X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaTrójki wrote:
    Ja akurat mam nadciśnienie przewlekłe, na tabletkach od paru lat już. Liczę ze może zwiększy mi dawkę i to wystarczy😩

A co bierzesz i jaka dawkę ???

MamaTrójki lubi tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn, które już mają dzieci.
    Moja mama i teściowa oferują się, że chętnie przyjadą mi pomóc w pierwszych tygodniach z dzieckiem. Wydaje mi się, że jak będziemy razem z mężem to sobie poradzimy, no bo ile może być roboty przy jednym dziecku. I proponują mi, że przyjadą też jak już mąż wróci do pracy.
    Powiedzcie mi ze swojego doświadczenia, z jednym dzieckiem rzeczywiście jest tyle roboty że będę błagała innych o pomoc?

Z tym różnie jest mi mama pomagała kapać pierwsza córkę bo długo się bałam a mąż nie zawsze był w domu

Znów jak się mój wnuk urodził byłam w domu i czasem pomagałam nocami jak nie spał albo jak nie słyszeli ze płacze ze chce jeść przynajmniej się mogli więcej wyspać - zięć chodził do pracy a mały u mnie usypiał szybko u córki nie wiecie ze nawet kiedyś płakała o to a ja znów się śmiałam ze działam usypiająco na wnuka 😂😂😂
    Mogli wyjść sami na szybkie zakupy itp nie wszędzie go ciągnąć itd

Tony, Olo323 lubią tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Moja mama i teściowa oferują się, że chętnie przyjadą mi pomóc w pierwszych tygodniach z dzieckiem. Wydaje mi się, że jak będziemy razem z mężem to sobie poradzimy, no bo ile może być roboty przy jednym dziecku. I proponują mi, że przyjadą też jak już mąż wróci do pracy.
    Powiedzcie mi ze swojego doświadczenia, z jednym dzieckiem rzeczywiście jest tyle roboty że będę błagała innych o pomoc?

Nie mam dzieci ale szwagierka mi mówiła, że to wszystko zależy od tego jaki będzie baby blues. A ile kobiet, tyle opinii. Mówiła mi, że przy pierwszej córce było super ale po drugiej miała taki zjazd, że nie mogła siebie ogarnąć a co dopiero starszą i wtedy z pomocą przychodziła jej teściowa. Mówiła, że szwagier tak chojraczył, jaki to on nie będzie przy pierwszej ale jak zobaczył młodą to zanim wziął ją pierwszy raz na ręce to minęło kilka dni bo tak się bał 😆. Szczerze, to bardzo liczę na pomoc mojego ale się nie nastawiam. Faceci nie mają takiego instynktu jak my - u nich to przychodzi z czasem. Myślę, że mogą być sami przybici, że nie wiedzą o co chodzi jak zapłacze kiedy my, już będziemy wiedzieć intuicyjnie o co może chodzić. No tak mi się wydaje 😅. Mąż to raczej będzie ogarniał jedzenie dla mnie niż dziecko, o i przewijanie mu oddam 😂.

Do kąpania będę wołać szwagierkę 😂.

Ja to bym chciała, by przyjechała moja mama no ale u nas nie ma warunków niestety a szkoda 😌.

PS.: Laski, jeszcze 2 miesiące i ciąża będzie donoszona, ja pitole 😳😱. Zastanawiam się od kiedy będę chodzić jak tykająca bomba 💣. Pewnie od połowy października się zacznie 😂.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2022, 20:36

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Ja wolałam sama 🤷🏻‍♀️ Zwłaszcza jak mąż był na opiece z nami. Później czasem brakowało mi towarzystwa osoby dorosłej ale nie dlatego ze sobie nie radziłam czy coś 😅 tylko żeby było się do kogo odezwać 😉

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl wrote:
    A co bierzesz i jaka dawkę ???
    Dopegyt 3x1

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaTrójki wrote:
    Dopegyt 3x1

Ja z mam Ala Dopegyt (metylodypa) 3x1 (500mg) jak narazie działa średnio 110/70 ale było i 140/90 i tez było ok dla nich

Dopegyt dostałam w Polsce na 1 wizycie i powiem wam ze faktycznie działał i działa dlatego teraz szukają mi metylodypy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2022, 21:19

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:

Zależy u nas córka 2 tygodnie to jakby dziecka nie było 🙈 a potem się zaczęły kolki ( i miała wylew gdzie mówili że to kolki więc nie wiem faktycBie czy te kolki były) więc płakała dzień i noc więc praktycznie 24h na rękach musiała być a jak mąż szedł do pracy to faktycznie dzwoniłam po mamę żeby wieczorem chociaż na pół godziny przyszła żebym mogła spokojnie zjeść kolację i się umyć. Teściowa też wpadała pomóc ale już potem miałam dosyć ich rad 🤪

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak macie fajne relacje z mamami/tesciowymi/siostrami/szwagierka i kim tam jeszcze (może i z męską częścią rodziny) to bierzcie każdą pomoc! Niech Wam przynoszą jedzenie, lulają dziecko, wyjdą na spacer, zrobią pranie:D. Może trafi się mało wymagające dziecko, to tylko się cieszyć ale ja po doświadczeniach z synem wiem, że może być tak, że wyjście na siku będzie chwilą relaksu:D jak poszłam pierwszy raz sama do sklepu po jakiś 2 tyg po porodzie to czułam się jak na wakacjach a jak wróciłam to w domu był armagedon a mąż cały spocony 😆 słabo mi się robi, na myśl, że może być teraz tak samo lub gorzej. Nasza rodzina mieszka daleko, syn wymaga uwagi bez przerwy i dlatego postanowiliśmy zatrudnić nianię do pomocy. Zobaczymy jak to się sprawdzi.

Tony, Olo323, Ultra-Dżasta, kamilamhm lubią tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Lalala Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gry urodziła się córeczka pierwsze 2 tygodnie mieliśmy tylko dla siebie, bez żadnych odwiedzin itp. Później też nie angażowaliśmy rodziny do pomocy. Sami wszystko ogarnialismy, ale zaznaczę, że córka była łatwym dzieckiem. Dużo spała, ładnie jadła, nie miała kolek, nie płakała dużo itp. Obecnie ma 1.5 roku i tylko czasami zostaje z moją mamą, gdy muszę wyjść np. do lekarza. Osobiście nie wyobrażam sobie, żeby ktoś "obcy" się "kręcił" przy noworodku, gdy to my musimy przede wszystkim nauczyć się siebie nawzajem. Ale wszystko też zależy od relacji z osobami, które chcecie zaangażować do pomocy. Ja cenię sobie spokój i lubię robić wszystko po swojemu, a wszelkie rady działają na mnie jak płachta na byka 😛 Zwłaszcza, że w moim otoczeniu są sami eksperci od dzieci 🙄 na początku każdy patrzał mi w talerz i każdy był specjalistą od kp. Co rusz słyszałam "tego nie jedz, bo dziecku będzie bolał brzuch" 🤦🏼‍♀️, albo "ubierz grubiej, bo ma zimne ręce", a to nic że kark miała ciepły. Na dłuższą metę nie wytrzymałabym tego nerwowo. Mam nadzieję, że gdy druga córka pojawi się na świecie to również damy radę 💪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2022, 21:59

MamaTrójki, Tony, Strata lubią tę wiadomość

atdccwa173tcycke.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mam podobne podejście co Lalala, jestem zosia samosia ;d W moim przypadku wiązałoby się to z tym, że mama/teściowa musiałyby mieszkać z nami w domu. O ile mamę bym pewnie jeszcze zniosła, to teściowej po prostu nie ufam. Po za tym to nie jest komfortowe dla żadnej ze stron mieszkać u kogoś.
    Więc jeśli najgorszą rzeczą jest kąpanie noworodka, to myślę, że sobię poradzę :D Nie przeraża mnie to w ogóle, przecież go nie utopię ani nie upuszczę ;d
    Ale zobaczymy jaki będzie dzidzior, bo tak jak piszecie każde dziecko ma inne potrzeby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2022, 22:07

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Lalala Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę jeszcze dodać, a to jest bardzo ważne, że mój mąż angażuje się w opiekę nad córką i też ogarnia dom, gotuje, robi zakupy itp. Dzięki temu mam chwilę, żeby odpocząć. Gdyby był inny to byłoby dużo ciężej i pewnie przeszłoby mi czasami przez myśl poproszenie kogoś o pomoc. Mimo, że córka skończyła 1.5 roku, to jej jeszcze nigdy nie kąpałam 🤣 Zawsze robi to mąż. Ja w tym czasie ogarniam córce kolację, przygotowuję rzeczy do spania itp. Po prostu dzielimy się obowiązkami i to się świetnie sprawdza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2022, 22:45

Tony, kamilamhm, Olo323, Decemberry lubią tę wiadomość

atdccwa173tcycke.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mąż również zaangażowany w opiekę przy córce od samego początku ☺️ pierwsze wspólne kąpieli, przewijanie itp. ☺️ Pamiętam jak mu było przykro jak mała się nie mogła u niego uspokoić a u mnie od razu ale tłumaczyłam że potrzebuje mojej bliskości bardziej bo ją karmię piersią i czuję moze się wtedy bardziej bezpieczna czy coś 🙈 i jak np odciągałam mleko bo gdzieś musiałam wyjść to był bardzo dumny że on też może karmić i że jest potrzebny 😁😁

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Strata Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie chciałam nikogo w domu po porodzie. Teraz tez nie chce.
    Ale wiem że w razie kryzysu, ktoś w godzinę mógłby przyjechać i nam pomóc.

Tony lubi tę wiadomość

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po porodzie wolałam być sama z mężem i Jaskiem.Nie chciałam by teściowa przyjeżdżała i nam pomagała a raczej wyręczała syna w jego obowiązkach.U nas od samego początku panuje podział co kto robi przy synu.Podobnie jak u Lalala kąpielą zajmuje się mąż ja usypianiem,oczywiście jak mąż ma wypad z kolegami to ja się tym zajmuje wtedy i odwrotnie.Po mimo też że pracowała w tygodniu zawsze w sobotę lub niedzielę wybierałam jeden dzień gdzie ja spałam całą noc"budziłam się tylko na karmienie Jaśka ",a mąż odbijał i przewijał i jak młody nie spał to się nim zajmowała.Widze też teraz że są tego plusy ,bo dzięki temu chłopaki moje mają super więź i Tomek nigdy mi nie powiedział ,że siedzę w domu z dzieckiem i nic nie robię.
    Ja jestem też taka "Zosia samosia"wole zrobić sama ,nie lubię prosić innych o pomoc.Przy drugim dziecku też nie będę chciał nikogo do pomocy sama dam radę z mężem ,zresztą u nas w rodzinie też jest pełno ekspertów ,a mnie to zaraz denerwuje ,więc nie dziękuje damy radę sami

Tony lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zwłaszcza moja mama, która w tym roku przeszła na emeryturę to już by u nas była najchetniej od pierwszych minut 😅 Ale dałam jej do zrozumienia, że chcemy ogarnąć się sami, a jeśli będę potrzebować pomocy to na pewno sama o nią poproszę :) Na teściową na pewno nie będę miała co liczyć, nie dlatego że by nie chciała, tylko dlatego że ma na głowie siostrę mojego męża z zięciem i wsadzili jej na ciągła opiekę swojego synka, ale to temat rzeka ;)

age.png

age.png
  • kamilamhm Przyjaciółka

Wysłany: 4 września 2022, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo ja też sobie nie wyobrażam mojej mamy i jej złotych rad na co dzień :D juz w ciąży daje mi popalić z różnymi mądrościami i obawiam się, że po porodzie będzie gorzej, więc mam nadzieję, że z mężem ogarniemy wszystko sami :) ale uważam, że jeśli ktoś pomocy potrzebuje i wspomaga się obecnością innych osób, dobrze się z tym czuje i dzięki temu ma więcej czasu dla siebie, to jest to jak najbardziej spoko.

Tony lubi tę wiadomość

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Mama tez zadeklarowala gotowosc od razu sie wprowadzic, ale juz jej powiedzialam ze wolimy byc sami na poczatku, zeby moc stworzyc swoja rutyne po swojemu i na spokojnie zapoznac sie z synkiem. Niestety jak bede miec nagly kryzys to nie przyjedzie z dnia na dzien, ale licze ze wtedy moze tesciowa moglaby pomoc. Mojej mamie powiedzialam ze moze do nas przyjechac jak maly bedzie juz mial pare miesiecy, chociaz po to zeby spedzic z dzieckiem troche czasu i tworzyc jakas wiez - mam nadzieje ze do tego czasu juz bede miala te rutyny sprawdzone i dodatkowe rady bede mogla wysluchac ze spokojem przez pryzmat swojego doswiadczenia.

Tony, kamilamhm, Decemberry lubią tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • czekamynadzidzie Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamilamhm wrote:
    Ooo ja też sobie nie wyobrażam mojej mamy i jej złotych rad na co dzień :D juz w ciąży daje mi popalić z różnymi mądrościami i obawiam się, że po porodzie będzie gorzej, więc mam nadzieję, że z mężem ogarniemy wszystko sami :) ale uważam, że jeśli ktoś pomocy potrzebuje i wspomaga się obecnością innych osób, dobrze się z tym czuje i dzięki temu ma więcej czasu dla siebie, to jest to jak najbardziej spoko.
    Mam to samo ze swoją ale ona na pewno przyjdzie i bedzie pomagać i przy okazji się madrkować. Mam nadzieję ze baby blues nie da mi zbyt mocno popalić, bo się pozabijamy wtedy 😅

kamilamhm lubi tę wiadomość

Prawie 5 lat starań...
    33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół) Angelius
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół) Novum
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
    3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
    9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
    4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
    14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️
    Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dylemat bo szwagierka przyjeżdża na święta z dwójką dzieci 7 lat i 11miesiecy oczywiście zatrzymuje się u swoich rodziców ale już jest chętna mi pomóc.. nie wiem jak odnowić bo dla mnie to raczej większy problem tym bardziej że moja będzie miała 18 miesięcy i to taki wiek buntu 🙈 4 dzieci na chacie to chyba więcej problemu niż pożytku 🙄

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mieszkam z mamą i mężem. I moja mama do niczego się nie wtrąca ani nie wymądrza się. Cieszę sie, ze będzie mogła pomoc gdy wrócę ze szpitala. Nawet czuje przez to taki spokój bo wiem, że ktoś będzie. Teściowa mieszka 10 km od nas i też do tej pory w ogóle się nie wtrącała więc wątpię, że po porodzie nagle zacznie udzielac złotych rad.

Olo323 lubi tę wiadomość

‹‹ 310 311 312 313 314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ