LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kalli a mówił doktor z jakiego powodu to twardnienie brzucha jest niebezpieczne?
Prawie 5 i pół cm stopka... Ciekawe ile ta moja ma. W tym tygodniu zmieniła pozycję. Możliwe to? Wcześniej czułam główkę po prawej stronie brzucha a kopniaczki z lewej, a teraz główkę od góry brzucha a kopniaczki w dole brzucha. -
Mowil ze samo twardnienie jest normalne dopóki nie pojawia się kilka razy w ciągu godziny. A mi na spacerze co chwile twardnieje i stąd te ograniczenie żeby tych skurczy nie prowokować za dużo 🙂
Joanne lubi tę wiadomość
-
Twardnienie, a przy tym ból brzucha jak na okres może powodować skurcze i przedwczesny poród. Joanne - jak Ci ciągle brzuch twardnieje, to bierz magnez i nospe 3x dziennie. Limit nosp na 1 dzień to 8 tabletek.
Joanne, Olo323 lubią tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
I też pij wodę bogatą w elektrolity, nie wiem jakie są w Holandii - ja przestawiłam się na Piwniczankę/Muszyniankę, ze 2.5l dziennie wypiję.
Nie masz np. znajomej pielęgniarki i lekarza, by dał Ci receptę na elektrolity w kroplówce?11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Joanne wrote:Kalli a mówił doktor z jakiego powodu to twardnienie brzucha jest niebezpieczne?
Prawie 5 i pół cm stopka... Ciekawe ile ta moja ma. W tym tygodniu zmieniła pozycję. Możliwe to? Wcześniej czułam główkę po prawej stronie brzucha a kopniaczki z lewej, a teraz główkę od góry brzucha a kopniaczki w dole brzucha.
Jeszcze wiele razy się obróci:)
Joanne lubi tę wiadomość
-
Mnie tez się brzuch bardzo spinal i twardniał ale na szczescie przeszło, mogę już normalnie chodzić a okupione to było 5tygodniowym leżeniem jak kłoda 😅🙈
Joanne lubi tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
26cs ---> IUI nieudane
1) IMSI (długi protokół) Angelius
6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
2) ICSI (długi protokół) Novum
11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱 -
Hej Dziewczyny:) zbieram się i zbieram żeby napisać już chyba z 2 tygodnie:D. Ogólnie ciężko mi się już robi, a tu jeszcze 3 miesiące 🙉. Syn doskonali chodzenie i wspinanie więc mam wrażeń pod dostatkiem. Dzisiaj podbił sobie oko😟 ma też sinaka na samym środku czoła. Ostatnio wyrżnąl o ramę łóżka i rozciął sobie skórę między oczami. Przeszliśmy już na 1 drzemkę w ciągu dnia, do tego wychodzą dolne dwójki. I jeszcze te upały😅 No ponarzekałam sobie. Nogi mi puchną, jestem już 6 kg na plusie. Raczej nie odmawiam sobie niczego ale też się nie obzeram 🤪. W poniedziałek idę na krzywą więc bardzo możliwe, że tym razem już nie ujdzie mi na sucho. To moje 4 takie badanie w przeciągu niecałych dwóch lat. Brzuch mam już spory i wydaje mi się, że w poprzedniej ciąży miałam taki tuż przed porodem ale wtedy to się mocno pilnowałam z jedzeniem. Też często odczuwam twardnienie. Bardzo dużo noszę synka a waży już 11kg, do tego dużo chodzę więc ma to pewnie wpływ. Na wizytę wybieram się w środę.
Tony, Scandi-B, Decemberry, Joanne, Olo323 lubią tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
nick nieaktualnyKaroInka wrote:Hej Dziewczyny:) zbieram się i zbieram żeby napisać już chyba z 2 tygodnie:D. Ogólnie ciężko mi się już robi, a tu jeszcze 3 miesiące 🙉. Syn doskonali chodzenie i wspinanie więc mam wrażeń pod dostatkiem. Dzisiaj podbił sobie oko😟 ma też sinaka na samym środku czoła. Ostatnio wyrżnąl o ramę łóżka i rozciął sobie skórę między oczami. Przeszliśmy już na 1 drzemkę w ciągu dnia, do tego wychodzą dolne dwójki. I jeszcze te upały😅 No ponarzekałam sobie. Nogi mi puchną, jestem już 6 kg na plusie. Raczej nie odmawiam sobie niczego ale też się nie obzeram 🤪. W poniedziałek idę na krzywą więc bardzo możliwe, że tym razem już nie ujdzie mi na sucho. To moje 4 takie badanie w przeciągu niecałych dwóch lat. Brzuch mam już spory i wydaje mi się, że w poprzedniej ciąży miałam taki tuż przed porodem ale wtedy to się mocno pilnowałam z jedzeniem. Też często odczuwam twardnienie. Bardzo dużo noszę synka a waży już 11kg, do tego dużo chodzę więc ma to pewnie wpływ. Na wizytę wybieram się w środę.
Uważaj z dźwiganiem synka 🤗
Ponoć z każdą kolejną ciążą brzuch większy 😀
-
Czesc Dziewczyny, tak trochę głupio mi w połowie dołączać ale podczytuje Was od jakiegoś czasu i nie chcę już tak dłużej inco gnito
Mam termin na początek grudnia ale tamta grupa chyba się zamknęła więc pomyślałam że do listopada mam blisko w miarę Jest to moja pierwsza ciąża (jedno puste jajo wcześniej), spodziewam się córeczki i jestem z rodzaju ciąż geriatrycznych 35+
Jak na razie wszystko przbiega w miarę ok oprócz drobnej niedomykalności zastawki w serduszku która według USG połówkowego podobno się cofnęła.
Obecnie mieszkam w krakowie, także jakby były tu dziewczyny w okolic to chętnie się poznam wymienic lokalne poglądy szpitalne, itp.
Miło Was poznaćWiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 00:21
Mlina, kid_aa, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Smerfetk_a wrote:Czesc Dziewczyny, tak trochę głupio mi w połowie dołączać ale podczytuje Was od jakiegoś czasu i nie chcę już tak dłużej inco gnito
Mam termin na początek grudnia ale tamta grupa chyba się zamknęła więc pomyślałam że do listopada mam blisko w miarę Jest to moja pierwsza ciąża (jedno puste jajo wcześniej), spodziewam się córeczki i jestem z rodzaju ciąż geriatrycznych 35+
Jak na razie wszystko przbiega w miarę ok oprócz drobnej niedomykalności zastawki w serduszku która według USG połówkowego podobno się cofnęła.
Obecnie mieszkam w krakowie, także jakby były tu dziewczyny w okolic to chętnie się poznam wymienic lokalne poglądy szpitalne, itp.
Miło Was poznać
Ja mieszkałam w krk 15 lat🥺 strasznie tęsknie… dwa ostatnie porody SN w Koperniku - szczerze polecam 😉
Smerfetk_a lubi tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
Smerfetk_a wrote:Czesc Dziewczyny, tak trochę głupio mi w połowie dołączać ale podczytuje Was od jakiegoś czasu i nie chcę już tak dłużej inco gnito
Miło Was poznać
Witaj!🙋🏻♀️😊 Nie jesteś naszą pierwszą grudniówką😁 Trochę zabawne że przychodzicie do naszej grupy mówiąc że w tamtej słabo😉 ale oczywiście osobiście nie mam nic przeciwko!🌻
Dżasta, dziękuję za odpowiedzi. Czyli wynika z tego że nospa jest całkowicie bezpieczna? U mnie te położne swirują że nie można brać, ale zostawiły mnie samą z bolącym brzuchem, można powiedzieć że 3 tygodnie przez te skurcze i boleści miałam wyjęte z życia, i jestem teraz w rozterce czy brać i się nie bać czy jednak uważać z tą nospą. Wczoraj np nie brałam, chociaż pod wieczór już ten brzuch znowu był spuchnięty i twardy.
-
Ja także brałam nospe 3x1 na bole brzucha tak zalecił lekarz i jak bylam w szpitalu to tez tak dostawałam 🙂 ja mimo ze lekarz nie nakazał to biore jeszcze 2x1 magne b6 ale muszynianka dziennie tez jest super na magnez 😀
Joanne lubi tę wiadomość
-
Lekarz mówił mi w czwartek na wizycie, że maks to 8 nosp dziennie, dużo leżeć i odpoczywać, nie wychodzić na zewnątrz w pełnym słońcu, pić dużo wody a jak nie przejdzie to znów jechać do szpitala. No ale mocno się pilnuje a raczej mąż 😵, normalnie obchodzą się ze mną wszyscy jak z jajkiem, wku... mnie to.
No u mnie to 2 tygodnie temu, zanim pojechałam do szpitala, miałam takie skurcze, że jak tylko wstawałam to od razu mnie brało. W szpitalu przeszło dopiero po 3 dniach leżenia i kroplówkach, no dramat. I w szpitalu też brałam 3x zamiennik nospy + 3x magnez ☺.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 08:57
11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi🌻 17 sierpnia mam wizytę u położnej. Ciekawe co mi powie jak się dowie że biorę nospe😅
Jeśli chodzi o magnez to położna poleciła płyn Floradix magnezium. U mnie kosztuje ok 15€ za 250ml, w Polsce ten sam produkt zamawiałam chyba po 17 zł w aptece internetowej i czekam aż brat mi przywiezie. Nie wiem czy znacie czy nie, jak któraś z Was stosowala to niech podzieli się opinią. -
Joanne wrote:Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi🌻 17 sierpnia mam wizytę u położnej. Ciekawe co mi powie jak się dowie że biorę nospe😅
Jeśli chodzi o magnez to położna poleciła płyn Floradix magnezium. U mnie kosztuje ok 15€ za 250ml, w Polsce ten sam produkt zamawiałam chyba po 17 zł w aptece internetowej i czekam aż brat mi przywiezie. Nie wiem czy znacie czy nie, jak któraś z Was stosowala to niech podzieli się opinią.
Ja pilam czasemi floradix przed ciaza, ale ten z zelazem. Jak dla mnie jest spoko. Tez duza roznica cenowa w PL i NO.Joanne lubi tę wiadomość
-
Dżasta, w Holandii byś usłyszała że nic nie zrobimy, widocznie taka pani natura że boli. Tu jest dobra opieka jak już coś konkretnego się dzieje ale zapobiegawczo nie.
Nawet o tym magnezie położna nic nie wspomniała dopóki sama nie powiedziałam. Takie podejście. Wszystko ma się dziać naturalnie a jeśli poleci to "organizm sam podjął decyzję czy sobie z ciążą poradzi czy nie".
Wiem że Mama.nl będzie miała inne zdanie na ten temat, no ale najwidoczniej tym razem mi się mniej poszczęściło😉 Tylko pytanie czy w opiece medycznej powinna być taka loteria, czy wszyscy powinni mieć równy dostęp...
Znajome które prowadziły ciążę bądź prowadzą pod opieką szpitala bardzo sobie chwalą.
Z perspektywy czasu jestem pozytywnie zaskoczona tym jak podeszli do mojego przypadku po poronieniu (8 tc) bo co tydzień miałam badania hormonów, po miesiącu badanie ginekologiczne. U mojej dobrej koleżanki (poronila 12 tc) poronienie trwało miesiąc (konsultacje tylko przez telefon🙄) i nawet już po wizyty u ginekologa nie miała, u kolejnej znajomej, która poroniła zaraz po terminie miesiączki też zero reakcji lekarza rodzinnego. Tak więc- loteria🤦🏻♀️
-
Joanne pewnie ze bede Miała inne zdanie ot jak trafisz tak jest podobnie jak i w innych krajach
U mnie może i jest inaczej bo jestem pod szpitalem ale moja córka nie była pod szpitalem i tez miała wszelkie leki tak magnez jak i na mdłości a te miała do 26 tyg dużo badań itp tez miała ale mam koleżankę w ciąży w 27 tyg i ona mieszka w innej prowincji i tam tez ciężej ze wszystkim 🫢🫢🫢 -
Joanne wrote:Ja nawet jak się bardzo zle źle czułam to nie miałam badań. Już miała mi wypisywać skierowanie, chyba był to 22 tydzień, ale zobaczyła w systemie że "już zaraz" czyli w 27 tygodniu są badania i skierowanie odłożyła.
Ja mam skierowanie na mocz i glukozę No i szczepienia krztusiec i na konflikt -
nick nieaktualnySmerfetk_a wrote:Czesc Dziewczyny, tak trochę głupio mi w połowie dołączać ale podczytuje Was od jakiegoś czasu i nie chcę już tak dłużej inco gnito
Miło Was poznać
Hej 🤗
Miło Cię przywitać 😊
Nas tu trochę "geriatrycznych" jest 🤣🤣🤣 Ja mam 37 👍