Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💚LISTOPAD 2021💚
Odpowiedz

💚LISTOPAD 2021💚

Oceń ten wątek:
  • Joasia89 Ekspertka

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek wrote:
    Aluda to sie najdlas stresu tak chyba jak ja.. No wiec zadzwonili z gyncentrum....odebralam. Wyszlo mi ryzyko posrednie trisomi 21 1 do 800 z kawalkiem...podstawowe ryzyko moalam 1 do 280 niby wzrislo ale jednak...zachwcaja do dalszej diagnostyki. Niby nie jest wysokie to ryzyko ale spokojna a juz nie jestem...
    Czyli spadło ryzyko choroby o 65%, to raczej dobra wiadomość. A jak pozostałe parametry podstawowe z usg? Przeziernosc karkowa, kość nosową?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2021, 17:49

• Gosiaczek Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosc nosowa obecna, przeziernisc byla 2,54 a dxidzia niby 7 cm...niby sie miesilo w normie ale....zasiali ziarno niepewnosci..

Franuś 19.08.2014 👦🏻
    Edytka 29.08.2017👧🏼
    Przemuś 27.10.2021 👶
    Aniołki: 15/16.10.2013💔, 14.09.2016 💔👼
  • alauda Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek, nie martw się! Ja mam większe ryzyko od Ciebie - ryzyko podstawowe 1:141, a skorygowane 1:267 ale już przestałam się przejmować.

Wczoraj lekarz, który przeprowadzał prenatalne usg i omawiał ze mną wyniki, mnie uspokoił. Powiedział, ze w związku z tym, ze wyniki genetyczne wyszły dobrze, niepotrzebna jest dalsza diagnostyka.

Dzisiaj moja lekarz również potwierdziła, ze amniopunkcja nie jest konieczna. A ryzyka są wysokie ze względu na mój wiek i na przezierność karku, reszta parametrów jest ok, tak samo biochemia.
    Jedynie o co można się przyczepić do biochemii, to to, że wykazuje większe ryzyko preeklampsji przed 37 tygodniem ciąży (1:67). Wiec genetyk również zalecił Acard (który już biorę) - jedynie mam przerwę teraz aby zatrzymać krwawienie z polipa.

Może zdecyduj się na testy genetyczne? Są drogie ale nie jest to badanie inwazyjne, wiec nie ma żadnego ryzyka poronienia. Chociaż jak rozmawiałam z lekarzem, to powiedział, ze ryzko poronienia jest obecnie bardzo małe. Niby mówi się, ze wynosi około 1% ale tak naprawdę jest dużo dużo mniejsze .. ALE zawsze to ryzyko istnieje.

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • Joasia89 Ekspertka

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek wrote:
    Kosc nosowa obecna, przeziernisc byla 2,54 a dxidzia niby 7 cm...niby sie miesilo w normie ale....zasiali ziarno niepewnosci..
    Nie przejmuj się, wszystko będzie dobrze. Poczytaj trochę, u 70% dzieci z ZD nie ma na tym etapie kości nosowej, więc skoro Twój maluch ma, tzn ze teoretycznie możesz być w tych 30% ale to bardzo teoretycznie bo masz na to szansę 1:800. Także głowa do góry, na pewno będzie dobrze 🙂 Twój wynik się polepszył, nie pogorszył

Gosiaczek lubi tę wiadomość

• Kamilla Koleżanka

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny witajcie ! ❤️
    Jestem żyje i mam się dobrze wraz z moim maluszkiem, który już sporo urósł 6,64cm ❤️
    Długo mnie tu nie było bo tez i dużo się działo, dziewczyny które, pamiętają mój wpis o umowie o prace i ZUS.
    Jestem oficjalnie na zwolnieniu od 17 kwietnia, wiec już odpoczywam i nie mam stresów.
    Z narzeczonym również się przeprowadziliśmy wiec tez stad moja nie obecność.
    Ale już do was wracam podzielić się świeżutką z dziś nowiną dziś miałam test pappa oraz usg prenatalne I trym.
    Lekarz powiedział ze na 70% „dziewuszka” moja mała uparta gwiazda (uparta bo przy badania układała się za kością 😂😂)
    Dziewczyny tak wam coś powiem ze chyba sobie „wygadałam tą moją córeczkę”
    Super cieszę się ze dzidzia zdrowa i wszystko jest oki, i wkoncu mam czas żeby poodpoczywać w ciąży i wrócić do was już ❤️❤️.

castaway, alauda lubią tę wiadomość

c7bf3e9e6834cf01df6b4e69041d3b80.png[/url]
  • Liliowa Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj najmłodszych synek tez mial orzeziernisc 2,5 ale ryzyko wyszło niskie i nie zalecono mi dalszej diagnostyki.

Gosiaczek lubi tę wiadomość

👩35🧔‍♂️34
    starania od 07.24r.-3cs
    Mutacja Mthr(C677)-homozygota
    Mutacja Pa-1 heterozygota
    Czynnik V R2-heterozygota
    Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;()
  • MamaDi Ekspertka

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, widzę że zaczela się fala badan prenatalnych. Ja tez juz po, wczoraj byłam i wszystko było w normie jeśli chodzi o parametry,a teraz czekam jeszcze na wyniki pappy. Dostałam tez L4 więc nareszcie bede miala szanse się poudzielac na forum, bo tak czytałam przed zaśnięciem i odpływałam.. co do płci to lekarz nie byl w stanie jednoznaczne określić ze względu na ułożenie dziecka, natomiast w poprzednich ciążach tez dowiedziałam się w 16 i 20 tyg..maz chciałby chłopca,wiadomo a mi wystarczyło info wczoraj,że wszystko w porządku:))

Starsze tez wróciły do przedszkola i zlobka i od razu nastała ogolnie lepsza atmosfera w domu, moje akurat uwielbiają swoje przedszkola.

Mam pytanie do dziewczyn, które już się szczepiły na covid w ciazy, jak sue czułyście po? Ja jestem umówiona na za miesiąc, lekarka jak najbardziej byla za i sugerowała właśnie 2 trymestr i mrna.

Największe zmęczenie juz chyba mija.. ja na bakterie w moczu tez sok z czystej żurawiny z apteki piłam.

Życzę Wam udanej majówki;))

Lipiec 2015 - córeczka
    Maj 2018 - córeczka

7u223e3kvf1mfkid.png
  • Liliowa Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2021, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dzien po szczepieniu zrobiło mi się ciemno przed oczami jak raz szybko wstałam i trochę się źle czułam ale potem poszlam na spacer 5- kilometrowy do pepco i było ok. Ogolnie czułam dyskomfort ale niewielki.

👩35🧔‍♂️34
    starania od 07.24r.-3cs
    Mutacja Mthr(C677)-homozygota
    Mutacja Pa-1 heterozygota
    Czynnik V R2-heterozygota
    Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;()
  • Asqa 87 Debiutantka

Wysłany: 1 maja 2021, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołek85 wrote:
    Mi niby niemoc minęła ale mam momenty totalnego zjazdu mocy. Jak mnie głód bierze to w sekundę czuje się tak jakbym tydzień nie jadła. Masakra powiem. Ale i tak e porównaniu do dwóch tygodni temu, jest naprawdę nieźle.

Jakie macie zachcianki ?

Ja sok pomidorowy, pomidory, chleb, kefir

Ja mam ogromnego lenia, aż mąż się o mnie martwi czemu nie ćwiczę ani na spacery nie chodzę. Raz że bym tylko spala dwa że na spacerze po 10 min robi mi się słabo i szukam ławki. Przed ciążą jeździłam konno i byłam bardzo aktywna a teraz zmiana o 180st.
    Co do smaków mam tak samo - zabije za pomidory, truskawki, spring rolsy ale widok ogórków kwaszonych powoduje u mdlosci.

Dzięki za odpowiedź w sprawie badań prenatalnych - jeden lekarz mi namieszał strasznie w głowie, strasznie namawia na pappe a odmawia mi nifty.

• Olaa..32 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2021, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny miłego weekendu wam życzę, u mnie pogoda ciulowa, mam nadzieję, że chociaż u was 🌞 świeci 🤗

21.10.2024 - 21t połówkowe, 403g szczęścia, potwierdzona dziewczynka 🩷

28.08.2024 - 13t2d prenatalne, ryzyko niskie, prawdopodobnie 🩷

08.07.2024 - 5t+6d (według USG) mamy zarodek z ❤️

06.2024 - ⏸️

05.2024 - 6tc 👼🏻💔

02.11.21 - 38+4tc 54cm i 3120g 👶🏻💙

07.2019 - 6tc 👼🏻💔

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2021, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w deszczowy poranek, mi akurat taka pogoda trochę sprzyja - miałam gdzieś pojechać na majówkę, ale na czwartkowej wizycie okazało się że kolo płodu zrobił się krwiak. Do dodam, że nie mam żadnych krwawień, plamień, skurczów, a ciąża też bezobjawowa.
    W efekcie mam prowadzić oszczędzający tryb. A to nie w moim stylu, eh.
    Dostałam luteinę dowcipnie.
    Cały tydzień do czasu kontroli tak zorganizowałam aby jak najmniej chodzić i częściej leżeć. Liczę że tydzień czasu takiego trybu życia mi pomoże 🌞
    https://naforum.zapodaj.net/ca0ae79c9299.jpg.html

Jak dotąd ciąża rozwija się prawidłowo 😃
    Z miesiączki - pozna owulacja termin 30.11, a z USG 3/4.12
    Pozdrawiam serdecznie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2021, 07:54

• alauda Autorytet

Wysłany: 2 maja 2021, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atena37a wrote:
    Witam w deszczowy poranek, mi akurat taka pogoda trochę sprzyja - miałam gdzieś pojechać na majówkę, ale na czwartkowej wizycie okazało się że kolo płodu zrobił się krwiak. Do dodam, że nie mam żadnych krwawień, plamień, skurczów, a ciąża też bezobjawowa.
    Cały tydzień do czasu kontroli tak zorganizowałam aby jak najmniej chodzić i częściej leżeć. Liczę że tydzień czasu takiego trybu życia mi pomoże 🌞

Pozdrawiam serdecznie

Czyli kontrolę masz już za tydzień? Dbaj o siebie i się oszczędzaj, oby krwiak wchłonął się jak najszybciej🤞🏼

Atena37a lubi tę wiadomość

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • alauda Autorytet

Wysłany: 2 maja 2021, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wiecie jak szybko pojawia się e-zwolnienie na pacjent.gov?

Zaczęłam się teraz zastanawiać, czy moja lekarka wypisała mi to L4 czy nie. Myślałam, że działa to na podobnej zasadzie jak e-recepta, kiedy powiadomienie o wystawieniu recepty pojawia się niemal natychmiast.

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2021, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alauda idę do tego samego ginekologa w piątek, a na wtorek do innej na podgląd. I tak miałam do niej wizytę umówioną.

Na L4 się nie znam, bo nigdy nie bylam
    Przewertowałam internety i badania kliniczne i wiem że od kilku lat podają kobietom kwas alfaliponowy w takich i zagrożonych ciążach. Pobiegłam do apteki 🤔 generalnie to odpoczywam jak nigdy w majówkę. Zawsze bałam się ze w ciąży musiałabym tyle leżeć.

• Olaa..32 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2021, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Dziewczyny, wiecie jak szybko pojawia się e-zwolnienie na pacjent.gov?

Zaczęłam się teraz zastanawiać, czy moja lekarka wypisała mi to L4 czy nie. Myślałam, że działa to na podobnej zasadzie jak e-recepta, kiedy powiadomienie o wystawieniu recepty pojawia się niemal natychmiast.
    Załóż sobie konto na ZUS.pl, tam będziesz miała wgląd do wszystkich zwolnień, też właśnie miałam taką sytuację, że na pacjent.gov nie widziałam L4 i założyłam sobie na zusie i tam od razu widoczne było

06.2024 - ⏸️

05.2024 - 6tc 👼🏻💔

07.2019 - 6tc 👼🏻💔

preg.png
  • Olaa..32 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2021, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atena37a wrote:

Pozdrawiam serdecznie
    Odpoczywaj tak dużo jak się da 😊

Atena37a lubi tę wiadomość

06.2024 - ⏸️

05.2024 - 6tc 👼🏻💔

07.2019 - 6tc 👼🏻💔

preg.png
  • alauda Autorytet

Wysłany: 2 maja 2021, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olaa..32 wrote:
    Załóż sobie konto na ZUS.pl, tam będziesz miała wgląd do wszystkich zwolnień, też właśnie miałam taką sytuację, że na pacjent.gov nie widziałam L4 i założyłam sobie na zusie i tam od razu widoczne było

Właśnie wczoraj założyłam sobie tam profil, ale tez nic nie widziałam. Teraz jak napisałaś, zalogowałam się jeszcze raz i dopiero zauważyłam, ze jest tam zakładka „Ubezpieczony” i tam znalazłam swoje L4.

Dzięki Ola!☺️

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • mimi00 Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2021, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile czekałyście na wyniki pappy? Miałam pobranie krwi w dniu badania usg ok tydzień temu, na usg wszystko wyszło ok, przeziernosc 1,3 mm kość nosowa obecna, teraz nie wiem czy dobrze zrobiłam robiąc ta pappe...

p19uflw17yl8ggyb.png
  • alauda Autorytet

Wysłany: 2 maja 2021, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi, ja miałam krew pobieraną w poniedziałek i już w środę lekarz dzwonił, że są wyniki. Ale chyba normalnie czeka się dłużej ....

Ja tez nie chciałam robić pappy ale lekarz namówił mnie na badanie, ponieważ pokazuje tez potencjalne ryzyko na problemy z łożyskiem w późniejszym okresie ciąży.

Nie martw się na zapas, na pewno wszystko będzie dobrze🤗😊

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 2 maja 2021, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi mi z pappą ryzyka wyszły porównywalne do tych które na usg wyszły bez pappy. Także jak usg jest ok to bym się nie stresowała. Robiłam w czw a w pn już miałam wynik ale oczywiście dla mnie to czarna magia była.

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ