X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Miałyście sprawdzaną szyjkę macicy przy połówkowych na usg przez powłoki brzuszne czy to sprawdza się tylko dopochwowo?

Mi lekarz prowadzący sprawdza długość szyjki dopochwowo od 26tc i tak co wizytę, na połówkowych tez mi sprawdzał lekarz dodatkowo długość szyjki usg dopochwowym. Jedyne co mi powiedział prowadzący ostatnio (ale chyba złe zrozumiałam) ze od następnej wizyty będzie sprawdzał szyjkę na fotelu- dobrze zrozumiałam?

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B ale nie masz żadnych bóli ani nic? Ja miałam takie że tydzień temu do szpitala pojechałam, ale paracetamol, wiadomo.

Pracuje na kuchni w hotelu. Jest to nad samym morzem ale na końcu plaży. Tak więc jak jest ładna pogoda to goście idą na plażę i nie wracają na kolację. Jak jest brzydka pogoda, albo za gorąco jak to miało miejsce ostatnio, wolą zostać w hotelu. Jak nie ma ruchu to większość pracy siedzę na krzesełku i jest ok, ale ostatnio praktycznie na nogach 7h, taki ruch był. Myślałam że brzuch mi eksploduje, takie miałam uczucie.
    Nie wiem co mam robić w związku z tą robotą. Czy pogadać z szefem i przy dobrych wiatrach iść na chorobowe, ale boję się że zaraz rozłoży mi pracę na więcej dni ale mniej godzin a to fizycznie dla mnie nie będzie łatwiej. Mamy za mało kucharzy a do tego sezon urlopowy😬 Gdyby rzeczywiście było tak że ta szyjka się skraca to mam przynajmniej realny powód żeby iść na zwolnienie. Zależy mi na tej robocie bo chciałabym móc tam wrócić po ciąży, bo z szefem znam się dobre kilka lat i zazwyczaj idzie mi na rękę.

Decemberry przez wiele lat depilacja była moją zmorą bo miałam skłonności do zapalenia mieszków włosowych niezależnie od metody depilacji. Jak chciałam nałożyć sukienkę to rano nie mogłam ogolić nóg bo miałam takie podrażnienia, a jak ogoliłam wieczorem, to uwierzcie mi na słowo, rano już było widać odrastające włoski 😬 Życie odmieniło mi urządzenie do fotodepilacji. Ja mam jakieś tańsze z Brauna chyba, a najbardziej popularnym jest lumea z philipsa. Nie można korzystać z tej formy depilacji będąc w ciąży ale zorientuj się w temacie i polecam kupić po ciąży. Magiczne urządzenie. Najlepsza inwestycja życia! Ostatnio stosowałam chyba dwa lata temu i te włosy odrastają ale może 10% tego co było i mogę normalnie ogolić bez jakichkolwiek podrażnień. I wolniej odrastają. Nie ma porównania.

A ogólnie do golenia nóg używam odżywki do włosów. Żadna pianka tak dobrze się nie sprawdzi jak nawet najtańsza odżywka 😁

P.S. sorry za ten esej🤪

age.png
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Miałyście sprawdzaną szyjkę macicy przy połówkowych na usg przez powłoki brzuszne czy to sprawdza się tylko dopochwowo?
    Na połówkowych przez powłoki, a mój gin zawsze dopochwowo 🤷🏻‍♀️

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Ania98 Znajoma

Wysłany: 22 lipca 2022, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według mnie warto sprawdzać szyjkę, trafiłam do szpitala z bólami i okazało się właśnie, że to krótka szyjka 27mm. W 2 tygodnie dzięki temu, ze odpoczywam więcej i biorę luteinę i magnez szyjka 37mm. Mam sprawdzaną przez prowadzącą i na połówkowych tez o tym wspomniałam i miałam zmierzoną. Można przez brzuch, ale częściej robi się to dopochwowo.

Joanne lubi tę wiadomość

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:

Miałam sprawdzą szyjkę przez usg dopochwowe. Przez brzuch nie zmierzy szyjki, a przez badanie ginekologiczne sprawdzi tylko czy wysoko, czy zamknięta i czy twarda

age.png

age.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Ja na każdej wizycie mam sprawdzane przez usg dopochwowo. Przez brzuch się chyba nie da. Juz w jakimś przybliżeniu chyba lekarze sprawdzają przez badanie na fotelu ale przez usg jest najdokładniej

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B zazdroszcze ze mozesz sobie normalnie funkcjonować, ja mam dluga szyjkę ale jak tylko trochę pochodze albo dłużej postoje to zaczyna mi często twardniec brzuch... troche to nieprzyjemne uczucie. Jakbym nie miała tego problemu to pewnie też bym korzystała z lata ile można 🙂
    Tak to tylko ograniczam się do codziennych obowiązków i tyle mojej aktywności 😐

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Tony Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaTrójki wrote:
    Na połówkowych przez powłoki, a mój gin zawsze dopochwowo 🤷🏻‍♀️
    U mnie tak samo, sprawdza mi na każdej wizycie. Przez brzuch da się, jeśli są sprzyjające warunki anatomiczne, więc nie u każdej kobiety, u mnie akurat się udało. Ola, możliwe że już później będzie badał na fotelu żeby sprawdzić czy nie ma rozwarcia, bo trzeci trymestr to już różne rzeczy się mogą podział.

Miałam jeden dzień, gdzie mi brzuch twardniał i miałam takie miesiączkowe uczucie w podbrzuszu, przeszlo po no spie. Lekarz kazał mi brać magnez 3x1. Mówił, że takie krótkie, pojedyncze skurcze są normalne. Niepokoić można się wtedy, gdy są regularne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2022, 14:07

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie za każdym razem bada szyjkę i ginekologicznie, i dopochwowo, a potem normalnie Bąbla sprawdza przez brzuch.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • olanowak90x Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:

Ja na połówkowych miał badanie przez brzuch i dopachwowo i szyjke sprawdzał dopachwowo.

Jaś 13.11.2022 💙
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Scandi-B ale nie masz żadnych bóli ani nic? Ja miałam takie że tydzień temu do szpitala pojechałam, ale paracetamol, wiadomo.
    Nie mam jako takich boli, ale czesto jak za duzo chodze a szczegolnie po schodach, to czuje ucisk w dole brzucha, i musze robic wiecej przerw siedzacych. Wlasnie dlatego sie zastanawiam czy powinnam zweryfikowac troche swoje plany ale trudno mi zrezygnowac z tej aktywnosci bez wskazan.

Jesli masz takie bole to faktycznie moze to byc powod zeby zwolnic… szef powinien zrozumiec. Daj znac co Ci powie lekarz/polozna :)

Kalli no wlasnie troche to odczuwam ale nie ma tragedii jeszcze :)

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

preg.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez po wizycie mały ma 626g i 23 cm
    Szyjka 4.6cm
    Termin porodu 17.11 z om a z usg 12.11
    Wszystko ok 😅😅😅
    Jedynie usg 4D nam się nie udało bo obrócił się tyłem 😂😂

Joanne, MamaTrójki, Kalli95, Angelaaaa, Olo323, Strata, meggie94, Scandi-B, Asia11, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl wrote:
    Ja tez po wizycie mały ma 626g i 23 cm
    Szyjka 4.6cm
    Termin porodu 17.11 z om a z usg 12.11
    Wszystko ok 😅😅😅
    Jedynie usg 4D nam się nie udało bo obrócił się tyłem 😂😂
    Jaki duzy maluszek 😄 mi lekarz nigdy nie podaje ile maly moze mieć długości 🙃

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Jaki duzy maluszek 😄 mi lekarz nigdy nie podaje ile maly moze mieć długości 🙃

Mój tez, odkąd podaje wagę to powiedział wtedy ze już nie podajemy długości, bo się nie da zmierzyć a jedynie wagę 🤷‍♀️

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

• Susie Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2022, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

U mnie ginekolog robi badanie ginekologiczne na każdej wizycie, ale szyjki na usg nie mierzy. Miałam mierzoną na połówkowych i na wizycie interwencyjnej jak przyszłam po zakrwawieniu.

MamaNl suoer, ale już duży chłopak! 😍

Ja dziś miałam tak intensywny dzień, że teraz od prawie dwóch godzin nie ruszam się z kanapy 😂 Ale słuchajcie, udało nam się dziś z mężem zamówić cały zestaw mebli do pokoju maluszka. Mamy zamówioną szafę, komodę i łóżeczko. 🥰 Już się nie mogę doczekać kiedy przyjdą, żeby moc zacząć zwozić rzeczy i wszystko kompletować. :D

Angelaaaa lubi tę wiadomość

tqYwp2.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi, bóle podbrzuszu przy chodzeniu po schodach są typowe dla rozejścia się spojenia łonowego, może warto to zbadać? Mojej koleżance na to fizjo zaleciła różne Ćwiczenia i jest lepiej :)

Scandi-B lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Strata Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na każdej wizycie mam USG dopochwowe by ocenić szyjkę, przez powłoki brzuszne by sprawdzić krasnala i badanie ginekologiczne na fotelu też dla szyjki.
    Moja szyjka z 5.5 spadła ostatnio do 4. Ale to o nadal jest bezpieczna długość.wiec narazie się tym nie przejmuje.

MamaNl lubi tę wiadomość

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Scandi, bóle podbrzuszu przy chodzeniu po schodach są typowe dla rozejścia się spojenia łonowego, może warto to zbadać? Mojej koleżance na to fizjo zaleciła różne Ćwiczenia i jest lepiej :)

Dzieki za tips, poczytam o tym i sprobuje sie czegos wiecej dowiedziec 🤗

Tony lubi tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

preg.png
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dziś dzidzior tak daje popalić, tak się jakoś wierci, dobrze ze jutro wizyta, mam nadzieje ze nic złego się nie dzieje..
    Wiec od razu proszę o kciuka za wizytę

Dzisiejszy dzień, a dokładnie dzisiejsza temperatura dała mi naprawdę w kość, praktycznie do życia zrobiłam się koło 20, dramat dziś, taka słabość a wręcz bezsilność😕

Angelaaaa, MamaNl lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 06:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Mi dziś dzidzior tak daje popalić, tak się jakoś wierci, dobrze ze jutro wizyta, mam nadzieje ze nic złego się nie dzieje..
    Wiec od razu proszę o kciuka za wizytę

Dzisiejszy dzień, a dokładnie dzisiejsza temperatura dała mi naprawdę w kość, praktycznie do życia zrobiłam się koło 20, dramat dziś, taka słabość a wręcz bezsilność😕

Myślę, że nie nie masz się czym martwić ☺️ dziecko już się robi duże i te ruchy są bardziej wyczuwalne 😁
    Kciuki za wizytę 🤞

Olo323 lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

‹‹ 248 249 250 251 252 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ