X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli a mówił doktor z jakiego powodu to twardnienie brzucha jest niebezpieczne?

Prawie 5 i pół cm stopka... Ciekawe ile ta moja ma. W tym tygodniu zmieniła pozycję. Możliwe to? Wcześniej czułam główkę po prawej stronie brzucha a kopniaczki z lewej, a teraz główkę od góry brzucha a kopniaczki w dole brzucha.

age.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mowil ze samo twardnienie jest normalne dopóki nie pojawia się kilka razy w ciągu godziny. A mi na spacerze co chwile twardnieje i stąd te ograniczenie żeby tych skurczy nie prowokować za dużo 🙂

Joanne lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardnienie, a przy tym ból brzucha jak na okres może powodować skurcze i przedwczesny poród. Joanne - jak Ci ciągle brzuch twardnieje, to bierz magnez i nospe 3x dziennie. Limit nosp na 1 dzień to 8 tabletek.

Joanne, Olo323 lubią tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I też pij wodę bogatą w elektrolity, nie wiem jakie są w Holandii - ja przestawiłam się na Piwniczankę/Muszyniankę, ze 2.5l dziennie wypiję.

Nie masz np. znajomej pielęgniarki i lekarza, by dał Ci receptę na elektrolity w kroplówce?

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Tony Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Kalli a mówił doktor z jakiego powodu to twardnienie brzucha jest niebezpieczne?

Prawie 5 i pół cm stopka... Ciekawe ile ta moja ma. W tym tygodniu zmieniła pozycję. Możliwe to? Wcześniej czułam główkę po prawej stronie brzucha a kopniaczki z lewej, a teraz główkę od góry brzucha a kopniaczki w dole brzucha.

Jeszcze wiele razy się obróci:)

Joanne lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • czekamynadzidzie Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez się brzuch bardzo spinal i twardniał ale na szczescie przeszło, mogę już normalnie chodzić a okupione to było 5tygodniowym leżeniem jak kłoda 😅🙈

Joanne lubi tę wiadomość

Prawie 5 lat starań...
    33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół) Angelius
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół) Novum
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
    3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
    9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
    4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
    14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️
    Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny:) zbieram się i zbieram żeby napisać już chyba z 2 tygodnie:D. Ogólnie ciężko mi się już robi, a tu jeszcze 3 miesiące 🙉. Syn doskonali chodzenie i wspinanie więc mam wrażeń pod dostatkiem. Dzisiaj podbił sobie oko😟 ma też sinaka na samym środku czoła. Ostatnio wyrżnąl o ramę łóżka i rozciął sobie skórę między oczami. Przeszliśmy już na 1 drzemkę w ciągu dnia, do tego wychodzą dolne dwójki. I jeszcze te upały😅 No ponarzekałam sobie. Nogi mi puchną, jestem już 6 kg na plusie. Raczej nie odmawiam sobie niczego ale też się nie obzeram 🤪. W poniedziałek idę na krzywą więc bardzo możliwe, że tym razem już nie ujdzie mi na sucho. To moje 4 takie badanie w przeciągu niecałych dwóch lat. Brzuch mam już spory i wydaje mi się, że w poprzedniej ciąży miałam taki tuż przed porodem :D ale wtedy to się mocno pilnowałam z jedzeniem. Też często odczuwam twardnienie. Bardzo dużo noszę synka a waży już 11kg, do tego dużo chodzę więc ma to pewnie wpływ. Na wizytę wybieram się w środę.

Tony, Scandi-B, Decemberry, Joanne, Olo323 lubią tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Hej Dziewczyny:) zbieram się i zbieram żeby napisać już chyba z 2 tygodnie:D. Ogólnie ciężko mi się już robi, a tu jeszcze 3 miesiące 🙉. Syn doskonali chodzenie i wspinanie więc mam wrażeń pod dostatkiem. Dzisiaj podbił sobie oko😟 ma też sinaka na samym środku czoła. Ostatnio wyrżnąl o ramę łóżka i rozciął sobie skórę między oczami. Przeszliśmy już na 1 drzemkę w ciągu dnia, do tego wychodzą dolne dwójki. I jeszcze te upały😅 No ponarzekałam sobie. Nogi mi puchną, jestem już 6 kg na plusie. Raczej nie odmawiam sobie niczego ale też się nie obzeram 🤪. W poniedziałek idę na krzywą więc bardzo możliwe, że tym razem już nie ujdzie mi na sucho. To moje 4 takie badanie w przeciągu niecałych dwóch lat. Brzuch mam już spory i wydaje mi się, że w poprzedniej ciąży miałam taki tuż przed porodem :D ale wtedy to się mocno pilnowałam z jedzeniem. Też często odczuwam twardnienie. Bardzo dużo noszę synka a waży już 11kg, do tego dużo chodzę więc ma to pewnie wpływ. Na wizytę wybieram się w środę.

Uważaj z dźwiganiem synka 🤗

Ponoć z każdą kolejną ciążą brzuch większy 😀

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny, tak trochę głupio mi w połowie dołączać ale podczytuje Was od jakiegoś czasu i nie chcę już tak dłużej inco gnito :)
    Mam termin na początek grudnia ale tamta grupa chyba się zamknęła więc pomyślałam że do listopada mam blisko w miarę ;) Jest to moja pierwsza ciąża (jedno puste jajo wcześniej), spodziewam się córeczki i jestem z rodzaju ciąż geriatrycznych 35+ ;)
    Jak na razie wszystko przbiega w miarę ok oprócz drobnej niedomykalności zastawki w serduszku która według USG połówkowego podobno się cofnęła.

Obecnie mieszkam w krakowie, także jakby były tu dziewczyny w okolic to chętnie się poznam wymienic lokalne poglądy szpitalne, itp.
    Miło Was poznać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 00:21

Mlina, kid_aa, Olo323 lubią tę wiadomość

• MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    Czesc Dziewczyny, tak trochę głupio mi w połowie dołączać ale podczytuje Was od jakiegoś czasu i nie chcę już tak dłużej inco gnito :)
    Mam termin na początek grudnia ale tamta grupa chyba się zamknęła więc pomyślałam że do listopada mam blisko w miarę ;) Jest to moja pierwsza ciąża (jedno puste jajo wcześniej), spodziewam się córeczki i jestem z rodzaju ciąż geriatrycznych 35+ ;)
    Jak na razie wszystko przbiega w miarę ok oprócz drobnej niedomykalności zastawki w serduszku która według USG połówkowego podobno się cofnęła.

Obecnie mieszkam w krakowie, także jakby były tu dziewczyny w okolic to chętnie się poznam wymienic lokalne poglądy szpitalne, itp.
    Hej rozgość się 😁

Ja mieszkałam w krk 15 lat🥺 strasznie tęsknie… dwa ostatnie porody SN w Koperniku - szczerze polecam 😉

Smerfetk_a lubi tę wiadomość

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:

Witaj!🙋🏻‍♀️😊 Nie jesteś naszą pierwszą grudniówką😁 Trochę zabawne że przychodzicie do naszej grupy mówiąc że w tamtej słabo😉 ale oczywiście osobiście nie mam nic przeciwko!🌻

Dżasta, dziękuję za odpowiedzi. Czyli wynika z tego że nospa jest całkowicie bezpieczna? U mnie te położne swirują że nie można brać, ale zostawiły mnie samą z bolącym brzuchem, można powiedzieć że 3 tygodnie przez te skurcze i boleści miałam wyjęte z życia, i jestem teraz w rozterce czy brać i się nie bać czy jednak uważać z tą nospą. Wczoraj np nie brałam, chociaż pod wieczór już ten brzuch znowu był spuchnięty i twardy.

age.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja także brałam nospe 3x1 na bole brzucha tak zalecił lekarz i jak bylam w szpitalu to tez tak dostawałam 🙂 ja mimo ze lekarz nie nakazał to biore jeszcze 2x1 magne b6 ale muszynianka dziennie tez jest super na magnez 😀

Joanne lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz mówił mi w czwartek na wizycie, że maks to 8 nosp dziennie, dużo leżeć i odpoczywać, nie wychodzić na zewnątrz w pełnym słońcu, pić dużo wody a jak nie przejdzie to znów jechać do szpitala. No ale mocno się pilnuje a raczej mąż 😵, normalnie obchodzą się ze mną wszyscy jak z jajkiem, wku... mnie to.

No u mnie to 2 tygodnie temu, zanim pojechałam do szpitala, miałam takie skurcze, że jak tylko wstawałam to od razu mnie brało. W szpitalu przeszło dopiero po 3 dniach leżenia i kroplówkach, no dramat. I w szpitalu też brałam 3x zamiennik nospy + 3x magnez ☺.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 08:57

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi🌻 17 sierpnia mam wizytę u położnej. Ciekawe co mi powie jak się dowie że biorę nospe😅

Jeśli chodzi o magnez to położna poleciła płyn Floradix magnezium. U mnie kosztuje ok 15€ za 250ml, w Polsce ten sam produkt zamawiałam chyba po 17 zł w aptece internetowej i czekam aż brat mi przywiezie. Nie wiem czy znacie czy nie, jak któraś z Was stosowala to niech podzieli się opinią.

age.png
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi🌻 17 sierpnia mam wizytę u położnej. Ciekawe co mi powie jak się dowie że biorę nospe😅

Jeśli chodzi o magnez to położna poleciła płyn Floradix magnezium. U mnie kosztuje ok 15€ za 250ml, w Polsce ten sam produkt zamawiałam chyba po 17 zł w aptece internetowej i czekam aż brat mi przywiezie. Nie wiem czy znacie czy nie, jak któraś z Was stosowala to niech podzieli się opinią.

Ja pilam czasemi floradix przed ciaza, ale ten z zelazem. Jak dla mnie jest spoko. Tez duza roznica cenowa w PL i NO.

Joanne lubi tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

preg.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta, w Holandii byś usłyszała że nic nie zrobimy, widocznie taka pani natura że boli. Tu jest dobra opieka jak już coś konkretnego się dzieje ale zapobiegawczo nie.
    Nawet o tym magnezie położna nic nie wspomniała dopóki sama nie powiedziałam. Takie podejście. Wszystko ma się dziać naturalnie a jeśli poleci to "organizm sam podjął decyzję czy sobie z ciążą poradzi czy nie".
    Wiem że Mama.nl będzie miała inne zdanie na ten temat, no ale najwidoczniej tym razem mi się mniej poszczęściło😉 Tylko pytanie czy w opiece medycznej powinna być taka loteria, czy wszyscy powinni mieć równy dostęp...
    Znajome które prowadziły ciążę bądź prowadzą pod opieką szpitala bardzo sobie chwalą.

Z perspektywy czasu jestem pozytywnie zaskoczona tym jak podeszli do mojego przypadku po poronieniu (8 tc) bo co tydzień miałam badania hormonów, po miesiącu badanie ginekologiczne. U mojej dobrej koleżanki (poronila 12 tc) poronienie trwało miesiąc (konsultacje tylko przez telefon🙄) i nawet już po wizyty u ginekologa nie miała, u kolejnej znajomej, która poroniła zaraz po terminie miesiączki też zero reakcji lekarza rodzinnego. Tak więc- loteria🤦🏻‍♀️

age.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne pewnie ze bede Miała inne zdanie ot jak trafisz tak jest podobnie jak i w innych krajach
    U mnie może i jest inaczej bo jestem pod szpitalem ale moja córka nie była pod szpitalem i tez miała wszelkie leki tak magnez jak i na mdłości a te miała do 26 tyg dużo badań itp tez miała ale mam koleżankę w ciąży w 27 tyg i ona mieszka w innej prowincji i tam tez ciężej ze wszystkim 🫢🫢🫢

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet jak się bardzo zle źle czułam to nie miałam badań. Już miała mi wypisywać skierowanie, chyba był to 22 tydzień, ale zobaczyła w systemie że "już zaraz" czyli w 27 tygodniu są badania i skierowanie odłożyła.

age.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Ja nawet jak się bardzo zle źle czułam to nie miałam badań. Już miała mi wypisywać skierowanie, chyba był to 22 tydzień, ale zobaczyła w systemie że "już zaraz" czyli w 27 tygodniu są badania i skierowanie odłożyła.

Ja mam skierowanie na mocz i glukozę No i szczepienia krztusiec i na konflikt

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:

Hej 🤗

Miło Cię przywitać 😊

Nas tu trochę "geriatrycznych" jest 🤣🤣🤣 Ja mam 37 👍

‹‹ 268 269 270 271 272 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ