X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Poza tym chwalę się! Jestem już po III badaniach prenatalnych. Wszystko w normie. Rozmiar dzidziusia pokrywa się z OM, czyli młody podgonił, bo wcześniej był kilka dni do tyłu. No i obrócił się głową w dół, więc może jednak uda się siłami natury? Ma śliczny, mały nosek - to chyba największy zysk z adopcji zarodka - potomek nie będzie miał wielkiego kinola po mnie i mężu :D

Zastanawiam się teraz, jak liczyć termin porodu. Według OM i dzisiejszego badania ma być 21 listopada. Według badania z II trymestru wychodziło 27 listopada.

Wow, adoptowaliście zarodek? Czy mogłabyś opowiedzieć o tym coś więcej? Fascynuje mnie dzisiejsza medycyna, a staraczkowe pary są głęboko w moim sercu. Jak przeczytałam Twój wpis, to już się wzruszyłam ^^"

Co do liczenia terminu, to chyba zawsze najświeższe usg jest najbardziej mówiące? Sama nie wiem.

Altair lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do psiaków i wózków -

My mamy dwie mopsiczki. Żywiołowe kosmicznie, więc mam obawy co to będzie, jak przyniesiemy synka do domu XD Dziewczynki mają 8 i 9 lat, a ludzie na spacerach pytają, czy to szczeniaki XD Starsza jest mocno zazdrosna, więc troskam się o jej psychikę po narodzinach. Już teraz wprowadziliśmy jej olejek cbd, by się troszkę wyciszyła. Ogółem my psiaki traktowaliśmy zawsze jak swoje dzieci, więc zupełnie nie wiemy jak zareagują na dzidziutka. Oby się okazało, że wszystko pójdzie gładko <3

Teraz we wrześniu obie mają urodzinki, więc przy okazji ostatnich zakupów karmy znalazłam torciki urodzinowe dla psów w kształcie kostki :D Mega opcja <3

Wózek wybraliśmy Baby Jogger Elite 2 - ma dużą gondolę, ale kluczową kwestią tego wózka jest spacerówka. Jest tak wielka, że dzidziut do 4 r.ż. będzie mógł jeździć XD 3-kołowa, terenowa... No boska jest :)

Tony lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rok brzmi niezle :) tak sie wlasnie zastanawialam bo czytalam ze w PL sa jakies plany wprowadzenia osobnego urlopu tacierzynskiego, tylko nie wiem czy kosztem matki, czy dodatkowo. Ale to moze w przyszlosci dpiero 🤔 tez ciekawe ze korpo ma takie ludzie zasady 😄
    Ja z trzema bezplatnymi mialabym jedenascie miesiecy z dzieckiem, mam nadzieje ze ogarniemy finansowo bo juz czuje ze bede miala potrzebe uczestniczyc w tym okresie dynamicznego rozwoju malucha.
    Kitaja, to macie szczescie ze tyle czasu wspolnie uda sie Wam byc razem 🤗 My nie bralismy 80%, bo dla mnie to tylko 6 tyg roznicy, a maz z powodu sytuacji w firmie raczej nie da rady wziac tych swoich 15 tygodni ciurkiem, a co dopiero 19. Liczymy na to ze wezmie miesiac po moim bezplatnym, a reszte moze wykorzysta w przyszlosci 🤞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2022, 23:32

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To my mamy dwa kociaki dachowce (jedna kotka szatan i indywidualistka, druga taka gapcia) i jeszcze wariata-diabła polskiego owczarka nizinnego xD najbardziej boje się jak to będzie z psem, ale wierze, ze będzie jeszcze lepiej 😊
    Myśle, ze tylko lepiej 😅

Dziś zaczęłam 30 tydzień 😱 (kiedy to zleciało?!) i postanowiłam, ze po weekendzie biorę się za wyprawkę i chce się już spakować do szpitala. Bo jak tak tu leżę i tak poznałam historie tych dziewczyn, to kurczę życie może być przewrotne, różnie niespodzianki i jak zawsze byłam z tych olewczych i na ostatnia chwile, tak tu chce być przygotowana. Zresztą jakieś mam przeczucie, ze urodzę pod koniec października a nie w listopadzie ( co do płci przeczucia się sprawdziły, ciekawe jak w tym przypadku😅)

kamilamhm lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Altair Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 05:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Wow, adoptowaliście zarodek? Czy mogłabyś opowiedzieć o tym coś więcej? Fascynuje mnie dzisiejsza medycyna, a staraczkowe pary są głęboko w moim sercu. Jak przeczytałam Twój wpis, to już się wzruszyłam ^^"

To prawda, medycyna jest niesamowita! Gdybyśmy żyli kilkadziesiąt lat wcześniej, pewnie nie mogłabym mieć dziecka.
    U na nas sytuacja wyglądała tak, że mąż w młodości miał złośliwy nowotwór. Całkiem wyleczony, ale niestety jednym z efektów jest bezpłodność. Ja teoretycznie jestem zdrowa i wyniki książkowe, więc próbowaliśmy z nasieniem dawcy, ale ani inseminacja, ani in vitro nie dały ciąży. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na adopcję zarodka. Dzidziuś nie jest z nami spokrewniony genetycznie. Dawstwo jest zgodnie z prawem anonimowe, więc znamy tylko podstawowe dane tych miłych ludzi, którzy podzielili się swoimi komórkami - wzrost, wiek, kolor włosów, grupa krwi. Za to mały jest w moim brzuchu od początku, jesteśmy razem. Od momentu przeniesienia pięciodniowego zarodka do macicy, ciąża przebiega już tak jak każda inna. Mam nadzieję, że mały człowieczek będzie z nami szczęśliwy ❤

MamaTrójki, MamaNl, meggie94, Tony, kid_aa, Angelaaaa, Olo323, Asia11, kamilamhm, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Tony Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    To prawda, medycyna jest niesamowita! Gdybyśmy żyli kilkadziesiąt lat wcześniej, pewnie nie mogłabym mieć dziecka.
    U na nas sytuacja wyglądała tak, że mąż w młodości miał złośliwy nowotwór. Całkiem wyleczony, ale niestety jednym z efektów jest bezpłodność. Ja teoretycznie jestem zdrowa i wyniki książkowe, więc próbowaliśmy z nasieniem dawcy, ale ani inseminacja, ani in vitro nie dały ciąży. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na adopcję zarodka. Dzidziuś nie jest z nami spokrewniony genetycznie. Dawstwo jest zgodnie z prawem anonimowe, więc znamy tylko podstawowe dane tych miłych ludzi, którzy podzielili się swoimi komórkami - wzrost, wiek, kolor włosów, grupa krwi. Za to mały jest w moim brzuchu od początku, jesteśmy razem. Od momentu przeniesienia pięciodniowego zarodka do macicy, ciąża przebiega już tak jak każda inna. Mam nadzieję, że mały człowieczek będzie z nami szczęśliwy ❤

A to jest tak, że wybieracie osobno komórkę jajowa I osobno plemnik czy to już są "gotowe" zarodki, wcześniej dobrane? Piękna sprawa dla par pragnących dziecka. Chociaż domyślam się, że w Polsce nie do zrobienia?

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:

Super że dzięki temu zostaniecie rodzicami ❤️❤️ wzruszyłam się 🥹 oby medycyna dalej się rozwijała i żeby więcej było refundowane bo to wszystko ogromnie dużo pieniędzy kosztuje 😒

Altair lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Altair Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    A to jest tak, że wybieracie osobno komórkę jajowa I osobno plemnik czy to już są "gotowe" zarodki, wcześniej dobrane? Piękna sprawa dla par pragnących dziecka. Chociaż domyślam się, że w Polsce nie do zrobienia?

Podchodziliśmy w Czechach i tam jest tak, że klinika proponuje gotowe zarodki od dawców i dawczyń, którzy wcześniej oddali plemniki i komórki jajowe. Nie mieliśmy opcji wyboru, tylko klinika na podstawie naszych informacji o wzroście, grupie krwi itd. opisała zarodek i mogliśmy się zdecydować lub nie.
    W Polsce adopcja zarodków również jest możliwa i zgodna z prawem, ale tylko od par, które podeszły do in vitro i nadliczbowe zarodki postanowiły oddać do adopcji.

kid_aa, Olo323, Tony lubią tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    W Polsce jak najbardziej możliwa jest adopcja darowanego zarodka - od par, które przeszły przez proces in vitro i z różnych powodów (m.in. np. dlatego, że udało się im się zajść w ciążę dzięki in vitro i nie mogą sobie pozwolić/nie chcą drugiego/trzeciego/czwartego dziecka) decydują się więc na podarowanie zarodka do adopcji. Generalnie w Pl. nie jest to częste, dłużej się czeka, bo też rzadko się zdarza, że w metodzie in vitro powstaje nie wiadomo jak duża ilość zarodków, a jeśli udaje się stworzyć więcej niż jeden/dwa/trzy, to też nie często transfery kończą pozytywną betą za pierwszym/drugim/czy n-tym razem. Generalnie in vitro to długa historia i długi proces leczenia trwający wieeele lat (u nas 6).
    W Czechach np. darowane są komórki i nasienie od osób, które się nie leczą i nie znają się i w ten sposób powstają zarodki przeznaczone do adopcji. Następnie, na podstawie danych fenotypowych (np. wzrost, waga) dobierane są dla par, które są zainteresowane adopcją. Te dane są dość podstawowe, ale istotne, bo np. ja mam 157cm i raczej było by dziwne, gdybym miała komórkę dawczyni o wzroście 176.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B to nowe "tacierzyńskie" to dodatkowy urlop tylko dla tat, 9 tygodni. Wg mnie średnio opłacalne dla mam, bo w tym przypadku zamiast 80% jest 60% wypłaty przez cały rok macierzyńskiego i przez te 9 tygodni dla tat, czyli tak jak L4. Ogólnie miało wejść od 1 sierpnia a kiedy wejdzie, nie wiadomo. Robią to, bo UE wymaga 😅.

Altair super sprawa! W ogóle jak obserwuje niektóre wątki to wydaje mi się, że kliniki w Czechach mają jednak lepszą skuteczność, niż te polskie.

U mnie dziś bolący brzuch 😌, nie wiem czy czasem nie pojadę do szpitala, bo i Młody od wczoraj się średnio rusza. Tzn. mierzę 3x dziennie ruchy i wszystko okej, ale tak jakby się nie przeciąga tylko raczej tak plumka. No nie wiem. Sprawdziłabym detektorem ale się cykam.

Scandi-B lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair, mnie prowadzący zapewnił, że mamy się trzymać terminu z usg I prenatalnych, bo teraz cały czas mogą być różne odchyły w jedną lub drugą stronę, ale termin się nie zmienia.

Altair, Olo323 lubią tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Altair, mnie prowadzący zapewnił, że mamy się trzymać terminu z usg I prenatalnych, bo teraz cały czas mogą być różne odchyły w jedną lub drugą stronę, ale termin się nie zmienia.

Dokładnie tak, i w karcie ciąży na 1 stronie jest wpisana data porodu to w szpitalu na to patrzą 🤪

Olo323, Altair lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wyjaśnienie tematu adopcji zarodka, nie wiedziałam nawet, że coś takiego istnieje 😮 a tym bardziej w naszym kraju, gdzie mam wrażenie zaraz zakażą wszystkiego :/
    Hmm zastanawiam się jeszcze jakie macie podejście do mówienia o tym dziecku? Zastanawialiście się np jaki będzie odpowiedni wiek, żeby przekazać taką informację? Bo na pewno kiedyś zacznie zauważać różnice. Pytam z ciekawości, jeśli nie chcesz nie odpowiadaj, tak mnie to tylko zastanawia :)

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Altair Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Hmm zastanawiam się jeszcze jakie macie podejście do mówienia o tym dziecku? Zastanawialiście się np jaki będzie odpowiedni wiek, żeby przekazać taką informację? Bo na pewno kiedyś zacznie zauważać różnice. Pytam z ciekawości, jeśli nie chcesz nie odpowiadaj, tak mnie to tylko zastanawia :)

To była jedna z trudniejszych kwestii, które wymagały przemyślenia. Przeczytałam wszystko, co znalazłam na ten temat, w tym wywiady z dziećmi, które były adoptowane. Odnoszę wrażenie, że najgorsza sytuacja jest taka, w której nastolatek albo dorosły w przypadkowy sposób dowiaduje się o swoim pochodzeniu. W dzisiejszych czasach o to nietrudno, bo testy genetyczne są powszechnie dostępne. Mimo wszystko wiele par decyduje się nie mówić.
    My chcemy powiedzieć. Źle się czuję z atmosferą tajemnicy. Już teraz najbliższa rodzina wie o całej procedurze, kilkoro przyjaciół również. Na ogół się przyjmuje, że im wcześniej się wprowadzi dziecko w temat, tym lepiej. Oczywiście musi to być komunikat zrozumiały, dostosowany do wieku. Małe dziecko pewne informacje przyjmuje naturalnie, a już np. nastolatkowi w okresie buntu jest o wiele trudniej to przetrawić.

Tony, Angelaaaa, kamilamhm, kid_aa, czekamynadzidzie, Decemberry, Olo323, Kitaja lubią tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra już 3 razy miała in vitro ale ze swoich zarodków. I wiem ile ich to fizycznie psychicznie i finansowo kosztuje 🥺 5 inseminacji nic nie dało, 1 in vitro puste jajo z drugiego mają córeczkę 3 miesiące młodszą od mojej i teraz po 3 razie serce przestało bić i się rozwijać w 6+3tc🥺 narazie odpuścili sobie bo muszą na nowo komórki zapładniać a to sporo kosztuje i narazie muszą dojść do siebie psychicznie... Straszne ile człowiek musi przejść żeby mieć wymarzone dzieci 😭

Bardzo podziwiam osoby które decydują się na in vitro bo to długa droga i nie zawsze wszystko idzie po myśli..❤️

kid_aa, Olo323 lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My przeszliśmy drogę niepłodności, walczyliśmy ponad 2 lata, do ivf nie doszliśmy, bo w końcu inne metody pomogły i teraz mocno staram się pomoc i wesprzeć osoby z moim otoczeniu, którym tez się nie udaje, a nagle okazało się, że kilkoro ich jest. Uważam, że to ważne, bo ja nie miałam nikogo w otoczeniu kto by naprawdę to rozumiał i tego wsparcia szukałam na forach. Za to ja najbardziej podziwiam osoby, które walczą tyle lat i tak zawzięcie o kolejne dziecko, mega ogromny szacun. Ja nie przeszłam tyle co wiele par, ale na tyle dużo że postanowiliśmy z Mężem, że chcielibyśmy mieć 2 dzieci, ale jeśli z drugim nie uda się ot tak spontanicznie kiedyś to do kliniki już nie wrócimy, bo nie chcemy tego drugi raz psychicznie przechodzić i wtedy trudno, najważniejsze, że udało nam się teraz.

age.png

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co na gardło? Kiedyś pisałyście , ale nie pamiętam nazwy. Od tego nagłego chłodu trochę mnie w gardle drapie

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Dziewczyny co na gardło? Kiedyś pisałyście , ale nie pamiętam nazwy. Od tego nagłego chłodu trochę mnie w gardle drapie

Pastylki Isla

Tony, Olo323 lubią tę wiadomość

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli któraś ma problem z hemoroidami to polecam maść/balsam z wyciągiem z arniki górskiej. Sprawdza się o wieeeele lepiej niż procto hemolan. W sumie procto hemolan nie robił nic w moim przypadku.

Balsam stosuje też na sutki bo tak mnie swędziały że myślałam że zwariuję. Swędziały, bolały, były podrażnione.

Balsam z arniki stosowałam na pajączki na nogach i siniaki smarowałam więc pomyślałam że skoro zawsze się sprawdzał to spróbuję i to był dobry pomysł. Wcześniej miałam inny balsam w takim bardzo malym opakowaniu, nie wiem czy nie kupiony w Rossmanie. Polecam, bo warto!

20220902-172755.jpg

Tony, Olo323 lubią tę wiadomość

age.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:

Gripovita 😅 tylko to są saszetki rozpuszczalne, mi na gardło pomogło już kilka razy.

Tony lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ