z butelki, leki na podwyższone crp (sączyły mi się wody) to dzisiaj wszystko OK, rozwija się jak inne dzieci. Zaraz po urodzeniu dostal 10pkt, potem 9 pkt- chodziło o oddychanie. Był dobę na intensywnej terapii w tzw. "ciepłym gniazdku" (to nie inkubator) i podłączony pod CPAP- wspomaganie oddechu (nie respirator). Ja się cieszę, bo wg aplikacji dzisiaj jestem w 34+0, wg suwaczka na forum skończę 34 TC jutro. Jakoś lepiej mi z tym, ale i tak czekam, aby przekroczyć magiczny dla mnie czas: 34+6. Będę spokojniejsza, bo dzisiaj na przykład ciągle się zastanawiałam, czy dziecko się rusza. Niby puknie, ale bez szału. Nie wiem, czy to taki dzień? A może już ma mało miejsca, bo jest duży? W każdym razie siedzę i móżdżę- jechać, nie jechać.
Kimsik, JustBelieve lubią tę wiadomość
1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
agndra wrote:Będę spokojniejsza, bo dzisiaj na przykład ciągle się zastanawiałam, czy dziecko się rusza. Niby puknie, ale bez szału. Nie wiem, czy to taki dzień? A może już ma mało miejsca, bo jest duży? W każdym razie siedzę i móżdżę- jechać, nie jechać.
Doskonale Cię rozumiem. U mnie wczoraj do późnego popołudnia też prawie cisza. Dopiero jak tato wrócił, to synek się rozbrykał. Ale odchodziłam od zmysłów.
Do tego cały czas myślę o tym białku w moczu, CRP 4,55 i jeszcze doczytałam, że w mikroskopijnym odczycie moczu widoczne erytrocyty... Moja gin uspokaja i mam czekać do wizyty 26.09.
Do tego jeszcze mega bolą mnie dłonie, zwłaszcza palce i kostki.
No i nasze dzieciaki Agndra są chyba największe w grupie 😂
Myślałam, że im będzie bliżej tym człowiek się mniej stresuje, ale okazuje się jednak inaczej 😉agndra lubi tę wiadomość
-
Alu_87 wrote:A w czym małego na dole będziesz trzymała? Wózeczek? Ja mam cały czas rozterki jak to rozwiązać w domu z piętrem. Do góry chyba kupię drewniane łóżeczko ale waham się jeszcze nad dostawką którą łatwiej byłoby znieść....
Alu_87 lubi tę wiadomość