X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Witaj!🙋🏻‍♀️😊 Nie jesteś naszą pierwszą grudniówką😁 Trochę zabawne że przychodzicie do naszej grupy mówiąc że w tamtej słabo😉 ale oczywiście osobiście nie mam nic przeciwko!🌻

Dżasta, dziękuję za odpowiedzi. Czyli wynika z tego że nospa jest całkowicie bezpieczna? U mnie te położne swirują że nie można brać, ale zostawiły mnie samą z bolącym brzuchem, można powiedzieć że 3 tygodnie przez te skurcze i boleści miałam wyjęte z życia, i jestem teraz w rozterce czy brać i się nie bać czy jednak uważać z tą nospą. Wczoraj np nie brałam, chociaż pod wieczór już ten brzuch znowu był spuchnięty i twardy.

Moja gin też każe mi brać 3x1 nospa forte lub max jak mam spiny.

Forte jest na receptę, a Max nie, a ma taki sam skład jak forte. Jeżeli bierzecie normalną nospe to wtedy dwie tabletki

• Joanne Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl wrote:
    Ja mam skierowanie na mocz i glukozę No i szczepienia krztusiec i na konflikt

A tak zapytam z czystej babskiej ciekawości, nie miej mi tego za zle, bo nie rozumiem, skoro tu jest tak wszystko super, to po co jeździsz, i jeździłaś z córką, do tego polskiego gina do Niemiec?

MamaTrójki lubi tę wiadomość

age.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu po tylu dniach wertowania stron z wózkami, udało mi się upolować model, który miałam na oku, z drugiej ręki za pół ceny i to 30 km ode mnie. I jakoś tak doszło do mnie ze raz dwa i będę mamą 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 13:30

MamaTrójki, Joanne, Scandi-B, Sóweczka, Olo323 lubią tę wiadomość

• MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    A tak zapytam z czystej babskiej ciekawości, nie miej mi tego za zle, bo nie rozumiem, skoro tu jest tak wszystko super, to po co jeździsz, i jeździłaś z córką, do tego polskiego gina do Niemiec?
    Ajj wcisnęłam lubie to przez przypadek 🙈

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Strata Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiliście już może zamienia z apteki ?
    Gdzie teraz najbardziej opłaca się kupić wszystko od podkładów, przez linomagi, mokre chusteczki, nożyczki do paznokci aż po butelki dla dziecka ?
    Bo zrobiłam sobie koszyk na Gemini i się przerazilam.... Prawie 1000 zł.
    A wybierałam najtańsze produkty najczęściej

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na allegro część kupilam, a część na "mój świat dziecka" - fajny sklep i ceny dobre mają, wszystko tam dostępne

Strata, Olo323 lubią tę wiadomość

• Nosia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nic nie mam. Zaczyna mnie to lekko przerażać. Muszę się w końcu wziąć w garść i zacząć kompletować potrzebne rzeczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 17:17

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Ja jeszcze nic nie mam. Zaczyna mnie to lekko przerażać. Muszę się w końcu wziąć w garść i zacząć kompletować potrzebne rzeczy.

Ja się obawiam, że nie mam wszystkiego potrzebnego dla siebie 🤷

Mam podkłady, wkładki laktacyjne, majtki wielo i jednorazowe, laktator, piżamę i w sumie nic więcej. Nie wiem czy coś jeszcze będę potrzebowała oprob wiadomo kosmetyków

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Ja się obawiam, że nie mam wszystkiego potrzebnego dla siebie 🤷

Mam podkłady, wkładki laktacyjne, majtki wielo i jednorazowe, laktator, piżamę i w sumie nic więcej. Nie wiem czy coś jeszcze będę potrzebowała oprob wiadomo kosmetyków

Maść do sutków i Tantum rosa jakbyś rodziła naturalnie to niby ulgę przynosi tym bardziej jakbyś była tam nacinana czy coś 😜

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, dziewczyny 😳 na razie też nic nie mam 😅. Przymierzałam się ostatnio do kupna podkładów poporodowych... W sumie tak jakby torbę do szpitala dla siebie mam ogarniętą po hospitalizacyjnych wojażach 😂, już zostawiłam w niej kilka rzeczy. Będę musiała dodać na pewno jakieś 2-3 koszule rozpinane, do karmienia + wkładki + stanik, choć jak wcześniej pisałam - w ogóle tego nie czuje i się nie nastawiam 😖. Laktator też myślę kupić... A majtki to jakie? Kurczę, u mamy ginekolog na blogu są spoko listy wyprawkowe, chyba będę się nimi wspomagać 😅.

A propo karmienia - czy cieknie Wam już siara (?) z piersi? Doktorek ostatnio mówił, żeby się nie martwić jak coś pocieknie 😅.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 18:52

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to jak już jesteśmy w temacie - jak to laski jest po porodzie SN? Rodzę dziecię i co dalej ale ze mną 😅? Położne mnie myją, mam się sama umyć? Kładą mnie na łóżku? Mam już sobie tam majtki założyć, czy położne mnie ogarniają? 😂

Kuwa, tyle byłam w szpitalu i dopiero teraz wpadło mi to pytanie do głowy 🤣.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 19:02

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    .

A propo karmienia - czy cieknie Wam już siara (?) z piersi? Doktorek ostatnio mówił, żeby się nie martwić jak coś pocieknie 😅.

Ja jak nacisne prawego sutka, to mam zolte kropelki. Lewy na razie nie reaguje.

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    W ogóle to jak już jesteśmy w temacie - jak to laski jest po porodzie SN? Rodzę dziecię i co dalej ale ze mną 😅? Położne mnie myją, mam się sama umyć? Kładą mnie na łóżku? Mam już sobie tam majtki założyć, czy położne mnie ogarniają? 😂

Przy mnie położne nic nie robiły 😅 po dwóch godzinach wstałam i ogarniałam się sama 😉 choć nie było lekko bo momentalnie wjeżdżała mi anemia. Szczerze nie pamietam tylko jak to było z majtkami 😅 ale podejrzewam ze co szpital i dana sytuacja/ poród to to wszystko wyglada różnie. Myślę, ze jak położne są empatyczne to pomogą ze wszystkim 😉

EDIT. Aż sobie sprawdziłam. Po porodzie córki miałam problem z łożyskiem, urodziło się we fragmentach i potrzebne było czyszczenie jamy macicy. Wstałam dopiero po jakichś 10 godzinach i od razu się przewróciłam. Hemoglobina 6.1 🙈 przetaczane łącznie 4 jednostki krwi. Dodatkowo nacięcie krocza, wiec jak już usiadłam to i tak musiałam ciężar ciała przerzucać na jedna stronę 🥴 potem poród synka 14 miesiacy później, dużo sprawniejszy, bez nacięcia, łożysko ok, hemoglobina 8 z groszami 🙈 ale tak jak wyżej pisałam, po kontakcie skóra do skory (dwie godziny) sama się pozbierałam z porodówki, przewóz wózkiem przez położną na docelową sale i tam już wszystko sama :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 19:51

Ultra-Dżasta, Olo323 lubią tę wiadomość

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:

Jak do mnie na salę przywieźli dziewczynę po porodzie sn to położna zakładała jej majtki i podkład i potem nawet pomogła iść do toalety

Po cesarce położne robią wszystko przy tobie póki nie masz czucia 😜

Olo323 lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Jejku, dziewczyny 😳 na razie też nic nie mam 😅. Przymierzałam się ostatnio do kupna podkładów poporodowych... W sumie tak jakby torbę do szpitala dla siebie mam ogarniętą po hospitalizacyjnych wojażach 😂, już zostawiłam w niej kilka rzeczy. Będę musiała dodać na pewno jakieś 2-3 koszule rozpinane, do karmienia + wkładki + stanik, choć jak wcześniej pisałam - w ogóle tego nie czuje i się nie nastawiam 😖. Laktator też myślę kupić... A majtki to jakie? Kurczę, u mamy ginekolog na blogu są spoko listy wyprawkowe, chyba będę się nimi wspomagać 😅.

Mi nic nie cieknie i chwała Bogu bo 3 miesiące temu odstawiłam synka a on do tej pory tęsknym wzrokiem patrzy na te cycki 😅

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Tony Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja te dalej nic nie mam i nawet nie chce o tym myśleć ;d zostawiam to na pazdziernikowe deszczowe dni, teraz mi szkoda lata na ogarnianie tego wszystkiego.

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Altair Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwalę się, że mam już wózek! Bardzo fajny, zielony jak żaba. Dosyć ciężki, ale za to lekko się prowadzi, właściwie da się jednym palcem ;) Zapisałam się też do szkoły rodzenia i wstępnie umówiłam z położną, która będzie mi towarzyszyć w porodzie, jeśli się jednak uda naturalnie.

Mam też do Was pytanie, zwłaszcza tych bardziej doświadczonych. Czy to dobry pomysł, żeby w okolicach 30 tygodnia jechać na weekendowy wyjazd samochodem, kiedy podróż w jedną stronę zabierze około 6 godzin? Jechałabym jako pasażerka. Przyznam, że dosyć mi zależy na tym wyjeździe, bo to takie doroczne spotkanie towarzyskie i okazja, żeby się spotkać z bliskimi znajomymi, których potem pewnie nie zobaczę co najmniej przez rok albo i dłużej.

Scandi-B lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Pochwalę się, że mam już wózek! Bardzo fajny, zielony jak żaba. Dosyć ciężki, ale za to lekko się prowadzi, właściwie da się jednym palcem ;) Zapisałam się też do szkoły rodzenia i wstępnie umówiłam z położną, która będzie mi towarzyszyć w porodzie, jeśli się jednak uda naturalnie.

Mam też do Was pytanie, zwłaszcza tych bardziej doświadczonych. Czy to dobry pomysł, żeby w okolicach 30 tygodnia jechać na weekendowy wyjazd samochodem, kiedy podróż w jedną stronę zabierze około 6 godzin? Jechałabym jako pasażerka. Przyznam, że dosyć mi zależy na tym wyjeździe, bo to takie doroczne spotkanie towarzyskie i okazja, żeby się spotkać z bliskimi znajomymi, których potem pewnie nie zobaczę co najmniej przez rok albo i dłużej.

Ja bym pojechala o ile bedziesz sie dobrze czuc. Ja dzis spedzilam ponad 4 godziny w samochodzie, i wlasnie wsiadlam do samolotu na ponad 3 godz. Czuje sie dobrze. Na wszelki wypadek kupilam sobie rajstopy uciskowe, wlasnie zaczynam je testowac i jak na razie jest wrecz przyjemnie ;)

Altair lubi tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Strata Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja praktycznie zaraz po szyciu wstałam bo ... Okropnie chciało mi się siku 🙈 i jak już wstałam to wzięłam prysznic i położna przyniosła mi z torby majtki i podpaskę poporodowa. Jak przeszłam na oddział poporodowy to leżałam na podkładzie na łóżko wietrząc się jak najczęściej i najwięcej.
    Wtedy nie było odwiedzin więc bez skrępowania całe dnie tak spędzaliśmy.

Jeśli chodzi o higienę to ja z całego serca polecam oktanispekt. Po każdej wizycie w WC myłam się mokrymi chusteczkami, psikalam okatnisepetem i wycieralam do sucha ręcznikiem papierowym. To mi się najbardziej sprawdzało. Bardzo szybko wszystko mi się wygoilo.

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:

Myślę że jak najbardziej możesz jechać, ale podróż możesz znieść fatalnie 😕 na pewno nogi mogą Ci puchnąć w takiej pozycji i ból kręgosłupa
    A tak to myślę że nie ma przeciwwskazań ☺️

Altair, Olo323 lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

‹‹ 269 270 271 272 273 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ