Listopad ! 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Miałam na samym początku a teraz to w sumie nie... od czasu do czasu, jakiś delikatny, ze i tak się muszę skupić żeby poczuć.
Będziemy mieć Synka - czekamy ♥️
Olek - 05.11.2020 👦🏼
HSG - Udało się udrożnić oba jajowody!
To nie problem jest problemem, problemem jest Twoje podejście do problemu. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnya nie wiem wklejam 8 tydzień
"Tydzień 8
O Dziecku
Głowa Twojego maleństwa jest wciąż bardzo duża w porównaniu do reszty jego ciała. W dalszym ciągu formuje się twarz, widać już wykształcone gałki oczne. Nos nabiera kształtów, widoczny jest czubek noska wraz z nozdrzami. Pojawił się język dziecka. Rozwija się ucho środkowe, odpowiedzialne za zmysł słuchu i równowagi. Ogonek powoli zanika. Nogi i ręce wydłużają się, a na ich końcach widoczne są palce.
Większość najważniejszych organów (mózg, serce, wątroba, płuca i nerki) istnieje już w pierwotnej postaci, ale nie są one jeszcze w pełni wykształcone. W ciągu kolejnych miesięcy będą się one jeszcze rozwijać i dojrzewać.
Genitalia zaczynają się już formować, ale w tym momencie nie można jeszcze zidentyfikować płci dziecka.
Twoje dziecko zaczyna się poruszać, ale nie jesteś w stanie jeszcze tego czuć. Jest jeszcze zbyt maleńkie, a w środku ma jeszcze dużo wolnego miejsca.
O Tobie
Możesz odczuwać łagodne bóle, podobne to tych w trakcie miesiączki. Są one spowodowane powiększaniem się macicy. Twoja macica wykonuje teraz intensywną pracę.
Niektóre kobiety odczuwają w tym czasie gwałtowny, przeszywający ból w dolnej części pleców, w pośladkach lub w bocznej części nóg. Pomocne przy takim nerwobólu może być leżenie na przeciwnym boku, tak aby zmniejszyć nacisk na uciskający nerw.
Mimo, że nie widać jeszcze brzuszka, dopasowane spodnie mogą zacząć robić się już bardziej obcisłe.
Możesz mieć już dziwne zachcianki jedzeniowe - niektóre smaki lub zapachy mogą wydawać Ci się teraz niezwykle drażniące.
Większość kobiet w ciąży odczuwa naturalny wstręt do alkoholu i papierosów. Pamiętaj, żadna dawka alkoholu nie jest wskazana w ciąży. Nawet minimalne ilości alkoholu i dymu papierosowego szkodzą Twojemu dziecku! Szczególnie teraz gdy w ciele Twojego dziecka tworzą się najważniejsze narządy ludzkie (proces zwany organogenezą), Twoje dziecko jest wyjątkowo wrażliwe na wszelkie szkodliwe czynniki." -
Moniiiikaaaa wrote:Ja tez juz po wizycie. Jest serducho
I torbiel na jajniku. Dostalam luteine i pakied badan do zrobienia. Zanim ja wezme musze odstawic roczniaka od piersi bo przenika do mleka. Bedzie ciekawie ...
Termin to 21.11.
Magda, trzymaj sie dzielnie a my trzymamy kciuki.
Te doktorek u ktorego bylam zajmuje sie leczeniem nieplodnosci (moj oracuje w szpitalu i teraz jest niedostepny).
Mowil ze czytal rozne opracowania ze w takich czasach kryzysowych rodzi sie duzo dzieci. Instynkt przetrwania czy cos. Bo ma teraz duzo pacjentek na takim etapie co my. I dzis mial miec 2 co sie nie spodziewal ze im sie uda tak szybko.
Kochana gratulacje i trzymam kciuki za w miarę łagodne odstawienie🤞🤞🤞 u nas od 2 dni bez cyca jest córa (14mies ma). I nie spodziewałam się że tak dobrze to przyjmiemy... obie😅 bo juz kilka prób było. Zdrówka 😘Moniiiikaaaa lubi tę wiadomość
9.12.2017r. 10tc [*] puste jajo płodowe
18.01.2019r. Julciacc, kp
19.03.2020 -> Jest ❤
31.08.2020 -> usg 3 trym1.5kg
15.10.2020 -> usg 2520g
21.10.2020 -> wizyta gin -
żona_męża wrote:Czy progesteron dostarcza się przez całą ciążę?
Znam dziewczyny które biorą dopochwowo całą ciąże - wtedy w mniejszej dawce niż na samym początku ciąży.... progesteron bowiem wycisza macice
Nareszcie razem. 👨👩👧👦 -
Daniela wrote:Hej Dziewczyny, mogę dołączyć? Podczytuje Was trochę od jakiegoś czasu, ale poki nie miałam ciąży potwierdzonej usg, nie chciałam się odzywać. Wczoraj udało się zobaczyć serduszko i mam nadzieję zostać z Wami do listopada
.
Hejkana kiedy masz termin to dopisze Cię do naszej listy😉
19.03.2020 -> Jest ❤
15.10.2020 -> usg 2520g
Moniiiikaaaa wrote:Kasia, gratulacje. Ale pieknie Wam poszlo. oby tak dalej.
Ja mam problem z nocami bo Franek nie chce pic zadnego mm z butelki. Bo za dnia to tyle futruje ze mu mleko niepotrzebne.
U nas nocki bywały masakryczne co pół godz sie budziła i tylko cyc 🤦🏻♀️ mm też absolutnie 😅 od jakichś 2 mies pomału staraliśmy to przetrwać i po prostu ryczala na rękach u męża... Teraz też się budzi ze 3-4 razy ale daje się uśpić na rękach a czasami nawet sama w łóżeczku... Ale oj ile łez, ile nerwów 😜 a 2 dni temu stwierdziłam spontanicznie ze odstawiam na amen bo dostałam plamienia i bólu brzucha co mnie trochę zaniepokoilo. A że i tak już o tym myślałam...😉 Julka wgl jakby zapomniała o istnieniu cyca 😳🤣 szok... bo jeszcze 3 dni temu 3 razy za dnia doila😅Moniiiikaaaa lubi tę wiadomość
19.03.2020 -> Jest ❤
15.10.2020 -> usg 2520g
Dziewczyny, jestem co prawda na październikówkach ale przyznaje, że czasem do was zaglądam ☺️
Szukam towarzystwa mam spodziewających się bliźniaków ☺️ Czy są tu takie dziewczyny?
Jestem totalnie zielona w tematach ciążowych bo to moja pierwsza ciąża i byłoby mi raźniej gdybym znalazła wśród was takie które również czekają na dwa maleństwa ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2020, 14:49
żona_męża, kkasia, Aleksandraaa lubią tę wiadomość
Nareszcie razem. 👨👩👧👦 -
Virad wrote:Dziewczyny, jestem co prawda na październikówkach ale przyznaje, że czasem do was zaglądam ☺️
Szukam towarzystwa mam spodziewających się bliźniaków ☺️ Czy są tu takie dziewczyny?
Jestem totalnie zielona w tematach ciążowych bo to moja pierwsza ciąża i byłoby mi raźniej gdybym znalazła wśród was takie które również czekają na dwa maleństwa ☺️
To witam w klubie 😊 ogólnie termin mam na 7.11 ale przy ciąży bliźniaczej pewnie będzie to koniec października 🤷🏻♀️👶🏻👶🏻💙💙 bliźniacza mama -
żona_męża wrote:To witam w klubie 😊 ogólnie termin mam na 7.11 ale przy ciąży bliźniaczej pewnie będzie to koniec października 🤷🏻♀️👶🏻👶🏻
Czy to twoja też pierwsza ciąża?Nareszcie razem. 👨👩👧👦 -
nick nieaktualny
-
Dobry wieczór 🤗 nie byłam ostatnio zbyt aktywna, ale codziennie wieczorem Was nadrabiam. Synek (2l) jest ostatnio bardzo absorbujący ☹️ mam wyrzuty sumienia, że nie mam siły się z nim bawić. Najchętniej bym całymi dniami leżała. Nie mam siły, spać mi się chce i mam nudności. Mam nadzieję,że niedługo to się skończy. Męczę się jak stara babunia 🤦
Macie wzdęcia ? Ja mam wrażenie,że już mi brzuch wywaliło, a to ledwo 8 tydzień się zaczyna 😋 No właśnie, 8 czy 9 zaraz zacznę ? Też mam z tym problem 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2020, 22:14