X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Dziewczyny jak często macie wizyty w 3 trymestrze? Ja byłam dzisiaj i kolejna dopiero za 5 tygodni...
    Ja mam za 3 tygodnie. Od 37 tc mają być co tydzień.

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Ja mam wizyty zwykle co 3 tygodnie, tak całą ciążę mniej więcej.

A co do słodyczy - uwielbiam, jem bez wyrzutów sumienia :)

Dziś będę się szczepic na krztusiec. Mega mnie zaskoczyło, że trzeba mieć zaświadczenie od lekarza, które jest ważne 24h, więc jeszcze muszę zahaczyć o rodzinnego.. też tak miałyście?

Ja chodzę prywatnie do ginekologa ale w przychodni i ona mi wystawiła zaświadczenie i w pokoju pielęgniarek mnie zaszczepiły

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Joanne Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też któregoś poranka miałam ostre bóle miesiączkowe,w całej pochwie je czułam, i po wizycie w toalecie przeszło.

Wcześniej miałam wizyty co 4 tygodnie, teraz co 3 ale chyba od 34 co 2 tygodnie. Jakoś tak.

W sobotę robimy przeprowadzkę i będę mogła rozstawiać rzeczy dla Małej, prać ubranka no i spakować sobie torbę żeby czekała.

Wczoraj znajoma mi mówiła że jej koleżanka rodziła 3 miesiące temu w domu bo nie mogli miejsca znaleźć w szpitalu😬 Kuźwa, już wolę leżeć na kilkuosobowej sali niż w domu rodzić😭 tak więc te holenderskie udogodnienia w formie jednoosobowych sal mają też swoje minusy.

age.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaszczepiona!

Ale akcja niezła, chyba się za późno zabrałam za to szczepienie, bo obczajcie teraz to - lekarz poz mówi, że po szczepieniu na krztusiec muszę odczekać 2 tygodnie, by móc się zaszczepić na grypę. No ok. Potem kolejne 2 tygodnie, by móc zrobić szczepionkę na covid. Ja mam dzisiaj 31+3, więc licząc w ten sposób na covid bym się szczepnęła w 35+3. ALE panie pielęgniarki z punktu szczepień mi powiedziały, że radzą odstęp 4 tygodnie od każdej. Przecież w tym tempie to ja zdążę urodzić XD 39+3, a ja będę na szczepienie na covid szła? Kosmos XD

Obczajałam też już kalendarz szczepień dla dzieci i mam taki stres na tym punkcie, że hoho... Rozmyślamy nad tym, żeby nie wbijać 5w1 ani 6w1, tylko rozdzielić... ^^"

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się!
    Laski, u mnie dziś 33/34 tc, spakowałam torbę. Jestem przygotowana na szpital ale na młodego człowieka w domu nie bardzo 😂🤣.

Dziewczyny, nie chce nic pisać ale bóle miesiączkowe to właśnie może być to 😆. O ile występują jakieś skurcze. A jeśli macie taki jednostajny ból, tylko w podbrzuszu to spokojnie. Miałam w trakcie takiego bólu podłączone KTG i żadne skurcze się nie pisały. Możliwe też, że to przepowiadające już się objawiają takim bólem 😵. U mnie na razie cisza ale co się dziwić - tyle magnezu we mnie wtłoczyli, że może wystarczy do 37 tc. Tylko jakby się zaczęło przed 37 tc i pojechałybyście o czasie do szpitala to do 37 tc mają obowiązek wyciszać skurcze, by ciąża była donoszona. Tak to położne mi tłumaczyły.

U mnie wizyty były co 3 tygodnie, po tej co będzie w 34/35 tc mam wizytę za 2 tygodnie (36/37) a jak nie ruszy po 37 tc to co tydzień ale już w szpitalnej poradni, bo przecież nie urobię 😅. No i KTG do tego. Choć szczerze, już bym wolała, by mnie wziął do szpitala i położył na moje żądanie ale chyba nie ma takiej opcji 😂🤣.

W ogóle, co za bezsens. W szpitalu się leży, je i odpoczywa, więc czuć ruchy dziecka. W domu tu idę, tam podejdę, poćwiczę z Dembińską i się denerwuję, że nie kopie. Jeszcze odinstalowałam apkę IG. Jakieś smutne wpisy mi się pojawiały na aktualnościach (kont o których nigdy nie słyszałam), że ktoś stracił dziecko właśnie na takim etapie ciąży. Jeszcze pisałam do kuzynki (do tej pory myślałam, że jest spoko) o tym i moich obawach a ta zamiast mnie pocieszyć to napisała, że RÓŻNIE JESZCZE MOŻE BYĆ. No kur... dzięki. Nie żeby miała dwójkę dzieci... Napisałam jej, że dzięki za pocieszenie i zablokowałam ją 😠. Potrzebuję teraz ciszy i spokoju, i nie myślenia o takich rzeczach a nie...

W ogóle ostatnio mam takie sny i myśli, że no kuźwa nie wiem. Mąż mówi, że może to przez to, że jak byłam w szpitalu, to baaaardzo dużo się działo, niekoniecznie pozytywnych rzeczy a ja nie potrafię o tym zapomnieć i przeżywam. No możliwe 😌. Dobra, wygadałam się 😌.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Snami się nie przejmuj, zwłaszcza koszmarami, bo to podobno normalne. Wiem, że łatwo mówić, gorzej wyciągnąć te obrazy z głowy...

Co do IG - ja miałam ostatnio włam i fb mi zablokował fejsa i IG. Załamało mnie to dość mocno, bo to moje profile firmowe... Mam tam kontakt do Klientek, biznesowy know how i masę wspomnień. Ciągle walczę o odzyskanie :(

Ta kuzynka z którą rozmawiałaś - najgorszy typ rozmowy jaki może być. Żadna kobieta w ciąży nie powinna słuchać takich tekstów, ani podobnych. Na samym początku ciąży niektóre znajome mi mówiły a to o poronieniach, a to coś... KOBIECIE W CIĄŻY. Nie rozumiem w ogóle po co! Także rozumiem Twoje zdenerwowanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 15:14

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2022, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja kilka dni temu sama od siebie usunęłam konto na fb 😁
    Miałam je ze względu na profil sołecki, a że zrezygnowałam z sołtysa to uwolnilam się od zjadacza czasu.

Co do skurczy to wczoraj miałam dzień na TAK dla nich tzn cały dzień mnie dopadały, ale nie były typowo miesiączkowe tylko raczej spinania i kłucia w kanale rodnym, ale to mam co chwilę, szczególnie jak wstanę z pozycji siedzącej

• MamaNl Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ciśnienie dziś około 150/95 ale jestem w domku
    Byłyśmy z młoda na zakupach , zaczęłyśmy prac ciuszki i kocyki ot to co miałam tu pod ręka
    Młoda zrobiła syryjski obiad - uwielbiam ta kuchnie
    Dziś tez zostają u mnie i będziemy dalej mnie obserwować
    Od wczoraj biorę po 2 paracetamole i trochę mi lepiej aż coś dziś posprzątałam
    A tak czekam na mojego tatę ma przylecieć we wtorek i plan jest ze weźmiemy się za pakowanie butiku i tapetowanie pokoju ….
    Mam nadzieje ze zdążę zanim urodzę 😅
    Wizyty u nas w nl miałam co 2/3 tygodnie a teraz przez cisnienie mam co 2 dni

0-A4-F5-E02-886-E-4349-8829-8-CCB84635760.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 17:04

Decemberry, Olo323 lubią tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Strata Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty teraz już co dwa tygodnie.

A ja od wczoraj mam jakiś zjazd emocjonalny. Wczoraj ryczałam że nie mam cieprluwosci do mojego starszaka a z drugiej strony jak bawiliśmy się w trójkę u niego na dywanie i było tam Super miło, rodzinnie to pomyślałam że dziecko wszystko zepsuje. Ze nie będę mieć dla niego tyle czasu ile bym chciała.
    I zastanawiałam się czyje potrzeby będą dla mnie ważniejsze młodszego czy starszego. W sensie jak oboje będą płakać to do którego będę lecieć najpierw

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strata wrote:
    Ja mam wizyty teraz już co dwa tygodnie.

A ja od wczoraj mam jakiś zjazd emocjonalny. Wczoraj ryczałam że nie mam cieprluwosci do mojego starszaka a z drugiej strony jak bawiliśmy się w trójkę u niego na dywanie i było tam Super miło, rodzinnie to pomyślałam że dziecko wszystko zepsuje. Ze nie będę mieć dla niego tyle czasu ile bym chciała.
    I zastanawiałam się czyje potrzeby będą dla mnie ważniejsze młodszego czy starszego. W sensie jak oboje będą płakać to do którego będę lecieć najpierw

Eh te hormony ciążowe.. :( Będzie dobrze, podobno Miłość się jak guma rozciąga. Jak będą obaj płakać, to zgarniesz wszystkich pod skrzydła i wytulisz :D

MamaNl, dobrze, że dziś już lepiej!

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    W ogole nie mogę spać bo mnie dusi i mi się cofa nawet wypita woda. Mam wrazenie, że zaraz zwymiotuję. Mąż mi zrobił z poduch wczoraj wysokie posłanie i przespałam noc prawie na siedząco. Nie wiem czy to przez ten bol gardła czy już takie uroki końcówki. Dziewczyny z wysokim ciśnieniem, jak u was wygląda puls i czy tez jest wazny. Odkad się przeziębiłam, mierze ciśnienie i widzę, że mi wzrasta dopiro wieczorem. Skacze raz jest 140, raz 120. Już nie wiem czy to wynik pomiaru czy coś się dzieje, moze od heparyny bo jak wezmę to coś wariuje.. Puls mam za to nie wiadomo skąd 110-100 przy prawidłowym ciśnieniu :(

Taki puls w coazy jest prawidłowy :-) Ja miewałam 80 bez ciazy a teraz zawsze ponad 100.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2022, 13:13

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puls, czyli tętno? Kurczę, dziewczyny macie wysokie w porównaniu z moim 😅. Przed ciążą miałam w stanie spoczynkowym 45 ud./min. a teraz mam niecałe 60 😅. No ale to pewnie przez to, że swoje przebiegłam i wytrenowałam przed zajściem.

Ale, ale! Mamy tu specjalistkę od kardiologii 🤭🤫, więc może nam zdradzi co nie co 😁.

Właśnie spieszę z informacją, że od południa nie mam pępka. Jak to się stało nie wiem, do 15 pępek na pewno był. Chciałam sprawdzić staniki do karmienia, czy są okej a tu... Niespodzianka przed lustrem 😆. Pępka brak, za to jest jakaś kończyna lub tyłkiem się wypina 😂.

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do 29tc miałam wizyty co 4 tygodnie, teraz mam co 3 tygodnie i rozpisane już do terminu (ostatnia wizyta idealnie przypadła na termin porodu 😀 i w sumie nie wiem w sumie na tej ostatniej dostanę skierowanie już wtedy do szpitala?)

Propo boli miesiączkowych to ze dwa dni temu miałam taki właśnie typowo miesiączkowy ból i takie jakby uczucia rozszerzania w kroczu (?) nie wiem jak to nazwać 😅
    Tym sposobem zaczęłam pakować walizkę 😂

Powiedzcie mi jeszcze- totalnie nie wiem jakie ubranka zabrać dziecku do szpitala.. np jak mam pajacyk na długi rękaw i nogawkę to wystarczy czy coś jeszcze na to?

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Ja do 29tc miałam wizyty co 4 tygodnie, teraz mam co 3 tygodnie i rozpisane już do terminu (ostatnia wizyta idealnie przypadła na termin porodu 😀 i w sumie nie wiem w sumie na tej ostatniej dostanę skierowanie już wtedy do szpitala?)

Propo boli miesiączkowych to ze dwa dni temu miałam taki właśnie typowo miesiączkowy ból i takie jakby uczucia rozszerzania w kroczu (?) nie wiem jak to nazwać 😅

Powiedzcie mi jeszcze- totalnie nie wiem jakie ubranka zabrać dziecku do szpitala.. np jak mam pajacyk na długi rękaw i nogawkę to wystarczy czy coś jeszcze na to?

Jak będziesz po terminie to skierowanie do szpitala niepotrzebne. Mogą cię odsyłać póki nie będzie skurczy i rozwarcia. A już bliżej 42tc to wtedy cię przyjmą i pewnie będą wywoływać

Co do ubranek to ja stwierdziłam że będę brać takie ubranka jak córkę w maju rodziłam bo myślę że na sali będzie ciepło i taki pajacyk lub body i spodnie do tego rożek wystarczy 😊

Olo323 lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• MamaZuzi Znajoma

Wysłany: 28 września 2022, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Ja do 29tc miałam wizyty co 4 tygodnie, teraz mam co 3 tygodnie i rozpisane już do terminu

Może popatrz jeszcze na stronie szpitala. W wybranym przeze mni szpitalu można zabrać takie rzeczy.

DLA DZIECKA
    Noworodek może być ubrany we własne rzeczy i pielęgnowany własnymi kosmetykami.

Można zabrać ze sobą:

– 3-5 szt. ciepłych i cienkich kaftaników;
    – 3-5 szt. śpiochów lub pajacyków, body;
    – skarpety, czapeczki bez wiązania;
    – kocyk lub śpiworek;
    – kosmetyki do kąpieli, chusteczki do pielęgnacji, ręcznik;
    – paczkę pieluch jednorazowych dla noworodka (typu newborn), flanelowe i tetrowe pieluchy.
    W dniu wypisu w sezonie zimowym należy przynieść grubszy kocyk, śpiwór, ciepłą czapkę, sweterek, kombinezon lub dodatkowy ciepły kocyk. Zmotoryzowani rodzice powinni mieć ze sobą specjalne nosidełka pełniące funkcję fotelika samochodowego dla niemowląt.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 21:38

07.11.2022 💖🤱Zuzanna 3330 g, 57 cm
    07.10.2021 miomektomia mięśniaków
    09.07.2021 💔
    04.05.2021 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2022, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z was boryka się z krostami/pryszczami/bąblami na plecach?? No od kilku dni wyskakują mi na plecach bąble jakby duże pryszcze i mega bolą

• Anita2022 Przyjaciółka

Wysłany: 28 września 2022, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Dziewczyny czy któraś z was boryka się z krostami/pryszczami/bąblami na plecach?? No od kilku dni wyskakują mi na plecach bąble jakby duże pryszcze i mega bolą

Jaaaaa niestety 😞 nigdy nie miałam trądziku, przed miesiączka jedna krostka i tyle, ale w pierwszym i trzecim trymestrze to jakiś armagedon, nawet na małżowinie usznej mam 🫣

14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
    🤰🏻30 lat
    01.03 ⏸
    11.03 pierwsza wizyta (5+6)
    29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
    26.04 badania prenatalne (12+2)
    24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
    Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
    PCOS
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do "mojego" szpitala na szczęście dla dziecka nic nie muszę brać 😂🤣. Jedynie przygotuję mężowi tylko ubranka, które ma wziąć na wyjście i tyle. Jak widziałam co niektóre dziewczyny muszą pakować to się szczerze przeraziłam 😅.

Zanim dowiedziałam się, że jestem w ciąży, to robiłam rezonans i wyszło, że mam przepuklinę lędźwiową (na szczęście nie dużą). I wstałam dziś z taką myślą, że jednak wolę sprawdzić to, czy mogę rodzić SN u neurologa lub ortopedy. I nie wiem do kogo iść, chyba bardziej do neurologa? Nie znam się na tych lekarzach. Dziś to jest dramat z bólem, ledwie chodzę 😳.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2022, 06:26

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Tony Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym tętnem to rzeczywiście w ciąży fizjologicznie rośnie, ale tak do 100-110/min, 140 w spoczynku to już dużo. Powiedz o tym lekarzowi koniecznie, może Ci się tarczyca rozchwiała albo masz anemię.
    Dżasta, przepuklinami generalnie zajmują się neurochirurdzy najczęściej, ale w ciąży prędzej bym poszła do neurologa :)

Asia11, Olo323 lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dowiedziałam się wczoraj, że istnieje coś takiego jak Doula. Słyszałyście? Będziecie korzystać?

Próbowałam to sobie wyobrazić i chyba bym wyrzuciła te babę z pokoju 🤣 nienawidzę takiego coachingowego gadania. W ogóle to najchętniej bym urodziła sama, jak pies pod schodami albo coś 🙈 i odgryzła sobie sama pępowinę:D

Anita2022, Asia11, MamaTrójki, Olo323 lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
‹‹ 346 347 348 349 350 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ